YAKUP KADRİ VE YABAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
Advertisements

Çelebi Grubu.
İŞTE ADALET VE DOĞRULUK
KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Küçük bir jest….
Çok samimi iki dost ve arkadaşlardı
Çok samimi iki dost ve arkadaşlardı
YABAN YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU.
Anadolu’nun orta vilayetlerinden bir köyde, yavaş yavaş güneş batmaya hava kararmaya başlar. Karanlık iyice çöker köyün üzerine. Evlerden birinde bir kadın.
Paris ve sen Yağmur yağıyor Bu sonbahar Eskiden olduğu gibi
PEYGAMBER KISSALARI Âyetlerimiz kendisine okunduğu zaman,
Vaktiyle bir Keloğlan varmış… Bütün ailece çiftlikle meşgul olurlarmış
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Memduh Şevket Esendal özel yaşamı
ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN.
YAKUP K. KARAOSMANOĞLU ( )
ÖZEL YAŞAMI Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31
ŞİNASİ ( ) 1860'dan sonra gelişen edebiyatımız ise bütün istikametlerde Şinasi'nin başlattığı yollardan yürümüştür.
Öykü ( Hikaye ).
ÜÇ İHTİYAR MİSAFİR ÖYKÜSÜ
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
1. "Halime Kaptan" kitabının yazarı kimdir
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
Sen hangisini seçerdin?
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
Edatlar.
FAT İ H KOLEJ İ 1982 AVCILAR FAT İ H İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU
18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ HAZIRLAYANLAR: MEVLÜDİYE AVŞAR EMİNE YENİSAN.
4 Mart 1965 Afganistan Kabil'de bir diplamatın oğlu olarak doğdu. Ailesi, 1980'de Amarika Birleşik Devletleri'nde siyasi sığınma hakkı elde etti.
9. Sınıf Türk Edebiyatı 24-28/02/2014 HALK HİKAYELERİ.
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
KÜL KEDiSi-SINDRELLA Hazırlayan: Emine KOÇAK- 7/A
Birlik ve beraberlik duygusu yüksek uluslar daima yükselir
ATATÜRKÇÜLÜK VE İNKILAP TARİHİ PRFORMANS ÖDEVİ A.KADİR CİBA 8/B 631.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
GEÇİŞLERDE TIKLAYINIZ
Boraltan Köprüsü Katliamı
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
100. YIL MAŞI VE ANADOLUNUN SESİ
Boraltan Köprüsü Katliamı
NAMIK KEMAL.
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
Servet-İ fünun edebİyatI
VATAN SEVERLİK IRZ VE NAMUSTAN MAHRUM KALANLAR MİLLET VE VATAN HİSSİ TAŞIMAZLAR;BÖYLELERİNDEN SAKINMALILAR. MEVLANA GÖLHİSAR MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ.
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
Falih Rıfkı Atay
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU’NUN EDEBİ ŞAHSİYETİ
DERDİYOK İLE ZÜLFÜSİYAH HİKAYESİ Horasan hükümdarı İsmail Şah, kendisine yardım etmeyen Mahmut ve Mehmet adlı iki tüccarı öldürtür, mallarına da el koyar.
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI ÖLÇÜ HECE ÖLÇÜSÜ
Sen hangisini seçerdin?
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
KAPLUMBAĞALAR Fakir BAYKURT. KONUSU  Köylüler, yoksulluk ve sıkıntı içinde hayatlarından bezgin bir hâlde yaşarken Eğitmen Rıza bir öneride bulunur.
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
HALİDE EDİP ADIVAR.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
ÇARŞAMBAYI SEL ALDI. HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ.
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

YAKUP KADRİ VE YABAN

Yakıp Kadri Karaosmanoğlu Yaban romanının şahısları Yaban romanının vaka örgüsü

YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU 20.y.y. Yazarlarındandır. İlk ve orta tahsilini Manisa,İzmir ve İskenderiye de tamamladı. 1908’de İstanbul’a geldi. Yazı hayatına 1909’dan itibaren Fecri- ati topluluğu içinde ve şiirle başladı.

