HAVA KALİTESİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
DOĞRU ÖLÇÜM VE ÖLÇÜM EKİPMANLARI
LIFE00/TCY/TR/009 TÜRKİYE’DE KOKU YARATAN EMİSYONLARIN VE İMİSYONLARIN YÖNETİM POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Aysen MÜEZZİNOĞLU.
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
DÜZCE’DE HAVA KİRLİLİĞİ
MEKÂNSAL PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İmar Planlama Dairesi Başkanlığı
1. DEVRE DEĞERLENDİRMESİ
Yüzme Suyu Uygulamalarında Yeni Direktifle Gelen Değişiklikler
ÇEVRE ORMAN SEYYAR EĞİTİM ARACI
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
TURKEY Black Sea Mediterranean Sea Use the BUCKET in the
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
TÜRKİYE TOPRAKLARININ AŞINIMA DUYARLILIKLARI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
* Bağlı ve ilgili kuruluşlar hariç. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin inşa, güçlendirme, tadil ve esaslı onarımlarına ait, proje, yaklaşık.
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
ÇEVRE VE DOĞAL GAZ HAVA KİRLİLİĞİ, Mak. Yük. Müh. Abdurrahman ATABEY
PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI ESKİŞEHİR ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ALTYAPI UYGULAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI FUAT KOÇAL MÜDÜR
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
NOKTA KAYNAK HAVA KİRLİLİĞİ DAĞILIM MODELLEMESİ AERMOD
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi.
BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
İSTANBUL’DA HAVA KALİTESİ VE 18 ARALIK DEĞERLERİ
AİLE HEKİMLİĞİ PİLOT UYGULAMALARINDA SON DURUM
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇ ÜM VE DENETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE’NİN ÇEVRESEL PERFORMANSI
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
HAVA KİRLİLİĞİ ve SAĞLIK
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
AKREDİTE ODA VE BORSALAR
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı DÖNER SERMAYE DAİRE BAŞKANLIĞI.
Erasmus Hareketliliği Kapsamında Türkiye’ye Gelen Öğrenciler
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
HAVA KİRLİLİĞİ Tacettin İnandı. Kapsam Hava kirliği tanımlar Kirlilik nedenleri Önlem.
İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şubat-2013 Genel Müdürlük Makamına SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVARLAR ŞUBESİ.
TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A. Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “ ENERJİ DAĞITIMINDA KAMUNUN ROLÜ” 02 ARALIK 2005 İSTANBUL.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
(with Istanbul, Ankara, and Izmir divided for electoral purposes)
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
Tuncay Döğeroğlu Anadolu Üniversitesi
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
YHGP: YEŞİLIRMAK HAVZASI GELİŞİM PROJESİ ÖDEVİ ŞÜHEDA NUR ARISOY 11TM/A 266 İYİ SEYİRLER…
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
Türkei mit Koch International
Sunum transkripti:

HAVA KALİTESİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ www.havaizleme.gov.tr

HAVANIN YAŞAM SÜRECİNDEKİ ÖNEMİ İnsan beslenmeden 1-2 gün, susuz saatler mertebesinde ancak havasız saniyeler mertebesinde yaşayabilir. Yaşamsal özellikteki bir çevresel öğe olan havanın atmosferdeki kalınlığı 150 km olup, bunun sadece 5 km'si canlıların yaşamasına elverişlidir. Yanma sonucu açığa çıkan en önemli hava kirletici parametrelerinden olan kükürt dioksit ve partikül maddelerin %95'i üst solunum yollarından absorbe edilmesi sonucu sağlık sorunları ciddi boyutta gözlenmektedir.

HAVA KALİTESİNİ NİÇİN İZLERİZ? Yasal gereklilik Teknik Gereklilik 1982 ANAYASASI Madde 56 Havanın yaşam için önemli bir faktör olması 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU Madde 3 ve 8 Sağlık etkileri 644 SAYILI KHK Madde 8 ve 9 Ekosistemi olumsuz etkilemesi HAVA KALİTESİNİN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ Kirliğinin oluştuğun alandan taşınarak bölgesel ve global ölçekte etkisi HAVA KALİTESİ DEĞERLENDİRME VE YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ

HAVA KALİTESİ İZLEME SÜRECİ KRONOLOJİSİ 1986 yılından 2004 yılına kadar yarı otomatik sistemlerle Sağlık Bakanlığı kontrolünde hava kalitesi izlenmektedir. Gün içerisinde bu sistemlerde toplanan numuneler bir gün sonrasında analiz edilmekte olup, sonuçlar 2 gün sonrasında elde edilmektedir.

