VİTAMİNLER Araş. Gör. Ersin DOĞAÇ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLERİ
Advertisements

MİNERALLERİN VE VİTAMİNLERİN EMİLİMLERİ
B 2 vitamini (Riboflavin)
Vitaminlerin Ortak Özellikleri ve Sınıflandırılması
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ Dr.Rahman KURİ.
VİTAMİNLER.
FEN VE TEKNOLOJİ Mızrap Ege Durakoğlu.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Piruvat Metabolizması
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Vitamin sözcüğü Polonyalı, biyokimyacı Casimir Funk tarafından 1912'de kullanılmıştır. Vita Latince, hayat demektir, -amin son eki ise amin sözcüğünü.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
Hücresel Solunum.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
A VİTAMİNİ HAZIRLAYANLAR: Gökçe Selin Şahin İrem İnal Zeynep
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
Hazırlayan:Deniz Zeynep ATAY
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
VİTAMİNLER ve KOENZİMLER
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
BESLENME REHBERİ 1.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
Vİtamİnler BAŞLA.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Metabolizma ve Beslenme
VİTAMİNLER.
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER.
AMİNOASİT METABOLİZMASI
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
VİTAMİNLER VİTAMİN NEDİR?
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
LİPİTLER (Yağlar).
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
PROTEİNLER VE MİNERALLER
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ II Vitaminler-Mineraller-Su
VİTAMİNLER.
Biyokimya Anabilim Dalı
VİTAMİNLER.
C VİTAMİNi (ASKORBİK ASİT)
PROTEİNLER 2.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
VİTAMİNLER Araş. Gör. Ersin DOĞAÇ Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fak. Biyoloji Bölümü.
Sunum transkripti:

VİTAMİNLER Araş. Gör. Ersin DOĞAÇ Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fak. Biyoloji Bölümü

Vitaminler vücudu hastalıklardan koruyan,direnci artıran,taze meyve,sebze ve diğer besinlerde bulunan maddelerdir.Bitkisel besinler en iyi vitamin kaynağıdır. Vitaminler ısı,ışık.oksijen etkisiyle bozulabilir.Bu nedenle sebze ve meyveler taze tüketilmelidir.

VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.

Vitaminlerin Özellikleri Bir organik maddedir Az miktarda bulunurlar Hayatsal öneme sahiptirler Yetersizlik – sorunlar Çoğunluğu “esansiyel” karaktere sahip Enzimlerin yapısında bulunma ve katalizör olma özellikleri

Vitaminler : Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de Sağlıklı büyüme ve gelişme için Metabolizmadaki olayların düzenli yürüyebilmesi için son derece önemli maddelerdir.

Vitaminler vücut içinde yapılmaz Vitaminler vücut içinde yapılmaz.Daima dışardan hazır olarak besin maddeleriyle birlikte alınırlar.

Vitaminlerin bazıları vücutta depo edilebilir Vitaminlerin bazıları vücutta depo edilebilir.Özellikle yağda eriyenler,(A,D ve en çok da E vitamini)bazıları ise vücutta hemen hemen hiç depo edilmez.(C vitamini)

Vitaminler yağda ve suda eriyen vitaminler olmak üzere ikiye ayrılır. Yağda eriyen vitaminler: (A,D,E VE K ) Suda eriyen vitaminler: (B kompleksi,C,H ve P vitaminleri)

Yağda eriyen vitaminler A Vitamini Retinoller olarak bilinir. Provitaminler Alfa karoten Beta karoten Gamma karoten

Yağda eriyen vitaminler A vitamininin en önemli görevi karaciğerde görme pigmentlerinin yapısına katılmasıdır. A vitamini eksikliğinde gece körlüğü,göz küresinde görme bozuklukları görülür. A vitamini balık yağı,tereyağı,yumurta sarısı,süt,peynir ve havuçta bulunur.

“Antiraşitik vitamin” olarak da bilinir. D Vitamini “Antiraşitik vitamin” olarak da bilinir. “Kalsiferol” adı verilen bileşikler girer. Prekursorleri Ergosterol (vitamin D2 olarak bilinen ergokalsiferolün prekursoru – bitki, maya ve mantarlarda bulunur) 7-dehidrokolesterol (vitamin D3 olarak bilinen kolekalsiferolün prekursoru – hayvanlarda)

D vitamini gereksiniminden az alındığında vücuttaki CA-P dengesi bozulacağından kemiklerde ve dişlerde yumuşama meydana gelir.Raşitizm bunun en görülür belirtisidir ve özellikle çocuklarda görülür. D vitamini en çok balık yağı olmak üzere karaciğer,yumurta ve peynirde bulunur.

