*Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

SORU VE YANITLARLA KUŞ GRİBİ Prof. Dr
KİST HİDATİK HASTALIĞI
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Reoviruslar, Noroviruslar ve diğer enterik viruslar
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
Bruselloz Bruselloz, Brucella cinsi bakterilerle oluşan, insan ve hayvanlarda belirli coğrafik bölgelerde yayılım gösteren ( endemik) bir hastalıktır.
Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK
YENİDOĞAN SEPSİSİ Prof. Dr. A. Engin Arısoy
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
1. 2 SERUM ÖRNEKLERİNDE HDV VİREMİ BELİRLEMEDE ANTİ-HDV ENZİM İMMUNOASSAY GÖSTERGESİ Dr. Özlem Aydemir Doç. Dr. Mehmet Özdemir 3.
BURÇ Genetik Tanı Merkezi
Antiprotozoal İlaçlar

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI
Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika.
DOMUZ GRİBİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
AKUT İSHALDE HEMŞİRELİK BAKIMI
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
ROTA VİRÜS.
VEREM Bursa Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı hastalıklar Şubesi
HEPATİTLER. Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C farklı virüslerin yol açtığı hastalıklardır Bu tür virüslerden bir tanesiyle enfekte olma, diğer.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
İç Hastalıkları Olgu Sunumu Arş.Gör. Dr. Tuba Şahbazoğlu.
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
Viral Ansefalitler.
İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.
 Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı.
Strongyloides stercoralis
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ DÖNEM SIVI-ELEKTROLİT TEDAVİSİ DERSİNE AİT DERS SONU DEĞERLENDİRME.
GİARDİASİS Etiyoloji:
ÖZET İnsan Papilloma Virüsü (HPV), zarfı olmayan, sferik protein kapside sahip ve çift sarmallı DNA tașıyan bir virüstür. Fonksiyonel olarak aktif erken.
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

*Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi KÖPEKLERDE KALİTATİF OLARAK PARVOVİRUS, CORONA VİRUS VE GİARDİA ANTİJENLERİNİN ARAŞTIRILMASI Alperen URAL* Serkal GAZYAĞCI *Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi

KÖPEKLERDE PARVOVİRUS ENFEKSİYONLARI Kanin parvovirus yaşamı tehdit edebilecek, oldukça yüksek kontagüyöz bir viral hastalıktır. Özellikle intestinal sistem başta olmak üzere hızlı bölünen köpek vücut hücrelerine yerleşir.Genç hayvanlar enfekte olduğunda Parvovirüs lökositlere yerleşebilir. Virüs kalp kaslarına zarar verir ve ömür boyu kalp problemlerine neden olur. GENEL BELİRTİLER Letarji, şiddetli kusma ,iştahta azalma , kanlı ve kötü kokulu ishal ,ileri derecede dehidrasyon. BULAŞMA Parvoirus çok bulaşıcıdır ve hayvan dışkısına temas etmiş insan hayvan yada herhangi bir obje ile taşınabilir. Çok dirençlidir, virüs doğada yemek kabları, ayakkabılar, halı zemin gibi canlı olmayan objelerin üzerinde aylarca yaşayabilir. Aşılanmamış köpeklerin parvvovirusu sokaklardan ve çok fazla köpeğin bulunduğu bölgelerden alması mümkündür.

KÖPEKLERDE CORONAVİRUS ENFEKSİYONU Coronavirus genellikle yavru köpeklerin sindirim sisteminin viral bir enfeksiyonudur fakat olgun köpeklerde de bulunabilir. Barınaklardaki aşısız köpeklerde sıklıkla gözlenir. Tipik olarak bilinen bir fetal virüs değildir. Klinik Belirtiler : kötü kokulu sulu sarı /turuncu ishal letarji iştah kaybı ateş kusma Korunma: Köpeğinizin 6 haftalıktan itibaren, düzenli aşılanması bu hastalıktan koruyabilir. Köpeğin bulunduğu yer ve barınakların düzenli temizliği virüsün yayılışını engeller.

KÖPEKLERDE GİARDİA SPP. Uzun yıllardır köpeklerdeki giardia’nın (giardiosis diye de bilinir) farklı bir suşunun insanlarda kalıcı ishale neden olduğu bilinmekteydi. Hastalığın yayılımının dışkıyla kontamine yüzme havuzları, gıdalar, içme suları ve yüzeylerle arttığı anlaşıldı. Bu farkındalık hayvan sağlığındaki giardiasis in anlaşılmasını ve tanısal metodların geliştirilmesini sağladı. Köpeklerde en sık görülen giardia semptomu; mukuslu yada mukussuz orta dereceden şiddetliye kadar ishaldir. İshalde nadiren kan bulunur. Diğer bir semptom ise kusmadır. Giardia kisti döken birçok köpek asemptomatiktir yani hiçbir giardia semptomu göstermiyebilir. Köpek giardiya tedavisinde bir çok çeşitli ilaç seçeneği mevcuttur. Bunlar : fenbendezol (50 mg/kg gün) bütün köpeklerde etkilidir. metronidazol (25 mg/kg 5gün) Bazı köpeklerde metronidazol toksik olabilir. drantolplus (3 gün)

Bu çalışma; Parvovirus, Coronavirus ve Giardia Spp Bu çalışma; Parvovirus, Coronavirus ve Giardia Spp. teşhiste yardımcı olan ticari bir test kitinin değerlendirilmesi ve hasta köpeklerin tedavisinde yol göstermek amacıyla yapılmıştır.

Materyal ve Metot Bu çalışmada ishal şikayeti olan 112 köpekte çalışıldı. Dışkıda Parvovirus, coronavirus and giardia spp. etkenleri araştırıldı Bu etkenlerin araştırılması için (Anigen Rapid CPV-CCV-Giardia Ag) özel bir test kiti kullanıldı.

Test Prosedürü Testi kutusundan cıkartılıp düz kuru bir alana yerleştirilir. 2 swabı kullanılarak köpek dışkılarından örnek alınır. CPV-CCV Ag testi için , 1ml diluet (P-C) içerecek sekilde tübe swabı yerleştiriniz. Giardiya tersti için , 1ml diluent (G) içerecek sekilde tüpe swabı yerleştiriniz. Swabın örnekleri diluent ile karıştırınız. 1dk sonra, verilmiş olan tek kullanımlık damlatıcı yardımıyla karıştmış örnekleri tüpten alınız. (P-C dilüenti ve G dilüenti için farklı tek kullanımlık damlatıcıları kullanın) Her örnek kutucuguna damlatıcıdan yavasca 4 damla damlatınız. Test calışmaya başladıgından testin ortasında yer alan test sonuç çizgisinde mor bir çizginin hareket ettiğini göreceksiniz. Eger bu hareket 1 dakika içine gercekleşmezse 1 damla dilüet daha ilave ediniz. 5 ile 10 dakika içinde testi yorumlayınız. 20 dakikadan sonra yorumlama yapmayınız.

HIZLI TANI KİTLERİNİN AVANTAJLARI Hızlı sonuç verir. Uygulaması kolaydır. Sağaltıma yol gösterir. Non invazivdir.

SONUÇLAR Parvovirus Coronavirus Giardia spp. Köpek sayısı 5 12 7 12 köpekte Coronavirus antijeni belirlenirken, 5 köpekte Parvovirüs antijeni tespit edildi. 7 köpekte ise Giardia Spp. belirlendi. İki veya üç antijeni birlikte taşıyan dışkıya rastlanmadı.

TEŞEKKÜR EDERRİM… alperenural@gmail.com www.serkalgazyagci.com