SON KÜRESEL KRİZİN ABD,İZLANDA VE ALMANYA’YA ETKİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1929 DÜNYA EKONOMİK BUNALIMI
Advertisements

Kamu Bankalarını Taşımakla İstanbul Finans Merkezi Olabilir mi? R. Hakan ÖZYILDIZ Hazine ( E ) Müst. Yrd. Şubat 2011.
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
KÜRESEL KRİZ SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ
KREA GRUP Hyatt Regency, İstanbul 20 Mayıs  Dünya piyasalarında görünüm  Türkiye piyasaları  Krea ve yatırım stratejisi Ekler  Türkiye Ekonomisine.
Uluslararası gelişmeler,
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir.
MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 15 OCAK 2010.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
Ortak aklın bereketi.... ABD Değişken Bazlı İpotekli Konut Kredileri Konut Fiyatları Artışı Kredi Hacminde Genişleme Türev İşlemlerle Kaldıraçlama.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
MAKROEKONOMİ”YE GİRİŞ
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İKT-102 İktisata Giriş II Makro İktisatın Temelleri
Krizin neresindeyiz Ali AĞAOĞLU Genel Yayın Yönetmeni FORTUNE Türkiye 3 Aralık 2009 Ceylan Intercontinental, Istanbul ?
KÜRESEL KRİZ VE ÖTESİ ANSİAD 6. GİRİŞİMCİLİK HAFTASI 15 ARALIK 2008 PAZARTESİ Yavuz Canevi Yönetim Kurulu Başkanı.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
ANKARA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI Ankara, 28 Ekim 2008.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Uluslararası Gelişmeler, Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sektörüne Yansımaları Eylül 2009.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Makro İktisat İktisadi Analiz
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Ünite 9 ENFLASYON PROF. DR. TÜMAY ERTEK
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bölüm 10 Finansal Krizler. Finansal piyasalar ve sistemler Büyük Buhrandan (1920’ler) bu yana en büyük krizini 2007 yılından 2009 yılı ortasına kadar.
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
KAPİTALİZMİN ÇÖKÜŞÜ RICHARD A.POSNER. EYLÜL 2008 KİTABIN ÇIKIŞ TARİHİ: 4,5 AY SONRA…
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
ABD’deki yüksek riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan endişeler artmış ve bankacılık sisteminde bu kredilere ilişkin zararlar derinleşmiştir. Finansal.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
EKONOMİK GELİŞMELER Fon Yönetimi Sunumu 20/06/2013.
1. 2  Kamu borç krizi ile mücadele ederken İspanya iki krizle birlikte mücadele ediyor. Bunlardan ilki kamu borç finansmanı diğeri ise emlak piyasasında.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
TÜRK EKONOMİSİ SANAL MI? REEL Mİ? TURHAN ÇÖMEZ
1929 DÜNYA EKONOMİK BUNALIMI
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
Mali Alan ve İhtiyari Maliye Politikası: Küresel Kriz Sürecinde Türkiye Örneği Erhan USTA Müsteşar Yardımcısı 14 Ekim Ulusal İktisat Sempozyumu,
BÖLÜM 39 Paranın Özellikleri, Para Çeşitleri ve Emisyon Rejimleri
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
İKTİSAT POLİTİKALARI VE EKONOMİK İSTİKRAR
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
CARRY TRADE.
Faizlerin Belirlenmesi
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
2018 ŞUBAT AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
Sunum transkripti:

SON KÜRESEL KRİZİN ABD,İZLANDA VE ALMANYA’YA ETKİSİ

Son yüzyılda meydana gelen global etkili ekonomik krizler: 1929-1932 Büyük Ekonomik Buhranı 1973 Petrol Krizi 1997 Doğu Asya Mali Krizi 2008 Ekonomik Krizi

2008 Ekonomik Krizi bunlar içinde en etkili olanıdır 2008 Ekonomik Krizi bunlar içinde en etkili olanıdır.Etkisi daha ağır ve hasar verici olmuştur.Bu krizden etkilenen ülkelerden biri ABD’dir.

ABD Üzerinde Etkisi Altın ve petrol gibi değerli madenler tarihinin en yüksek değerini kazanırken ABD dolarının değeri diğer para birimleri karşısında önemli ölçüde düşmüştür. Konut piyasasında büyük çöküş yaşanmıştır. ABD ekonomisi durma noktasına gelmiştir. ABD halkı 2008 krizi öncesi ucuz krediye alışmıştır.