Ca Metabolizmasının Kontrolü Kan Ca konsantrasyonu Paratiroid hormonu Ca geri-emilim D vitamin sentezi Ca emilimi Ca mobilizasyonu

Ca Metabolizmasının Kontrolü Kan Ca konsantrasyonu Kalsitonin Ca atılımı Ca mobilizasyonu

Osteoporesis

Raşitizm

Tokoferol ve tokotrionel bileşiklerinden oluşur. E Vitamini Tokoferol ve tokotrionel bileşiklerinden oluşur. “antisterilite vitamini” “antidistrofik vitamin” “fertilite vitamini” “ kısırlığı önleyici vitamin” α-; Β-; γ-; δ-tokoferol ve tokotrionellor vitamin E’nin doğal formlarıdır.

E vitamini döllenmenin ve plasentanın oluşmasında,testislerin ve yumurtalıkların gelişmesinde önemli rol oynar,kısırlığı önler. E vitamini yeşil sebze, et,karaciğer ve en çok bitkisel yağlarda bulunur.

Organizmadaki işlevleri Antioksidant Vitamin A’nın etkinliğini artırır Dokulardaki normal solunum işleminin devam etmesine yardımcı olur

Organizmadaki işlevleri Normal fosforilasyon reaksiyonlarına yardımcı olur (ATP üretimi). Vitamin C’nin bazı hayvanlar tarafından sentezinde rol oynar. Selenyum ve kükürtlü amino asitlerin metabolizmasında etkindir.

Eksiklik Belirtileri Antioksidant etkisine bağlı sorunlar Tüm hayvanlarda Zaman zaman gelişme sorunları Uterusta yapısal dejenerasyon Embriyonun damar sisteminde dejenerasyon ve anemi Antibody üretiminde sorunlar

Deli civciv hastalığı (ensefalomalasia)

K Vitamini K vitamini kanın pıhtılaşmasında rol oynayan protrombinin karaciğerde oluşmasını sağlar. K vitamini eksikliğinde kan pıhtılaşmasında gecikme veya hiç pıhtılaşmama görülür. K vitamini yeşil bitkiler,bitkisel yağlar,,karaciğer ve yumurtada bulunur.

Suda eriyen vitaminler Büyük bir kısmını B kompleksleri meydana getirir.(B1,B2,B5,B6,B12) Sinir ve kasların normal gelişme ve çalışmasını,al ve akyuvarların oluşunu sağlar.Kansızlığı önler. Tahılların kabuklarında,mayalarda(bira mayası)taze sebze ve meyvede,taze et,süt,yumurta ve karaciğerde bulunur.

Suda çözünen vitaminler vitamin B1 (tiamin) vitamin B2 (riboflavin) nikotinik asit (niasin) vitamin B5 (pantotenik asit) vitamin B6 (piridoksin) biotin (vitamin H) folik asit vitamin B12 vitamin C (askorbik asit)

Vitamin B1 (tiamin, antiberiberik vitamin) normal pişirme yöntemleriyle bozulmaz. Fakat pişirme ortamına bir alkali eklenirse parçalanır. Tiaminin aktif şekil olan tiamin pirofosfat (TPP), çeşitli enzimatik reaksiyonlarda aldehit grubunun transferinde görev yapan bir koenzimdir. Diğer vitaminlerin eksikliği ile birlikte olan tiamin eksikliği hallerinde beriberi hastalığı tablosu ortaya çıkar.

Vitamin B2 (riboflavin, laktoflavin) çok sayıda enzimde flavin mononükleotid (FMN) veya flavin adenin dinükleotit (FAD) şeklinde prostetik grup olarak bulunur İnsanlarda diğer vitaminlerin eksikliği ile birlikte olan riboflavin eksikliği hallerinde seboreli dermatit, keratokonjunktivit, atrofik glossit, ağız köşesi çatlağı (cheilosis, ragad) görülür.

Niasin (nikotinik asit) NAD+ ve NADP+, çok sayıda oksidoredüksiyon reaksiyonlarında dehidrojenazların koenzimi olarak görev yaparlar İnsanda nikotinamid eksikliğinde derinin güneş gören yerlerinde dermatitis, diyare ve demans ile karakterize pellegra tablosu oluşur; bu nedenle nikotinamid, pellegraya karşı koruyucu faktör (PP vitamini) diye de bilinir

Vitamin B5 (pantotenik asit) insan ve hayvan organizması için önemi, koenzim A’ını (CoASH) yapısında bulunmasından ileri gelir. doğada yaygın olarak bulunduğundan ve bağırsak florası tarafından sentez edildiğinden insanlarda eksikliği görülmez.

Vitamin B6 doğal olarak oluşan piridoksol (piridoksin), piridoksamin ve piridoksalin ortak adıdır Piridoksal fosfat ve piridoksamin fosfat koenzim olarak aktiftirler Erişkin insanlarda vitamin B6 eksikliğine bağlı olarak oluşan spesifik hastalık sendromu bilinmemektedir. Ancak tüberküloz tedavisinde kullanılan izoniazid verilmesiyle vitamin B6 eksiklik belirtileri meydana getirilmiştir ki bunlar, mikrositer hipokrom anemi ve çocuklarda konvülziyonlardır.

