Ballarda Kalıntı Sorunu ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
ENTEGRE MÜCADELE.
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
ÜNİTE 1 Zafer Zengin Özel Fatih Fen Lisesi Biyoloji Zümre Başkanı
ORGANİK TARIM.
Cahit ÖZTÜRK Ziraat Yüksek Mühendisi
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
Besin nedir?.
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
ORGANİK ARICILIK ESASLARI
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
Çam Pamuklu Koşnili (Marchalina hellenica)
Sonbahar Dönemi Çalışmaları
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
ÇİM SUYU Buğday çiminin önemi öncelikle yaprakların, yeşil görünmesini sağlayan klorofil içeriğinden gelir. Klorofil birçok bitkide bulunur. Buğday çimi.
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
ZİRAİ İLAÇ TEHDİDİ.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
İlkel Kovandan Arı Aktarma
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
ARI ÜRÜNLERİ.
1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI
Kararsız çekirdekler enerji vererek kararlı hale geçerler. Parçacık veya elektromanyetik dalga olarak yayınlanan bu enerjiye RADYASYON denir. Kararsız.
ARICILIKTA İLAÇ KULLANIMI
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Ana Arıda Kalite Kriterleri
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
İnci Kutusu İle Ana Yetiştirme
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
Afrika Bal Arıları / Katil Arılar
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ÖĞRENCİ TEMSİLCİLİKLERİ Gaziantep Üniversitesi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Bal Arılarında İletişim
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
Arıcılığın Yeri ve Önemi
1. Giriş.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
PESTİSİTLERİN EKOSİSTEMDEKİ CANLI ORGANİZMALARA ETKİLERİ
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
PESTİSİTLERİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
CANLILARDA ENERJİ.
İLAÇLAR VE BİYOLOJİK ETKİLERİ
CANLILAR ARASI ENERJİ AKIŞI
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
UNUTMAYIN! SADECE SAĞLIKLI ARILARLA VERİMLİ ARICILIK YAPILIR
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri.
Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve.
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
Sunum transkripti:

Ballarda Kalıntı Sorunu ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi Ali KORKMAZ Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Erdemli/İÇEL Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Giriş Bir tarım ülkesi olan ülkemizde hemen hemen tüm tarımsal ürünlerde, kullanılan pestisitlere bağlı olarak gıda kirliliği gün geçtikçe ortaya çıkmaktadır. Ballar diğer tarımsal ürünlerden farklı olarak daha denetimsiz koşullarda üretilip pazarlandıkları için bu sorun daha yoğun şekilde kendini hissettirmektedir. Sadece dışsatıma yönelik pazarlanan ballarda sağlık tedbirlerinin alınması, buna karşılık ülke içinde tüketilecek olan ballarda bu olaya dikkat edilmemesi, sorunun ne kadar yaygın yaşandığını göstermektedir.

Giriş Halk tıbbında balın çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılması, sağlıklı olmak amacıyla alınan bir ürün içerisindeki kalıntılar sebebiyle daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Hayvansal ürünler içerisinde özgün yeri olan balda kalıntı üzerinde duyarlılıkla durularak net çözümler geliştirilmeli, etkin bir denetim yapılmalıdır. Aksi halde tüketici bilincinin gelişmesine paralel olarak ihraç ballarında olduğu gibi yurtiçinde de tüketicinin kendi balımızdan uzaklaşması kaçınılmaz olacaktır.

Bal nedir Zehir nedir Bal arılarının çiçek nektarlarını, bitkilerin veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı canlıların salgılarını topladıktan sonra, kendine özgü maddelerle karıştırarak değişikliğe uğratıp, bal peteklerine depoladıkları tatlı maddedir. Organizmaya yeterli miktarda girdiğinde yaşamsal işlevleri tahrip eden ya da bozan maddelerdir. Vücuda giren herhangi bir madde alınış şekline ve dozajına bağlı olarak da zehir etkisi gösterebilir.

Balın İçeriği Balda %17 su, %41 levüloz, %34 dekstroz, %1.9 sakkaroz, %0.18 kül, %0.3 protein ile birlikte Ca, S, Cl, P, Mg, Cu, I, Fe, Zn mineralleri ve B Komplex, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır.

Balın Yararı Pestisitlerin Zararı Bal, besin ve ilaç değerine sahip olan bir maddedir. Ancak halk tıbbında bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere, astım, bademcik, arterioskleroz gibi hastalıklar yanında halsizlik gibi enerji gerektiren olaylarda da kullanılmaktadır. Yağ dokuda birikerek kanser yapıcı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozucu etkiler gösterirler. Ölüme neden olmakla birlikte bir kısmı vücutta birikmediği halde sinir hücrelerinde tahribat yapmakta, düşüncede yavaşlama, unutkanlık, sinir kas uyumunda bozukluk ve öğrenme güçlüğü oluşturmaktadırlar.

