Bu resimdeki maddeler size ne anımsatıyor ?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Advertisements

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
MADDENİN ÖZELLİKLERİ ASİTLER BAZLAR TUZLAR HAZIRLAYAN : GÖKÇE FORTACI.
ARI ZEHRİNİN KİMYASAL YAPISI VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
Asitler ve Bazlar T47KQ8QX45 SP1RX7HNQE.
ASİTLER VE BAZLAR Hazırlayanlar: Grup no:10 Kamile Kul
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Temel Özellikleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
NÖTRALLEŞME TEPKİMELERİ
Tarafından yayınlanmaktadır. KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU.
ASİT,BAZ,TUZ,İNORGANİK MİNARELLER
Hafta 10: ASİTLER ve BAZLAR
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
ASİT_! BAZLAR_!.
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler bazlar tuzlar.
NÖTRALLEŞME TEPKİMELERİ
gıda sanayinde kullanılan asitler
Ünite : Asitler ve Bazlar
SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.
ASİT_! BAZLAR_!.
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
HAZIRLAYAN : BURHAN AY FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
Karboksilli Asitler.
Asitler Bazlar Tuzlar.
ASİTLER VE BAZLAR.
ASİTLER & BAZLAR.
ASİTLER BAZLAR VE TUZLAR
ASİTLER VE BAZLAR.
ASİT - BAZ VE TUZ KİMYA PERFORMANS GÖREVİ
UMMAHAN YILMAZ Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi
ASİTLER BAZLAR.
ASİTLER VE BAZLAR.
GÜNLÜK HAYATIMIZDA ASİTLER
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
ASİTLER-BAZLAR VE TUZLAR SU ARITIMI
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
FENOLFTALEİN BAZ ayıracıdır. Bazik ortamda pembe renk alır.
ASİTLER VE BAZLAR TUĞBA KÜÇÜKKAHRAMAN.
ASİTLER BAZLAR.
1.Giriş Asitler ve bazlar günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız kavramlardan biridir. İnsanlar, her nekadar asetil salisilik asit ve magnezyum hidroksit.
Asitler ve Bazlar. Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren.
ENES ÖZGÜR GÖGMEN AS İ T VE BAZLAR Günlük hayatta kullandı ğ ımız asit ve bazlar.
Hazırlayan: Sınıf: No.:
Asitler & bazlar.
ASİTLER BAZLAR.
Kimya - Asitler & Bazlar
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
1.Giriş Asitler ve bazlar günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız kavramlardan biridir. İnsanlar, her nekadar asetil salisilik asit ve magnezyum hidroksit.
ASİTLER VE BAZLAR ASİTLER(HASİT)  Asitler, suyla Hidrojen iyonları üreten hidrojen bileşimleridir. Hidrojen iyonları çözeltiyi asidik yapar. Asitler.
SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir.
AS İ T VE BAZLAR Günlük hayatta kullandı ğ ımız asit ve bazlar.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ KİMYA EĞİTİMİ ANABİLİMDALI
FEN BİLİMLERİ-8 4.ÜNİTE MADDE VE ENDÜSTRİ 4. Asitler ve Bazlar
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
MADDENİN ÖZELLİKLERİ AS İ TLER BAZLAR TUZLAR HAZIRLAYAN : Mehmet KÜÇÜKOĞLU.
ASİTLER VE BAZLAR Asitler ve Bazların Genel Özellikleri ve Günlük Yaşamdan Örnekleri Asitlerin Genel Özellikleri Bazların Genel Özellikleri Günlük Hayatta.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
MADDE V ENDÜSTRİ Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

Bu resimdeki maddeler size ne anımsatıyor ?

ASİT-BAZ

Asitler Asitler bütün kimyasal maddelerin hem en yararlılarından hem de en tehlikelilerinden sayılır. Öte yandan bazı asitlerin öldürücü bir zehir olmasına karşılık bazıları zararsız, hatta meyve asitleri gibi tadı ve kokusu hoş maddelerdir.

Örneğin; sirkenin tipik bir asit olduğunun belirlenmesi. Asit terimi “ekşi” anlamındaki Latince bir sözcükten türetilmiştir, çünkü bu bileşiklerden çoğunun tadı ekşidir. Bu yüzden eski çağlarda insanlar asitleri tadına bakarak ayırt ederlerdi. Örneğin; sirkenin tipik bir asit olduğunun belirlenmesi.

Kimyacılar ise tanımadıkları bir sıvının asit olup olmadığını anlamak için turnusol denen boyarmaddelerden yararlanırlar.

Bu boyarmaddeler, asit ve baz yapısındaki maddeleri tanıyıp ayırt etmeye yarayan birer belirteç ya da ayıraçtır.

