TEMİZLİK VE HİJYEN HAZIRLAYAN: YIGITCAN ÖZPERÇİN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
TEMİZLİK NİÇİN GEREKLİDİR?
HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM
HİJYEN.
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Gıdalarımızı saklama kuralları
Sağlıklı yaşama ve sağlığı korumada gerekli yol ve kurallardır.
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI HAYATIN TEMELİ
Geri ileri.
ADIM ADIM TEMİZLİK EL YIKAMA AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ VÜCUT TEMİZLİĞİ.
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
Ağız ve Diş Sağlığımız Dt. Zeynep CANVERDİ.
GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
HAZIRLAYAN: NESLİHAN ERGÜZEL İPEKNUR AYVAZOĞLU
Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürlüğü Aralık 2014
HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK
DENGELİ BESLENME, TEMİZLİK VE HİJYEN
EL YIKAMA.

SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
GAZİOSMANPAŞA İLKOKULU SAĞLIK VE TEMİZLİK
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
EMİNE KARAAĞAÇ DENİZ TAŞKIN REHBER ÖĞRETMENLER
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Dışarıdan eve gelince, Tuvaleti kullandıktan sonra, Oyundan sonra,
Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürlüğü Aralık 2014
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
PROJESİ.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TEMİZLİK ALIŞKANLIĞI REHBER ÖĞRETMEN AYŞE KOLKESEN.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI.
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2005
HİJYEN.
YUMAKLICERİT ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN)
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DİŞ HEKİMİ EMİNE ORUÇ.
Bulaşıcı Hastalıklar Korunma Yolları ve Hijyen
SAMSUN ATAKUM ALTINKUM İLKOKULU
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
ADIM ADIM TEMİZLİK.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
TBS’DE HİJYEN.
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
Su ve Gıda Hijyeni.
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.
KİŞİSEL HİJYEN VETEMİZLİK
HOŞGELDİNİZ ÇAPA İLKOKULU
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN) Aydın KEMENT Okul Rehber Öğretmeni.
Sunum transkripti:

TEMİZLİK VE HİJYEN HAZIRLAYAN: YIGITCAN ÖZPERÇİN

TEMİZLİK Temizlik,saglıgımıza zarar verecek her türlü toz,pas,kir vb. gibi ortamlardan korunmak için yapılan uygulamalar olarak tanımlanabilir.Temizlik için alınan önlemlerin tümüne hijyen denir.

HİJYEN Sağlıklı yaşama şartlarını öğreten bir bilim dalıdır. Aynı zamanda birey ve toplum olarak insan sağlığının korunması ve geliştirilmesini hedefler. Yaşamın verimli, sağlıklı düzeyde uzun süre devamı için sağlıkla ilgili bilgileri bir sentez halinde uygular.

Kelime olarak “sağlam’’, “sağlıklı’’ anlamına gelir.

Hijyen -Sosyal Hijyen -Çalışma Hijyeni -Okul Hijyeni -Çevre Hijyeni -Kişisel Hijyen

KİŞİSEL HİJYEN Bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı “ÖZBAKIM’’ uygulamalarını içerir.

Kişisel Hijyen Konusu İçinde; Vücut Bakımı Ve Temizliği, Yüz-boyun Temizliği, El Temizliği, Ayak Temizliği, Kulak Temizliği, Saçların Temizliği, Ağız- Diş Bakımı, Beslenme, Tuvalet Alışkanlığı Ve Temizliği Giyim Konuları yer almaktadır.

Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel hijyen alışkanlıkları çok önemlidir.

MİKROORGANİZMALAR Suda Havada Toprakta Hayvanlarda İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde İyi pişirilmemiş et ve balıklarda İyi yıkanmamış kaplarda İnsan ve hayvanların dışkılarında bulunur.

MİKROORGANİZMALAR EN ÇOK Kirli eller ve kirli sular ile bulaşır.

Elleri su ve sabunla yıkamak mikroorganizm aları uzaklaştırmanı n en etkili yoludur ve hastalıkları önlemeye yardımcıdır.

Tuvalete girmeden önce ve sonra Ellerimizi ; Tuvalete girmeden önce ve sonra

Hayvanları sevdikten sonra

Gıdalara el sürmeden önce ve sonra

Çiğ et, balık, veya tavukla temas ettikten sonra yıkamalıyız.

Eller öksürüp hapşırdıktan sonra mutlaka yıkanmalıdır. Özellikle grip gibi hastalıklarda öksürüp- hapşırdıktan sonra ellerin yıkanmaması bulaşmaya neden olur.

Ellerimizi bol sabun ile akan su altında 10-20 saniye kuvvetli şekilde, parmaklarımız ve bileklerimiz dahil ovalayarak yıkamalıyız. Mikroplar kuru yüzeylerde büyüyemez ve çoğalamazlar. Bu nedenle ellerimizi yıkadıktan sonra iyice kurulamalıyız.

