Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
Advertisements

Moleküler Geometri VSEPR Valens Bağ Teorisi Molekül Orbital Teori
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
KİMYASAL BAĞLAR A.Kerim KARABACAK.
Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory.
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
Atomların Lewis Sembolleri
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ II
Kimyasal Bağlar.
Bölüm 11: Kimyasal Bağ I: Temel Kavramlar
KIMYA BIR SANATTIR.
KİMYASAL BAĞLAR.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
TEMEL ORGANİK KİMYA Mehmet KURTÇA.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
Dipol moment. Valens bağ teorisi ve hibridleşme.
Hibritleşme ve Molekül-İyon Geometrileri
ATOMLAR, KİMYASAL BAĞLAR VE FONKSİYONEL GRUPLAR
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
KİMYASAL BAĞLAR
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞ.
Moleküler Geometri Bir bileşiğin özellikleri moleküllerinin biçimi ve boyutu ile yakından ilgilidir. Moleküler geometri bağ uzunlukları ve bağ açılarına.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
BAĞLAR Atom ya da molekülleri bir arada tutan kuvvete bağ denir. Aynı ya da farklı atomları bir arada tutan kuvvete, molekül içi bağ, aynı ya da farklı.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bağlar.
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
KİMYASAL BAĞLAR.
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL  BAĞLAR.
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR IV.DERS
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
KİMYASAL BAĞLAR.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Bir molekül, molekülü oluşturan atomların birbirlerine kimyasal bağlar ile tutturulması sonucu oluşur. Atomların kendilerinden bir sonra.
Atomların Lewis Sembolleri
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
Sunum transkripti:

Değerlik Bağı Kuramı Valence Bond Theory Molekül veya poli iyonlar nasıl birarada tutunuyor? Niye atomlar tuhaf açılar yapıyor? Moleküller neden düz değil? Molekül yapısını tahmin edebilir miyiz? Yapıların fiziksel ve kimyasal özellikler ile ilişkisi nedir?

3 tip bağlanma vardır: İyonik Bağ:—1 veya daha fazla elektron bir atomdan diğerine tamamen transfer olur(biri kaybeder diğeri kazanır) ve birbirini çeken zıt yükler oluşur Kovalent bağ -bazı değerlik elektronları ortaklaşa kullanılır Metalik Bağ – Metal atomları birarada tutulur İyon bağları yöne bağımlı değildir. Kovalent bağların açıklanmasında değerlik bağ kuramı ve molekül orbital kuramı kullanılır. DBK göre moleküllerin oluşmasında atomların değerlik elektronları kullanılır. Lewis simgeleri Oktet Kuralı Birçok bağ iyonik ve kovalent bağ arasındadır.

Bağ tipi 2 atom arasındaki Elektronegatiflik farkına bağlıdır

EN Farkı EN farkı: 1.7 - 4.0: İyonik 0.3 - 1.7: Polar Kovalent 0.0 - 0.3: Apolar Kovalent Örnek: NaCl Na = 0.8, Cl = 3.0 Fark = 2.2, Buyüzden Bu bir iyonik bağdır!

İyonik Bağlar İyonik bileşikler genellikle metaller ile ametaller (periyodik tablonun zıt iki uçundakiler) arasında oluşur.

Elektron dağılımı Lewis (nokta) yapılarıyla tahmin edilir G. N. Lewis 1875 - 1946 Elektron dağılımı Lewis (nokta) yapılarıyla tahmin edilir Kaç elektronun kovalent bağ yapacağına bu şekilde karar verirsin (iyonik bağlarda yük sayısıyla karar verilir)

BEÇ ve OEÇ Değerlik elektronları bağ çiftleri (BEÇ) veya ortaklaşılmamış elektron çiftleri (OEÇ) şeklinde bulunur • •• H Cl BEÇ OEÇ Bu bir LEWIS yapısıdır.

Bağ Oluşumu Komşu atom orbitallerinin örtüşmesiyle bir bağ oluşur Cl H •• • + H (1s) ve Cl (2p) orbitallerinin örtüşmesi Herbir atom eşleşmemiş tek bir elektrona sahiptir

Değerlik Elektronları En dış enerji seviyesindeki elektronlara valens elektronu denir B : 1s2 2s2 2p1; dış enerji seviyesi = 2, ve 2+1 = 3 değerlik elektronu vardır Br : [Ar] 4s2 3d10 4p5 Kaç tane değerlik elektronu vardır?

