FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
A. HÜCRE YAPI VE CANLI OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR?
Advertisements

Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
GEN NEDİR ? Sağlık Slaytları
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Genetik Bilgi Taşıyan Moleküller DNA’ NIN YAPISI- REPLİKASYONU
ÜNİTE : GENETİK GÜLSEN BAYKAL /A BU ÜNİTE İLE ÖĞRENCİLERİN ;
Homozigot Yuvarlak tohum bezelye…………..
KALITIM Hazırlayan: Tuncay AYDEMİR Zonguldak /Devrek İSTİKLAL İ.Ö.O.
KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
DNA Kadriye Kestigül Rauf Kutalp
NÜKLEİK ASİTLER DNA RNA.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
GENETİK) A) HÜCREDE YAPI VE CANLILIK OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR? Hücrede hücre yapısının oluşması ve devamlılığı ile canlılık olaylarının yürütülmesi.
GENETİK MATERYAL : DNA (NÜKLEİK ASİTLER:YÖNETİCİ MOLEKÜLLER)
KALITIM.
KALITIM - GENETİK.
PSİKOLOJİ VE PSİKİYATRİDE TEMEL KAVRAMLAR
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 Gelişimin Genetik Temelleri Üreme İle İlgili Güçlükler ve Seçimler Evrimsel Bakış Açısı Gelişimin Genetik Temelleri Üreme İle.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
GENETİK.
NÜKLEİK ASİTLER NELERDİR? SEDANUR KARAKAYA 9/E 3004.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
DNA VE RNA (DEOKSİRİBONÜKLEİKASİT VE RİBONÜKLEİK ASİT) PC KOPAT
FEN ve TEKNOLOJİ / DNA ve GENETİK KOD
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
GENETİK (ÜNİTE-3) A) HÜCREDE YAPI VE CANLILIK OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR? Hücrede hücre yapısının oluşması ve devamlılığı ile canlılık olaylarının.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
HAZIRLAYAN MİNE HATİPOĞLU
NÜKLEİK ASİTLER.
AYŞE GÜL KEVSER İNCE FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 2.ŞUBE.
DNA.
NÜKLEİK ASİT.
IV. KAN GRUBUNUN KALITIMI
NÜKLEİK ASİTLER Yönetici moleküllerdir.Tüm canlılarda bulunurlar
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
KALITIM.
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
DAVRANIŞ VE DAVRANIŞIN BİYOLOJİK TEMELLERİ
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Muhammet Karahasan Protein Nedir ? Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine.
Nükleik asitler Yard. Doç. Dr. Ahmet ÇIĞLI.
YARIŞMADA 15 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler ilk olarak hücre çekirdeğinde bulundukları için nükleik asit olarak adlandırılmışlardır. Daha sonraki araştırmalarda hücrenin.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Soru 1: 1600 nükleotitten meydana gelen bir DNA molekülünde Guanin sayısı 200 dür. Buna göre; Adenin (A), Sitozin (C) ve Timin(T) sayılarını bulunuz.
1.Ünite insanda üreme büyüme ve gelişme
DNA VE GENETİK KOD.
DNA.
KALITIM VE KALITSAL HASTALIKLAR
POPULASYON GENETİĞİ.
NÜKLEİK ASİTLER RNA
Ultraviyole,ani sıcaklık
Gen Bağlılığı Crossing Over Kromozom Haritaları
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA, deoksiribonükleik asit denilen çok karmaşık bir kimyasal maddenin kısa yazılımıdır. Deoksiribo (D), nükleik (N),
Biyoloji dersi proje ödevi
SOY AĞACI (PEDİGRİ) -Kalıtsal bir özelliğin nesiller boyu nasıl aktarıldığını gösteren şemaya soy ağacı denir. - Kalıtsal bir özelliğin ya da bir kalıtsal.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
GENDEN PROTEİNE Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Genetik Ve Davranışın Biyolojik Temelleri, Kalıtım Ve Çevre Dr
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-VI
TEMEL GENETİK KAVRAMLAR-V
GENETİK.
Sunum transkripti:

FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ

BİYOLOJİK/FİZYOLOJİK YAKLAŞIM Matteden Bilince

NEREYE BAKACAĞIZ? SOSYAL PSİKOLOJİK NÖROLOJİK HÜCRESEL MOLEKÜLER

FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ Davranışın, Fizyolojik Seratonin, Dopamin Gelişimsel Pre-frontal kortex Evrimsel Cinsel eş seçimi Mekanizmalarını inceler. Bu uğraş içerisinde ilgi odağı BEYİN dir.