1915’de Peyam, 1916’dan sonra İkdam Gazetesinde makale ve hika- yeler yazdı. Dergah Mecmuasının ya- zarları arasına girdi. Milli mücadele- ye katıldı. Milletvekilliği yaptı. Yaban- cı ülkelerde elçilik görevleri aldı.

1932’de Kadro Dergisini çıkar- dı. Ulus Gazetesinde baş yazarlık yap- tı. Deneme, makale, hikaye, mensur şiir, monografi ve hatıra türlerinde eserleri olan Yakıp Kadri yaygın şöh- retini romanları ile sağladı.Yakın

Tarihimizin önemli olaylarını, Tan- zimat Döneminden itibaren değişen, bunalan nesillerin hayat görüşlerini işledi. Düşünceye dayanan tezli roman lar yazdı. Romantik/realist bir sanat anlayışı vardır. Eserlerinin bir çoğu yabancı dillere çevrildi.

Roman dışındaki eserleri : Hikaye: Bir Serencam, Rahmet, Milli Savaş Hikayeleri Mensur Şiir: Erenlerin Bağından, Okun Ucundan Hatıra: Anamın Kitabı, Vatan Yo- lunda, Zoraki Diplomat Monografi: Ahmet Haşim, Atatürk

YABAN ROMANININ ŞAHISLARI Ahmet Celal:Sağ kolunu 1. Dünya Sava- şında kaybetmiş, 35 yaşında, yalnız, ka- ramsar, okumuş, İstanbullu, genç subay. Mehmet Ali : Ahmet Celal’in ilk savaşta ki emir eri. Tipik bir Anadolu köylüsü.

Salih Ağa: Köyün zenginidir.Men- faatçi, merhametsiz, görünüşü ile dilenciye benzer. Şeyh Yusuf: Romanda Anadolu in- sanının din karşısındaki tutumunu temsil etmek üzere seçilmiş bir tiptir. Bencil ve sahtekardır.

Emine:Genç ve güzel bir köylü kızıdır. İsmail adında bir gençle evlendirilir. Düşman köye gelin- ce Ahmet Celal ile kaçarken vuru- lur. Zeynep Kadın: Mehmet Ali’nin anne- si dul, sağlam yapılı, çilekeş bir Ana- dolu kadını.

ROMANIN VAKA ÖRGÜSÜ Sakarya Savaşından sonra Haymana, Mihalıççık, Sivrihisar dolaylarında Garp Cephesi kuman danlığı emriyle dolaşan Tetkiki Me- zalim Heyeti bir taş kovuğunda sak- lanmış bir defter bulur.

Defteri yazan 1. Dünya Savaşı sırasında bir kolunu kaybetmiş, memleketini düş- man istila edince eski emir erinin Mehmet Ali’nin köyüne sığınmış bir yüzbaşıdır. Roman yüzbaşı Ahmet Celal’in Haymana Ovasının ortasında Porsuk

Dolaylarındaki bu köyde geçir- diği birkaç yıllık ömrünün hikayesidir. O, 1. Dünya Savaşının bitiminden Sakarya Zaferinin kazanılışına kadar burada kalır. Bir paşanın oğlu olan Ahmet Celal 35 yaşındadır. 1. Dünya

Savaşın yedek subay olarak katılmıştır. Savaştan uzak kaldığı için son derece üzgün ve karamsardır.Bu arada İstan- bul işgal edilir. Ahmet Celal de Mehmet Ali’nin köyüne gelir. Burası Anadolu yaylasında çorak çıplak bir bozkır köyü dür.

Bu köyde hiç kimse onun kolsuz ol- duğunun farkına varmaz. Fark eden lerde önemsemezler. Halbuki Ahmet Celal kolunu onlar için kaybettiğini bilmelerini ister.Hiç kimse koluna ne olduğunu sormamıştır. Çünkü

Sakatlık bu köyde hemen herkese mahsus bir haldir. Ahmet Celal ile köylü arasındaki uzaklık ve çatış ma buradan başlar. Ona göre köylü geri ve cahildir. Mehmet Ali’den baş- kası onunla konuşmaz, çünkü köylü- ye göre de o bir “YABAN”dır.

