Kuşağının Bilgi Davranışı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Advertisements

Bilgi Okuryazarlığı Becerilerinin Önemi ve Eğitim Sistemindeki Yeri
Hazırlayan Ebru SIRMACI
HAZIRLAYAN HÜLYA ZOBU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İ.Ö
GÜVENLİ İNTERNET ve SOSYAL MEDYA
İNTERNET VE SOSYAL AĞLAR.
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Hareket halindeki insanlara ulaşın.Mobil Arama Ağı Reklamları Mobil Arama Ağı Reklamları ile kullanıcılara ulaşın.
LEYLA BALIK TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2.SINIF (İ.Ö.)
EĞİTİMDE WEB 2.0 KULLANIMI
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Bu sunum Akdeniz Üniversitesi öğrencisi tarafından Bilgisayar 2 dersi için hazırlanmıştır. KONU: WEB 2.0 ARAÇLARI.
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
"İstanbul Üniversitesi Açık Erişim Arşivi"
Yaşar Tonta, İrem Soydal 2. Uluslararası Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu,22-24 Eylül 2010, Ankara Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi.
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
Nisan 2012, Bilkent Ünivesitesi Kütüphanesi Umut Al Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması.
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
HALK KÜTÜPHANELERİ SOSYAL AĞLARDA HALK KÜTÜPHANELERİNE ERİŞİM.
Veri Tabanları Kullanıcı Ara Yüzünde Yeni Yaklaşımlar
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Güvenli ve Pratik Web’de çalışma saatleri için;
Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Yasemin K. Usluel Aysun Umay Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Bakü İlköğretim Matematik Öğretmenlerinin Derslerinde BİT Kullanım Koşulları.
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Dijital Yerliler ve Kütüphanelerde Mobil Uygulamalar Tolga ÇAKMAK – 12 Ocak 2012 Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
İstanbul Üniversitesi Mezun Takip Sistemi EYOKA
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
İNTERNET TARAYICI (WEB BROWSER) PROGRAMLARI
Başlarken….
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
BİT’İNİ KULLANARAK BİLGİYE ULAŞMA VE BİÇİMLENDİRME
ENES KARAAĞAÇ TÜRKÇE ÖĞRETMENLIĞI II. SıNıF (ÖRGÜN ÖĞRETIM) Web 2.0 Araçları Tanıtım Sunusu.
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
CANSU ALTIN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1. ÖĞRETİM
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
BURCUGÜL B İ LG İ N TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ ( İ.Ö.) EĞİTİMDE WEB 2.0 ARAÇLARI.
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
Elektronik Dergicilik Gökhan Akçapınar Aycan Kavaklı Oumit Farzlı Belkıs Başkan Halil Bozdoğan eee - grup Elektronik Yayıncılık ve.
ZEHRAŞAHİN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Elektronik pazarlama: – internetin kar yaratmak amacıyla kullanılması – birçok aşamayı ortadan kaldırmakta – daha hızlı ve daha düşük maliyetli –
MED 167. Frekanslı Serilerde Standart Sapma Örnek XfX.fX-Xbarf.(X-Xbar) ,1259, ,1171, ,1510, ,1453, ,184,05.
Arama BBY256 Bilgi Mimarisi. Bulmak için Tasarım Farklı bilgi arama modelleri İnsanların bilgi arama davranışları Bu davranışların öğrenilmesi.
Prof Dr Süheyla ÜNAL. Hedefler Bu sunumun sonunda katılımcılar yakın geleceğin gerektirdiği öğrenme ortamı ve koşulları konusunda değişimin gerekliliğini.
Teknolojinin BD üzerine etkisi Google Kuşağı (myth or reality) ?? Nazan Özenç Uçak.
Teknolojinin BAD etkisi Nazan Özenç Uçak.  Tek bir alanda davranışların izlenmesi kolay  Bilgi kullanımı, içselleştirme, bilgi yönetiminin araştırılması.
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
21. YÜZYIL BECERİLERİ VE ‘Z KUŞAĞI’NIN EĞİTİMİ
SOSYAL MEDYA.
Bilimsel Bilgiye Erişim
Bilgi Yönetiminde Kullanıcı Faktörü
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
21. YY BECERİLERİ.
Sunum transkripti:

Kuşağının Bilgi Davranışı Nazan Özenç Uçak Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Kullanıcı davranışları nelerden etkilenir? Kültür, politik, ekonomik sistem Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgi sistemleri Bireysel özellikler: yaş, cinsiyet, öğrenme tarzı vb. Meslek, akademik disiplin, görev

Yaşın etkisi Yaş ilerledikçe: Kişisel deneyime baş vurma artıyor Bilinen yayınları kullanma artıyor Bilgi merkezi kullanma azalıyor Alışılan bilgi arama davranışlarının değişimi zorlaşıyor

Bilgi teknolojilerinin etkisi Bilgi üretim şeklinde Bilgi erişim şeklinde Erişim araçlarında Kullanım amaçlarında İhtiyaç duyulan bilginin özelliğinde değişim

Yaş ve BT kullanımı Yaş faktörü bilgisayar kulanma ve internet deneyimi üzerinde etkili Yaşlılar dijital ortamı daha az tanıyor ancak tarama stratesjisi oluşturmakta ve etkili sonuçlar almada daha başarılar. Gençler dijital bilgi kullanmada daha becerikli ancak uygun içerik bulmada yaşlılardan daha az başarılı. 13 yaş altı ve 46 yaş üstü yetişkinler tarama oluşturma ve sonuçları değerlendirmede benzer başarısızlıklar gösteriyorlar (Hargittai 2003; Nielsen, 2005; ASIST, 2009).

