KIRMA-ELEME TESİSLERİNDE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Enerjisi Sistemi
Advertisements

Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
KOSGEB DESTEK ve HİZMETLERİ
Elektronik, beyaz eşya ve bilgi teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren ve yedi yurtiçi, onbir yurtdışı olmak üzere toplam 18 şirketten oluşan Vestel.
HAYAT HOLDING.
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
TÜRKİYE’DEKİ ENTEGRE DEMİR-ÇELİK TESİSLERİ
SAMSUNPORT.
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Prof. Dr. Ali YILMAZ DOĞAL KAYNAKLARIN İŞLETİLMESİ SÜRECİNDE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİNİN.
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
T SU SORUNU VE SU İHTİYACI E K S T İ L S E K T Ö R Ü
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
DEMİR ÇELİK TESİSİ -BİR IPPC İZNİ ÖRNEĞİ-
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
Küresel Büyüme Oranları (%)
Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler
RAKAMLARLA TÜRKİYE
20-22 EYLÜL 2011 TÜRKİYE’DE OLUMLU ÖRNEK
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
ATIKLAR VE ATIK YÖNETİMİ
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
Üretim-Tüketim-İhracat
KOSGEB DESTEKLERİ
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
DESTEK PROGRAMLARI ve HİZMETLER 2013
Kıvılcım Kurumsal Danışmanlık ve Proje Tasarım Merkezi
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Makroyu etkinleştirip, slide show’a geçiniz.
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYALARI SEKTÖRÜ İÇİN PİLOT AKTİVİTELER 5 Haziran 2013 Ankara.
ÜLKE BİLGİLERİ ADI: İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BAŞKENT: TAHRAN YÖNETİM ŞEKLİ : TEOKRATİK CUMHURİYET PARA BİRİMİ : İRAN RİYALİ.
İnegöl OSB Ortak Atıksu Arıtma Tesisi
DESTEK PROGRAMLARI ve HİZMETLER 2012
BİYOKÜTLE.
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
TÜRKİYE ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ. TÜRKİYE’DE PERAKENDE  ENERJİ, EĞİTİM VE SAĞLIKTAN SONRA DÖRDÜNCÜ BÜYÜK SEKTÖR  2006 YILI TOPLAM CİROSU MİLYAR.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
Cevher Hazırlama Tasarımı Öğütme
Yumurtayı Nasıl Kırmalı ?. Lezzeti ve Besin Değerleri Fonksiyonel özellikleri.
Maden Güvenliğinde Uluslararası En İyi Uygulamaların Tanıtımı
Yrd. Doç. Dr. Niyazi Kurnaz
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENDÜSTRİYEL KAYNAKLI HAVA KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Aralık 2009 ANTALYA.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇ ÜM VE DENETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
MART AYI MECLİS TOPLANTISI ENDER YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 30 Mart 2009.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
ENERJİ SEKTÖRÜ.
Eskişehir Şubesi Cevdet ÜRENCİK CMF.
İzmir ili Konak ilçe merkezi Üçüncül Faaliyetler.
TÜRKİYE MADEN POTANSİYELİ
GES Yatırımlarında Finansman
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
1 H. Ö. SABANCI HOLDİNG A. Ş. ÇİMENTO GRUP BAŞKANLIĞI BASIN TOPLANTISI 15 MAYIS 2007.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 23/03/07. Akrilik Elyaf Talebi (t/yıl) ,637, ,560, ,691, ,685, ,778,000.
1 1 Dünyada her yıl 2 milyon 310 bin ( Günde 6300, 15 saniyede 1) insan iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir
AHMET YİĞİTALP. Dünya İstatistikleri Türkiye İstatistikleri 17 3 Türkiye ve Dünyada İSG 24 İlave Çalışma Notları 1 2 İHE İGU-C İGU-B İGU-A
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
2017 OCAK-NİSAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

KIRMA-ELEME TESİSLERİNDE ÇEVRE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TÇMB – AGÜB – KİSAD 3 Haziran 2009, Ankara

TÜRKİYE’DE ÇİMENTO SEKTÖRÜ Türkiye’de halen; - 45 entegre, - 17 öğütme-paketleme olmak üzere Toplam 62 tesiste üretim yapılmaktadır. GSMH içindeki payı %1 civarında olan sektör, 14.000 kişiye istihdam olanağı sağlamakta, diğer hizmet sektörleriyle birlikte bu sayı 25.000 civarına ulaşmaktadır.

Kapasite,Üretim ve Satış / Milyon ton 57 milyon ton Klinker üretim kapasitesi ve 94 milyon ton Çimento öğütme kapasitesine karşılık 2008 yılında ; Klinker Üretimi 47.0 Klinker İhracatı 2.4 Çimento Üretimi 54.0 Çimento Tüketimi 42.0 Çimento İhracatı 11.9 Olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlarla Türkiye Üretimde Dünya’da 12. ve İhracatta 3., Avrupa’da üretim ve ihracatta 1. durumdadır.

