Dr. Uygar Özesmi Genel Müdür TEMA Vakfı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Advertisements

Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi
Havza Yönetiminde Etkin Toprak Koruma Önlemleri
ALBİYOBİR – ALTERNATİF ENERJİ ve BİYODİZEL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ
Kazanım 1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini ve önemini değerlendirir.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
Tarım ürünlerimiz.
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
HAZIRLAYANLAR: Yunus Emre KALYONCU, Zeynep Sıla GÜNAY, İrem Gül TOKAT
AB’ye Uyum Sürecinde Tarım ve Çevre
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
ORMAN HAFTASI MART.
BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
T.C ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EGİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU DERS:İLT366 SUNUŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN:OSMAN ÖZTÜRK KONU: EROZYON.
GREEN MARKETING KONFERANSI
TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI
1 TÜRKİYE’NİN TARIM POTANSİYELLERİ AÇISINDAN BİYODİZEL TARIMSAL ÜRETİM VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İsmail ELMAS Genel Müdür Yardımcısı 16 ARALIK 2005.
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU
BİYOKÜTLE.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
ÜRETTİKLERİMİZ EKONOMİK FAALİYETLER TARIM HAYVANCILIK SANAYİ
ÖĞRETMENİM: ÜMİT OĞUZHAN
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Adalet ve Kalkınma Partisi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
TÜRKİYE’DE TARIM.
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği
Su Kaynakları Potansiyeli ve Kullanımı
YER KABUGU NELERDEN OLUSUR?
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
BİYOGAZ.
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
SANAL SU VE SU AYAK İZİ FAALİYETLERİ
ORMANLARIMIZ ORMANLARIN ÖNEMİ. ORMANLARIMIZ ORMANLARIN ÖNEMİ.
Su Yönetiminde STK’lar ile İşbirliği Çalıştayı 19 Temmuz 2012.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI TARIM SEKTÖRÜ ADANA TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL
BİYODİZEL HAZIRLAYANLAR Ufuk BAYRAK Ahmet ÇİMEN.
Misyon Coca-Cola Hayata Artı Vakfı'nın misyonu çevresel ve toplumsal sorunlara sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamu kuruluşları ile birlikte.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
EROZYON. HAZIRLAYANLAR: ZAHİDE İREM SARI, ÖZGE TÜLÜ, DENİZ ÜNLÜKAPLAN DERS:FEN BİLİMLERİ KONU:EROZYON ÖĞRETMEN:MUSTAFA ALİ ÇAPUT.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
23 Mart 2017 ANKARA YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER & BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜ
6.Sınıf Ülkemizin Kaynakları Ünitesi Soru Cevap Etkinliği
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Abdurrahim YILMAZ1 Murat TUNÇTÜRK1 Rüveyde TUNÇTÜRK1
İç ve Dış Ticaret Müdürü
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
SU AYAK İZİ Prof.Dr.Belgin ÇAKMAK
Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler;
BİYODİZEL SUNU Bilal ENÜŞTEKİN Harran Üniversitesi
2017 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
BİYOKÜTLE ENERJİSİ Bioyütle biyolojik kökenli fosil olamayan organik madde kütlesidir. Biyokütle terimi çok geniş anlamda yaşayan organizmalardan üretilen.
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
SÖKE TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ SWOT ANALİZİ(GZFT).
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
Sunum transkripti:

Dr. Uygar Özesmi Genel Müdür TEMA Vakfı Biyoyakıtlar ve TEMA Dr. Uygar Özesmi Genel Müdür TEMA Vakfı

Biyoyakıtlar ve Toplumsal Faydaları Daha temiz yanma ürünleri, Yabancı kaynaklı petrole bağımlılığı azaltması nedeniyle ekonomik ve stratejik katkı, Kırsal kalkınma, göçün önlenmesi, İş imkanları yaratır, yan sanayinin gelişimi, ekonomide katma değer, Sera etkisini arttırmaz: CO2 emisyonları için doğal bir yutak.

TEMA’nın genel ilgi alanları Meralar ve ormanlık alanların korunması (tarıma açılmaması ve aşırı otlatmanın engellenmesi), Erozyon azaltan toprak kullanımını teşvik etmek, Çoraklaşma, zehirlenmeyi engellemek, aşırı gübre kullanımını azaltmak, Su kaynaklarının akılcı kullanımı, asgari su kullanımı, yüzey ve yeraltı su kirliliğinin azaltılması, Toprak, hava ve su kirliliğinin engellenmesi, Doğal yaşamın ve biyoçeşitliliğin korunması.

