Lojistik Yönetimi Ders – II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Lojistik Yönetimi Ders – IV
Advertisements

Lojistik Yönetimi Ders – III
MBA-502 Stratejik Yönetim Yard. Doç. Dr. Erlan Bakiev
Lojistik Yönetimi Ders – V
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
TEMEL LOJİSTİK Doç. Dr. Murat ERDAL muraterdal.com.
Strateji Tasarımı İlker acar.
PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu Lojistik Yönetimi Ders – VI Yrd. Doç. Dr. Gültekin ALTUNTAŞ.
Lojistik Yönetiminde Freight Forwarder
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
E-İhale, Elektronik İhale veya Online İhale sistemi B2B (şirketler arası ticaret) alanında kullanılan bir satınalma yöntemidir. Bir Alıcı şirketin ve.
Tedarikçi Tarafından Yönetilen Stoklar (TYS)
Ulaştırma ve Lojistik Terminolojisi Yrd. Doç. Dr. Gültekin ALTUNTAŞ
Bölüm 11 Yönetim Stratejilerinin Uygulanmasında Kullanılan Teknikler
Lojistik Yönetimi Ders – I
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
YÖN339 Ders - II Taşımacılık Yönetimine Giriş
ENDÜSTRİYEL PAZARLAR ve ENDÜSTRİYEL SATIN ALMA DAVRANIŞI
TEDARİK (SATINALMA) TEDARİK FONKSİYONU:
İş Dünyasında Yeni Yaklaşımlar Copyright S.K.Mirze1.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
14. Yatay ve dikey bütünleşme (vertical and horizontal integration)
Şebeke Organizasyon Yapıları ve Güven
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Yrd. Doç Dr. Ozan BÜYÜKYILMAZ
YONT 172 BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ II
Firma Adı: Kişi Adı: İSTANBUL SANAYİ ODASI.
İşletmeyi neden kurarız ?
Uluslar arası İşletmecilik İlk Bakış
İşletmeye Giriş Konu 2: İşletme Kurulması ve Türleri
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
İŞLETMELERİN KURULUŞU
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
ENM 307 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Dersin Koordinatörü:. Prof. Dr
2.BÖLÜM NİHAİ Tüketici, Örgütsel Tüketici, Tüketici Satınalma Karar Süreci ve Tüketici Davranışlarını Etkileyen Faktörler Nihai pazarlar ve Nihai tüketici.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
Girişimcilik.
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
İşletmelerin Kuruluşu, İş Planı ve Fizibilite
Başlamak için sorular:
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA. “Müşteri değeri olgusu, müşteri tatmini unsurlarına ek olarak, ürünün rakipler arasından nasıl seçildiğini, seçim kriterlerinin.
 Bölüm 8: Piyasa Koşulları ve Kârı Ençoklama Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
AİLE ŞİRKETLERİ Yapısı, Sorunlar ve Çözüm Yolları
Tedarik ziNCİRLERİ yÖNETİmi
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
LOJİSTİK PERFORMANS DEĞERLERME
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
LOJİSTİK BİLGİ SİSTEMLERİ
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 9. Hafta İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
LOJİSTİK MALİYETLERİN YÖNETİMİ
FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.
Lojistik Merkez Yer Seçimi
Tedarik Zincirinde Karar Aşamaları
Tedarik Zincirinde Karar Aşamaları
Bölüm 11 Yönetim Stratejilerinin Uygulanmasında Kullanılan Teknikler
SATINALMA YÖNETİMİ ve TEKNİKLERİ Eğitimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
ENDÜSTRİYEL PAZARLAR ve ENDÜSTRİYEL SATIN ALMA DAVRANIŞI
Sunum transkripti:

Lojistik Yönetimi Ders – II İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu Lojistik Yönetimi Ders – II Yrd. Doç. Dr. Gültekin ALTUNTAŞ

Gündem Teşvikler ve Tedarikçilerin Stratejik Yönetimi İşbirlikçilik vs. Rekabetçilik Değişim Süreci ve Çatışma Değişim Süreci ve İşbirliği Tedarik Zinciri Teşvikler ve Yapma/Satınalma Kararı Teşvikler ve İlişki / Yönetsel Seçenekler Teşvikler ve Sözleşmenin Rolü Teşvikler ve İç Politikanın Önemi Sonuç

Teşvikler ve Tedarikçilerin Stratejik Yönetimi Yap ya da satın al kararlarında, Ticari partnerin seçiminde, Ticari ilişkinin derinliğinde ve Ticaret koşullarının belirlenmesinde önemli rol oynar. O zaman kâr maksimizasyonu nasıl gerçekleştirilir? Geri kalan diğer her şey ikincil öneme sahip değil midir? Güç kimdedir?