Bunları biliyor musunuz ? Karınca ya da arı gibi böceklerin ya da ısırgan otu gibi bitkilerin salgıları ağrı verici asitlerdir.

Bazlar Ele kayganlık hissi veren maddeleri baz olarak adlandırabiliriz. Ayrıca bazlar kimyasal özellik bakımından asitlerin karşıtıdır. Asitlerin tadı ekşiyken bazların ki ise acıdır.

ŞİMDİ SIRA SİZDE

Günlük Hayatta Asit Karıncada  Formik Asit Sirkede  Asetik Asit Üzümde  Tartarik Asit Yoğurtta  Laktik Asit ELmada  Malik Asit Çilekte  Folik Asit Limonda  Sitrik Asit Gazozda  Karbonik Asit Zeytinyağında  Oleik Asit Tereyağında  Bütirik asit Domateste  Folik Asit

Günlük Hayatta Baz Sabunda  Sodyum hidroksit Şampuanda  Potasyum hidroksit Deodorantta  Alüminyum hidroksit Azotlu gübrelerde  Amonyak Diş macununda  Kalsiyum karbonat

Bunları Biliyor musunuz ? ….Eşek arısı sokması sırasındaki salgı baziktir… ….Bal arısı sokması sırasındaki salgı asidiktir…

Asitlerin Özellikleri Tatları ekşidir. Tahriş edicidirler. Sulu çözeltileri elektriği iletir. Turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler. Ph değeri 7’den küçüktür.

Bazların Özellikleri Tatları acıdır. Ele kayganlık hissi verirler. Cildi tahriş ederler. Sulu çözeltileri elektriği iletir. Turnusol kağıdını maviye çevirirler. Ph değeri 7’den büyüktür.

Deney Adı:Asit ve Bazların Tanınması Deneyin Amacı: Günlük yaşamımızda kullandığımız maddelerin hangilerinin asidik hangilerinin bazik özellik gösterdiğini kavratma. Malzemeler: Limon suyu,sabun, elma suyu, diş macunu,şampuan, su, gazoz

Sulu çözeltisinde H+ (Hidronyum) iyonu veren maddelere asit denir. Asit nedir…? Sulu çözeltisinde H+ (Hidronyum) iyonu veren maddelere asit denir.

Sulu çözeltisinde OH- (Hidroksit) iyonu veren maddelere baz denir. Baz nedir….? Sulu çözeltisinde OH- (Hidroksit) iyonu veren maddelere baz denir.

Örnekler…. 

Asit ve Bazların Olumsuz Etkileri Asitler mermere zarar verirler. Bu yüzden; (Mermer tezgah üzerine limon koyduğumuzda mermeri aşındırır.)

Bazlar; cam ve porselenleri aşındırabilirler Bazlar; cam ve porselenleri aşındırabilirler. Cam bardaklar ve porselen kaplar bir zaman sonra matlaşır ve aşınır. Çünkü; (Temizlik maddeleri baziktir. Cam ve porselenlerle tepkimeye girer.)

Ağız sağlığımız için asitli içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bu maddeleri tükettikten sonra; (Dişlerimizi fırçalayarak asitlerin dişlerimize zarar vermesini engellemeliyiz.)

Midemiz besinlerin sindirilmesini mide asidi ile gerçekleştirir Midemiz besinlerin sindirilmesini mide asidi ile gerçekleştirir. Bu yüzden fazladan içeceğimiz veya yiyeceğimiz asitli yiyecekler midemizde asit derecesini yükseltir. Reflü, gastrit ve ülser gibi hastalıklara neden olur. Bu nedenle yediklerimize dikkat etmeliyiz.

Temizlikte kullandığımız çamaşır suyu, tuz ruhu gibi maddelerin ambalajlarının üzerinde bulunan “deri ile temasından kaçınınız”, “tahriş edicidir” ya da “aşındırıcı” gibi uyarılara dikkat etmeliyiz.

Bir laboratuar ortamında asit ve bazlarla çalışırken bütün güvenlik önemlerini aldığımızdan emin olmalıyız. (gözlük,önlük,çeker ocak…)

KAYNAKÇA http://web.adu.edu.tr/user/mdemir/K213/04-asitvebazkavramlari.pdf http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuBaslikListesi&baslikid=71&KonuID=1410 http://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/1069/mod_resource/content/1/10.%20Asit-Baz-Tuz.pdf http://www.egelisesi.k12.tr/dosyalar/editor/file/proje31(4).pdf http://www.kimyaegitimi.org/sites/default/files/kontekst_uygulamalari/kimya_egitimi/ari_ve_karinca_sokmasi.pdf

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