AKADEMİA SOSYAL BİLİMLER İNDEKSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Bir bilim dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için, mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşılması.
Advertisements

MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
KONU: HAZIRLAYANIN : ADI: EMRE SOYADI: YILMAZ FAKÜLTE: FEN
21 KASIM 2008 Yıldız ECEVİT O.D.T.Ü. SÜRELİ YAYINLARIN SOSYAL BİLİMLERİN GELİŞİMİNE KATKISI VE ULAKBİM-SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANININ ROLÜ Ulusal Akademik.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Açıköğretim Fakültesi “Yapısı ve İşleyişi”
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYIN ve ARAŞTIRMA TEŞVİK PROJELERİ
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Tarafından sağlanmaktadır ScienceDirect Veri Tabanı.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Erasmus Koordinatörler Toplantısına Hoşgeldiniz
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
Erciyes Üniversitesi Vakfınca 1 Ocak 2006 Tarihinden İtibaren Yurtiçi ve Yurtdışı Bilimsel Çalışmalara Verilecek Maddi Desteklerle İlgili İlkeler Doç.
A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
"İstanbul Üniversitesi Açık Erişim Arşivi"
Dış İ lişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.

Erasmus Staj Hareketliliği Programı Akademik Yılı Verileri Akademik Yılı Programı Uygulanışı.
Sağlık Bilimleri Alanında Yayınlanan Akademik Dergilerdeki Değişim: Dönemi Üzerine Bir İnceleme Doç. Dr. Nazmi KOZAK Anadolu Üniversitesi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
HALK KÜTÜPHANELERİ SOSYAL AĞLARDA HALK KÜTÜPHANELERİNE ERİŞİM.
Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara üniversitesi
CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ ULUSAL VERİ TABANLARI Uzman Didem AYDAN Uzman Sibel TABANLIOĞLU V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009, Antalya.
SBVT: Tarihi, Gelişimi, Amaçları Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 21 Kasım 2008 Ankara.
Veri Tabanları Kullanıcı Ara Yüzünde Yeni Yaklaşımlar
American Mathematical Society MathSciNet Mathematical Reviews
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
TermTÜRK Terminoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Akademik & Bilimsel Performans Değerlendirmesi Çalıştayı InCites (Web of Science) Marmara Üniversitesi 27 Kasım, 2014 Dr. Metin TUNÇ.
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
T.C Hacettepe Üniversitesi DEĞİŞİM ÖĞRENCİLERİ TOPLULUĞU
Veri Tabanı-Dergi İletişimi Ve Ortak Yazım Dili, Dergi Formatının Ele Alınması TÜBİTAK-ULAKBİMTVBBVT I. EDİTÖRLER ÇALIŞTAYI A. Nuray DEMİRKOL 2 Kasım 2007.
BİDEB Fonlarının genel tanıtımı
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
A. Nuray DEMİRKOL Başuzman 12 Nisan 2013 Ankara ULAKBİM VERİ TABANLARINDA İNDEKSLEME.
Malzeme Bilimi & Mühendisliği online veritabanı © Trans Tech Publications Inc.
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
BBY 156 Bilgi Erişim Dizinleme Dizinleme İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
TEZ İ YAYIMLAMAK VEYA YAYIMLAMAMAK! Doç. Dr. Levent DEN İ Z, Marmara Üniversitesi, Atatürk E ğ itim Fakültesi,
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
Bilimsel Çıktıları ve Performans Analizi
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Marmara Üniversitesi Kütüphane Bibliyometri Uygulamaları
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

AKADEMİA SOSYAL BİLİMLER İNDEKSİ Doç.Dr. Aşkın KESER-Doç.Dr.Gözde YILMAZ-Dr.Hilal YILDIRIR Uludağ Üniversitesi – Marmara Üniversitesi – Uludağ Üniversitesi

AKADEMIA SOSYAL BİLİMLER İNDEKSİ-ASOS INDEX (www.asosindex.com)

Veritabanı – İndeks Kavramları Veri tabanı, birbiriyle ilişkili verilerin tekrara yer vermeden, çok amaçlı kullanımına olanak sağlayacak şekilde depolanması olarak tanımlanabilir. İndeks;her türlü yayın ve/veya kayıt üzerindeki kavramların, konuların, kelimelerin yerini gösteren sistematik bir rehberdir. Veritabanı üst başlık, indeks ise alt başlıktır.