Balda Kalıntı Kaynakları Tarımsal mücadele ilaçları Genetik olarak değiştirilmiş bitkiler Arı hastalık ve parazit ilaçları Çeşitli sebeplerle kirlenmiş su kaynakları Balmumuna katılan katkı maddeleri Sağlıksız hasat ve depolama Hava kirliliği

Ülkemiz Ballarında Kalıntı Ülkemizde arıcılığın yoğun olarak yapıldığı Çukurova Bölgesinden toplanan bal örneklerinde yapılan kalıntı belirleme çalışmasında 135 adet bal örneğinde yapılan kimyasal analiz sonucunda bölgede üretilen süzme çiçek balı örneklerinde tespit edilen organik fosforlu insektisidlerin rastlanma sıklığı %15.54 oranında olmuş ve bu balları tüketebilecek insanlarda kronik nitelikte de olsa zehirlenme belirtileri görülebileceği saptanmıştır (Filazi ve ark., 1999).

İhraç Ballarında Durum İhraç edilen balların yaklaşık %90’ını çam balı oluşturmakta, ancak ihraç balları içerisinde naftalin, nişasta ve antibiyotik kalıntısı ile şeker bulunmasından dolayı Avrupa ülkelerinden geri dönmektedirler. Bu sebeplerden Kasım 1998’den itibaren çiçek balı ihracatında durma söz konusudur. Ayrıca bal ihraç eden firma sayısı 41’den 10’a düşmüş ve 1997-1998 sezonunda 7000 ton ihraç edilen bala karşılık 2000 yılında sadece 3350 ton bal ihraç edilebilmiştir (Kalpaklıoğlu, 2000).

Ülkemizde Bal Tüketimi Bal yoğun olarak besleyici ve tedavi edici amaçla kullanılmakta, ancak gerek kalıntı sorunu gerekse şeker katkılı hileli bal olma endişesinden dolayı tüketiciler tarafından alınırken market yerine doğrudan üreticiden alma yönünde çaba sarf edilmekte ve marketten yapılan alımlarda balın kalitesine büyük bir güvensizlik duyulmaktadır (Kumova ve Korkmaz, 2000).

Kalıntıdan Korunma Yolları Organik bal üretimini geliştirmek Bitki yetiştiricilerinin bilinçlendirilmesi Ulusal Arı Sağlığı Birliğinin kurulması Ruhsatlı ilaç kullanılması Tüketicinin bilinçlendirilmesi ve örgütlenmesi Arıcıların bilinçlendirilmesi ve örgütlenmesi

Kalıntıdan Korunma Örnekleri Organik bal üretimine katkı sağlamak amacıyla ilaç kullanımına örnek olarak mum güvesine karşı naftalin yerine sofra tuzu kullanımı (Kumova ve Korkmaz, 2000), Balda doğal olarak bulunan bir organik asit olması, verilen dozun balda kalıntı bırakmaması ve uygulamadan kısa bir süre sonra doğal sınırlara inmesi nedeniyle insan sağlığını olumsuz düzeyde etkilemediğinden Formik Asit varroa ve kirece karşı önerilmektedir (Kaftanoğlu ve ark, 1992).

Sonuç Yoğun pestisit kullanımının yol açtığı gıda kirlenmeleri içerisinde önemli bir yeri olan balda kalıntı sorunu ülkemiz için hala önemini korumaktadır. Ancak ülkemizde bu sorun balın dışsatımı gündeme geldiğinde kendini göstermektedir. Ülke iç tüketimine sunulma aşamasında herhangi bir kalite kriterine göre değerlendirme yapılmadığından dolayı Bal Kodeksi oluşturulmuş olsa bile pratikte uygulanabilirliği henüz gerçekleştirilmediğinden dolayı kalıntı içeren ballar pazarda yer alabilmektedir.

Sonuç Beslenme amaçlı kullanımı yanında halk tıbbında tedavi edici özelliği bakımından da kullanılan bal bu yapısıyla birlikte hala potansiyel hastalık kaynağı olarak sofralarımızda yerini almaktadır. Dünyada gittikçe yayılan ekolojik tarım bağlamında gündeme gelen organik bal üretimi ülkemiz için de yeni bir olgu olarak gündemdedir.

Sonuç Ancak organik ürünlerdeki fiyat oluşumunun değişkenlik göstermesi bal üretim aşamasında da bir takım sorunların yaşanmasına sebep olacaktır. Zaman içerisinde tüketici bilincinin oluşmasına paralel olarak bu sürecin kısalması ve sorunların çözülerek sağlıklı ürünlerin topluma kazandırılması da uzak bir olasılık değildir.

T e ş e k k ü r l e r . . . samsun1964@hotmail.com