ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
Tarafından yayınlanmaktadır
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Ad Soylu Sözcükler İsim soylu sözcükler; sıfatlar, zarflar, zamirler ile ilgili bilgi ve örnek içermektedir
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SIFATLAR.
TEMEL, ORTA ve İLERİ SEVİLERDE DİL BİLGİSİ KONULARI
ZAMİRLER.
ЕKLER VE EK TÜRLERİ.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ZAMİRLER.
Kelime Türleri Kelime: Dilde anlamı ya da tek başına görevi bulunan ses topluluğudur.Türkçe’de kelimeler , görevleri bakımından sekiz türe ayrılır. Bunlar:
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİRLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
Z A M İ R L E R.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
YAPI BİLGİSİ.
TAMLAMALAR.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
ZAMİR (ADIL).

EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
ZAMİRLER.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
-Yalın Hali -E Hali -İ Hali -De Hali -Den Hali
ZAMİRLER.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
EKLER VE KELİME YAPISI.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
İSİM (AD). Nesneleri, varlıkları ve kavramları karşılayan kelimelere isim denir.  1-) Varlıklara Verilişlerine Göre İsimler a-) Özel İsimler : Tek bir.
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
Sunum transkripti:

ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı gördün mü ? > Bunu gördün mü? gibi örnekler verilebilir.

ZAMİRLERİN ÖZELLİKLERİ İsim soyludur. Bir ya da birden fazla ismin yerini tutarlar. Anlamdan çok görev yönü ağır basar. İsimlerin yerini geçici olarak tutarlar. İsim çekim eklerini (hal, iyelik, çoğul ekleri) genellikle alırlar. Tekil ve çoğul şekilleri vardır. Dolayısıyla cümlede isim gibi kullanılabilirler. Cümlede tek başlarına görev üstlenebilirler. Birçok sıfat, zamir olarak kullanılabilirler.

ZAMİR ÇEŞİTLERİ Şahıs zamirleri Dönüşlülük zamiri İşaret zamirleri Belgisiz zamirler Soru zamirleri İlgi zamiri İyelik zamiri

ŞAHIS ZAMİRLERİ Şahıs isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir. Bunlar; “ben, sen, o, biz, siz, onlar, bizler, sizler” dır. Tamlayan eki(ilgi hali eki)alabilirler,iyelik eki almazlar. Bu durumda şahıs zamirleri tamlamalarda ancak tamlayan olarak kullanılabilirler. Benim kalemim, senin defterin, onun çantası, bizim okulumuz, sizin sınıfınız,onların bahçeleri … gibi örnekler verebiliriz.

DÖNÜŞLÜLÜK ZAMİRİ Şahısları pekiştirerek bildiren ve fiildeki işin, özne tarafından bizzat yapıldığını ya da yapana dönüşünü bildiren zamirlerdir. Dönüşlülük zamiri “kendi” dir. Bu zamir diğer zamirlerden farklı olarak iyelik eklerini alabilirler. Kendi-m, kendi-n, kendi-si, kendi-miz, kendi-niz, kendi-leri Özneyle(isim ya da zamir)birlikte pekiştirme görevinde (bizzat anlamında) kullanılır. Fiilin özneye dönüşünü bildirir.

O benim elmam. gibi örnekler verebiliriz. İŞARET ZAMİRLERİ İsimlerin yerini işaret yoluyla tutan zamirlerdir. İyelik eki almazlar, diğer isim hal eklerini alabilirler. Dolayısıyla isim tamlamalarında ancak tamlayan olabilirler. İşaret zamirleri şunlardır; “bu, şu, o, öteki, beriki, böylesi, şöylesi, öylesi” Bunu biliyor musunuz? Şunu gördün mü? O benim elmam. gibi örnekler verebiliriz.

BELGİSİZ ZAMİRLER Birden fazla ismin yerini tutan ya da hangi ismin yerini tuttuğu açıkça belli olmayan zamirlerdir. Bazı ikilemelerde ikinci ve anlamsız olan kelime zamirdir. Belgisiz zamirlerin de sıfatlardan ayırt edilme yolu bütün zamirlerde olduğu gibidir. Zaten belgisiz zamirler ek almış oldukları halde sıfat olarak kullanılamazlar. Belgisiz zamirler isim tamlamalarında hem tamlayan hem de tamlanan olabilirler.

