KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEDMEM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
Advertisements

TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
BORUSAN ASIM KOCABIYIK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2013/2014
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
ÜNİVERSİTEYE UYUM SÜRECİ
BİRLİKTE YAŞAMA VE KARDEŞLİK
GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ.
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
Psikolojik Danışman Ayçin YILMAZ
ÖZGÜVEN NE DEMEKTİR? Kendine güvenmenin ne anlama geldiği konusunda birçok yanlış görüş vardır ve bunlar özgüven kazanmada insanın önünde engel oluştururlar.Kendi.
DUYGULAR VE DUYGU DURUMLAR
PROJE HAZIRLAMADA ALANA ÖZGÜ KONU SEÇİMİ
KİŞİSEL GELİŞİM Burak Bayram Kadir Türk Tolga Ülkü
SINAV KAYGISIYLA BAŞAÇIKMA
NLP ALGISAL DAVRANIŞ KONTROLÜ
TED Üniversitesi-Mütevelli Bşk Yrd.
MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER
Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği
REHBERLİK DERSİ III.
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
7 YAŞ DÖNEMİ ÇOCUKLARI.  Harflerin her birini, tüm sesleri doğru olarak çıkarabilir.  Kendine sorulan sorulara cevaplar verebilir.  Kendisiyle göz.
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET
OKUL BAŞARISIZLIĞI.
ESKİ ÇAĞDA ETİK.
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
Uzman Psikoterapist Aslan Ali SOLMAZ
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALİAĞA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve.
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SINAV KAYGISI DENİZLİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
BORUSAN ASIM KOCABIYIK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2013/2014
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
ÖĞR. GÖR. MEHMET AKİF BARIŞ
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Sahne Işıkları Ve Yanılsama Benlik Kavramı: Ben Kimim? Özsaygı Algılanan Öz Denetim Kendine Hizmet Eden Yanlılık.
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI VE GENÇLİK
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Klinik Kararların Doğruluğunu Ne Etkiler? Hangi Bilişsel Süreçler Davranışsal Sorunlara Eşlik Eder? Tedaviyle.
DİĞER TUTUMLAR.
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Önyargının Gücü Ve Doğası Önyargının Sosyal Kaynakları Nelerdir? Önyargının Motivasyonel Kaynakları Nelerdir? Önyargının.
ÇOCUK VE SUÇ.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
BİREY MERKEZLİ TERAPİ.
YETENEK VE İLGİ ALANLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
GELİŞİMİN KRİTİK DÖNEMLERİ ve
Girİşİmcİ Kİmdİr? ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
MESLEK SEÇİMİ PSİKOLOJİK DANIŞMAN HASAN HÜSEYİN BAKIR.
Sizce beden eğitimi ve sporun amaçları nelerdir?
ŞİDDET.
REHBERLİK DERSİ III.
MOTİVASYON ve FARKINDALIK
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEDMEM WWW.TEDMEM.ORG 5. TEMEL EĞİTİM SEMPOZYUMU "EĞİTİM EKOSİSTEMİ" 6-7 Aralık 2014, Özel Florya Koleji, İstanbul Psikolojik İyi Olma Bağlamında İnsan ve Ekosistem MEHMET PALANCI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEDMEM WWW.TEDMEM.ORG WWW.EGİTİMVEBİLİM.ORG

Ekosistem ve Psikoloji İnsan insanın dermanıdır Psikolojik iyi olma Sübjektif referans Varoluş ve Ontolojisi Varlık-zaman-şimdilik ilişkisi Şimdilik ve normallik Kişilik elementleri! Kişilik çarkları! İdyografi İnsanın farklılığı İnsanın benzerliği Birey*Çevre + Etkileşim etkisi = Sosyoloji/İnsan + İnsan/Sosyoloji

Uyum İyi bir dünyada yaşadıklarını düşünenler bu dünyayı aynen korumak, hayal kırıklığına uğramış kişilerse bu dünyayı temelinden değiştirmek isterler Topluma uymayanlar, eğer gelişim gücüne ve kişisel kaynakları kullanma potansiyeline sahipse bu girişkenlikle birleşen bir umut ve mutluluk getirebilir; Ancak bu güçleri yoksa ve/veya kendi yeteneklerini kullanarak yaşadıkları sorunlarla başa çıkma becerileri mevcut kişisel kaynaklarını zorluyorsa; kitle içinde kişiliklerini eriterek ‘yıkıcı bir özgürlük’ ya da ‘patolojik bir kendilik’ geliştirebilirler

Uyum Psikolojik iyi olma; (1) diğerleriyle olumlu ilişkiler, (2) özerklik, (3) çevre hâkimiyeti, (4) kişisel gelişim, (5) yaşam amacı ve (6) kendini kabulü (Bradburn, 1969; Ryff, 1989) içerir. Lawton (1983) psikolojik iyi olmayı dört bileşenle; (1) problemlerle başa çıkma yeteneği, (2) bilişsel bir değerlendirme ile erişilen ve anlık olmayan mutluluk değerlendirmesi, (3) yaşam motivasyonu sağlayacak kadar yeterli ve iyi olma hissi veren olumlu duygulanım ile (4) kişisel amaçlarla bunların geçekleşmesi arasındaki tutarlılık olarak ele alır.

Ekosistem Doğası Karşılığı Modern insan kendini şehirde bulmuştur. Şehir olmadan kolektif akıl ve güç imkansızdır. Ancak insan şehirde tükenmiştir İnsanlarda, kendi varlığını şekillendiren güçleri genellikle dışarıda arama eğilimi vardır Gelecekten duyulan korku bugüne sarılmaya geleceğe ait beslenen umut yaşam motivasyonuna aracıdır. Bu ikisi de ‘inancı’ ve ‘direnci’ aynı kaynaktan doğurur Mikrosistem Mezosistem Ekzosistem Makrosistem UYUM

Ekosistem Doğası Karşılığı Seçim teorisi Başarılı Kimlik = Sevgi + Özgüven Başarısız kişilerin, başarısızlıklarından dolayı suçu dünyaya yükleme eğilimleri anlamak güç değildir Belli düzeyde başarısızlık özgürlükten çok eşitlik ve kardeşlik arar Mevcut özgürlük taleplerini uyumu sarsacak bir kızgınlıkla dile getirenler özgür bir toplumda mutlu olma ihtimali en az olanlardır. Hayal kırıklığına uğramış tüm yeteneksiz kişiler kişisel başarısızlıklarını suçunu mevcut özgürsüzlüklere yüklerler (Hoffer). Özgürlük insanın en son isteyeceği şeydir! özgürlükten kaçış (Fromm) sorumluluktan kaçma alanı olarak kullanılır. Mikrosistem Mezosistem Ekzosistem Makrosistem UYUM

Sonuç Bireyden topluma nevrotik olmayan mükemmellik eğilimi Toplumsal ilgi ve sağduyu Değerler ve ruhsallık Gerçeklik Doğru ve yanlışın analizini yansıtan tutumlar Sorumluluk Pozitif genç gelişimi Mutluluk Bilgelik Erdem

mpalanci@gmail.com egitimvebilim@ted.org.tr Teşekkürler