Ana grubu elementlerinde değerlik elektron sayısı = grup atom = Grup sayısı

Nokta Yapısı Amonyak, NH3 1. Merkez atomuna karar ver; H asla olmaz, Neden? Elektron afinitesi en düşük atom merkez atomu seçilir. (Çoğu kez en düşük elektronegatif atom alınır) Bu yüzden, N merkez atomudur. 2. Kullanılan değerlik elektron sayısını bul H = 1 ve N = 5 Toplam = (3 x 1) + 5 = 8 elektron / 4 çift

Nokta Yapısı 3. Merkez atomu ile uç atomlar arasında tek bağ koy. Herbir bağ 2 elektrondan oluşur. H N 4. Geri kalan elektronlar oktet i tamalamak için OEÇ olarak kullanılır (H için dublet). H •• N 3 BEÇ ve 1 OEÇ. N 4 elekron çifti paylaşır (8 elektron), H 1 çift paylaşır.

5. H hariç diğer atomların etrafında 4 elektron çifti olup olmadığını kontrol et. •• N 6. Eğer fazla elektronun varsa yapıda çift veya üçlü bağ vardır.

Karbon Dioksit, CO2 1. Merkez atom = 2. DE = 3. Bağ yap. C 4 e- O 6 e- X 2 O’s = 12 e- Toplam: 16 DE 12 elektron geride kalır (6 çift). 4. OEÇ leri dış atomlara yerleştir. 5. Herbir atom valensini sekize tamaladı mı?

CO2 C 4 e- O 6 e- X 2 O’s = 12 e- Toplam: 16 DE Çizimde kaç tane var? 6. Çok fazla elektron var. Bu yüzden C ve O arasında çift bağ yapmalıyız. Böylece C oktedini tamamlar

Genellikle, C, N, P, O, ve S için çift ve üçlü bağlar gözlenir H2CO Genellikle, C, N, P, O, ve S için çift ve üçlü bağlar gözlenir SO3 C2F4

ÇİZİNİZ! Sülfür Dioksit, SO2

Oktet Kuralının İstisnaları Genellikle B ve daha yüksek periyottaki elementlerde oluşur. Genel istisnalar: Be, B, P, S, ve Xe. SF4 Be: 4 B: 6 P: 8 veya 10 S: 8, 10, veya 12 Xe: 8, 10, veya 12 BF3

Moleküler Geometri

VSEPR Molekül Geometrileri Molekül elektron çiftleri arasındaki itme minimum olacak şekilde bir yapı kabul eder VSEPR Valence Shell Electron Pair Repulsion Teorisi. Geometriyi elektron çiftleri arasındaki itme belirler

Yaygın Geometriler Çizgisel Trigonal Düzlemsel Tetrahedral

VSEPR Şeması Lewis yapısı kullanarak molekül geometrisini tahmin et. Elektronların düzenlenmesi bağ açılarını ortaya koyar Elektron düzenlenmesi kısmen molekül yapısını verir Merkez atomuna bakarak tablodan yapıyı seç.! Elektron yoğunluğu bölgesini düşün bağ saysını değil (çift bağ vs)

EÇ BS Geometri Lewis Yap. Molekül Yap Örnek

Elektron çifti geometrisi VSEPR ile yapı Tahmini Su, H2O Elektron çifti geometrisi TETRAHEDRAL 2 BEÇ 2 OEÇ Geometri AÇISAL (V-Şekli).

Amonyak NH3 Elektron çifti geometrisi tetrahedral. OEÇ tetrahedral köşede -4 çift Molekül geometrisi— Atomların pozisyonu —TRİGONAL PİRAMİT.

Değerlik Bağı Kuramı Koordinasyon bileşiklerinde metal -ligant bağı koordine kovalent bağdır. Koordine kovalent bağlarda, bağı oluşturan elektron çifti aynı atoma aittir. Koordinasyon bileşiklerine ligantın ortaklanmamış elektron çifti koordine kovalent bağı oluşturur.

Tetrakloroalüminat İyonu, [AlCl4]¯ Orbital hibritleşmesine göre Al 1s2 2s2 2p6 3s2 3p1 Al– 1s2 2s2 2p6 (sp3)4 sp3 hibritleşmesi

[AlCl4]¯Orbital Hibritleşmesi Yaklaşımı Dört nötral klor atomunun herbiri bir elektronunu Al atomuna vererek bir sigma bağı oluşturur dörtyüzlü

Bu yaklaşımın sorunları Al’un kararlı değerliği +3 dür, -1 değil -1 formal yük daha elektronegatif Cl atomu üzerinde bulunmalıdır.