SORU ZAMİRLERİ Soru yoluyla isimlerin yerini tutan zamirlerdir. Cümledeki soru anlamı soru zamirleriyle de sağlanır. Soru zamirleri cümleye soru anlamı katar, ama bazı durumlarda soru cümlesi yapmaz. Soru zamirleri hal eki alabilirler. Soru zamirleri isim tamlamasında tamlayan da tamlanan da olabilirler.

İLGİ ZAMİRİ Belirtili isim tamlamasında tamlananın yerine kullanılır. Tamlayan eklerinin üzerine gelir. Ek halindeki tek zamirdir. “-ki” Eklendiği kelimeye bitişik yazılır ve bir ismin(tamlananın)yerini tutar. Büyük ve küçük ünlü uyumuna uymaz.

İYELİK ZAMİRİ Masa-n Su-y-u Ne-y-iniz Defter-leri İyelik ekinin kendisidir. İsim tamlamasında tamlayan kullanılmadığı taktirde tamlanandaki bu eklere iyelik zamirleri denir. Kitab-ım Masa-n Su-y-u Ne-y-iniz Defter-leri

YAPI BAKIMINDAN ZAMİRLER Basit zamirler Birleşik zamirler Öbekleşmiş zamirler Ek halindeki zamirler

BASİT ZAMİRLER Kök halindeki zamirlerdir. Basit zamirler şunlardır: “ben, sen, o, biz, siz, onlar, bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, hepsi, çoğu, birisi, hangisi, kaçı, bazısı,….”

BİLEŞİK ADILLAR İki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan adıllara denir. Bileşik adıllar şunlardır: “hiçbiri, birçoğu, birkaçı, herbiri… vs“

ÖBEKLEŞMİŞ ZAMİRLER Kalıp halinde kullanılan zamirlerdir. Öbekleşmiş zamirler şunlardır: “ ona buna, falan filana, şundan bundan, onu bunu,… vs”

EK HALİNDEKİ ZAMİRLER Kelimelere eklenerek kullanılan zamirlerdir. Ek halindeki zamirler şunlardır: “-ki, -im, -in, -i, -imiz, -iniz, -leri … vs “

ZAMİRLER İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU 1: “O” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde ötekilerden farklı bir türdedir? A) O böyle bir tartışmaya girmedi. B) O size de yeterince yardım etti. C) O şiir dilinin yalın olmasını istiyordu. D) O resim sanatının sorunlarını biliyor. E) O konuyu hiç açmasanız iyi olur.

CEVAP 1: “E” şıkkıdır. Çünkü E şıkkı haricindeki diğer şıklarda ‘o’ sözcüğü sıfat olarak kullanılmıştır. E şıkkında ise ‘o’ sözcüğü zamir olarak kullanılmıştır.

Soru 2: Aşağıdakilerden hangisinde zamir yoktur? A) Birkaç gün de onlarda kalsaydın. B) Burada daha ne kadar bekleyeceğiz? C) Artık hiçbirine tam güvenmiyorum. D) Sen, bunlardan hangisini beğendin? E) Birtakım kişiler bu düşünceyi benimsemeyebilir.

CEVAP 2: “E” şıkkıdır. Çünkü diğer şıklarda en az bir tane olmak şartıyla zamir kullanılmıştır. Fakat “E” şıkkında sadece sıfat kullanılmıştır.

Soru 3: Aşağıdakilerin hangisinde ilgi ve iyelik zamiri aynı cümlede kullanılmıştır? A) Resimleriniz, benimki kadar güzel değil. B) Bendeki para böyle bir iş için yetmez. C) Köydeki evi satmayı düşünüyorum. D) Romanım, ikinci baskısını bu yıl yaptı. E) Seninki galiba bu kez de bizi kandırdı.

CEVAP 3: “A” şıkkıdır. Çünkü “”A” şıkkındaki –niz ve –ki ekleri iyelik ve ilgi ekleridir. Diğer şıklarda kimi kelimede ilgi kimi kelimede iyelik eki kullanılmıştır. Oysa “A” şıkkında her ikisi de kullanılmıştır.

TEŞEKKÜRLER…