HARD WEDGE VE DİNAMİK WEDGE KULLANILARAK YAPILAN TANJANSİYEL MEME IŞINLAMALARINDA KARŞI MEME DOZUNUN BELİRLENMESİ Uzm. Fiz. Fadime ALKAYA, Doç. Dr. Füsun.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Olaylarda Mağdurların Ruh Sağlığı Boyutu
Advertisements

Tek. Gazi YILDIRIM TRAKYA ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ A.D.
YÜKSEK ENERJİLİ X-IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, GÖNÜL KEMİKLER.
Medikal Lineer Hızlandırıcılarda Elektron Dozimetrisi
STEREOTAKTİK Radyocerrahi.
HAVA KERMAYA DAYALI SUDA ABSORBE DOZ TAYİNİ IAEA RAPOR 277
Meme kanserinde radyoterapi
Ne Zaman Çimentosuz Femur ?
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
Tuğba HACIOSMANOĞLU Fizik Yüksek Mühendisi
Sütçü İmam Üniversitesi
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
ELEKTRON LARDA MONİTÖR UNİT HESAPLAMALARI XI.M EDIKAL F IZIK K ONGRESI K ASıM 2007 A NTALYA Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon.
Öğr.Gör. Zafer Karagüler
DR. TİMUR KOCA BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOTERAPİ MERKEZİ
IV. MEME KANSERİ HEMŞİRELİĞİ KURSU HAZİRAN 2014
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği, 2 Koç Üniversitesi
Hepatik Kist Hidatik Hastalığında Kisto-Biliyer İlişki, Tedavi Öncesi Hepatobiliyer Spesifik Ajan Gd-EOB-DTPA ile Elde Edilen MR Kolanjiografi ile Belirlenebilir.
Doç.Dr.Murat Kemal ATAHAN
F. AKMAN, Z. KARAGÜLER, S.KURT, N. DAĞ, Ş. KINAY, O. ÇETİNAYAK,
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Radyoterapi de PET Kullanımı
Hastalar İçin Genel Bilgiler Kenan Ören Radyasyon Onkolojisi Hemşiresi
Evre III’de Kombine Tedavi İçinde Cerrahinin Yeri Var mı?
Prof. Dr. Turan EGE Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ AD.
İKİ İZOMERKEZLİ STEREOTAKTİK RADYOCERRAHİ UYGULAMALARI
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Pankreas radyoterapisi
SUDA ABSORBLANAN DOZ KALİBRASYON YÖNTEMİ
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
H. Acun, F. Yaman Ağaoğlu, H. Acar, G. Kemikler İ.Ü. ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ.
YÜKSEK ENERJİLİ X-IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, Prof. Dr. GÖNÜL.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
Kolorektal Kanser Cerrahi Tedavi
Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
RADYOTERAPİ MERKEZLERİ ARASINDA UYGULANMAKTA OLAN TLD İLE ABSORBLANAN DOZ KARŞILAŞTIRMA PROGRAMININ DEĞERLENDİRMESİ Doğan Yaşar, PhD Çekmece Nükleer Araştırma.
FLOROSKOPİK İNCELEMELERDE HASTA DOZ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ
Çocukluk Çağı Kanseri Fertilite Sonuçları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2013 Salı Uzm. Dr. Uğur.

DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
MONTE CARLO VE TLD İLE 192Ir YÜKSEK DOZ KAYNAĞININ DOZİMETRİSİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
İNTERNAL DOZİMETRİ.
İKİ İZOMERKEZLİ STEREOTAKTİK RADYOCERRAHİ UYGULAMALARI
S.S. 39 yaş, perimenopozal Sağ meme ÜİK da 2 cm düzensiz sınırlı kitle. Palpabl LAP (-). Mamografi + US: Sağ meme saat 1 hizasında 15 mm çapında malign.
F.S.38 yaş, kadın hasta, premenoposal, doğum yapmamış.
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Gönül Kemikler İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
IŞIN DEMETİ MODİFİKATÖRLERİ UZM. FİZ. YENAL SENİN
Radyoterapide Tedavi Alanları RT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre enerji seçilirRT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre.
JİNEKOMASTİ AMELİYATLARINDAN SONRA KULLANILAN KORSE Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey Gynecomastia,surgery,corsets,after.
Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş
Bulk-Fill Kompozit Materyallerin Radyopasitesi
Sağlık Fiziği Anabilim Dalı. Program Adı: Sağlık Fiziği Programın bağlı olduğu Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü Bağlı olduğu Anabilim Dalı: 2012 den.
Habibe GÜLER1, Nazan ÜZÜM1, Kurtuluş OLGUN1
1Mustafa AKKUŞ, 1Mustafa SARI, 1Elif Sena GÜNGÖR
KLİNİĞİMİZDE ELEKTRONLA TEDAVİ AMAÇLI KULLANILAN MOBİL LİNEER HIZLANDIRICININ NÖTRON KONTAMİNASYONU AÇISINDAN İNCELENMESİ Akın Öğretici1, Sahip M Kızıltaş2,
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
20. Ulusal Cerrahi Kongresi Nisan 2016 Titanic Deluxe Otel ve
Utku Güner Volkan Aksoy
Normal doku: Radyoterapide Hacim Etkisi
Lineer Kuadratik Model İle Klinik Problemlere Çözüm Arayışı
Sunum transkripti:

HARD WEDGE VE DİNAMİK WEDGE KULLANILARAK YAPILAN TANJANSİYEL MEME IŞINLAMALARINDA KARŞI MEME DOZUNUN BELİRLENMESİ Uzm. Fiz. Fadime ALKAYA, Doç. Dr. Füsun TOKATLI, Fiz. Nükhet KÜRKÇÜ, Uzm. Fiz. Şule PARLAR, Fiz. Mustafa DOĞAN, Fiz. Yavuz AKSOY, Fiz. Uğur SARI, Doç. Dr. Cem UZAL. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, Edirne Antalya, 14-18 kasım 2007

AMAÇ: İyonizan radyasyonun kanserojen etkisi bilindiğinden meme radyoterapisinde alan dışındaki karşı memenin aldığı doz önemlidir. Bu çalışmada amaç, dinamik ve hard wedge kullanımının karşı meme dozu üzerine olan etkisinin incelenmesidir.

MATERYAL VE METOD: Bu çalışma için dokuya eşdeğer Rando® fantom (Alderson Arastırma Laboratuarları, Standford, ABD) ve fantoma takılabilen orta boy meme aparatı kullanıldı. Randofantom üzerinde sol meme tanjansiyel alanlar simüle edilerek tedavi alanı asimetrik olarak belirlendi. Ayrıca randofantomun BT kesitleri (1 cm aralıklı) alınarak ECLIPSE (Varian Medical System, ABD) tedavi planlama sistemine aktarıldı.

Işınlama için Harshaw Lityum Florid (LiF) TLD 100 çipleri kullanıldı. Hard (HW) ve dinamik wedge (EDW) ile yapılan planlar SSD ve asimetrik kollimatör tekniği kullanılarak 3 boyutlu olarak planlandı. Alanlar Clinac 2100C/D Lineer Akseleratör cihazında 6 MV X ışınları kullanılarak, 180 cGy/gün (toplam 5040 cGy) olacak şekilde ışınlandı. Bu ışınlama sırasında iç tanjasiyel alanda 30 derece, dış tanjansiyel alanda da 45 derece wedge kullanıldı Işınlama için Harshaw Lityum Florid (LiF) TLD 100 çipleri kullanıldı.

HARD WEDGE

HW -DVH

DİNAMİK WEDGE

EDW DVH

Işınlama için Harshaw (Harshaw Kimyasal Sirketi, Solon, OH, ABD) TLD cihazı ve Lityum Florid (LiF) TLD 100 (3.7×3.7×0.9 mm )çipleri kullanıldı. Seçilen TLD chipleri (± %3); karşı memede kranio kaudal ve mediolateral planda belirlenen herbir noktaya 2 chip olacak şekilde yerleştirildi ve ölçümler 3 kez tekrarlandı.

Kalibrasyon işlemi, TLD’lerin bilinen radyasyon dozlarında ışınlanması ve sonrasında bu TLD’lerin kalibrasyon eğrisinden doza dönüşümünü içerdi. ±%3 üzerinde sapma gösteren cevaplar değerlendirme dışı bırakıldı.

BULGULAR: Yapılan ölçümler sonucunda; Hard Wedge kullanıldığında karşı memede oluşan doz; kranio kaudal yönde %4.1 ile %3.1, mediolateral yönde %5.8 ile %2.4 Dinamik Wedge kullanıldığında ise kranio kaudal yönde %2.8 ile %1.6, mediolateral yönde ise %4.8 ile %0.9 arasında bulundu.

Teşekkürler…

SONUÇ: Meme şeklinin konik olması nedeniyle doz dağılımının homojenliğini sağlamak için kullanılan wedge filtreler; alan büyüklüğüne, hasta ile arasındaki mesafeye bağlı olarak primer huzmenin niteliğini değiştirerek saçılmış ışınların oluşmasına neden olurlar. Bu durum karşı memenin aldığı dozu etkiler. Tedavi sırasında karşı memenin aldığı dozun bilinmesi ile, ikincil primer tümör oluşma ihtimaline karşı radyoterapinin olumsuz etkisi minimuma indirilebilir.

Meme radyoterapisini takiben karşı memedeki doz dağılımı inhomojendir Meme radyoterapisini takiben karşı memedeki doz dağılımı inhomojendir. Ancak toplamda aldığı doz dinamik wedge ile daha düşük olduğundan imkanlar dahilinde tedavilerde tercih edilmesi önerilir. *Warlick WB., et al. Dose to the contralateral breast: a comparison of two techniques using the enhanced dynamic wedge versus a standard wedge: Med. Dosim 1997;22(3):185-191 *Kelly CA., et al. Dose to the contralateral breast: a comparison of four primary breast irradiation techniiques: Int.J. Radiat. Oncol. Biol. Phys. 1996; 34(3):727-732 * Weides CD., et al. Evaluating the dose the contralateral breast when using a dynamic wedge versus a regular wedge: Med. Dosim 1995;20(4):287-293

Rahmetle anıyoruz