NEM VE YAĞIŞ 10-14 şubat.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKLİM ELEMANLARINDAN NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
Advertisements

Yağış.
M.Azmi Doğan Anadolu Lisesi
Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
Basınç ve Rüzgarlar şubat.
RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
Hava Olayları ve Yeryüzü Şekilleri
TÜRKİYE’DE İKLİM.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: BASINÇ. BASINÇ MİLİBAR Atmosferdeki gazların ağırlığına bağlı olarak yeryüzüne uyguladığı etkiye BASINÇ denir. Basınç Birimi.
NEMLİLİK.
RÜZGAR Yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru olan hava hareketlerine RÜZGAR denir.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
Bu modülle bulutların oluşumu ve bulut çeşitlerini öğreneceksin.
Yağmur,Kar,Sis Kerem Allı.
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
SUYUN SERÜVENİ.
İnceler Atatürk İlköğretim Okulu
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
METEOROLOJİ DERSİ SİS Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
A K M Y İ.
SU HALDEN HALE GİRER.
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
SU HALDEN HALE GİRER.
2- Adveksiyon Sisi: Adveksiyon sisi, soğuk yer yüzeyinin üzerinde sıcak ve nemli hava kütlesinin yerleşmesi ile oluşur. Soğuk yer yüzeyine sıcak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SİS Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
Maddenin değişimi ve tanınması
Maddenin değişmi ve tanınmasın
NEM Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
 Su, canlıların ihtiyaç duyduğu ve onların yaşamasını sağlayan en önemli maddelerdendir. Havadaki su buharına nem adı verilir. Su, katı, gaz ve sıvı.
İKLİM ELEMANLARI - NEM VE YAĞIŞ -
RÜZGARLAR.
MUTLAK NEM: 1m³ havada bulunan nemin gram cinsinden ağırlığına denir.(Su+Isınma) Kıyılardan iç kesimlere gidildikçe azalır. En fazla Doğu Karadeniz ve.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
1. BÖLÜM HAVE NEMİ VE YAĞIŞLAR
İKLİM VE HAVA HAREKETLERİ
B A R U U T L L Başlıyor... Sunu Deponuz:
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

NEM VE YAĞIŞ 10-14 şubat

NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ Atmosfere karışan nem yoğunlaşıp ,tekrar sıvı yada katı hale dönüşerek yeryüzüne iner. Suyun yer ile gök arasındaki bu dolaşımına su döngüsü adı verilir. Atmosferdeki nem higrometre ile ölçülür.

Buharlaşma nelere bağlıdır ? -sıcaklık - rüzgarın hızı - okyanus akıntıları - Yükselti - Su kütlelerinin yüzey genişliğine bağlı olarak değişir. Sıcaklık ve buharlaşmanın fazla olduğu ekvatoral bölge ve deniz kıyılarında mutlak nem fazla iken kutup bölgeleri kutuplar ,çöller ve yüksek dağlarda azdır.

BAĞIL NEM = ---------------------------- x 100 MAKSİMUM NEM MUTLAK NEM: 1 metreküp havanın içinde bulunan nemin gram ağırlığına denir.Buharlaşma arttıkça nem artar. MAKSİMUM NEM: havanın belli bir sıcaklıkta taşıyabileceği nem miktarı.Sıcaklık arttıkça havadaki nem miktarı artar çünkü hava ısındıkça genişler genişleyen hava daha çok nem taşır. BAĞIL NEM: (nisbi nem) Belli bir sıcaklıkta havada bulunan nemin yine o sıcaklıkta havanın taşıya bileceği maksimum nem miktarına yüzde cinsinden oranıdır. MUTLAK NEM BAĞIL NEM = ---------------------------- x 100 MAKSİMUM NEM

NOT Bağıl nem sıcaklıkla ters orantılıdır. Sıcaklık azalınca maksimum nem azalır dolayısıyla bağıl nem artar.Çöl bölgelerinde ve kara içlerinde bağıl nem az iken ekvator , muson ve okyanussal iklim bölgeleri gibi yağışlı yerlerde fazladır.

Yoğuşma: Atmosferdeki nemin gaz halinden sıvı hale dönüşmesine yoğuşma denir.Yoğuşmanın temel nedeni havanın soğumasıdır.Çünkü hava soğuduğunda taşıyabileceği nem miktarı azalır taşıyamadığı nemi ise yoğunlaştırır.

YOĞUŞMA VE ÜRÜNLERİ BULUT: Su buharının yükselip soğumasıyla oluşan çok küçük boyuttaki su zerrecikleri yada buz kristalleri topluluğudur. 1) Alçak Bulutlar: ( stratüs) yerden 3000 metre yüksekteki bulutlardır. Koyu renklidir. 2) Orta Yükseklikteki Bulutlar: (kümülüs) yerden 3000 ile 6000 metre arasındaki bulutlardır.Altları düz üstleri yuvarlaktır. 3) Yüksek Bulutlar: (sirüs) 6000 metrenin üstündeki tüy yada ince iplik biçimindeki bulutlardır.  

SİS: yeryüzüne yakın oluşmuş yada yeryüzüne çökmüş bulutlara sis denir SİS: yeryüzüne yakın oluşmuş yada yeryüzüne çökmüş bulutlara sis denir.sıcak ve nemli havanın soğuk yere teması sonucu oluşur. ÇİY: havadaki nemin soğuk zeminle temas etmesi sonucu oluşan su damlacıkları.ilkbaharda görülür. KIRAĞI:havadaki nemin O ᵒC den düşük sıcaklıktaki zeminle temas etmesi sonucu oluşan buz kristalleridir.özellikle Sonbahar ve kışın görülür. KIRÇ: havadaki nemin çok soğuyan ağaç dalları ve elektrik telleri gibi cisimler üzerinde buz halini almasıdır.

YAĞMUR: soğumanın etkisiyle bulutu oluşturan su tanecikleri büyüyüp birleşmesiyle su damlacıkları meydana gelir yerçekimi etkisiyle yere düşerek yağmur oluşur. KAR: havadaki yoğuşma 0 ᵒC nin altında gerçekleşirse su buharı kristalleşir bu kristaller birleşerek kar tanelerini oluşturur. DOLU: su damlacıklarının 0 ᵒC nin altında aniden donması sonucu oluşan iri buz kütleleridir.  

OLUŞUMUNA GÖRE YAĞIŞ TİPLERİ Yükselim yağışları: (konveksiyonel) güneşli ve durgun havalarda ısınan havanın yükselerek soğuması ile oluşur.bu yağışlar Ekvatorda yıl boyunca , orta kuşak karalarının iç kesimlerinde ilkbaharda ve yazın görülür. Yamaç Yağışları :(orografik) Dağ yamacı boyunca yükselen nemli havanın soğuyarak yoğuşması sonucu oluşur. Bu tür yağışlar orta kuyşak karalarının batı kıyılarında ve Güney Asya ile G.Doğu Asyada yayın olarak görülür. Cephe yağışları (frontal) sıcaklık ve nem özellikleri bakımından farklı özellikler gösteren hava kütlelerinin karşılaşmasıyla oluşan yağışlardır.Özellikle batı rüzgarlarıyla kutup rüzgarlarının karşılaştığı 60 ᵒ enlemlerinde görülür.ülkemiz orta kuşakta olduğu için yağışlar daha çok cephesel kökenlidir. NOT: Yağış plüviyometre ile ölçülür.