OTOMOBİLLERDE GÜVENLİK SİSTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı!
Advertisements

GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
FİZİK PERFORMANS ÖDEVİ
GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
İŞ BAŞI EĞİTİMİ (TOOLBOX TALK)
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ 2 “GELECEĞİN FREN SİSTEMLERİ”
RENAULT TRAFIC MULTIX GRAND CONFORT 6M3 2
EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ
Yaşamak için Sür Drive to Stay Alive (Yaşamak için Sür) defansif sürüş alışkanlıkları edinebilmeniz için hazırlanmış, evinizde de uygulayabileceğiniz çalışma.
MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI
YAGMURLU HAVALARDA GÜVENLİ SÜRÜŞ
Yağmurda Kayganlık YAĞMURLU DURUMLARDA ARABA KULLANIRKEN
Servis Eğitimi, VK-21 Hoş geldiniz.
Aerobus Güvenliği ve Emniyeti Aerobus yolcularının ve sisteminin Güvenliği ve Emniyeti için alınması gereken Proaktif Önlemler.
EMNİYETLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ
EMNİYET KEMERİ GEREKLİ Mİ ?
10 OTOMOBİL SÜRÜCÜSÜNÜN SORUMLULUĞUNU TEK BAŞINIZA ÜSTLENİYORSUNUZ MİNİBÜS SÜRÜCÜLERİ : YOLCULARINIZIN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE DÜŞÜRECEK İNDİRME VE BİNDİRME.
MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI
Ahmet bey, aracının muayene zamanının geldiğini fark etmişti
Yağmurlu havalarda trafiğe çıkarken çok dikkatli olmalıyız. Çünkü, yağmur yağdığı zaman trafik daha tehlikeli olabilir.
GSM & ABS (ANTI-LOCK BRAKE SYSTEM)
TRAFİKTE EMNİYET KEMERİ KULLANMANIN ÖNEMİ
TAŞIT GÜVENLİK SİSTEMLERİ
TRAFİK GÜVENLİĞİ.
MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI
OSMAN ACAR KONU Drift Nedir? Nasıl yapılır GENEL AMAÇ Bilgi Vermek ÖZEL AMAÇ Dinleyicilerin, yeni bir spor dalı olan Drift’ i tanımaları ve.
Grup: OM07BII_01 Hazırlayanlar: Ferhan İlyas Burak ÖZENÇ VURAL YAKARÖZKAN EURO-NCAP TEST STANDARTLARI VE SEÇİLEN 6 ADET OTOMOBİLİN STANDARTLARA GÖRE KIYASLANMASI.
Güvenli Sürüş İçin Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
ROBOT KONTROLÜ HAZIRLAYANLAR Kenan ÖZTEKTEN Sıla KARASU Arif ADALAR
EMNİYET KEMERİ KULLANIMI
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
Avrupa’da hız algısı Bugün Avrupa trafiğinde aşırı hız yaptığınız zaman polis sizi kanunlardan kaçıyorsunuz diye değerlendiriyor. Bu kadar hızlı gittiğine.
TRAFİK Kırmızı ışıkta dur! Sarı ışıkta hazır ol Yeşil ışıkta geç.
Isıtma Sistemlerinin Otomasyonu ve İnternet Üzerinden Kontrolü 2 Şubat 2007 KÜTAHYA İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹ İbrahim UZUN² İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹.
GÜVENLİ ŞÜRÜŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN FATİH CEYLAN BAŞPOLİS.
Aktif ve Pasif Güvenlik Sistemleri
İŞ UYGULAMALARI VE EKSTRİKASYON YÖNTEMLERİ
Viraja girmeden önce neler yapmamız gerekiyor ülkemiz trafiğinde sürücülerimizin en bariz hatalarından biri, viraja giriş ve çıkışlarda yaşanmakta işte.
Fren Sistemi Fren Sisteminin Görevi Aracın hızını düşürmek,
“ AYNALARIN DAHA İYİ KULLANIMI”
Ulaşım; Deniz yolu, hava yolu, demir yolu ve kara yolu ile sağlanmaktadır. Ulaşım türleri arasında en yoğun kullanılan kara yolu ulaşımıdır. Kara yollarında.
TARİHSEL GELİŞİM Benz (Alman mühendis), 1885 yılında üç tekerlekli bir otomobil yaparak 1886 yılında patentini almıştır. Benz’in otomobili tek silindirli,
AKTİF VE PASİF GÜVENLİK SİSTEMLERİ
3. ÜNİTE.
: TRAFİK IŞIKLARI :. Trafik ışıkları, trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda trafik akışını düzenleyen, hayatımızı kolaylaştıran ve zaman kazandıran son derece.
TAŞITLARDA GÜVENLİK SİSTEMLERİ AKTİF GÜVENLİK SİSTEMLERİ Emniyet “tehlike bulunmaması hali” olarak tanımlanmaktadır. Aktif güvenlik, sürücünün kazadan.
BÖLÜM 14 TAŞIT KULLANIM KARAKTERİSTİKLERİ VE DİREKSİYON SİSTEMİ.
BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR. BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR.
BÖLÜM 11 FRENLEME PERFORMANSI VE FRENLER 11.1 FRENLEME PERFORMANSI Taşıtın güvenliğini etkileyen en önemli karakteristiklerden birisi de frenleme performansıdır.
AKILLI HIZ KONTROL SİSTEMİ
BÖLÜM 4 VİTES KUTULARI. BÖLÜM 4 VİTES KUTULARI.
Otomotiv Mekatroniği.
BÖLÜM 3 KAVRAMALAR. BÖLÜM 3 KAVRAMALAR 3.1 TRANSMİSYON SİSTEMİ Tasarımcıların çözmek istedikleri önemli bir problem de, motor hızını artırmadan yol.
Hasan Esen ZKÜ FEN BİL. ENST. MAKİNE EĞT.BL. ÖĞRENCİSİ
Güvenli Sürüş Teknikleri
Güvenli Sürüş Teknikleri
KONU:KUVVET VE KUVVET ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
MEGANE HB ZAMANA YENİLMEYEN HEYECAN
Dış lambalar 3 farklı far tipini tanıtın: - Halojen - BiXenon
“ AYNALARIN DAHA İYİ KULLANIMI”
“ AYNALARIN DAHA İYİ KULLANIMI”
KADİR MALÇOK EGE SÜRÜCÜ KURSU. TRAFİK PSİKOLOJİSİ NEDİR? Trafik psikolojisi, Yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik.
Güvenli Sürüş Teknikleri Güvenli sürüş teknikleri eğitimi, otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, kamyonet, çekici, tır ve motosiklet gibi trafiğe çıkan her.
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
DİFERANSİYEL.
KADİR MALÇOK EGE SÜRÜCÜ KURSU. TRAFİK PSİKOLOJİSİ NEDİR? Trafik psikolojisi, Yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik.
EMNİYETLİ SÜRÜŞ (DAHA İYİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ)
Sunum transkripti:

OTOMOBİLLERDE GÜVENLİK SİSTEMLERİ Hazırlayanlar; OM06G2_01 Hakan SALAN Osman SEVİM Ferhat ÜNVERDİ

Giriş Trafik kazaları, her ne sebeple ve hangi kusurlarla olursa olsun, taşıtlarla yapılmaktadır. Bu yüzden, taşıt tasarımcıları öncelikle kazaların önlenmesi ve bu mümkün olmadığı takdirde kaza sonrası kayıpların azaltılması için, taşıt üzerinde alınabilecek koruyucu önlemler konusunda yoğun çaba harcamaktadırlar. Bu çalışmada, trafik kazalarını ve kaza sonrası kayıpları azaltmak amacıyla taşıtlarda uygulanan ve uygulanması yararlı görülen sistemler tanıtılacaktır.

Trafik Kazaları Trafik kazalarının çok düşük bir yüzdesi taşıt kusurlarından kaynaklansa da, insan hayatı çok önemlidir.

Trafik Güvenliği

Pasif Güvenlik Sistemleri Pasif güvenlik, bir kaza ile karşılaşılması durumunda, kazanın olumsuz sonuçlarını olabildiğince azaltmak amacıyla yapılan bütün yapısal ve tasarım özelliklerini kapsamaktadır. Dış Güvenlik İç Güvenlik

Emniyet Kemeri Emniyet kemerleri, karnın önünden bağlanan ve iki nokta arası tespiti sağlayan araçlardır. Emniyet kemeri, aracın çarpması sırasında oluşan ivme azalması durumunda, vücudu sabitleştirerek ön panelden ve camdan uzak tutar. İvmenin vücudun tüm alanına yayılmasını sağlar ve kişilerin bir fırlatma nesnesi haline dönüşmesini engeller.