Bütün dünyada olduğu gibi su ve besinlerle bulaşan enfeksiyon hastalıkları ülkemizde de halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Bu hastalıklar önemli salgınlara neden olmaktadırlar.

Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar: Tifo Salmonella türleri Basilli Dizanteri (Şigella) Amipli Dizanteri (Entameoba Histolitica) Ani Başlayan Sulu ve Kanlı İshaller Kolera Sarılık (Hepatit A) vb...

-Özellikle KÖTÜ HİJYEN KOŞULLARINI severler. Bu Hastalıklar ; -Genellikle ağız ve dışkı yoluyla bulaşırlar. Yani kirlenmiş olan su ve besinler aracılığı ile sağlam kişileri enfekte ederler. -Özellikle KÖTÜ HİJYEN KOŞULLARINI severler.

Halen dünyada en sık ve en çok görülen hastalıklar grubunu enfeksiyon hastalıkları oluşturmaktadır. Doğru el yıkama şekli ve alışkanlığının insanlara kazandırılması halinde bu hastalıkların sıklığında önemli azalmalar olacaktır.

Başta sarılık (Hepatit A) virusu olmak üzere dışkı-ağız yoluyla bulaşan hastalıkların kontrolünde en etkili yöntem el yıkama alışkanlığıdır.

Kişisel temizlik günlük yapılmalı ve hatta günde birkaç kez yinelenmelidir.

AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ

AĞZIMIZDA KAÇ DİŞ VARDIR 2-2,5 yaşlarında 20 tane süt dişi, 6-12 yaşları arasında karışık dişlenme dönemi, 20 yaş dişleri çıkınca 32 daimi diş vardır

DİŞ EKSİKLİĞİNDE NE OLUR? Yetersiz beslenme----->gelişme-büyüme geriliği Ön diş eksikliğinde------>Konuşma bozukluğu Konuşurken-gülerken------>Kötü görüntü Vücut sağlığımızı etkiler: Başta sindirim bozuklukları olmak üzere bademcikler, kalp, böbrek gibi organlarda hastalık oluşturabilir.

BAKTERİ PLAĞI (Diş kiri, diş pası) Ağız içerisinde ve dişlerin üzerinde bulunan mikroplar gıda artıklarıyla birleşerek dişler üzerinde yapışkan saydam bir tabaka oluşturur. Bu tabakaya bakteri plağı (diş kiri, diş pası)denir.

BAKTERİ PLAĞI (diş kiri, diş pası) Bakteri plağındaki mikroplar şeker ve nişastalı gıda artıklarını aside dönüştürürler. Plak diş yüzeyinden uzaklaştırılmazsa çürüğe ve dişeti hastalıklarına sebep olur.

BAKTERİ PLAĞINI DİŞ YÜZEYİNDEN NASIL UZAKLAŞTIRIRIZ?

BAKTERİ PLAĞINI (diş kiri,diş pasını) NASIL UZAKLAŞTIRIRIZ? Dişlerimizi düzenli fırçalayarak; Sabah kahvaltıdan sonra Gece yatmadan önce

BAKTERİ PLAĞINI (diş kiri, diş pasını) NASIL UZAKLAŞTIRIRIZ? Diş ipi kullanarak ; Dişlerimizin ara yüzlerindeki gıda artıklarını temizlemek için dişleri fırçaladıktan sonra kullanılmalıdır.

DİŞ FIRÇALAMA

DİŞLER NASIL FIRÇALANIR? Diş fırçasının üzerine leblebi büyüklüğü kadar diş macunu koyup, fırça üzerine yayılmalı, Ön dişler başbaşa getirilerek fırçalanmalı,

DİŞLER NASIL FIRÇALANIR? Dişlerin ön yüzleri küçük dairesel hareketlerle temizlenmeli, Dişlerin arka yüzleri de dairesel hareketlerle temizlenmeli, Alt ve üst dişlerin iç yüzeyleri süpürme hareketiyle fırçalanmalı,

DİŞLER NASIL FIRÇALANIR? Dişlerin çigneyici yüzeyleri fırçanın düz olarak ileri-geri hareketiyle temizlenmeli, Son olarak dilin üzeri fırçalanmalıdır.

DİŞLER NASIL FIRÇALANIR? Diş fırçası kullanmakta zorluk çekenler, elektrikli veya pilli diş fırçaları kullanabilirler.

DİŞLER NASIL FIRÇALANIR? Diş fırçası başkasıyla paylaşılmaz, en geç altı ayda bir değiştirilmelidir.

Diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının önlenmesinde düzenli diş hekimi kontrolü önemlidir. Yılda 2 defa diş hekimine giderek, muayene olmalıyız.

