PSİKOLOJİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Araştırma Projesi Sunumu Danışman

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
Advertisements

İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
ANOVA.
Yrd. Doç. Hatice DEMİRBAŞ G.Ü.Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
Barış Sezer, Doç. Dr. Deniz Deryakulu
Eyvah Öğrenciler Küçüldü: Üniversite Öğrencilerinin Çok-Kullanıcılı Sanal Bir Bilgisayar Ortamında Bilgisayar Okuryazarlığı Eğitimi Alması Araş. Gör. Gonca.
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
FSM Feyza TOKER Sümeyye DUMAN Maide GÖKER. OKULÖNCESİ EĞİTİM ALAN ve ALMAYAN İLKÖĞRETİM BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ.
Deneysel Yöntem İstatistiksel Yöntemler
Grup adı : Phoenix Kübra İŞERİ Gizem TÜRKCAN
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜN DOKUZ ALT ALANINA YÖNELİK İLGİ ÖLÇEĞİ
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
ÖĞRETMENLERİN STRES DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ
9.Sınıf Psikoloji 4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
ADSIZ 2. Grup Üyeleri  Nurmelek NURLU  Gülten TAFLIO Ğ LU.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Araştırma Nedir? Araştırma Türleri
TOPLUM HİZMETLERİ PROGRAMI
MESLEKİ OLGUNLUK ÖLÇEĞİ
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
Araştırma Başlığı: Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Kalite Seviyelerinin Sağlık Durumlarına Göre İncelenmesi.
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
LUCID GRUBU Ekim YAPAR Hilal Nur CAN. ROMANTİK İLİŞKİLERDE KALIP YARGILARIN İLİŞKİ İSTİKRARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
Grup adı: Çift dikiş. Grup Üyeleri: Mert Özbay Burcu Eren.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
ZEHRA KÖSEHAN EDA NUR BARATALI  Araştırmanın amacı: Kanser hastalarının kişilik özellikleri ile mükemmeliyetçilik özellikleri arasında bir ilişkinin.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Grup Tek Burcu Ketencioğlu
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
Parametrik Hipotez Testleri
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
GİRİŞ Bağlanma doğumdan itibaren gelişen ve yaşam boyu devamlılık gösteren bir fenomendir. Bowbly bağlanmayı özellikle gerilim yaratan durumlarda bakım.
Kadınlarda iç grup yanlılığı ve iç grup yanlılığının demografik değişkenlere göre incelenmesi H.Halil Babacan1, Aleyna Nur Kaş1, Ömer Demir1, Tuğçe Erdoğru1,
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
3.Hafta Bağımsız Örneklem t Testi (Independent t Test) Mann Whitney U
Anket ve Likert Ölçekler
Sunum transkripti:

PSİKOLOJİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Araştırma Projesi Sunumu Danışman Yrd. Doç. Dr. Meryem Yılmaz Soylu

«Geçmişte travmatik yaşantı geçiren ve geçirmeyen psikoloji bölümü öğrencilerinin duygusal dengesizlik/nevrotizm düzeylerinin karşılaştırılması»

GRUP ADI: ALTIN ORAN FATİME ESRA PARLAK BESİME YAVUZ ESRA ÖZKAN ÇALIŞMA AŞAMALARIMIZ GRUP ADI: ALTIN ORAN FATİME ESRA PARLAK BESİME YAVUZ ESRA ÖZKAN

Problem Cümlesi ve Literatür Geçmişte travmatik yaşantı geçiren psikoloji bölümü öğrencilerinin duygusal dengesizlik/nevrotizm düzeyleri travma geçirmeyen psikoloji bölümü öğrencilerinin nevrotizm düzeylerinden anlamlı derecede yüksek midir? Literatüre bakıldığında travma konusu «Deprem Sonucu Gelişen Travma Sonrası Stres Bozukluğu İle Kişilik Bozukluğu Arasındaki İlişki» (Ataoğlu, İçmeli, Maraş, Özçetin, 2008) şeklinde; «Çocukluk Dönemi İstismar ve İhmalin Olası Sonuçları» başlığı altında bu tür travmaların dissosiasyon bozukluklarına yol açtığı şeklinde çalışmalara rastlanmaktadır (Öztürk, Şar, Tüzün, Zoroğlu, 2001)

ÖRNEKLEM Örneklemimizi Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümü öğrencileri 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerimiz oluşturmaktadır. Öğrencilerin %90,6’sı (n=58) kız, %9,4’ü (n=6) erkek, toplamda 64 kişidir.

VERİ TOPLAMA SÜRECİ İlk aşamada travma maddelerimizin güvenilirliğini sınamak amacıyla 45 psikoloji hazırlık öğrencisine pilot uygulamamızı yaptık. İkinci aşamada bu sonuca göre travma çeşitlerimizde herhangi bir değişiklik yapmadan asıl uygulamamızı gerçekleştirdik.

VERİ TOPLAMA ARACI Giriş kısmı bilgi formu niteliğinde olup sınıf, cinsiyet, anne-baba eğitim durumları, doğum sırası gibi bilgileri elde etme amaçlı idi. Ancak biz değerlendirmeye alacağımız değişkenleri yalnızca sınıf, cinsiyet, bölümden memnuniyet ve travma yaşantıları olarak belirledik. Bölümden memnuniyet derecesini ölçmek için beşli likert tipi ölçek kullandık.