Biotin (vitamin H) Yumurta akında bulunan ve avidin adı verilen bir glikoprotein, biotin ile birleşerek sindirilemeyen ve dolayısıyla bağırsaktan emilemeyen bir kompleks meydana getirir organizmada karboksilasyon yapan yani bir moleküle CO2 bağlanmasını katalize eden karboksilaz enzim sistemlerinin prostetik grubu olarak bulunur

Folik asit pişirmekle besinlerdeki folik asidin yarısı kaybolur Tetrahidrofolik asit, metil (CH3), hidroksimetil (CH2OH) gibi tek karbon atomlu grupların bir molekülden diğerine aktarılmasını sağlayan enzimlerin kofaktörüdür Folik asit eksikliğinde pürin biyosentezi ve dolayısıyla nükleik asit biyosentezi bozulur ki bu, kan tablosuna yansır; megaloblastik anemi, lökopeni ve trombositopeni ortaya çıkar.

Vitamin B12 (kobalamin, ekstrinsik faktör) Mideden yeterli intrinsik faktör salgılanmadığı durumlarda vitamin B12 eksikliğine bağlı pernisiyöz anemi diye tanımlanan megaloblastik anemi tablosu ortaya çıkar

Vitamin C (askorbik asit) suda çözünen vitaminler arasında en az stabil olanıdır. bazı oksidoredüksiyon olaylarında kosubstrat olarak görev alır

C vitamini bağ dokusunun oluşması için gereklidir C vitamini bağ dokusunun oluşması için gereklidir.Yetersizliğinde kılcal kan damarları zayıflar,diş etlerinde çekilme,iltihaplanma şeklinde görülen skorbüt hastalığı kendini gösterir. C vitamini Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.Yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.

Vitamin benzeri bileşikler kolin karnitin -lipoik asit PABA (p-aminobenzoat) inozitol koenzim Q biyoflavonoidler (vitamin P)

Kolin doğada serbest halde bulunmaz; fosfatidilkolinin ve asetilkolinin yapısında yer alır Asetilkolin, beyin-sinir sistemi ve kaslarda oluşur; parasempatik sinir sistemi nörotransmitteri olarak işlev görür

Karnitin (vitamin T) özellikle uzun zincirli yağ asitlerinin -oksidasyonla yıkılmak üzere sitoplazmadan mitokondri içine transportunda görev alır

-Lipoik asit (tiyoktik asit) piruvat dehidrojenaz ve -ketoglutarat dehidrojenaz multienzim komplekslerinde yer alan dihidrolipoil transasetilaz enziminin koenzimidir

PABA (para amino benzoik asit) folik asit sentez eden mikroorganizmalar için gerekli bir besinsel faktördür ince bağırsaklarında folik asit sentezi gerçekleşen canlılara PABA verilmesi folik asit eksikliğini önemli ölçüde ortadan kaldırdığı için önemlidir.

İnozitol (Miyoinozitol, mezoinozitol) inozitolün bitkilerde bulunan ve fosforik asitle hekzafosfat halinde esterleşmiş şekline fitik asit denir Fitik asidin en önemli özelliklerinden biri kalsiyum ve magnezyum iyonları ile suda çözünmeyen tuzlar oluşturmasıdır; bundan dolayı kalsiyum ve magnezyumun bağırsaklardan emilmesini azaltır

Koenzim Q (ubikinon) biyolojik oksidasyon zincirinde yer alır; solunum zinciri içinde, solunum zincirine bağlı bulunan başka substratlardan türeyen indirgeyici ekivalanlar için toplayıcı bir noktadır

Biyoflavonoidler (vitamin P) sentetik vitamin C ile iyileşmeyen kapiller kanamalarının iyileşmesinde etkili...

Uygulama Askorbik Asit Tayini

Deneyin Yapılışı 50 ml 0.1 N Na2O3S2 .5H2O (sodyum tiyosülfat) bürete doldurunuz. 250 ml lik erlene 2ml 6M asetik asit, 3 damla %10 nişasta, 10ml distile su koyup karıştırınız. Üzerine 10 ml taze limon suyu ekledikten sonra 5 ml lugol çözeltisi ekleyiniz. Erleni büretin altına yerleştirdikten sonra düğmesini açarak yavaş yavaş titre ediniz ve rengi lacivertten beyaza döndüğü anda musluğu kapatınız.

(g/v)% Askorbik asit= (Vilk- Vson) × N ×17.6 Vilk= Sodyum tüyosülfatın ilk hacmi (ml) Vson = Sodyum tüyosülfatın son hacmi (ml) N = Sodyum tüyosülfatın normalitesi V= Taze Limon suyunu yada Ticari limon suyunun hacmi (ml)

TEŞEKKÜRLER