11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Tarafından yayınlanmaktadır
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
SIFATLAR.
ZAMİRLER.
Köylü ulusun efendisidir.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ZAMİRLER.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİRLER.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
Z A M İ R L E R.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
YAPI BİLGİSİ.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.
ZAMİR (ADIL).
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE

ZAMİRLER.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
ZAMİRLER.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
SINIF 4 İSTASYON ÖĞR. Resul RESUL
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
Sunum transkripti:

11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010 ZAMİRLER (ADILLAR) 11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010

KAZANIMLAR Bu konunun sonunda; Zamirler hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Zamirlerin sahip olduğu özellikleri diğer sözcük türlerinden ayırt edebileceksiniz. Zamirlerle ilgili soruları çözebileceksiniz.

İÇİNDEKİLER ZAMİR ÇEŞİTLERİ ŞAHIS (KİŞİ) ZAMİRLERİ İŞARET ZAMİRLERİ BELGİSİZ ZAMİRLER SORU ZAMİRLERİ İLGİ ZAMİRİ İYELİK ZAMİRLERİ

ZAMİR NEDİR Adların yerini tutan sözcüklere zamir (adıl) denir.

ŞAHIS (KİŞİ) ZAMİRLERİ ZAMİR ÇEŞİTLERİ ŞAHIS (KİŞİ) ZAMİRLERİ Şahıs isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir. Kişi zamirleri şunlardır: “ben, sen, o, biz, siz, onlar” “Boy verdiğin aynalarda seni düşünüyorum. “Bir efkar bastı onu ansızın.”

Hal eklerini alarak isimler gibi çekimlenebilirler. ŞAHIS (KİŞİ) ZAMİRLERİ Hal eklerini alarak isimler gibi çekimlenebilirler. Şahıs Zamirleri Belirtme Hali Yaklaşma Hali Bulunma Hali Ayrılma Hali ben beni bana bende benden sen seni sana sende senden o onu ona onda ondan biz bizi bize bizde bizden siz sizi size sizde sizden onlar onları onlara onlarda onlardan

ŞAHIS (KİŞİ) ZAMİRLERİ Kişi zamirleri isim tamlamasında tamlayan görevinde kullanılabilir: Onun arabası var, güzel mi güzel… Beni yakacaklar senin yerine… Benim aşkım uymaz öyle her saza…

ŞAHIS (KİŞİ) ZAMİRLERİ Kişi zamirleriyle kurulan isim tamlamalarında bazen tamlayan düşebilir: Kardeşin dersine çalışıyor mu? (senin kardeşin) Arkadaşı gelecekmiş, onun için gelmedi maça. (onun arkadaşı)

ŞAHIS (KİŞİ) ZAMİRLERİ Dönüşlülük zamiri dediğimiz “kendi” zamiri de bir çeşit şahıs zamiridir. Bu zamir özneyi pekiştirerek belirtir. Asıl şahıs zamirlerinin yerini tuttuğu gibi şahıs zamirleriyle birlikte de kullanılabilir.

ŞAHIS (KİŞİ) ZAMİRLERİ Ayrıca dönüşlülük zamirleri, isim tamlamasında tamlayan ve tamlanan olabilirler: Bu soruyu ben kendim çözdüm. kendisinin işi, sevginin kendisi ty tn ty tn

2. İŞARET ZAMİRLERİ Varlıkların yerini işaret yoluyla tutun zamirlerdir. Bugün kullanılan işaret zamirleri şunlardır: “bu, şu o, bunlar, şunlar, onlar.” “Engin dere şu mudur? İçi dolu su mudur? Al ile gönlüm aldın Son cevabın bu mudur?”

