ACIMASIZ BİR SAVAŞ VİETNAM SAVAŞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DERSİMİZ : HAYAT BİLGİSİ KONUMUZ : YÖNÜMÜ NASIL BULUYORUM?
Advertisements

OBEZİTE İSTATİSTİKLERİ
ANKARA BAROSU ARTVİN BAROSU
ŞARKİKARAAĞAÇ KAYMAKAMLIĞI
1 Ocak 1989 – 31 Aralık 2004 Güneş Tutulmaları (3)
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü
IRAK TÜRKLERİ VE İNSAN HAKLARI
KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ. KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ ETKİNLİKLERİ Sosyal, sanatsal ve kültürel bir eğitim-öğretim merkezi olan Kültür Müdürlüğümüz, Öğrenci kulüpleri ve.
Sessiz tanık … İran – Irak savaşı FOTOGRAFLAR: RAMAZAN ÖZTÜRK SESSİZ TANIK İRAN – IRAK SAVAŞI.
Erzurum Masa Tenisi İl Temsilciliği Faaliyet Sunumu
Zamanı Ölçme Yıl Ay Hafta Gün
MEVSİMLER.
Gece Yarısı Güneşi.
DEVRİMCİ ODTÜ TARİHİ.
(Terracotta Army).
ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN.
1950’de Mersin’de ilk kadın belediye başkanımız seçilmiştir
Yaşamdan gerçek kesitler
Matematik 1 Takvim Nedir?.
ÇANAKKALE.
ORMAN HAFTASI MART.
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği 2011 En İyi Basın Fotoğrafları.
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
DÜNYA ve UZAY.
SOĞUK SAVAŞ Devam.
ZAMANI ÖĞRENELİM.
2014 YILI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 29 ARALIK 2014.
Sesli Dinleyiniz Mutluyum Diye Üzgünüm 1964 Donald McCullin, İngiltere Kıbrıs'ta bir Türk kadın Rumlar tarafından öldürülen kocasının yasını tutuyor.
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
DEMO-VILLAGE Orda Bir Köy Var Demokrasiyle!
Herhangi bir yerin, bilinen başka bir yere göre ne tarafta olduğunu belirtilmesine “yön” denilir. Yönleri Öğreniyorum Evimizin, okulumuzun ve mahallemizin.
ERGENLİK: FIRTINALI DÖNEM AMA KİMİN İÇİN? Dr. Gülden AYKANAT İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gençlik Danışmanlık ve Sağlık Hizmet Merkezi.
ÇANAKKALE SAVAŞI
İKİ RESİM ARASINDAKİ 6 FARKI ve 1 ORTAK TARAFI BULUNUZ.
Hedef ve Amaçlar Çocuklara mevsim ve ayları öğretmek,bunları sırasıyla sayabilme becerisini kazandırmak. Mevsimlerin hangi aylardan oluştuğunu kavratmak.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
Mevsim Şeridi
Hazırlayan
BİRBİRİMİZİ FARKLI ANLADIĞIMIZ KİŞİYLE NASIL İLETİŞİM KURALIM Kocaeli Üniversitesi Toplum Ruh Sağlığı Birimi ve Psikiyatri Anabilim Dalı sunuyor Kocaeli.
Haziran, temmuz, ağustos Eylül, ekim, kasım
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
4. ÜNİTE: YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI ( ) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok.
4 Mart 1965 Afganistan Kabil'de bir diplamatın oğlu olarak doğdu. Ailesi, 1980'de Amarika Birleşik Devletleri'nde siyasi sığınma hakkı elde etti.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Yılın En İyi Basın Fotoğrafları
ZAMANI ÖĞRENELİM.
PAKİSTAN «Pak ülke». GENEL BİLGİLER BAĞIMSIZLIK: 1947’DE İNGİLTERE’DEN. 1956’DA İSLAM DEVLETİ. BAŞKENT: İSLAMABAD NÜFUS: EN BÜYÜK ŞEHİR: KARAÇİ.
YönlerİMİZ K D B BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI G.
MEVSİMLER.
1962 Héctor Rondón Lovera, Venezuella Sniper tarafından vurulan bir asker son anlarında papaza tutunuyor.
Osmanlı Devleti kurulduğunda
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
1890 yılı yaz ayında Washington Üniversitesi'nden mezun olan William Sachtleben ve Thomas Allen Jr. isimli Amerikalı iki genç, seyahat amacıyla ilk olarak.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Film Gösterim Proğramı (OCAK 2017)
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
2010 Aylık Takvim Bu şablonu, duvar takvimi olarak kullanmak için yazdırabilir veya kendi sununuza eklemek için herhangi bir ayın sayfasını kopyalayabilirsiniz.
II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.
Çocukluğu ve gençlik yılları İlk yerli köy koleksiyonu Orta öğretim Linz tır. On üç yaşındaki babası tüberkülozu kaybetti, on sekiz yaşında, annesini.
MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE KADIN KAHRAMANLAR. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte.
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / DOĞU VE GÜNEY DÜŞMANA DİRENİYOR
YÖN BULMA YÖNTEMLERİ Sunuindir.blogspot.com K D B G.
Ocak 2010 PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PAZAR 1 2 3
Sunum transkripti:

ACIMASIZ BİR SAVAŞ VİETNAM SAVAŞI

Mart 1965. Kamboçya sınırına yakın kuzey batı Saygon Mart 1965. Kamboçya sınırına yakın kuzey batı Saygon. Amerikan helikopterleri Tay Ninh'in 18 mil kuzeyindeki Vietkong kamplarına saldıran Güney Vietnam kara birliklerine destek sağlamak için ağaçlarla çevrili bir savunma hattını makineli tüfeklerle tarıyorlar. (AP foto : Horst Faas)

9 Ocak 1964. Bir Güney Vietnam askeri, hükümet birliklerine kasten yanlış bilgi verdiği ve Vietkong'lu gerilları koruduğu iddia edilen bir köylüyü sorgularken. (AP foto: Horst Faas)

19 Mart 1964. Kamboçya sınırı yakınlarında, bir baba Güney Vietnam ordu birliklerine kendilerine yardım etmeleri için çocuğunu gösterirken. (AP foto : Horst Faas)

11 Haziran 1963. Saygon caddelerinden birinde, budist rahip Quang Duc, Güney Vietnam hükümeti tarafından budistlere sözde gerekçelerle yapılan zulmü protesto etmek için kendini yakarken. (AP foto : Malcolm Browne)

Eylül 1965. Güney Vietnam, Ben Cat ormanlık bölgede 173 Eylül 1965. Güney Vietnam, Ben Cat ormanlık bölgede 173. hava indirme tugayı 2. tabura bağlı Amerikan paraşütçüleri Vietkongluların yerini tesbit etmek için yağmur altında bir nehri geçmeye çalışırken. (AP foto : Henri Huet)

18 Haziran 1965. Kimliği belli olmayan bir Amerikan askeri "Savaş cehennemdir" yazılı kaskı ile poz verirken. (AP foto : Horst Faas)

1 Ocak 1966. Saygon'un 20 mil batısında Bao Trai bölgesinde, Vietkong birliklerinin ateşinden korunmak için bir kanala saklanan kadın ve çocuklar. (AP foto : Horst Faas)

Ocak 1966. Vietnam’ın yuksek rakımlı merkezi bölgelerinden birinde, Guney Vietnam birlikleri ve Vietkong birliklerinin ateşi arasında yaralanan Çavuş Harrison Pell. Yanında ise Richmond'lu sıhhiyeci Thomas Cole, kafasındaki bandın altında tek gözü ile çevreyi görmeye çalışıyor. (AP foto : Henri Huet)

Nisan 1969. Hue yakınlarında 47 kişinin cesedinin bulunduğu bir toplu mezardan çıkarılan kocasının başında ağlayan kadın. (AP foto : Horst Faas)

15 Haziran 1967. "D" savaş bölgesi. Saygon civarı 15 Haziran 1967. "D" savaş bölgesi. Saygon civarı. Phuoc Vinh savaşında, uzun ağaçlarla dolu bir alanda bomba kraterine sığınan bir grup Amerikan askeri Vietkong'lu keskin nişancıların nerden ateş ettiğini anlamaya çalışıyor. (AP foto : Henri Huet)

1966. "C" savaş bölgesi. Kamboçya sınırına yakın savaş alanında öldürülen bir Amerikan paraşütçüsü tahliye helikopterine taşınırken. (AP foto : Henri Huet)

1966. Güney Vietnam, An Thi'ye yakın bir pirinç tarlasında, Vietkong birliklerinin yoğun ateşinden korunmaya çalışan bir Amerikan askeri suların içinde sürünürken. (AP foto : Henri Huet)

ABD ordusunu Vietnam savaşına sokanlar, Vietnam halkının kültürel değerlerine bağlılıklarını, savaşçı geleneklerini ve dirençlerini pek hesap etmemişlerdi. Resimde, Vietkong birliklerine bağlı genç bir kız savaşırken görülüyor.