HAVA KALİTESİ İZLEME SÜRECİ KRONOLOJİSİ 2005 yılında hava kalitesi izleme sürecinin Bakanlığımıza geçmesi ile birlikte hava alıcı ortamından alınan numuneler anlık olarak ölçülmekte, her bir ilde bulunan istasyonlardaki anlık ölçüm sonuçları VPN ağı üzerinden merkez yazılıma modemler aracılığı ile gelmekte www.havaizleme.gov.tr adresinden kamuoyu bilgisine sunulmaktadır. Toplam 175 adet sabit ve 4 adet mobil araçla hava kalitesi izleme sistemi Ülke genelinde yürütülmektedir. Bu istasyonları toplam 32 adedi Belediye ve sanayi kuruluşlarına aittir.

HAVA KALİTESİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME KAPSAMINDE NELER YAPIYORUZ İstasyonların kurulacağı yerleri belirlemek İstasyonları kurmak ve işletmek Diğer istasyonların sisteme kabulü-eşgüdüm Veri validasyonu Ulusal-Uluslararası raporlama Ölçüm sonuçlarının Kamuoyu bilgisine sunulması Kirlilik artışı olan yerlerde mobil araçla kirlilik düzeyini izleme ve raporlama THM yapılandırma EMEP istasyon kurulum-işletimi

HAVA KALİTESİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE NE DURUMDAYIZ AB normlarındaki esaslara uygun hava kalitesi izleme istasyonları kurulduğu alan itibari ile sanayi, ulaşım ve ısınma kaynaklarını temsil etmektedir. Konum ve kaynak bazlı Bütün istasyonlarda SO2 ve PM10 ölçülmekte, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerimizle kirliliğin yoğun olduğu yerlerde NOx, CO, O3 vb. kirleticiler ölçülmektedir Ölçülen parametreler AB normlarında tanımlanan periyotlarda yapılması gereken tüm işlemler Hava kalitesi izleme istasyonlarında da gerçekleştirilmektedir. İşletim süreci İstasyonlardan ham olarak merkez yazılım aracılığı ile alınan veriler validasyon birimince valide edildikten sonra değerlendirilmektedir Ölçüm sonuçlarının merkeze aktarımı ve takibi 2005 yılından bu güne kadar sabit ölçüm istasyonları ve mobil araç için yapılan yatırım maliyeti toplam 12.500.000 TL (KDV hariç)’ dir. Söz konusu istasyonların bakım-onarım ve kalibrasyon maliyeti ise 8.136.000 TL (KDV hariç)

HAVA KALİTESİ MEVZUATI GEREĞİ GÜNLÜK LİMİT DEĞERLER 2014 yılından itibaren SO2 için 1 yılda 3 kereden fazla aşım olmaması, PM10 için ise yılda 35 kere den fazla aşım olmaması gerekir Günlük SO2 ve PM10 LİMİT DEĞER AZALTIM DEĞERLERİ

HKDYY SO2 ve PM10 PARAMETRLERİ GÜNLÜK UYARI EŞİKLERİ AZALTIM TAKVİMİ

SO2 ve PM10 PARAMETRELERİ YILLIK VE KIŞ SEZONU LİMİT DEĞER 2014 yılından itibaren SO2 parametresi için insan sağlığı bazındaki kış sezonu ve yıllık limit değerleri kaldırılmıştır. Ekosistemin korunması amacıyla 20 µg/m3’lik yıllık sınır değer tanımlanmıştır.

