Meyve ve Sebzelerin Bileşimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
KARBOHİDRATLAR.
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi II
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
Proteinler.
KARBONHİDRAT NEDİR...
ENERJİ METABOLİZMASI.
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
BİYOKİMYA I (2. DERS).
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
2. Karbohidratlar.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Karbonhidratlar.
BASİT ŞEKERLER.
Fortschritt durch Qualität
PROJESİ.
1. Giriş.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
DİYET LİF BESİNSEL LİF Dietary Fiber
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Karbonhidratlar Öğr. Dyt. Şenol YILDIZ
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Meyve Sebze Ürünleri Teknolojisi
CANLILARDA ENERJİ.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
Karbonhidratlar II Disakkaridler ve Polisakkaridler
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
Bitkisel Lifler Genel Özellikleri
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Amino Asitler ve Proteinler
KARBONHİDRATLAR.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
LİPİTLER.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sunum transkripti:

Meyve ve Sebzelerin Bileşimi GIM 307 – Meyve Sebze Teknolojisi İbrahim Gülseren, Ph.D.

Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Karmaşık kompozisyon Yüksek derecede doğal, mevsimsel ve coğrafi değişkenlik – tarladan itibaren değişmeler Konsantrasyon aralıklarının tanımlanması gereği Düşük konsantrasyonlu unsurların değişkenlik aralığındaki genişlik Ürünlerde standart özellikler beklenmektedir!!!

Genel Kompozisyon Meyveler: %80–85 su, %0.2–1.0 azotlu maddeler, %0.1–0.3 yağ, %3–18 karbonhidrat %0.3–0.8 mineral maddeler Sebzeler: %90–95 su, %1–3 azotlu maddeler, %1’den daha az yağ, %3–7 karbonhidrat %1–2 mineral maddeler Protein miktarları belirgin ölçüde azdır!!! Cp = 1.42 mkarb + 1.549 mprot +1.675 myag +0.837 mkul+4.187 msu

Meyve ve Sebzelerin Diyetteki Önemi Yüksek vitamin ve mineral içeriği Düşük kalori içeriği Diyet lifleri Sindirimi düzenleyici etkiler Organik asitler ve selüloz – laksatif etki

Meyve ve Sebzelerde Şekerler Çözünür katı maddeler arasında en yüksek konsantrasyonlu grup Meyvelerde genellikle 6 karbonlu şekerler: Glukoz ve Fruktoz İki şekerin oranları meyveler arasında değişir. Bazen farklı bileşikler görülebilir: şeker esterleri, glikozit.

Polisakkaritler Çözünmüş hal Kolloidal hal - Çözünmüş ya da dağılmış (dispersed) olarak Nişasta, selüloz, hemiselüloz, pektin Monomerleri, bir ya da birkaç monosakkarit olabilir.

Nişasta Amiloz Amilopektin Bu iki glukoz monomerinin arasında çözünürlük farkı bulunmaktadır. Meyveler ve sebzeler olgunlaşırken nişasta miktarında da farklılıklar bulunabilir. Nişasta miktarı en yüksek sebze hangisidir?

Selüloz ve Hemiselüloz Selüloz, gezegenimizdeki en yaygın biyopolimerdir. Glukoz monomerlerinden oluşur. Bitkisel dokuların odunlaşmış kısımlarında bulunurlar. Hemiselüloz: Heteropolimer. Parçalanmaya ve sindirime dirençli, suda çözünmeyen yapılar En yaygın ikinci biyopolimer hangisidir?

Pektin Meyve ve sebzelerin teknolojik anlamda en önemli polisakkaritleridir. Konsantrasyon: %0.5 -1 Bitkilerin hücre duvarlarına başlıca sertlik veren bileşikler grubu Turunçgillerin kabukları ve elma posası – Ticari ürünler Pektik asit (poligalakturonik asit), pektat, pektin, pektinat, protopektin, pektin türevleri Turşular; süt ürünleri; reçel ve marmelatlar

High Methoxy Pectin (HMP) Jelleşmesinde, düşük pH (asidik, pH 3 gibi) yüksek katı madde konsantrasyonu (şeker) gereklidir (>%55). Low Methoxy Pectin (LMP) Jelleşmesinde, kalsiyum iyonlari (Ca++) gereklidir.

Yumurta Kutusu Modeli

Pektin Monomerleri Bazı pektinler kolloidal olarak çözünebilir. Renk ve görünüm etkilenebilir. Moleküler büyüklük: 60-80 nm Her durumda sindirimi zordur ve diyet lifi olarak etki edebilir. Olgunlaşan meyve: pektik maddelerde azalma; yumuşama.

Amidize Pektin Jelleşmesinde, daha düşük katı madde konsantrasyonu gereklidir (diyet ürünler).