VERİ TOPLAMA ARACI Travma çeşitlerini belirlemek üzere uzman görüşüne başvurduk. En sık karşılaşılan ve hayatın her döneminde olabilen genel maddeleri travma kapsamında değerlendirdik. Travma yaşantılarını belirlemek içinse evet-hayır seçeneğiyle birlikte çeşitli travma yaşantılarını seçenek halinde sunduk. Kazalar Ciddi hastalıklar Ölümler Ebeveyn şiddeti İhmal ve reddedilme

VERİ TOPLAMA ARACI Kullandığımız ölçme aracı Hasan Bacanlı, Tahsin İlhan ve Sevda Arslan tarafından 2007 yılında geliştirilen Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi’dir.

SDKT: Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi Kullandığımız bu ölçeğin amacı 5 faktör kuramından yola çıkarak kişilerin 5 alt kişilik tipinden hangisine daha yatkın olduğunu belirlemektir. Bu faktörler : Dışadönüklük - içedönüklük Duygusal denge - nörotiszm Yumuşak başlılık/uzlaşma - hırçınlık Sorumluluk/özdenetim - dağınıklık Deneyime açıklık-Deneyime kapalı olma

SDKT: Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi Kişilik araştırmalarında kullanılmak üzere kısa ve pratik bir araç sunmak amacıyla yapılan bu çalışmada, ölçek maddeleri birbirine zıt sıfat çiftlerine dayalı bir şekilde oluşturulmuştur. 40 maddeden oluşan bir testdir. Sıfatlara dayalı kişilik testi(SDKT)nin geliştirilmesi sürecinde pilot çalışmadan geçerlilik ve güvenirlik çalışmalarına kadar pek çok aşamada farklı sayıda üniversite öğrencisine uygulama yapılmıştır.

SDKT: Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi Kullanacağımız testin her beş boyutu için belirli maddeleri bulunup, her boyuta ait puanlar kümülatif puanlama ile, yani puanlar toplanarak elde edilmektedir. Testi alacak kişinin ve test uygulayıcısının herhangi bir eğitim almış olması gerekmemektedir.

VERİ ANALİZİ Kızların %42,1’i travma geçirdiğini belirtirken (n=24), erkeklerin %16,7’si (n=1) tarvma geçirdiğini belirtmiştir. Tablo 1: Cinsiyete göre travma geçirip geçirmeme durumunu belirten yüzdelik değerler

VERİ ANALİZİ Tablo2: Öğrencilerin travma yaşantısı geçirip geçirmeme durumuna göre duygusal dengesizlik düzeyleri arasında anlamlı farklılaşma olup olmadığına ilişkin t testi sonuçları Grupların (travma geçiren ve geçirmeyen) duygusal dengesizlik düzeyleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla hesaplanan t değeri (t=0,106; p>0,05) gruplar arasında duygusal dengesizlik açısından anlamlı bir farklılaşma olmadığını göstermektedir.

VERİ ANALİZİ Tablo3: Duygusal dengesizlik düzeylerinin travma çeşitlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığına ilişkin nonparametrik Kruskal-Wallis testi sonuçları Öğrencilerin duygusal dengesizlik düzeylerinin travma çeşitlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla yapılan Kruskal-Wallis test sonuçlarına göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05)

VERİ ANALİZİ Tablo4: Öğrencilerin duygusal dengesizlik düzeylerinin bölümden memnuniyet derecelerine göre farklılaşıp farklılaşmadığına ilişkin ANOVA testi sonuçları Öğrencilerin duygusal dengesizlik düzeylerinin bölümden memnuniyet derecelerine göre farklılaşıp farklılaşmadığına ilişkin yapılan ANOVA testi sonuçlarına göre hesaplanan F değeri (f=0,409; p>0,05) duygusal dengesizlik düzeylerinin bölümden memnuniyet derecelerine göre farklılaşmadığını ortaya koymaktadır.

SONUÇLAR VE DEĞERLENDİRME «Geçmişte travmatik yaşantı geçiren psikoloji bölümü öğrencilerinin duygusal dengesizlik/nevrotizm düzeyleri travma geçirmeyen psikoloji bölümü öğrencilerinin nevrotizm düzeylerinden anlamlı derecede yüksek midir?» Bu araştırma sonucunda problem cümlemizin cevabı travmatik yaşantı geçiren öğrencilerin duygusal dengesizlik düzeylerinin travmatik yaşantı geçiren öğrencilerden yüksek olmadığı yönünde bulunmuştur.

Yapılan ANOVA ve t testlerinde duygusal dengesizliğin travma geçirip geçirmeme ya da travma çeşitlerine göre farklılaşmadığı (p>0,05) anlaşılmıştır. Buna göre Sıfır Hipotezin doğrulandığı, Alternatif Hipotezin ise doğrulanmadığı sonucuna ulaşılabilir.

ÖNERİLER Literatüre bakıldığında Psikoloji bölümü öğrencileriyle ilgili yapılmış araştırmalar oldukça azınlıktadır. Bu konu ile ilgili yapılacak araştırmalar hem bölümün kendisini, hem de bu bölümde okuyan öğrencileri betimleyici olursa; Psikoloji bölümü daha iyi tanınma imkanı bulacak ve en azından başlı başına bir meslek olarak tanınıp, meslek yasası konusunun önünü açacaktır. Psikoloji bölümü öğrencilerinin genel profili yani kişilik yapısı, empatik eğilimleri vb. ayrıntılı bir biçimde ortaya konulduğunda ihtiyaçlar doğrultusunda eğitim alanında müfredat ve uygulamalı dersler bünyesinde iyileştirme yapılması mümkün olacaktır.