İşbirlikçilik vs. Rekabetçilik Ticari anlamdaki her değişim, hem bir işbirlikçi hem de bir rekabetçi davranışı beraberinde getirir. Tarafların gönüllü olarak bir bir araya geldiği durumlarda, Bir sözleşme imzalamak bir işbirliği anlamındadır. Satıcı istediği gelire kavuşur; alıcı da istediği ürüne... Çoğunlukla işbirliği bunun da ötesine geçer. Diğer yandan, iki taraf da ticaretten kazanmak amacındadır. Satıcı da alıcı da daha çok kazanmak derdindedir.

Değişim Süreci ve Çatışma B1 P Satıcı Değeri Alıcı Değeri ?

Değişim Süreci ve İşbirliği Satıcı Değeri Alıcı Değeri S2 B2

Aslında av ile avcı arasındaki bir oyun... Tedarik Zinciri Aslında av ile avcı arasındaki bir oyun... Alıcı, satıcıyı kendi pazarından, alıcı da satıcıyı kendi pazarından uzak tutmaya çalışır. Değişim sürecinin özünde, güç ve güce ilişkin izlenim yer alır.

Mutluluk, beklentilerin karşılanması? Sağduyu? Tedarik Zinciri Mutluluk, beklentilerin karşılanması? Sağduyu? Kârlılık, hatta işletme yaşamı riske atılmışsa? İşbirliği ve güven? Karşılıklılık? Fırsatçılık? Dürüstlük ve şeffaflık Bilgi asimetrisi Ters seçim (Sigorta örneği) Ahlaki tehlike (Danışmanlık hizmeti örneği) Gecikme (Batık maliyetler)

Teşvikler ve Yapma/Satınalma Kararı Dış kaynaklardan yararlanma üzere yapılmış bir araştırma, yapılan sözleşmelerin yalnızca %5’inin çok başarılı olduğunu göstermektedir. Mantık basit: Bir ürün/faaliyetin içeride yapılması durumunda katlanılan maliyet ile dışarıda yapılması durumunda katlanılan maliyetin karşılaştırılması...

Teşvikler ve Yapma/Satınalma Kararı Buna karşın, iki tür risk söz konusudur: Stratejik risk: Maliyet liderliği, ürün farklılaştırma ve niş ürün Sözleşmesel risk: Ahlaki tehlike, gecikme İzleme sistemleri kurmak gerekir. Motive etmek gerekir. Tavşan ve havuç hikayesi temellidir. Özellikle, belirsizliğin, değişkenliğin ve taraflardan birinin özel olarak yaptığı yatırım tutarının yüksek olduğu çevrelerde yeniden pazarlık gerekebilir.

Nereye kadar? Teşvikler ve İlişki / Yönetsel Seçenekler Katma değer var mı? Aşırı üretim Gereksiz stok Gereksiz bekleme Gereksiz hareket Gereksiz taşıma Hatalı ürün Uygun olmayan işleme açısından bir değer yaratıyor mu?

İşbirliğinin işe yarayıp yaramadığının testi, Teşvikler ve İlişki / Yönetsel Seçenekler İşbirliğinin işe yarayıp yaramadığının testi, Başlangıç yatırımına Potansiyel getiriye Güç algısına ve Riske bağlı olarak yapılır...

Teşvikler ve Sözleşmenin Rolü Tedarik yönetimi, ilişki yönetimine ve sözleşmeye dayanır. İlişki yönetimi, alıcı ve satıcının gündelik operasyonlarda nasıl bir etkileşim içerisinde olacaklarını belirtir. Kontrat yönetimi ise, kontrol ile ilgilidir. Davranış biçimleri, kimin neden sorumlu olduğu, vb. İlişki sonucunda ortaya çıkacak ürün, yapılacak ödeme, teknoloji ve süreçten kaynaklanacak telif hakları, vb.

Teşvikler ve Sözleşmenin Rolü Kontratlar, Sıkı ve esnek olabilirler. Risk belirleyici unsurdur.

Teşvikler ve İç Politikanın Etkisi Etkin tedarik yönetimi, etkin talep tahminine bağlıdır. İşlem maliyetleri Potansiyel kaldıraç İşlevsel yöneticilerin öncelikleri farklıdır. Operasyonel sürdürebilirlik Asil – vekil ilişkisi Konsolidasyon

Sonuç Sonuç olarak, Değişim, her taraf için kârlı olduğu sürece yapılır. Yakın işbirlikleri kârlılık düzeyini arttırabilir. İki taraf için kârlı olması demek, aynı düzeyde kâr edecekleri anlamına gelmez. Alıcı ve satıcı, hem rekabet eder, hem de işbirliği yaparlar. Tedarik zinciri yöneticileri açısından iki unsur önemlidir: Stratejik ya da sözleşmesel riske katlanmak akıl kârı olmalıdır. Kendi işletmeleri açısından en kârlı teşvik sistemini bulmalıdırlar. Tedarik zinciri yönetimi, özetle, yönetsel ve sözleşmesel teşviklerin yönetimi ile ilgilidir.

İstanbul Üniversitesi Teşekkür ederim.