KULAK VE DİĞER ORGANLARIN TEMİZLİĞİ

Kulağa zarar verebilecek ucu sivri cisimlerden kaçınmalıdır Kulak temizliğinde özellikle kulak kepçesinin arka bölümlerindeki temizliğe dikkat etmek gerekir. Kulağa zarar verebilecek ucu sivri cisimlerden kaçınmalıdır

Tırnaklarımızın kısa ve temiz olmasına özen göstermeliyiz.

Tırnak bakımının haftada en az bir kez uygulanması gerekir. Ayak tırnakları yanları alınmadan düz kesilmelidir. Ayak temizliği mantar hastalığı gibi hastalıklardan korunma açısından son derece önemlidir.

Kişisel bakım amacıyla (sakal traşı, manikür. vb Kişisel bakım amacıyla (sakal traşı, manikür ..vb.) berbere gidiliyor ise; mutlaka kişinin kendine ait bakım malzemelerinin kullanılması, kan yoluyla bulaşan hastalıkların ( Hepatit B, AIDS.vb.) önlenmesi için önemlidir.

BESİN HİJYENİ Besin hijyeni; herhangi bir besinin tümüyle hastalık yapan etmenlerden arınmış olması anlamına gelir.

Besinler mikroorganizmalarla kolaylıkla kirlenebilirler Besinler mikroorganizmalarla kolaylıkla kirlenebilirler. Böyle mikroplarla kirlenmiş besinlerin tüketilmesi kişilerde hastalığa neden olur.

Mikroorganizmalar 20 dakika gibi bir zamanda büyür Mikroorganizmalar 20 dakika gibi bir zamanda büyür. Şartlar uygun olduğunda bir mikroorganizmadan 12 saat sonra bir milyar mikroorganizma ürer.

Besin Hijyeninde Dikkat Edilmesi Gerekenler Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalı Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş olanlar yenilmemeli

Sebze ve meyveler toz, toprak ve ilaç kalıntılarından temizlenmeleri için sirke eklenmiş su dolu bir kapta 5-10 dakika bekletildikten sonra bol su ile bir kaç kere durulanmalı

Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmeli Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçler temiz olmalı Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmeli

Sokakta yada açıkta satılan ve kaynağını bilmediğimiz yiyecekleri tüketmemeli

Gıdaların üstünü kapalı tutarak sinek ve böceklerden korumalı

Bu maddeler kendi ambalajlarında yada etiketlenmiş olarak saklanmalı Besinler her türlü temizlik maddesi, sabun, DDT gibi haşere öldürücü ilaçlardan uzak tutulmalı Bu maddeler kendi ambalajlarında yada etiketlenmiş olarak saklanmalı

Gıdaları satın alırken son kullanma tarihine ve içeriğine dikkat etmeli

Bulaşıklar iyi yıkanmalı, besin artıklarının kurumasına izin verilmemeli Kedi, köpek veya evcil hayvanların dışkı ve tüylerinin besinlerle temas etmemesine dikkat edilmeli

Çöp torbalarının ağızları kapatılmalı ve kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmeli

Sütlerin pastörize edilmesi bu hastalığı önler. Besinlerle bulaşan hastalıklardan en sık görülenlerden birisi de halk arasında ‘Malta Humması’ olarak bilinen ve Brusella bakterisinin neden olduğu ‘Brusellozis’dir. Sütlerin pastörize edilmesi bu hastalığı önler.

Günlük pastörize süt yada UHT (Ultra Hıgh Temperature) tekniğiyle sterilize edilen uzun ömürlü, dayanıklı paket sütler kullanılmalıdır.

Su ve besinlere dışkı ile temas sonucu bulaşır. Mikroorganizmalar Su ve besinlere dışkı ile temas sonucu bulaşır.

İçme suyu olarak temiz su kullanmalı Temizliğinden emin olunmayan sular kesinlikle içilmemeli Şüpheli durumlarda su kaynatılmalı veya filtre edilmeli

Tuvalet temizliğine özen gösterilmeli

Tuvaletleri her zaman temiz tutmalıyız. Klozetin kapağını kapattıktan sonra suyu çekmeliyiz. Çünkü sıçrayan su hepatit A, tifo vs hastalıklara neden olabilir.

Sonuç olarak; Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden ve besin temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir.

TEMİZLİK İLE İLGİLİ BAZI SÖZLER Evinizin eşiğini temizlemeden, komşunun damındaki karlardan yakınmayınız. Confucius Herkes evinin önünü süpürürse, bütün şehir temiz olur. Kendini temizlemeyen, başkasını temizleyemez. Hacı Bektaş-ı Veli İnsan, temiz olmayan şeyleri su ile yıkayıp temizler, eğer su kirlenirse, o ne ile nasıl temizlenir? Yusuf Has Hacib

Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi

Kaynak: -Sağlık Bakanlığı’nın Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali -Toplu Beslenme Sistemlerinde Hijyen Kitapçığı (Doç. Dr. Nevin Ciğerim-Doç. Dr. Yasemin Beyhan) -Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü-Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar