MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEÜ İİBF MALİYE BÖLÜMÜ MALİYE SOSYOLOJİSİ
Advertisements

ÖLÇME BİLGİSİ İbrahim Asri1 1Yrd.Doç.Dr., Gümüşhane Ünv. Müh. Fak.,
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
Kamusal Mallar ve Ortak Kaynaklar
YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİ ANLAŞMALARINDA AVRUPA KONSEYİ
Yerel Yönetimler Maliyesi
TÜRKİYE’DE KAMU KESİMİ REFORMLARI
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
V. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU
STRATEJİK PLANLAMA Dr. Yüksel VARDAR Antalya, Haziran 2014
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
NÜFUS POLİTİKALARI.
Eğitim Ekonomisi.
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
KAMUSAL MAL VE HİZMET TÜRLERİ
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
Kamusal Mal ve Hizmet Nedir?
İYİ YÖNETİŞİM.
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
KAMU HARCAMALARININ SINIFLANDIRILMASI
Avrupa Konseyi Destekli Hibe Projesi KAMUDA ETİK KÜLTÜRÜN GÜÇLENDİRİLMESİ.
SANAL DEVLET.
KAMU YÖNETİMİNİN ÖRGÜTLENMESİ
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
İDARELER ARASI REKABETTE KAMUSAL MAL VE HİZMETLER ÖĞR. GÖR. AYNUR ARSLAN BURŞUK DERS 5.
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
TÜRKİYE’DE KENT BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMALARININ GELİŞİMİ
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KIRKLARELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME BİRİMİ KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR.
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
Kamu Politikaları Giriş
KENTSEL SİYASET-5. KENTSEL SİYASET-5 Kentsel Siyaset-5 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
NORM KADRO UYGULAMALARI
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
SOSYAL BİLGİLER.
İNSANLAR VE YÖNETİM.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
İktİsadİ ve Hukukİ sİstemler ve polİtİkalar
Merkezi-Yerinden Yönetim ve Uzmanlaşma
GENEL İŞLETME İŞLETMENİN AMAÇLARI
İnsanlar ve yönetim ARDA KIRTASİYE. Yerel yönetimler İnsanların beslenme,barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçları vardır.İnsanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
KAMU YÖNETİMİNİN ÖRGÜTLENMESİ
SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMUNA YEREL YÖNETİMLERİN KATILIMI
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
Belediyeler Ne İş Yapar?
Afet Zararlarının Azaltılmasında Türkiye’deki Yerel Yönetimlerin Rolü
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
Merkezi Yönetim ile Yerel Yönetim İlişkileri
5. İŞLETMENİN GELİRLERİ.
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
PLANLAMADA YOGUNLUK Kent bilimleri terimleri sözlüğüne göre,
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 12 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
Küresel Kamusal Mallar
Devlet (Kamu) Ekonomik ve Sosyal Hayata Niçin Müdahale Eder. 1
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler) Doç.Dr. Ahmet MUTLU İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü ahmet.mutlu@omu.edu.tr

YÖNETİMLERARASI HİZMET BÖLÜŞÜMÜ Hizmet paylaşımı kıstasları: 1) İKTİSADİ KISTASLAR - Yerindenlik (subsidiarity) - Hizmetin Fayda ve maliyet Alanı -Dışsallıklar - Ölçek Ekonomileri 2) TARİHSEL-SİYASAL-SOSYAL KISTALAR

1) İKTİSADİ KISTASLAR - YERİNDENLİK ( SUBSİDİARİTY ) : Avrupa yerel yönetimler Özerklik şartının 4. Md.de kamusal mal ve hizmetlerin genel olarak ve tercihen halka en yakın yönetim birimleri tarafından yerine getirilmesi öngörülmektedir. - HİZMETİN FAYDA VE MALİYET ALANI : Mal ve hizmetin üretilmesinin/ üretilmemesinin yaratacağı faydaların ve maliyetlerin yayılma alanıdır. -Fayda ve maliyetlerin yayıldığı alan tüm ülke ise merkezi yönetimin, yerel sorumluluk alanı ise yerel yönetim biriminin ilgili mal ve hizmeti üretmesi söz konusudur.

1) İKTİSADİ KISTASLAR -DIŞSALLIKLAR : Dışsallıklar; bir mal veya hizmetin üretim veya tüketiminin üçüncü kişi, kurum veya bölgeler üzerinde olumlu veya olumsuz etkiler yaratması halidir. - ÖLÇEK EKONOMİLERİ : Hizmet üretiminin azalan maliyetler koşuluna göre yapıldığı durumda, yani toplam üretim ve toplam maliyetler artarken, ilave birim maliyet ve kişi başına hizmet maliyetleri düşmelidir. İlke; ölçek büyüdükçe idari yetki ve sorumluluk alanının veya üretim yetki düzeyinin de giderek büyümesi ve yükselmesidir.

Yönetimlerarası Hizmet Bölüşümünde Temel İlkeler Temel teorik ilkeler: 1- Hizmetin En uygun yönetime verilmesi 2- Hizmetlerin Hudutlarının Belirlenmesi 3- Hizmetlerde Tekrarın olmaması Bunlara göre uygulama ilkeleri: Ölçek ekonomilerinin ve fayda maliyet dışsallıklarının ağır bastığı hizmetler merkezi yönetimce, buna karşılık tüketiciye yakınlık boyutunun egemen olduğu hizmetler ise yerel yönetimlerce üretilmek durumundadır.

şehirlerarası ulaşım M M B çevre kirililiği B/M B/M Y/B/M sağlık B B B YEREL KISTASLARA GÖRE BAZI KAMUSAL HİZMETLERİN ÜRETİLDİKLERİ YÖNETİM DÜZEYLERİ B: BÖLGESEL Y: YEREL M: MERKEZİ itfaiye Y Y Y çöp toplama Y Y Y kanalizasyon Y Y Y park Y Y Y ilköğretim Y Y B şehiriçi ulaşım Y B Y şehirlerarası ulaşım M M B çevre kirililiği B/M B/M Y/B/M sağlık B B B savunma M M M dışişleri M M M

2) TARİHSEL-SİYASAL-SOSYAL KISTALAR Özellikle 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren hemen her yerde bazı hizmetlerin giderek merkezileştiği görülmüştür. Bunun nedenleri; gelirlerin merkezileşmesi, teknoloji ve ulaştırmadaki gelişmeler göçler hizmetlerin alışılmış boyutlara erişerek, büyümesi. yerel yönetimlerin eleman ve mali yetersizlik içinde olması

1- YEREL YÖNETİMLERİN MERKEZİ YÖNETİM İLE BİRLİKTE ÜRETTİKLERİ HİZMETLER A- SAĞLIK HİZMETLERİ : Yarı kamusal nitelikte toplumsal ve bölünmez faydalar ortaya çıkardığı esas görev olarak merkezi idareye düşmektedir. B- ÇEVRENİN KORUNMASI HİZMETLERİ : Çevre kirlenmesine yol açan üretici birimlere, bunları önleyecek yasal yükümlülükleri ve yaptırımlar getirme, bunların uygulanmasını denetlemek görevi de yerel yönetimlere düşmektedir. C- SOSYAL YARDIM HİZMETLERİ : Özellikle merkezi yönetimin bölgeye veya yerel birime sunacağı yardımlarda aracılık etmek D- İMAR VE BAYINDIRLIK HİZMETLERİ : İmar ve bayındırlık faaliyetleri, merkezi yönetimin görevleri içindedir. Örneğin; şehirlerarası yol yapımı, liman yapımı vb. Belirli bir yere birimin veya yönetimin görev ve yetki alanı sınırları içindedir. Örneğin; yerel yönetim içinde bulunan yollar, köprüler ve meydanların yapım faaliyetleri Ayrıca nüfus yoğunluğu , şehir içi planlamada yerel yönetimlere önemli gerekçe doğrulabilir. E- EĞİTİM HİZMETLERİ: Eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri gibi yarı kamusal niteliktedir. Genellikle ilköğretim pek çok ülkede yerel yönetimlerin görev ve hizmet alanın içindedir.

2- DOĞRUDAN VE SADECE YEREL YÖNETİMLERİN GÖRDÜKLERİ HİZMETLER A- BÖLÜNMEZLİĞİ YEREL DERECEDEKİ KAMUSAL HİZMETLER: yangın , koruma, zabıta , saglık kontrolleri ve imar planlarının düzenlenmesi gibi B- YARI KAMUSAL VE ÖZEL HİZMETLER : temizlik ve kanalizasyon , su, mezbaha, fırın, şehiriçi ulaşım, süthane hizmetleri gibi

Ders bitti.  İYİ AKŞAMLAR