EPA Hava Kalitesi İndeksi 6 kirletici için indeks hesaplama Partikül madde (PM10) Partikül Madde (PM2,5) karbon monoksit (CO) kükürt dioksit (SO2) azot dioksit (NO2) ozon (O3) İndeks değeri en yüksek kirleticiye göre raporlama Diğer kirleticilerin bilgilendirme amaçlı raporlanması

İZLEME VE DEĞERLENDİRME SÜRECİNDEKİ HEDEFLERİMİZ AB müktesebatı kapsamında ölçülecek parametrelerin online ölçüm dışında sahadan numune alınıp analizin yapılması, veri alım yüzdesinin %90 ve üzeri olması, kaynak bazlı ölçümlerin yapılması, Ölçüm sonuçlarının kaynak envanteri ve modellerle ilişkilendirilerek kirliliğin etkileyeceği alanların belirlenmesi, Kirletici parametrelerin ölçülmesinde kullanılan cihazların kalibrasyon sürecinde yapılacak işlemlerin teknik yükünün ağır olması ve TS EN ISO/IEC 17025 standardı uygunluğu, Limit değer ve uyarı eşikleri aşımları için tahminleme yapılarak kamuoyunun bilgilendirilmesi Merkezi olarak hava kalitesi izleme istasyonlarının işletiminin yürütülmesi yerine daha etkin ve verimli bir hava kalitesi izleme mekanizması için Bölgesel Temiz Hava Merkezlerinin kurulması.

HAVA KALİTESİ İZLEME İSTASYON KURULUMUNDA NE DURUMDAYIZ İstasyonların yerlerinin ve ölçülecek parametrelerin belirlenmesi için ön değerlendirme çalışması yapılması gerekmektedir. 2011 yılında bölgesel temiz hava merkezleri bünyesinde başlatılan bu süreç 2011-2012 yılları arasında Samsun Temiz Hava Merkezi (THM)’ne bağlı Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas ve Tokat illerinde 2012 tarihinde tamamlanmıştır. 2012 yılında başlayan İzmir Temiz Hava Merkezi (İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Aydın, Muğla) ile Erzurum Temiz Hava Merkezi (Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı) ön değerlendirme projesi 2013 tarihinde tamamlanmıştır. Şubat 2014 tarihi itibari ile başlayan Ankara Temiz Hava Merkezi (Kütahya, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu) ön değerlendirme çalışması devam etmektedir. Adana, Konya ve Diyarbakır Temiz hava Merkezine bağlı ileri kapsayan ön değerlendirme projesinin ihalesi 02.09.2014 tarihinde gerçekleşecektir.

NEREYE VE ZAMAN ULAŞMAYI PLANLIYORUZ HAVA KALİTESİ ÖN DEĞERLENDRİME SÜRECİ NEREYE VE ZAMAN ULAŞMAYI PLANLIYORUZ Kaynak envanteri Ölçüm ve modelleme süreci Kirlilik dağılım durumu ve ölçülecek parametrelerin belirlenmesi Mevcut hava kalitesi ölçümleri Kaynak emisyon envanteri Emisyon modeli Kaynakların emisyon yükü belirlenir Ön değerlendirme tamamlanma süreci 2015 Hava kalitesi değerlendirme Hava kirlilik dağılımı Emisyon yükü konut sayısı ve kullanılan yakma sistemi sayısı, kullanılan yakıt türü ve özellikleri Ulaşım ağı, yol durumu, taşıt sayısı, türü ve yola bağlı tüketilen yakıt türü ve özellikleri Sanayi türü, emisyon değerleri Meteorolojik veriler Topoğrafik veriler Kirlilik yükü Dağılım haritasında belirlenen yerlerde ölçüm yapılması Veri analizi, Yerel ve bölgesel kirlilik dağılım haritalarının hazırlanması Mevcut istasyon yeri ve ilave kurulacak istasyon yerine ilişkin durum değerlendirilmesi

HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ AŞAMASI Koordinasyon Kısa Vade Orta Vade Uzun Vade Yerel Valilik Aşım dönemleri ve yakıt kontrolü Yakıt kontrolü ve değişimi Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı Bölgesel THM Ölçüm sonuçlarının analizi Kaynak emisyon yükü dağılım haritaları Merkezi Bakanlık ÇED süreci Çevre düzeni ve imar planları

ARZ EDERİM