Halk tasarruf nedir bilmiyor, bankadan aldığı kredilerle alım satım yaparak yaşamak istiyordu. Halktan gelen ve giderek artan para talebi , petrol fiyatları üzerindeki spekülasyonlar, her geçen gün yükselen işsizlik oranı ABD’de enflasyonu artırmış, ekonomi piyasası pahalılanmıştır.

Düşük gelirli ailelere yüksek riskli kredi açan kurumlar, kredi akitlerini birleştirip paketleyerek borsada alınıp satılan tahviller haline getirmişler ve yatırım bankalarına ve ticaret bankalarına satmışlardır. Elinde çok miktarda yüksek riskli konut kredisi tutan yatırım bankalarından BEAR STEARNS Mart ayında iflas ederek ABD hükümeti tarafından diğer bir yatırım bankası olan JPMORGAN CHASE ‘e satıldı.

Bu iflası diğer yatırım bankaları olan LEHMAN BROTHERS, MERRİLL LYNCH ve sigorta firması AMERİCAN INTERNATIONAL GROUP izledi. WASHİNGTON MUTUAL ve WACHOVİA gibi bankalar iflas ederek diğer bankalara satıldılar. BEAR STEARNS bankası iflas ettiğinde 613 milyar dolar borcu vardı.Bu iflas ABD tarihinin en büyük iflası olarak nitelendi.

Ekonomik krizi durdurmak için Eylül ayı sonlarında ABD Kongresi 700 milyar dolarlık kurtarma paketini onayladı. Bu parayla kilitlenen kredi musluklarının açılması, bankaların iflastan kurtarılması ve ekonominin yeniden canlandırılması hedeflendi.

İZLANDA Üzerindeki Etkisi ABD’deki ekonomik kriz kısa zamanda Avrupa’ya sıçradı. İlk etkisini İzlanda’da gösterdi. İzlanda’nın 3 büyük bankası iflas etti. İzlanda Kronası Euro karşısında %40 değer kaybetti. İzlanda ‘daki enflasyon oranı kısa zamanda %15 ‘e ulaştı. Borsa, 3 işlem günü üst üste kapatıldı.

Yeniden açılan borsa kısa bir süre sonra %76 oranında değer kaybetti. Rusya, İzlanda‘nın döviz rezervlerini desteklemek için 5 milyar dolar kredi vereceğini bildirdi.

ALMANYA Üzerindeki Etkisi AB ülkelerinin en büyük ve en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya da krizden nasibini aldı. Alman hükümeti krizi en az kayıpla atlatmak için başlangıç olarak 50 milyar Euro’luk bir paket hazırladı. Otomotiv sektörü için direkt yardımlar için 1.5 milyar Euro bir tahsisat yapılmış.

1 Ocak 2009 tarihi itibariyle elindeki arabayı hurdaya çıkarmak şartıyla yeni bir araba alan herkese markasına bakılmaksızın ve ilave bir şart getirmeksizin kişi başına 2.500 Euro ödeme yapılıyor. Alman hükümeti bu karar ile verimli bir yıl geçirmiş olan otomotiv sektörünü garanti altına almayı amaçlıyor.

Hurda araç teşviki uygulamasının bitmesinin ardından ,2009 sonuna doğru iç talep ciddi ölçüde azalmış, kapasite kullanım oranları düşmüş ve yatırımlar durma noktasına gelmiş olup, bu durum ekonomideki toparlanmayı yavaşlatmıştır. Alman hükümeti batmakta olan dev banka ve şirketleri para pompalayarak kurtarmak yerine kendi ulusal üretimini destekleyecek politikalara öncelik tanıyor.

Sokaktaki insanın daha cesur harcama yapabilmesi için bir yandan sigorta primlerinde indirime giderken doğrudan desteklere de ağırlık veriyor. Bu kapsamda her aileye çocuk başına ayda ekstra bir 100 Euro ödeme kararı alındı ve sosyal yardımlarla geçinmek zorunda olan dar gelirliler için Temmuz 2009 tarihinden itibaren çocuk başına ilave 35 Euro daha bir ödenek tahsisatı yapma kararı alınmıştır.

Hükümet kamu harcamalarında artışa gidiyor Hükümet kamu harcamalarında artışa gidiyor.2009 yılı için eğitim ve sağlık sektöründe yapılacak yatırımlar için 10 milyar Euro’luk bir bütçe tahsis etmiştir. Alman hükümeti özel sektörü teşvik maksadıyla gerek sigorta primlerinde gerekse vergi dilimlerinde çeşitli kolaylıklar getiriyor.

Hazırlayanlar: 2012473051- Burcu EVCİ 2012473079- Mustafa KOTAN