Köylüler ilk haftalarda onu hükümet tarafından gönderilen bir memur zan- netmişlerdir. Hepsinin yüzünde korku ve şüphe vardır. Ahmet Celal’in en basit en tabii hareketleri onlara tuhaf gelir. O, Mehmet Ali’nin toprak odasında

Kalmaktadır. Bütün kaybettiklerini burada bulmaya gelmiş olmasına rağ- men hiçbir şey temiz su bile bulamaz. Mehmet Ali bile köyüne döndüğünün hemen 2. Günü diğer köylülerden biri olmuş ve onlara karışmıştır.

Ahmet Celal çevre değişmeyince insa- nın değişmeyeceğini anlar. Köylüler askere çağrılma korku su dışında savaşla ilgilenmezler. Milli mücadeleye karşı köylülerin davranı- şıyla Ahmet Celal’in düşünceleri bir birinin tam zıttıdır.

Salih Ağa köyün tek zengin adamı dır. Fakat o derece cimridir ki kışın bile ayağına çorap giymez. Köyde her- kes onun emrindedir. Köylülere göre en akıllı adam odur. Ahmet Celal köylünün mütemadiyen soyulduğunu sağlık namına herşeyden mahrum

Bulunduğunu, çocukların adeta köpekle- rin ağzından lokma kapacak kadar aç olduklarını görür ve üzülür. Ahmet Celal savaşı uzaktan gazete haberlerinden takip etmektedir. Köylüle- re durumun önemini anlatmak ister.

Fakat köylüler ondan kaçar. Ağalarına bağlıdırlar. Bunun üzerine Ahmet Celal bunalıma girer. Ahmet Celal gezmeye çıktığı birgün Emine’yi görür ve ona aşık olur. Emine onda bir takım hayaller ve arzular uyan dırmıştır.

Bu arada Şeyh Yusuf çıka gelir. Köy- lüleri okuyup üfleyerek ellerinde avuçla- rında ne varsa alır.Ahmet Celal ile Şeyh arasında çıkan münakaşadan sonra Şeyh köyden kaçar. Mehmet Ali bir süre sonra yeniden

Askere çağrılır. Bu arada Ahmet Celal ahlaksız karısı olan Süleyman la iyi anlaşırlar. Bir süre sonra o da kaybolur. Salih Ağa Ahmet Celal’in müdahale sine rağmen Zeynep Kadın’ın toprağını gaspeder.

Bütün köy gibi Zeynep kadın da artık Ahmet Celal’den şikayetçidir. Fakat Ahmet Celal onlar gibi hisset mek istemez. Ahmet Celal fırsat buldukça Emine’nin köyüne gitmekte ve onu görmeye çalışmaktadır.

Bu arada kış hazırlıkları başlamış. Mehmet Ali köye izinli gelmiş Ahmet Celal de ev değiştirmiştir. Yalnızlığını bir deftere başından geçenleri gidermeye çalışır. Emine’yi istemek için kendisi

Cesaret edemez. Sonunda Bekir Çavuş un karısı, kızı ister. Fakat vermezler. Bitkin bir haldedir intihar etmeyi düşünür. Bu arada düşman köye yaklaşmak tadır. Önce uçakları gözükür.Köye bir takım kağıtlar atarlar.Şunlar yazılıdır

Biz size kötülük etmeye gelmiyoruz. Biz sizi Kemal’in çetelerinden kurtar mak için harb ediyoruz. Köylüler buna inanır. Ahmet Celal kandırıldıklarını söyler fakat ikna edemez. Bir müddet sonra gelirler. Köylü önce evlerine

Çekilir. Ortalıkta hiç kimse yoktur. Önce Ahmet Celal’in evini ararlar. Sonra da zulüm başlar.Köyün imamı ve Salih Ağa düşmana yol göstermekte dir. Sabah olunca köylü kadınların bağrışmaları, çocuk hıçkırıkları

Köpek ulumalarına karışır. Yunanlılar evleri yakıp yıkmaya başlar.Ahmet Ce- lal defterini göğsüne saklayarak Emine ile birlikte köyü terk eder. Fakat ikisi de yaralanır. Emine’nin yarası ağırdır. Yürüyecek halde değildir.

Ahmet Celal defterini Emine’ye teslim ederek bilinmeyen geleceğe doğru yürür gider.