Hal eklerini alarak isimler gibi çekimlenebilirler: İŞARET ZAMİRLERİ Hal eklerini alarak isimler gibi çekimlenebilirler: İşaret Zamirleri Belirtme Hali Yaklaşma Hali Bulunma Hali Ayrılma Hali bu bunu buna bunda bundan şu şunu şuna şunda şundan o onu ona onda ondan bunlar bunları bunlara bunlarda bunlardan şunlar şunları şunlara şunlarda şunlardan onlar onları onlara onlarda onlardan

İŞARET ZAMİRLERİ “Öteki, beriki, bura, şura, ora” sözcükleri de işaret yoluyla varlıkların yerini tuttuğu için işaret zamiri sayılır. İşaret zamirleri de isim tamlamasında görev alabilir: Bunun kitabı, şunun arabası, ötekinin çantası…

İŞARET ZAMİRLERİ “O” sözcüğü, bir insan adının yerine kullanılırsa “şahıs zamiri”; insan dışındaki bir varlığın isminin yerini işaret yoluyla tutarsa “işaret zamiri” olur: O söylediyse doğru söylemiştir. (şahıs zamiri) O günlerde kimseyi görmüyordu gözüm. (İşaret sıfatı)

3. BELGİSİZ ZAMİRLER Belirsiz varlıkların yerini tutan zamirlerdir. Belgisiz zamirlerde kesinlikle bir kişi ya da nesne gösterilmez.

BELGİSİZ ZAMİRLER Belgisiz zamirler genellikle şu sözcüklerden oluşur: “biri, birisi, kimi, kimisi, herkes, kimse, hiç kimse, çoğu, hepsi, bazısı, birkaçı, birazı, birçoğu, başkası, her biri, hiçbiri, şey, falan, filan…”

BELGİSİZ ZAMİRLER “Doğup yaşıyorlar kimi az kimi çok Hepsi de bir amma, kimi aç, kimi tok Şu insan geçinen üç milyar kişiyi Saymaya kalkarsan: kimi var kimi yok.”

BELGİSİZ ZAMİRLER “Bu, şu, o” işaret zamirleri yalın olarak ya da ek alarak ikileme kurduklarında belgisiz zamir olurlar: Şunu bunu dinleme, işini yap. Şu bu ne derse desin, aldırma.

4. SORU ZAMİRLERİ Adların yerini soru yoluyla tutan zamirlerdir. En çok kullanılan soru zamirleri “kim” ve “ne”dir. “Hangi, nere, kaç” sözcükleri de iyelik ve hal ekleriyle birlikte soru zamiri olarak kullanılır:

SORU ZAMİRLERİ “Eğme de güzel kaşını, “Kum birikmiş derede, Kim bağladı başını, Ayrılan kavuşmaz mı? Sil gözünün yaşını.” “Kum birikmiş derede, Vefasız yar nerede? Geçersin belki dedim Bekledim pencerede.”

SORU ZAMİRLERİ Soru bildiren sözcükler, belirtili ad tamlamalarında “tamlayan” ya da “tamlanan” olduklarında da soru zamiridirler: Elmaların kaçı çürük çıktı? Meyvelerin hangisinden istiyorsunuz? Hangisinin resmini görmedik ki?

5. İLGİ ZAMİRİ Adların yerini tutan “-ki” ekine ilgi zamiri denir. İlgi zamirleri genellikle ad tamlamalarında tamlananın yerini tutarlar: Benim babam seninkini döver. Bizimki yine okula gelmedi. Senin kalemin ince, benimki kalın yazıyor.

Evdeki hesap çarşıya uymaz. İLGİ ZAMİRİ “-ki eki bazı sözcüklerde sıfat görevinde kullanılabilir:” Evdeki hesap çarşıya uymaz. Yarınki maça sen de gelecek misin?

İLGİ ZAMİRİ Sıfat görevinde kullanılan “ki”yi bağlaç olan “ki” ile karıştırmayınız. Bağlaç olan “ki” iki yargıyı birbirine bağlar ve ayrı yazılır: Sen gül ki ben de güleyim. Düşün ki sen üniversiteyi birincilikle bitirmişsin…

6. İYELİK ZAMİRLERİ Bazı dilciler iyelik eklerini iyelik zamiri saymaktadırlar. Bu dilcilere göre kişi zamiriyle kurulan tamlamalarda, tamlamalara gelen iyelik ekleri iyelik zamiridir.

İYELİK ZAMİRLERİ (benim) okulum (senin) okulun (onun) okulu (bizim) okulumuz (sizin) okulunuz (onların) okulları