Sosyal Bilimlerde İndekslemenin Önem Kazanması Akademisyenlerin indekslere ve indeksler tarafından taranan dergilere önem vermesi, 2001 yılından sonra akademik yükseltilmelerde uluslararası indeksler tarafından taranan dergilerde makale yayınlama zorunluluğu getirilmesiyle başlamıştır.

Sosyal Bilimlerde İndekslemenin Önem Kazanması Değerlendiricilere göre; Uluslararası dergiler, ulusal düzeyde yayınlanan dergilerden, Hakemli dergiler, hakemsizlerden üstün

Ulusal Hakemli Dergiler İçin Yazılan Makalelerin Önem Kazanması 1. Birçok hakemli olmayan derginin hızlıca hakem sürecine girmesine neden oldu. 2. Yeni hakemli dergilerin oluşmasına yol açtı. 3. Üniversite dergilerinin sayıları hızlı bir şekilde arttı.

Doçentlik Başvurularında Ulusal Makale Tanımı Son düzenleme ile Doçentlik başvurularında Ulusal Hakemli Dergi tanımı şu şekilde yapılmıştır: ULAKBİM Ulusal Veri Tabanları tarafından taranan dergi.

Doçentlik Başvurularında Ulusal Makale Tanımı Dolayısıyla ulusal düzeyde de bir veritabanında yer alan dergide makale yayınlama önem kazanmaktadır.

Sosyal bilimler alanında ulusal anlamdaki sorunumuz…

Türkiye’de Sosyal Bilimler Alanına İlişkin Veritabanı Oluşturulması Gerekliliği Son yıllarda “Uluslararası alan indeksleri”nin popülerlik kazanmasına rağmen, sosyal bilimler alanında yaygın ”ulusal menşeili”, bize özgün indeksler bulunmamaktadır.

Türkiye’de Sosyal Bilimler Alanına İlişkin Veritabanı Oluşturulması Gerekliliği Türkiye'de TÜBİTAK – ULAKBİM Veritabanları dışında, Sosyal Bilimler Alanında faaliyet gösteren bilimsel ve evrensel kriterlere uygun “özgün” bir indeksler konusunda eksiklik söz konusudur.

ASOS INDEX’İN TARİHÇESİ Eylül 2008 ‘de “sosyal bilimler alanında ulusal bir indeks” kurma düşüncesini tartışmaya başladık.

ASOS INDEX’İN TARİHÇESİ İlk dergiyi Mart 2010 tarihinde indeksledik.

BUGÜN ASOS INDEX ASOS Index; Sosyal bilimler alanında hızlı bir şekilde büyümekte, önemli düzeyde indeksleme faaliyeti gerçekleştirmekte... 2012 2011 2010

BUGÜN ASOS INDEX ASOS Index’in başarısı; indeksin özgün olmasına ve alanda kabul görmesine dayanmaktadır.

Mayıs 2012 itibariyle; istatistiklerimiz BUGÜN ASOS INDEX Mayıs 2012 itibariyle; istatistiklerimiz

Indekslenen Dergi Sayısı SAYILARLA ASOS İNDEX 01.03.2010 tarihinden itibaren; Indekslenen Dergi Sayısı 234

Kayıtlı kullanıcı sayısı SAYILARLA ASOS İNDEX Ziyaretçi Sayısı 2.000.000 Kayıtlı kullanıcı sayısı 24.750

SAYILARLA ASOS İNDEX 19.076 13.654 5422 Indekslenen Makale Sayısı Tam Metin Makale Sayısı 13.654 Özet Makale Sayısı 5422

SAYILARLA ASOS İNDEX Makale Gösterimi 3.850.000

WEB İSTATİSTİKLERİ ALEXA DEĞERLERİ Dünyada: 860.000 Türkiye’de:17.000

Web Sitemizin Google Analytics İstatistikleri WEB İSTATİSTİKLERİ Web Sitemizin Google Analytics İstatistikleri Aylık Ziyaret: 48.000 Farklı Ziyaretçiler:36.500

WEB İSTATİSTİKLERİ 4.28 Web Sitemizin Google Analytics İstatistikleri Aylık Sayfa Gösterimi: 203.000 Sayfa/Ziyaret: 4.28

Web Sitemizin Google Analytics İstatistikleri WEB İSTATİSTİKLERİ Web Sitemizin Google Analytics İstatistikleri Yeni Ziyaretçi Oranı: %67 Günlük Ziyaret: 2000-2200

ASOS INDEKS’in Oluşturulmasındaki Amaç 1) Sosyal Bilimler Alanında eksikliği hissedilen bilimsel ve evrensel kriterlere uygun “özgün” bir indeks ihtiyacını karşılamak.

