Çanakkale Savaşı ÇANAKKALE GEÇİLMEZ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BETT IN LONDON.
Advertisements

Çanakkale zaferi Çanakkale Savaşı
Çanakkale zaferi.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
HAZIRLAYANLAR: ÖZLEM AÇIKGÖZ, NEVİN BAYRAK
1915 Çanakkalesi’nin Ender Fotoğraflarından
Prof.Dr.Erol Güngör.İO T.C İNKİLAP VE ATATÜRKÇÜLÜK DÖNEM ÖDEVİ
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
18 MART 1918 ÇANAKKALE ZAFERİ.
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 Mart Ocak 1916 (95 nci Yıldönümü)
ÇANAKKALE.
CANAKKALE Sezen Paksoy 636 9B.
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi yi İtalyaya bırakmış, Balkan hezimeti ise, 500 yıldır.
ÇANAKKALE SAVAŞI ( ).
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
18.MART.1915.
1.DÜNYA SAVAŞI.
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
Çanakkale Zaferi 18 Mart 1915.
Hazırlayan Faruk KARADAĞ
ÇANAKKALE SAVAŞI
ÇANAKKALE.
GİRİŞ HAREKAT ALANI TARAFLARIN PLANLARI
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
ÇANAKKALE ZAFERİ (18 MART 1915)
Çanakkale Şehitleri.
ÇANAKKALE DESTANI bilgidagi.com.
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ.
1905 yılında Harp Akademisin-den Kurmay Yüzbaşı olarak mezun oldu.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI
I.Dünya Savaşı’nın ikinci yılında, müttefikler Çarlık Rusyası’na yardım etmek isteyen İngiltere ve Fransa, Çanakkale Boğazı’nı geçerek, Marmara’ya ve oradan.
Çanakkale Savaşı.
Tarih Balkan savaslari. Balkan Devletleri Arasinda Ittifaklarin Olusmasi Osmani devletinin gittikce zayiflamasi ve yasadigi kriz nedeniyle, buyuk Avrupa.
Çanakkale zaferi.
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
ÇANAKKALE SAVAŞI(1915) HAMİDE ÜSTÜN
ÇANAKKALE MERVE UYSAL 9-B 668.
ÇANAKKALE SAVA Ş I Çanakkale Cephesi I. Dünya Sava ş ı’nda İ tilaf Devletleri’nin saldırısı sonucu açılmı ş bir cephedir. Dünya tarihinin en kanlı sava.
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLK OKULU.
ÇANAKKALE ZAFERİ yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla İtilaf devletleri bu isteklerini gerçekleştirme fırsatının doğduğuna inandılar. Bu inançla.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
MİLLİ MÜCADELE.
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ.
 Çanakkale Savaşı 18 Mart Ocak 1916 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri.
1 TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN TBMM'nin Açılışı ve Çalışmaları Osmanlı Mebusan Meclisi'nin, İ stanbul'un i ş gali ile çalı ş amaz duruma dü ş mesi.
İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ PERFORMANS GÖREVİ YAPANIN ; ADI:EMRE BEKİR SOYADI:OĞUZHAN NO:542 SINIF:8-B.
 H.HÜSEYİN ÇEVİK 24Ağustos Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
SAKARYA ZAFERİ HAZIRLAYAN EL İ F NUR KAHRAMAN SAKARYA MEYDAN MUHAREBES İ (23 A Ğ USTOS- 13 EYLÜL 1921)
UNUTULAN ZAFER KUTÜL AMARE ZAFERİ 100.YIL.
Hazırlayan:Barış ateş. Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni.
1.DÜNYA SAVAŞI.
Geçişler için Tıklayınız
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
1. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
ÇANAKKALE Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
Çanakkale Savaşı 18 Mart 1915.
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
Sunum transkripti:

Çanakkale Savaşı ÇANAKKALE GEÇİLMEZ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ

Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasındaGelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.[9] İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti konumundaki İstanbul'u alarak İstanbul veÇanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak, Alman müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'na girmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Savaş sonucundan iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiğı 1 Ağustos 1914'ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, İmparatorluk'un eninde sonunda Almanya'nın ana gücü oluşturduğuİttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür.

Bu baskılar, Akdeniz'de İngiliz donanması önünden çekilenGoeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle bir oldu bittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etmiştir. Birleşik Krallık Donanma Bakanı Winston Churchill, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı Başbakan Herbert Asquith'e vermiştir. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz'a geniş çaplı ilk saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı.