Vicud beyni, beyninde vicudu etkiler. Biyolojik yaklaşımı kimler kullanır? -Doktorlar( dahiliye, Nöroloji, Psikiyatri), nöropsikologlar, klinik psikoloklar Hangi sorulara cevap bulmaya çalışır? Duygu , düşünce, algı ve davranışların arkasında yatan anatomik ve fizyolojik sebepler nelerdir? Nasıl bir kimyasal, anatomik veya fizyolojik dengesizlik akıl hastalıklarına veya psikolojik bozulmalara yol açar? Neden algımız durumdan duruma değişir? Neden bazı insanlar daha kolay öğrenirken diğerleri zorlanır? Neden kadınlar erkeklerden daha iyi konuşmacılardır? Cinsel ve duygusal davranışlarımızın arkasında ne yatar? Ve benzeri.

Davranışın Biyolojik Açıklamaları Sağ duyusal açıklamalar KARŞISINDA Biyolojik açıklamalar Niyetli ve bilinçli olduğunu öngörür! Ör. Ayşe anlatacaklarımı bir bahane uydurarak dinlemeden kaçtı. -Benden sıkılmış olmalı! Fakat gerçektende konu bumu? Açıklama: Sıkılmışlık Karşısında ?

BİYOLOJİK AÇIKLAMALAR 1- Fizyolojik açıklama Davranışları, & Ayşenin Kan şekeri düzeyi çok düşüktü. Bu durum dikkatini odaklamasına ve sakin kalmasına engel teşkil ediyordu. Sabrı azdı ve önemli bir karar vermesi gereken bir diyaloğa girmek istemedi.

2- Ontogenetic Açıklama Davranışları, Göz önünde bulundurduğu şeyler, Ör. Tepki inhibisyonu.

3- Evrimsel Açıklamalar Davranışları, Ör. Rüyada düşmek, Dolunayda huzursuzluk, Alancı davranışlar, Cinsel eş seçimi, duygular ( ör.iğrenme) Not: Bazı organlar ve davranışlar, artık fonksiyonel olmasalar bile var olmaya devam edebilirler.

Fonksiyonu göz önünde bulundurur Bir davranışın hayatda kalmaya katkısını göz önünde bulundurur. Ör. Kalabalık guruplar halinde yaşıyoruz.

GENETİK VE DAVRANIŞLAR Genler bizi nasıl etkiler? Genler davranışlarımızı etkilermi?

GENETİK VE DAVRANIŞLAR Genlerin rolü, Bazı durumların genetikle ilişkisini kurmak çok kolaydır Bazen aradaki ilişkiyi görmek daha zordur Bazense aradaki ilişkiyi kurmak gerçekten zordur Ör. Zeka, kişilik, cinsel yönelim, Obezite, akıl hastalığı

Mendel Genetiği 19 uncu yüzyılda mendel çeşitli özelliklerin nesilden nesile, genler ile aktarıldığını keşfetti.

Deoxiribonucleicacit(DNA) kendi kendine çoğalabilen ve canlının nasıl oluşacağının talimatlarını veren bir oluşumdur. Partneri RNA ile, yaşayan organizmalar oluştururlar.

Deoxiribonucleic acit(DNA) Şeker Fosfat (Deoxiribo) Bazlar (Nucleic asit) (Adenin, Guanin, Sitozin, Timin)

Genler kelimeleri oluşturan harfler gibidir Genler kelimeleri oluşturan harfler gibidir. Hücre DNA yı okuyup RNA yı üretir.

RNA da DNA ya benzer fakat değişik bir tür şekerden oluşan (Ribo) tek bir zincirdir. Timin yerine Urasil barındırır. Çeviriden sonra hücre RNA nın nedemek olduğunu anlar ve gerekli proteini oluşturur.

DNA RNA Amino asit Proteinler (Bazların sırası) (3 baz) 1 amino asit 20 amino asit Değişik amino asit kombinasyonlarından binlerce değişik protein üretilir. Fakat 22 amino asit sağlıklı kalabilmek için çok önemlidir. Vicut bu 22 amino asitin 13 ünü üretebilir fakat insanlar protein içeren yiyecekler vasıtasıyla üretemediği 9 tanesini dışardan almak zorundADIR.

Baskın ve Çekinik Genler 1 Kromozom 2 set gen demetinden oluşur. Homozigot Heteroziğot

KROMOZOMLAR Baskın bir gen heterojen bir kromozomda dahi etkisini gösterebilir. Yinede değişik faktörler genlerin etkili olup olamayacağını etkileyecektir. Ör. Çevre, beslenme, sosyal faktörler vs.

Cinsiyetle ilgili genler 2 çeşit kromozom vardır Bunlardan biri cinsiyetle ilgili olandır. Erkekte: XY Kadında: XX Erkek bebeğin cinsiyetini belirleyecektir.

Bazı genler ise iki cinsiyetde bulunmasına rağmen sadece tek cinste ortaya çıkar. Erkekte göğüs kılı, kadında göğüs büyüklüğü