Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EFQM MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞTİMDE MÜKEMMELLİK MODELİ
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
TS EN ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
360° Beyin Avı 27 Mayıs ° BEYİNAVI 27 Mayıs 2003 Doç. Dr. Yeşim Toduk Akiş Amrop International 1.
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
Prof. Dr. Gülçimen YURTSEVER Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü
Farklı Kültürlerde Liderlik Yapmak Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş
Liderlik ve Örgütsel Adalet
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
Örgütsel Güven ve Adalet
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
İŞYERİNDE ETİK (AHLAK)
Mesleki Etik İlkeler 1.Doğruluk
Türkiye’de Liderlik ve İK Katkısı 25 Mart 2006 TÜRKİYE’DE LİDERLİK VE İK KATKISI 25 Mart 2006 Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş Amrop International 1.
LİDERLİK.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Yönetim, Yönetişim ve Liderlik Management, Governance, Leadership
LİDERLİK’inEN YALIN HALİ
Bülent Şenver Etik Liderlik Bülent Şenver
Ortak Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? Türk Otomotiv Sektöründen Örnekler TÜSİAD – UİG Rekabet Öncesi İşbirlikleri Başarı Hikayeleri Semineri Dr. Umut EKMEKÇİ.
LİDERLİK.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Güneşin altındaki her şey yönetimdir.
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR
Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
Metron eğitim araştırma prom gıda tur ltd şti
KALİTE YÖNETİMİ (EĞİTİMDE).
3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Geleceğin Lideri Nasıl Seçilir? Nasıl Korunur ? 21 Eylül 2006 Amrop International Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş.
RESEARCHMODEL RESEARCH LAYOUT ARASTIRMAMODELI LOYALTY.
Etkili Yöneticiliğin 5 Sırrı
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KURUMSAL İTİBAR YÖNETİMİ ve SOSYAL SORUMLULUK
TEST – 1.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 1-2 MART 2003 ANTALYA.
"ZİRVEDEKİLERLE BULUŞMA EĞİTİM PROGRAMI"
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
Bülent Şenver Liderlik Oyunları Kalıcı ve her durumda geçerli olan bir yaklaşım var mı? Etik Liderlik.
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
Eğitim – Yönetim – Örgüt
Bölüm 5: ODAK Game Design Theory and Practice 2Ed BTÖ616 | Eğitsel Bilgisayar Oyunları Tasarımı | Pınar Nuhoğlu “Akışı hisset… Akışın bir parçası.
LİDERLİK İpek Sözer
Bilgi ve Yenilik İktisadı
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
Esra Aydın Yönetim ve Organizasyon Doktora Programı
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
RESEARCHMODEL RESEARCH LAYOUT ARASTIRMAMODELI POLITICS.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
DEĞERLER EĞİTİMİ DÜRÜSTLÜK.
TARİHÇE 1990 yılında Anadolu Hayat Sigorta A.Ş Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketinin yürüttüğü hayat sigortacılığı faaliyetlerini devraldı.Böylece ülkenin.
Kareköklü Sayılar KAREKÖKLÜ BİR İFADE İLE ÇARPILDIĞINDA SONUCU DOĞAL SAYI YAPAN ÇARPANLAR.
Liderlik tarzları ve Yenilik
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR?
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
YENİKENT AHMET ÇİÇEK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 2010 ANKARA Nihat BÜLBÜL.
Toplam Kalite Yönetimi
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
KARİYER YÖNETİMİ DERSİ EGZERSİZLERİ Prof. Dr. Serkan Bayraktaroğlu
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK VE BAĞLI BİRİMLERİN KALİTE YOLCULUĞU
Uzm. Dr. Kenan TAŞTAN YÖNETİMDE BAŞARI Uzm. Dr. Kenan TAŞTAN
7. Hafta Yöneltme (Liderlik).
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş 25 Mart 2006 Lider Doğulur mu? Lider Olunur mu? Amrop International Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş 15 Ekim 2008

Yönetici ve Lider Kimdir? Her yönetici “Lider” olabilir mi? Yöneticilerin “Lider” olma yolunda sahip olması ve geliştirmesi gereken özellikler nelerdir? Türkiye’deki “Liderler ” farklı mı?

Yöneticilik ve Liderlik Karşılaştırması “Düzen ve tutarlılık gerektirir” “Değişim ve yenilik gerektirir” Plan ve bütçe hazırlamak Yön belirlemek / Vizyon oluşturmak Örgütlemek ve kadro oluşturmak İnsanların vizyon doğrultusunda hizaya girmesini sağlamak Kontrol etmek ve problem çözmek Motive etmek / Esinlendirmek Kaynak : “ Leadership: Theory and Practice”, Peter G. Northouse, 1997 ve Kotter, 1990.