2) Ulusal dergilere elektronik ulaşımı kolaylaştırmak

ASOS INDEKS’İN TEMEL AMAÇLARI 3) Türkiye’de Yayınlanan Akademik Dergilerde Kısıtlı Okuyucuya Ulaşan Çalışmaların Daha Geniş Kitlelere Ulaşımının Sağlanması

ASOS INDEKS: İhtiyaç duyulana ulaştıran araç Türkiye'de sosyal bilimler alanındaki bilimsel ve araştırma çalışmalarının; -bilimsel yayına dönüştürülmesi, -performanslarının takip edilmesi ve -ölçümlenmesi

ASOS INDEKS’in Türkiye’de Yayınlanan Sosyal Bilimler Dergilerine Katkısı Çeşitli nedenlerden dolayı (finansal, yönetsel, işgücü eksikliği) problem yaşayan , sosyal bilimler alanındaki süreli yayınların “ortak bir platform”da buluşturarak devamlılıklarını sağlamak.

Dergi Başvurusu Kabul Aşamaları

Kabul Aşamaları Dergi Başvurusu ASOS INDEKS Bilimsel Danışma Kurulu İncelemesi Kabul Aşamaları

Dergi Başvurusu ASOS INDEKS Bilimsel Danışma Kurulu İncelemesi Kabul Aşamaları Değerlendirme* * Maksimum 30 gün içinde değerlendirme sonucu dergiye bildirilir.

Kabul Aşamaları İndekse Kabul Dergi Başvurusu ASOS INDEKS Bilimsel Danışma Kurulu İncelemesi Kabul Aşamaları Değerlendirme İndekse Kabul

ASOS INDEX INDEKSLEME KRİTERLERİ Indeksleme kriterleri, “ULAKBİM VERİTABANLARI”nın kriterleri temel alınmıştır.

ASOS INDEX INDEKSLEME KRİTERLERİ 1)Derginin ulusal hakemli dergi olması: Her bir makalenin alanında uzman en az 2 kişi tarafından değerlendirmeye tabi tutulması gerekmektedir. ASOS Index hakem değerlendirmelerini dergiden talep etme hakkına sahiptir. Hakem değerlendirme formlarında zaman aşımı 5 yıldır. 2) Yayın alanının sosyal bilimler olması 3) Düzenli olarak yayınlanıyor olması: Yılda en az 2 kez düzenli şekilde yayınlanıyor olmalıdır. 4) Derginin ISSNnumarası olmalıdır, derginin elektronik yayın türünde olması halinde mutlaka elektronik issn numarasının bulunması ISSN numarası T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nden alınmaktadır.

ASOS İNDEKSTE YER ALAN DERGİLERİN SINIFLANDIRILMASI: YAYIN TÜRÜ

ASOS İNDEKSTE YER ALAN DERGİLERİN SINIFLANDIRILMASI: YAYINCI KİMLİĞİ

ASOS İNDEKSTE YER ALAN DERGİLERİN SINIFLANDIRILMASI: YAYINCI KİMLİĞİ

ASOS İNDEKSTE YER ALAN DERGİLERİN SINIFLANDIRILMASI: ÜNİVERSİTE TÜRÜ

ASOS İNDEKSTE YER ALAN DERGİLERİN SINIFLANDIRILMASI: ÜNİVERSİTE TÜRÜ

ASOS İNDEKSTE YER ALAN DERGİLERİN SINIFLANDIRILMASI: EN FAZLA DERGİNİN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER

ASOS İNDEKSTE YER ALAN DERGİLERİN SINIFLANDIRILMASI: ÜNİVERSİTE BİRİMLERİ

ASOS İNDEKSTE YER ALAN DERGİLERİN SINIFLANDIRILMASI: FAKÜLTE DAĞILIMLARI

ASOS İNDEKSTE YER ALAN DERGİLERİN SINIFLANDIRILMASI: ENSTİTÜ BİRİMLERİ

AYRINTILI ARAMA

AYRINTILI ARAMA

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… Doç.Dr.Aşkın KESER askin@uludag.edu.tr 0 532 404 83 91