Biyoyakıt bitkileri Biyoyakıt, tarımsal üretime, yani su, toprak ve iklime bağlı bir üretimdir. Kanola Ayçiçeği Pancar Jojoba

Kanola bitkisi hakkında genel bilgiler Kanola (Brasicca napus ssp. oleifera), yağlı tohumlu bitki İç ve Doğu Anadolu dışında kıyı bölgelerinde Yüksek verim alabilmek için ekim nöbeti: TRAKYA Buğday + Kanola + Baklagil + Ayçiçeği EGE VE AKDENİZ: Pamuk + Kanola + Şeker pancarı + Kavun-karpuz TRAKYA Ayçiçeği + Kanola + Buğday ADANA VE ÇEVRESİ: Soya Fasulyesi + Kanola + Buğday + Mısır

Kanolanın tarım toprağının korunmasında faydaları Gübre tüketiminin azaltılması, Monokültür oluşumu sözkonusu değil (münavebe), Toprak hastalıklarını azaltma, Yeni tarım alanı açmadan, mevcut alanlarda, özellikle yorgun ve verimlilikten düşen topraklarda üretim, Küspesi değerli bir hayvan yemi, arıcılar içinde değerli.

SORU: Kanola Kanola, diğer tarımsal faaliyetleri ne şekilde etkileyecek? Kanola üretimi ile buğday ve ayçiçeği açığı nasıl kapatılacak? Özellikle Trakya’da orman alanlarının tarıma açılması düşünülüyor mu? Kanola için kuru tarım düşünülüyor mu?

Şeker Pancarı Türkiye Verimlerine göre Litre/dekar Şekerpancarı 4.4 ton/dekar 440 Mısır 1 ton/dekar 370 Buğday 230 kg/dekar 80 Patates 3 ton/dekar 270 Arpa 250 kg/dekar 75

Şeker Pancarı İç ve Doğu Anadolu’da 3 yılda bir ekim yapılıyor, Türkiye’de büyük üretim, 80’lerden sonra artış, Toprağı yorucu, Yüksek su kullanımı, akiferlere baskı, taban suyunun çekilmesi, sulak alanların kurutulması ve kuruması, Yüksek maliyet, devlet desteği ile ayakta duruyor.

Şeker Pancarı AA - ANKARA - Sanayi Bakanı Ali Coşkun: "Çiftçi şekerpancarı ekiyor, devlet çiftçiyi mağdur etmemek için bunları alıyor. Şimdi dört fabrikayı şeker imalatından biyodizele çeviriyoruz. ... Pancar üreticileri de pancar yerine ayçiçek, kanola, mısır eksin."

Şeker Pancarı SORU: Yeni pancar alanlarının açılması teşvik edilecek mi? Konya havzasındaki su kaynakları bitmiş durumda. Mavi Tünel projesi Göksu Nehrinin Konya Ovası`na akıtılması hedefleniyor. SORU: Sulaması hangi kaynaklarla yapılacak? Havzalar arası su taşıma olacak mı?

Jojoba (ho-ho-ba) bitkisi tohumlar/çekirdeklerin yüzde 50'sini yağ, bir dekar alanda 600—800 kg arası ürün veriyor, benzin ve motor yağıyla karışık yüksek verim, yaklaşık 300 ayrı kozmetik ürününde kullanımı var, hayvan yemi olarak kullanılıyor, Uzun ömürlü bir bitki olan jojoba, 100—150 yıl yaşayabiliyor, ortalama üç yıllık bir süreden sonra ürün veriyor, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki fakir ve çorak arazileri uygun ekim alanları olarak gösteriliyor.

Jojoba bitkisinin faydaları Erozyonu önleyici: Çöl bitkisi çok yıllık, sulama yok, derin kök dolayısıyla erozyon engelleme yetisi, Doğal kaynak kullanımı: Su kullanımı az. SORU: Türkiye’de ekilmesi düşünülüyor mu?

Genel sorular Üretim için gerekli gübre tüketimi ne kadar olacak? Üst toprak mineraller açısından yorgun düşebilir mi? Mevcut ihtiyacı karşılaması için yüksek miktarlarda ekilmesi gerekecek. Bu diğer tarımsal ürünlerin yerini alırsa açık (örneğin ayçiçeği ve buğday) nereden kapatılacak? Gıda güvenliğimizi tehlikeye düşürmeden yağ bitkisi üretiminin ülke ölçeğinde nasıl planlanmıştır?

Teşekkürler TEMA Vakfı www.tema.org.tr