UYDU TABANLI ULUSAL VERİ ARŞİVİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
(Radio Detection and Ranging)
Advertisements

Spektral Bantlar Bantlar Dalga Boyu (nm) Kullanım alanları Mavi
Sensörler Transduserler
FOTOĞRAF Gözde Özendi.
BİLGİSAYARLI GÖRMENİN UYGULAMA ALANLARI
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
HAVA NASIL ORALARDA HAVA TAHMİNLERİ.
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
Güneş Enerjisi Osman ZORBA.  Galaksimizdeki 14 trilyon yıldızdan biri  İç sıcaklık: 40 milyar derece  Yüzey sıcaklık: 6 bin derece  Çap: 1.39 milyon.
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
SAFNWC/MSG BULUT TÜRÜ/YÜKSEKLİĞİ ÜRÜNÜNÜN SİS VE ALÇAK BULUTLAR İÇİN KULLANILMASI *G LEAU AND DERR I EN, 2011 Çeviren: Celil Kaplan Meteoroloji Genel Müdürlüğü.
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
Bluetooth 4.0 Düşük Enerji Teknolojisi ve Kullanım Alanları
INFRARED(KIZILÖTESİ)
Olayların Dağılışını gösteren ölçeklendirilmiş çizimlerdir.
METEOROLOJİ DERSİ METEOROLOJİK RASATLAR METEOROLOJİDE UYDUDAN YARARLANMA VE RASAT PARKI Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
BİL442 BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ BİLGİSAYARLI GÖRME
HAVZA PLANLAMA VE ARAZİ ISLAHI DAİRE BAŞKANLIĞI
RADAR YAZILIMI GENEL ÖZELLİKLERİ
HARİTA Yeryüzünün tamamını veya bir bölümünün küçültülerek
Prof.Dr. Y.Ersoy YILDIRIM ANKARA
Atmosferin Katmanları
TOPRAĞIN ÖNEMİ.
Coğrafi Bilgi Sistemlerinde
Bizpro Sistem Business Aligned IT İstanbul, 05 Ağustos 2005.
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
UZAKTAN ALGILAMADA HİDROMETRİ UYGULAMALARI
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
RADAR TEORİSİ BÖLÜM 1: RADARA GİRİŞ BÖLÜM 2: RADARIN TEMELLERİ
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY
İKİNCİ NESİL METEOSAT ( MSG ) UYGULAMALARI GÜNDÜZ DOĞAL RENKLER RGB *ROSENFELD Çeviren: Celil Kaplan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Uzaktan Algılama Şubesi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Merkezi
Arazi toplulaştırma çalışmaları
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
SİSMİK- ELEKTRİK YÖNTEMLER DERS-5
HAVA TAHMİNLERİ DAİRESİ BAŞKANI
15. Ozon Paneli 18 Aralık 2014, ISTANBUL METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Klimatoloji Şube Müdürlüğü OZON ve İKLİM MODEL WEB GÖSTERİMİ.
ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BASED SPACE SOLAR ENERGY UZAYA KONUŞLANMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİ.
IV. UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ SEMPOZYUMU(UZAL-CBS 2012) Ekim 2012, Zonguldak BİYOJENİK UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN EMİSYONLARININ.
Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi (Leq)
Sevim Burçin CAN1, Ozan Devrim YAY2
Makine Mühendisliği Mukavemet I Ders Notları Doç. Dr. Muhammet Cerit
İnsanlar, Mekânlar ve Çevreler: Coğrafya BÖLÜM 8.
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE JEOLOJİNİN 100
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
HARİTA ÇEŞİTLERİ.
FOTOSENTEZ.
1 2 ÇÖLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi amacıyla;  Çölleşme ve Erozyonla etkin bir.
Hikmet SIRMA. BU UYARIYI DUYDUĞUNUZDA NASIL DAVRANIRSINIZ?
NDVI KAVRAMI, ÇALIŞMA ESASLARI ve BAZI BİTKİLERDEKİ UYGULAMA OLANAKLARI Ramazan KELEŞ Zir. Yük. Müh. 8 EYLÜL 2016 Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma.
Meteorolojik Veri Toplamada Kullanılan Yöntemler
H. K. KAPLAN, S. SARSICI, S. K. AKAY*
1Mustafa AKKUŞ, 1Mustafa SARI, 1Elif Sena GÜNGÖR
İKLİM ELEMANLARI - SICAKLIK
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 3- 3 Eminnur Ayhan
SATÜRN Ekvator Çapı: 120,536 km Kütle: Myer
ÖLÇÜM SİSTEMLERİ ANALİZİ
INFRARED(KIZILÖTESİ)
Büyük veri ? (big data).
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
UZAKTAN ALGILAMA VERİLERİNİN ASTRONOMİK GÖZLEMLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Kazım KABA Doç. Dr. Cahit YEŞİLYAPRAK
Sunum transkripti:

UYDU TABANLI ULUSAL VERİ ARŞİVİ UTUVA UYDU TABANLI ULUSAL VERİ ARŞİVİ www.utuva.com

UTUVA NEDİR? Kısaca UTUVA ismini verdiğimiz “Uydu Tabanlı Ulusal Veri Arşivi” projesi ile hidroloji, tarım, ulaşım, enerji, turizm, meteoroloji vb. gibi birçok disiplinin ihtiyacı olan bulut, karla kaplı alan, albedo, bitki indeksi, kar suyu eşdeğeri, güneş radyasyonu ve yüzey sıcaklığı haritaları gerçek zamanlı ve günlük olarak üretilmekte, 2000 yılından günümüze kadar olan veriler de arşivlenmektedir. Kar kaplı alanların uydu görüntüleri kullanılarak belirlenebilmesi amacı ile özellikle karın görünür band aralığında yapmış olduğu yüksek yansıma değerleri kullanılır. UTUVA etkili kar kaplı alan ürünü geliştirilirken MODIS uydusuna ait MOD09GA ürünleri yani atmosferik düzeltme yapılmış yüzey yansıma değerleri kullanılmıştır. Kar kaplı alan çalışmalarında yaygın bir şekilde kullanılan NDSI (Normalized Difference Snow Index) indeksinden UTUVA etkili kar kaplı alan ürünü üretimi için de yararlanılmıştır. UTUVA kar ürünü 500 metre mekansal çözünürlüğe sahip günlük olarak üretilmektedir. Üründe her bir pikselin yüzde (%) olarak kar kaplı olma oranı verilmektedir.

UTUVA kapsamında ilk etapta 7 adet ürünün geliştirilmesi planlanmıştır UTUVA kapsamında ilk etapta 7 adet ürünün geliştirilmesi planlanmıştır. Ancak ürün sayısının gelecekte 20’ye çıkarılması hedeflenmektedir. Yakın zamanda deneme sürümleri yayınlanacak olan 7 ürüne ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir. Albedo Haritaları: Albedo yüzeyin yansıtılabilirlik özelliğidir. Birimsiz bir değer olan albedo 0-100 aralığında yüzde olarak da ifade ediilebilirken, aynı zamanda 0-1 arası olarak da kullanılabilir. Kar ve Buzul Örtüsü Haritaları: Kar kaplı alanların uydu görüntüleri kullanılarak belirlenebilmesi amacıyla özellikle karın görünür band aralığında yapmış olduğu yüksek yansıma değerleri kullanılır. UTUVA etkili kar kaplı alan ürünü geliştirilirken MODIS uydusuna ait M0D09GA ürünleri yani atmosferik düzeltme yapılmış yüzey yansıma değerleri kullanılmıştır. Karsuyu Eşdeğeri Haritaları: Günlük Kar Su Eşleniği (KSE) haritası üretmek için, amprik HUT modeli ve AMSR-E pasif mikrodalga verisi baz alınarak bir asimilasyon işlemi geliştirilmiştir. Bulut Haritalar: Bulut ürünü üretilirken birlikte kullanılan kızıl ötesi ve görünür yansıtma özellikleri sayesinde bulutun hem radyatif hem de fiziksel özellikleri hakkında bilgi edinilir.

UTUVA’nın benzerleri var mıdır? Farkı nedir? Yüzey Sıcaklığı Haritaları: Yüzey Sıcaklığı (YS) ürünü Terra uydusu üzerinde ölçüm yapan MODIS sensörü tarafından ölçülen yeryüzündeki sıcaklık değerini ifade etmektedir. Bitki İndeksi Haritaları(Yeşil Bitki Örtüsü Mevcudiyeti): NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) uzaktan algılama ile ölçüm metodları dahilinde kullanılan ve gözlenen hedefte yeşil bitki örtüsü mevcudiyetini tespit edebilmeyi sağlayan basit bir sayısal göstergedir. Günlük Güneş Radyasyonu: Günlük güneşlenme miktarı yeryüzünde düzgün bir yüzeye ulaşan kısa-dalga radyasyon miktarıdır. UTUVA’nın benzerleri var mıdır? Farkı nedir? Dünya’da yapılan uydu tabanlı veri üretimi örnekleri genellikle belirli bir uydu odaklı ve küresel ölçektedir. Oysa üretilecek ürünlerin ülkemiz özelinde, ülkemiz coğrafik koşullarına uygun olması, yersel bilgilerle desteklenmesi ve bir zaman serisi içinde değerlendirilmesi esastır. Farklı özelliklere sahip uydu verilerinin yersel verilerle harmanlanması ile özgün ürünler geliştirmek ve bu ürünleri bir platformdan kullanıcılarına sunmak projenin konusunu oluşturmaktadır.