Türkiye ve Dünyada Agrega Sektörü • Dünya genelinde yapılan maden üretiminin ~% 58’lik bölümünü agrega üretimi oluşturur (UEPG verileri), • Türkiye’ de yapılan maden üretiminin ~% 66’ sı agrega üretimidir, • Pazar değeri petrol, doğalgaz ve kömürden sonra 4. sırada yer alır, • Dünyada agrega üretimi ~7 ton/kişi iken, Türkiye’de bu rakam ~4 ton/kişidir, • Çalışan işletme sayısı ~770, • Türkiye’ de yıllık agrega üretimi ~300 milyon ton, • Yıllık üretimin % 35’lik bölümü asfalt ve dolgu agregası olarak kullanılırken, % 65’lik bölümü ise hazır beton sektöründe kullanılmaktadır.

DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE KİREÇ SEKTÖRÜ Türkiye’de halen; - 40 sanayi tesisi, - Soda, Şeker, bazı Demir Çelik tesislerinde kendi ihtiyacı için üretenler - Mevzuata uygun olmayan “70-100 Çalı ve yamaç tipi Ocak” olmak üzere Toplam 140 tesiste üretim yapılmaktadır.

Kapasite,Üretim ve Satış / Bin ton 5 milyon ton KİREÇ üretim kapasitesine karşılık 2008 yılında ; Sönmemiş Kireç 3.359 Kendi ihtiyacı için üretenler 1.250 Sanayi üretimi 1.189 İnşaat 850 Kireç İhracatı 70 Olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlarla Türkiye Üretimde Dünya 5.si durumdadır.

Kırma-Eleme Tesisleri Agrega üretimi Kireç hammaddesi üretimi Endüstriyel hammadde üretimi Alçıtaşı Demir cevheri Feldspat vb. Üretimler Özel Sektör ve Kamu tarafından yapılmaktadır.

HAMMADDE ÜRETİM İZİNİ VERİLEN KAMU KURULUŞLARI (MIGEM, 2007) KURUMLAR VERİLEN HAMMADDE ÜRETİM İZİN BELGESİ KGM 1417 KÖY HİZMETLERİ 47 TCDD 36 DLH 17 DSİ 712 BELEDİYELER 225 ÖZEL İDARE 113 ASKİ 1 ETİ MADEN 3 EÜAŞ 5 DİĞERLERİ 138 GENEL TOPLAM 2714

Kırma-eleme tesisleri Toz Emisyon kaynakları • Besleme • Kırma • Eleme • Konveyör bantlar

Daha etkin toz emisyonu kontrolü için; Tesisteki her bir ünitenin (bunker, kırıcılar, elekler, bantlar) ayrı ayrı kapatılması Kapatılan ünitelere toz indirgeme sistemi Kaynak: European Aggregates Association

Yurtdışı Uygulamalar- İngiltere İngiltere Çevre Gıda ve Kırsal Alanlar Departmanı Ocaklar için Kılavuz Doküman Kaynak: Secretary of State's Guidance for Quarry Processes, 2004

Yurtdışı Uygulamalar- Almanya Almanya Hava Kalitesi Kontrolü Teknik Kılavuz- TA LUFT Katı maddeler ile Yükleme Yapma, Depolama ve Çalışma Sırasında Oluşan Toz Emisyonları

ÜNİTELERİN TOZ İNDİRGEME AMAÇLI KAPATILMASI İlgili parametreler; Tesisin bulunduğu bölgenin jeolojik yapısı, Tesisin bulunduğu alanın fiziki durumu, Tesiste bulunan makina ekipmanların yerleşimi, Tesisin genel yerleşim planı

Komple kapatmanın olumsuzlukları Toz ve egsoz gazına bağlı potansiyel sorunlar Etkisiz ilave önlem ve maliyet Bakım-Onarım güçlükleri

Toz Emisyonu Toz İndirgeme Sistemleri Öncesi Toz İndirgeme Sistemleri Sonrası Kapatmalar Yapılmadan Öncesi Kapatmalar Yapıldıktan Sonrası

Örnek Kırma Eleme Tesisleri Ünite Bazında Kapatma Yapılmadan Önce Ünite Bazında Kapatma Yapıldıktan Sonra

Örnek Kırma Eleme Tesisleri

Sonuçlar Avrupa ülkelerinde de kullanılan Ünite bazlı kapatma ve toz indirgeme sistemleri; Toz emisyonu kontrolünde etkili ve yeterlidir, Görüntü disiplinini sağlamaktadır.

Öneriler Kırma-eleme yapılan Özel ve Kamu’ya ait tüm madencilik faaliyetlerinde uygulanmalıdır Mevcut tesisler geçiş süreci; Kritik lokasyonlar için en az 5 yıl Diğer tesisler için 10 yıl, olmalıdır Idare’ce izleme ve denetim mutlaka yapılmalıdır.