Yönetici Ne Yapar? Yönetici İşi yönetir İnsan yönetir Bilgi yönetir

Lider Kimdir? Lider, gerçekten takip edeni olan kişidir. İlişkisel bir anlatımdır; bireysel değil.

Liderlik Liderlik, liderleri ve takipçilerini anlamlı bir şekilde birbirine bağlayan, tarafların katılımlarına değer yükleyen, güç ve yetkiyi liderler ve katılımcılar arasında paylaştıran bir süreçtir. Katılımcılar, liderliğin sürükleyici güçleridir; kurumun vizyonunu gerçekleştirmesi için katkı yapmaya yetkilidirler. Dönüştürücü (transformational) lider, liderlik ederken, yüksek idealler koyar; özgürlük, adalet, eşitlik, barışı öne çıkarır.

Karizmatik Liderlik Karizmatik liderlik; güç, kendine güven, ideallerine sahip çıkmayı gerektirir. Kriz zamanlarında doğal olarak ortaya çıkabilir. Takipçileri tarafından bir lidere çok fazla itaat edilmesi, liderin bu gücü suistimal etmesine yada boş bir hayalden başka bir şey olmayan bir vizyon ortaya koymasına neden olabilir. Kurumları yıkan, takipçilerini ölüme sürükleyen güç ve etki sahipleri olmuştur. (Hitler)

Araştırma Metodu Derinlemesine yüzyüze görüşmeler 5000 Yönetici ile görüşme:13 yıl, 500+ proje İş Geliştirme – 400 Kariyer Koçluğu – 200 TOPLAM 5600 Görüşme Anket yolu ile yurtdışında çalışan ve derinlemesine görüşmelerde başarılı bulunmuş 70 yöneticiye Global Yönetim anketi yollandı. 39 yönetici cevapladı; 35’i yabancı şirketlerde, 4’ü Türk şirketlerinde yurtdışında çalışmaktalar.

21 Lider Özelliği Güven - Güvenmesi/Takipçilerine güvenmesi (onların yetkinliklerine güvenmesi) - Güvenilir olması/Takipçilerinin güvenini kazanmış olması 2. Açık iletişim kurması 3. İnançlı, kararlı ve tutarlı olması 4. Adalet duygusunun olması 5. Vizyon sahibi olması 6. Beklentileri vizyonla bütünleştirmesi 7. Yenilikçi olması 8. İnsanlara karşı duyarlı olması 9. Örnek teşkil etmesi 10. Tutkulu ve fedakar olması 11. İlham vermesi 12. Motive etmesi 13. İyi bir dinleyici olması 14. Mütevazı olması 15. Gelişim odaklı olması Sinerjik takım kurabilmesi Durumlara karşı duyarlı olması Hızlı ve etkin karar vermesi Hız (zamanı etkin kullanması) Esnek olabilmesi Bilgi sahibi olması

VİZYON Nedir? Lider vizyonu ile ne yapar? Takipçiler bu vizyon ile bütünleşerek nasıl katılımcı olurlar?

Bir Lider’den Vizyon Örneği Japon Toyota’nın Başkanı, Katsuaki Watanebe ve vizyonu... 2007 “ Mühendislerimden havayı temizleyen, kazayı önceden gören ve önleyen, sürücü ve yolcuların yaralanmasını engelleyen araç üretmelerini istiyorum. Bu benim en büyük hayalim. Bunları yaptığımız ve gerçekleştirdiğimiz zaman, araştırma ve geliştirmede bir numara olacağız. Üzerinde çalışmamız gereken birçok hedefimiz var” Alıntı: Hürriyet Gazetesi, 29 Ekim, 2007, Ekonomi sayfası

Liderlik ve Güven Modeli

Güven Nedir? Güven kelimesinin tanımı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde şu şekilde yer alıyor: “Korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu, itimat.”

Güven Nedir? İçtenlik, sahicilik, dürüstlük, erdem ve onur içerir (etik meseleler). “Kibar ikiyüzlülük” değildir. Taahhütlerde bulunma ve bunları yerine getirme meselesidir. Devamlılık ve süreklilik içerir. Bir süreç sonrası bugünü ve geleceği kapsar. Gelecek ile ilgili güven vermeyi içerir.