1966. Saygon'un 50 mil uzağındaki bir bölgede bulunan birliklere destek sağlamak için havalanan Amerikan ordu helikopterleri (AP foto : Henri Huet)

Bu acımasız savaşta ciddi sorunlarla karşılaşan ABD askerlerine moral sağlamak için, bazen tanınmış sanatçılar gösteriler yapmak üzere bölgeye gönderiliyordu. Üst resimde, böyle bir gösteri düzenlemek İçin getirilen Raquel Welch görülüyor.

Haziran 1967. Saygon'un kuzeyi. Sıhhiyeci James E. Callahan, ciddi bir şekilde yaralanan bir askere suni teneffüs yapmaya çalışırken. (AP foto : Henri Huet)

1 Şubat 1968. Güney Vietnam Ulusal polis lideri General Nguyen Ngoc Loan şüpheli bir Vietkonglu memurun kafasına ateş ederken. (AP foto : Eddie Adams)

8 Haziran 1972. O günlerde 9 yaşında olan Kim Phuc (çıplak çocuk) ve diğer çocuklar Trang Bang 1 nolu karayolunda, napalm saldırısından kaçmaya çalışırlarken. (AP foto : Nick Ut)

Milliyetçi propogandalara bağlı olarak, Vietnam savaşı başlangıçta ABD halkı tarafından desteklenirken, bilanço ortaya çıkmaya başladığında aydınlar, üniversite gençliği ve sendikalar tarafından protesto eylemleri düzenleniyordu.

Yankee Papa 13 helikopteri iniş alanına yaklaşırken, takım lideri James Farley M-60 makineli tüfek ile ateş açıyor. (Foto: Larry Burrows, 1965, Life)

21 Eylül 1966. Üç gece süren bir savaştan sonra, Kuzey Vietnam 325B ordu birliklerinin arka arkaya gelen saldırılarından bunalan Amerikan deniz piyadeleri, geri cekilmek üzere toparlanırken. (AP foto : Henri Huet)

30. Nisan 1975. Kuzey Vietnam tanklarından biri Saygon'daki başkanlık sarayının kapısından girerken Güney Vietnam'ın düşüşü tescillenmişti. (Foto : AP arşivi)

29 Nisan 1975. Son Amerikan birlikleri ülkeden ayrılırken, tahliye helikopterlerine binebilmek için Saygon'daki ABD elçiliğinin duvarına çıkmaya çalışan insanlar. (AP foto : Neal Ulevich)

29 Nisan 1975. Amerikan helikopterleri tarafından alındıktan sonra, bir amfibik geminin güvertesinde bekleyen anne ve üç çocuğu. (Foto : AP arşivi)

17 Mart 1973. Vietnam'da bir süre esir kaldıktan sonra ülkesine dönen Albay Robert L. Stirm, Travis askeri hava alanında ailesi tarafından karşılanıyor. (AP foto : Sal Veder)

Levent Ertürk – levbaba@yahoo.com SONUÇ Vietnam 1,5 milyon insan kaybetti. Topraklarının yaklaşık üçte biri zehirlendi ve kullanılamaz hale geldi. Amerika’lılar yaklaşık 60 bin asker kaybetti. Savaş sonrası ülkelerine dönen Amerikan askerlerinden binlercesinin intihar ettiği kayıtlara geçmiştir. Savaşta ABD ordusunun çeşitli kimyasallar ve napalm kullandığı bilinmektedir. Bu tür bilgiler, ABD Karşıt Faaliyetleri İzleme Komisyonu tarafından ve milliyetçi çevreler tarafından komünist propoganda olarak inkar edilmelerine rağmen, hepsinin doğruluğu anlaşılmıştır. ABD askerlerinin, düşman askerleri alçaktan uçan helikopterlerden attığı, böylece onlara uzun süre can çekiştirdiği şahitlerce anlatılmıştır. Buna karşılık Vietkong birlikleri, yakaladıkları Amerikan askerlerine ve işbirlikçilere çok korkunç işkenceler yapmışlardır. Her iki tarafın da çılgınlaştığı bu savaş defalarca filme alınmıştır. Levent Ertürk – levbaba@yahoo.com