Emniyet Kemeri

Hava Yastığı (Air Bag) İlk hava yastığı 60'li yılların ortasında değişik firmalarca bulunup, 90'ların başına kadar arabalara yerleştirilmemiştir. Günümüz otomobillerinde artık standart duruma gelmiş olan, yalnızca emniyet kemeri ile birlikte kullanımında işlevini yerinde getirebilen yoksa çok daha kötü sonuçlar doğurabilecek pasif güvenlik birimi olarak tanımlanır.

Hava Yastığı (Air Bag)

Hava Yastığı (Air Bag)

Euro NCAP Çarpışma Testleri

Land Rover Freelander

Volvo S60

Mini Cooper

BMW X5

Dış Güvenlik Binek otomobillerine uygulanan bu tür tasarım özelliklerinden bazıları şunlardır Hareket edebilir ön farlar, Gizlenmiş, durabilir cam silecekleri, Gizlenmiş yağmur olukları, Gizlenmiş kapı kolları, Katlanabilir yan dikiz aynaları, Esnek tamponlar.

İç Güvenlik Taşıtın içerisindeki kişilerin güvenliğini etkileyen önemli faktörler şunlardır: Taşıt gövdesinin deformasyon davranışı, Yolcu kabininin dayanımı, çarpışma sırasında ve sonrasındaki hayati hacmin büyüklüğü, Engelleme sistemi, Direksiyon sistemi, Taşıtın içindekilerin kurtarılması.

Çarpma Sırasında Yolcuların Kinetik Enerji Değişimleri

Aktif Güvenlik Sistemleri Sürücünün kazadan kaçınması için, taşıtın kumanda ve frenleme yetenekleriyle, bilgilendirme sistemleri ve ergonomik olarak yerleştirilmiş kumandalarını kapsar. Sürüş Güvenliği Şartlara Bağlı Güvenlik Duyulara Bağlı Güvenlik Kullanım Güvenliği

ABS (Anti-Bloke Brake System) ABS, kullanıldığı taşıtın kararlılığını, manevra ve durma yeteneğini artırabilen bir fren sistemidir.

ABS Çalışma Sistemi Sürücü fren pedalına sertçe bastığında, sistem otomatik olarak fren basıncını dört tekerlekte düzenleyerek, her tekerleğin fren basıncını bağımsız olarak ayarlar. ABS, frenleri saniyede 18 defa pompalayarak, sürücülere belirli ölçüde yönlendirme yeteneği kazandırmaktadır.

ABS Çalışma Sistemi

ASR (Çekiş Kontrol Sistemi) ASR (Acceleration Slip Regulation ivme kayması kontrolü) sistemi, frenler ve motor yönetim sistemini birlikte kontrol ederek, tahrik tekerleğinin çekiş yeteneği kaybolduğunda bu durumu algılayarak tekerlek hareketini yavaşlatmakta ve kaymalarını önleyerek, sürücüye yanal ve uzunlamasına dinamik kontrol yeteneği sağlamaktadır.

ASR Tipleri Sınır Kaymalı Diferansiyel Fren Sistemi Çekiş Kontrolü Bu sistem, herhangi bir durum için en iyi çekişi sağlayacak motor torkunu transfer eden sistemdir. Fren Sistemi Çekiş Kontrolü Bu sistem tıpkı ABS'nin tersi gibi görev yapar. Aktarma Organları Çekiş Kontrolü Bu sistem, herhangi bir hızda kayan tekerlek veya tekerleklere gönderilen gücü geciktirmektedir.

ESP (Electronic Stability Program) Gerekli durumlarda devreye girip, aracın istenmeyen bir pozisyona düşmesini önler. Yani ani girilen bir virajda, ani yapılan direksiyon hareketlerinde (bir engel veya bir cisimden aniden kaçmak isterken) aracın kayarak kontrolden çıkmasını, dolayısıyla da kaza yapmasını veya yoldan çıkmasını engeller.

ABS, ASR ve FDR Sistemleri Arasındaki Farklar Nelerdir ? Anti-Blokaj Sistemleri (ABS) Kritik fren anlarında aracın direksiyon ve sürüş güvenliğini sağlar. Anti-Patinaj Sistemleri (ASR) İlk kalkışta ve hızlanmada, tahrik tekerleklerinin aşırı dönmesini engelleyerek, aracın güvenli hareketini sağlar. Araç Dinamik Kontrolü (FDR) Virajlarda ve ani yol değişikliklerinde, yıldırım hızı ile motor, şanzıman ve frene müdahale ederek aracın savrulmasını önler.

TEŞEKKÜRLER…