En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekatından vaz geçilmek zorunda kalındı. Deniz harekatıyla İstanbul'a ulaşılamayacağı anlaşılınca bir kara harekatıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek planı gündeme getirilmiştir. Bu plan çerçevesinde hazırlanan İngiliz ve Fransız kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır. İngiliz ve Fransız çıkarma kuvvetleri her ne kadarSeddülbahir ve Arıburnu sahillerinde köprübaşları oluşturmayı başardılarsa da Osmanlı kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu Yarımadası'nı işgalde başarılı olamadılar.

Bunun üzerine sahildeki kuvvetler takviye edilmek için Arıburnu'nun kuzeyinde Suvla Koyu'na 6 Ağustos 1915 tarihinde yeni kuvvetlerle bir üçüncü çıkarma yapılmıştır. Ancak 9 Ağustos'ta Kurmay Albay Mustafa Kemal'in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahilde tutunmayı ancak başarabilmiştir. Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentepe – Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirmişti, bu hattaki Anzak birliklerini de geri atmıştır. İngiliz ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamamıştır. Tüm bu gelişmelerin sonrasında İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılı Aralık ayı içinde tahliye etmiştir.

İngilizler, boğazları ele geçirmek için donanmanın yeterli olacağına inanıyorlardı. Bahriye Nazırı Churchill’in planları Akdeniz filosu komutanı Amiral Sackville Carden tarafından da desteklenince, Birleşik Krallık Donanması Komutanı Lord Fisher’in başarısını şüpheli gördüğü bu harekatın donanma ile yapılmasına karar verildi. Fisher, kara harekatınca desteklenmeden deniz kuvvetlerinin "böyle bir maceraya atılmasının" hatalı olduğu görüşündedir.[92] İtilaf Devletleri Savaş Konseyi'nin 28 Ocak 1915 tarihli oturumunda harekat karara bağlanmıştır. Konsey tutanağında harekat amacı şu şekilde tanımlanmıştı.

Zaten İngiliz Donanması'nın önemli bir kısmı Amiral Carden emrinde olmak üzere Ege Denizi'nde toplanmaya 13 Ocak kararının hemen sonrasında başlamıştır. Harekata geçme meselesi, Savaş Konseyi'nin kararına bağlıydı.[93] Askeri tarihçi İbrahim Artuç, Çanakkale Deniz Harekatları'nın "hemen hemen yalnız bir kişinin, Churchill'in yorulmaz gayretlerinin eseri" olduğunu belirtmektedir.[25] Bununla birlikte Savaş Konseyi kararındaki, bir karanın, deniz topçusunca "döve döve" nasıl zaptedilebileceği çok açık değildir. Deneyimli ve yetenekli Amiral Fisher'in de karşı çıktığı budur.

İtilaf Devletleri’nin deniz harekatı 19 Şubat 1915’te başladı İtilaf Devletleri’nin deniz harekatı 19 Şubat 1915’te başladı. 13 Mart 1915’e kadar düşman gemileri tabyaları top ateşine tuttu, mayın tarama gemileri olabildiğince yol açtı. Boğazları zorlayarak geçebileceklerine inanan düşman kuvvetlerinin, kararlı ve dirençli bir karşılık almaları bu işin o kadar da kolay olmadığını gösteriyordu. Bir ay boyunca yapılan binlerce mermi atışının ardından çok da büyük bir gelişme elde edilememişti.

İtilaf devletleri, kısa bir aranın ardından bir sonraki saldırıyı 18 Mart'ta gerçekleştirmişlerdir. Hedef, Çanakkale Boğazı'nın sadece 1 mil genişliğindeki en dar noktasıdır. Amiral John de Robeck komutasındaki aşağı yukarı en az 16 savaş gemilik dev donanma Çanakkale'yi geçmeye kalkmıştır. Ancak her gemi Nusret Mayın Gemisi adlı Osmanlı mayın gemisinin boğazın Asya tarafına yerleştirdiği deniz mayınları tarafından hasar almıştır. Bazı balıkçılar, İngilizler tarafından mayın toplama işiyle görevlendirilmiştir; ama Osmanlı ordusunun açtığı top atışlarıyla korkarak kaçmışlar, mayınlara dokunulmamıştır.