Kullanıcınız Kim? «Baby Boomers» ? (1946-65) «Generation X» ? (1966-76) «Generation Y» ? (1977-94) «Millenials» ? (1979-2000) «Google Generation» (1993- ) «Net generation» «Digital natives» Neden «Google kuşağı» ?

Google kuşağı kim?? Internet’in ve Web’in olmadığı bir dünyayı tanımıyorlar Klavyeyi kalemden daha iyi kullanıyorlar Ekrandan okumayı tercih ediyorlar, basılı ortama yabancılar Her an her yerden temas içindeler Daha az okuyor, daha az kütüphane kullanıyorlar

Google Kuşağının Özellikleri Zaman ve hız algısı farklı İletişim şeklinde değişim (konuşma yerine mesajlaşma) Deneyerek öğrenme Görsellik Çoklu görev yapabilme Sonuca yönelik olma Özgüvenleri ve beklentileri yüksek

Bilgi aramada ilk tercih: Google Üniversite öğrencilerinin %89’u arama motoru, %2’si kütüphane web sayfasını kullanıyor %93’ü arama motorlarının verdiği sonuçlardan memnun (OCLC) Orta öğrenimde Internet %95, kütüphane %4 oranında kullanılıyor Google’ı tercih edenler %97 (Ekinci ve Uçak 2012) Bilim adamları arasında kullanımı yaygın, ürün ve problem odaklı sorularda öncelikle Google’a bakıyorlar Bilimsel makalelere Google aracılığıyla erişim, Google Scholar ve Google Books kullanımı «Google effect» :bilginin kendisinden çok nerede bulunacağı «Google= external memory» (Varsney 2012; Jamali ve Asadi 2010; Connaway ve diğerleri 2008)

Yeni Bilgi Davranışları Yatay bilgi arama Gezinme Göz atma İndirme, indirdiğini okumama

Yüzeysel bilgi arama (Horizontal information seeking) Kaymağını alma (skimming activity) İlk bir- iki sayfaya bakıp başka sitelere atlama e-dergilerin %60’ının ilk 3 sayfasından fazlası okunmuyor İlk bakılan yere geri dönmeme e-dergilerin %65’ine ilk bakıştan sonra geri dönüş yapılmıyor (ASIST, 2009)

Gezinme (Navigation) Zamanının büyük bir kısmı yol bulmak için harcanıyor Aradıklarını bulmak için geçirilen zaman buldukları bilgiyi incelemek için harcadıkları zamana eşit

Gözden geçirme(Browsing) Okuma alışkanlığı faklı e-kitap, e-dergi sitelerinde geçirilen süre ortalama 4-8 dakika Başlık, içindekiler ve özet okuma yaygın Bütünü okumak yerine yarar amaçlı gözden geçirme alışkanlığı yaygın

Sincapsı davranış (squirreling behavior) Tüketici güdüsüyle hareket etme Özellikle ücretsiz yayınları indirme eğilimi var İndirilen yazıların çoğu okunmuyor Gençler ve akademisyenler arasında yaygın

Kontrol (Checking) Arkadaşlarının önerilerini önemsiyorlar Bilginin görsel unsurlar içermesi otoritesinden önemli Doğru veya yanlış olarak değerlendirme yaygın, içerik değerlendirme zayıf Bilgi eleştirel olarak değerlendirilmeden kolay ve çabuk erişimi önemsenmekte Otorite ve güvenilirlik bir kaç saniyede Web’den yapılıyor

Kes – yapıştır (Cut &Paste) Yaygın ve giderek artıyor Sentez yapma becerisi zayıflıyor Dijital ortam kullanımı ile bilgi okuryazarlığı aynı doğrultuda gelişmiyor. Son 25 yılın verileri bilgi becerilerinin arttığını göstermiyor (ASIST 2009; UCL 2008; Rowlands, Nicholas, Williams, Huntington ve Fieldhouse, 2008)

Bilgi Sistemleriyle İlişkileri Farklı seçenekleri ve beklentileri var

Kütüphane tek seçenek değil Sezgisel ve etkileşimli bulmuyorlar Erişim ve kaynak anlayışı farklı, Arama motorları, elektronik kaynaklar, sosyal ağlar, wikiler, bloglar alternatif bilgi kanalları

Etkileşimli sistemleri tercih ediyorlar Pasif oldukları sistemlerden uzaklaşma Sorunun yanıtına ulaşma Sezgisel ve etkileşimli ortam Bilgi sistemlerinin ihtiyaçlarını anlamasını ve karşılamasını istiyorlar

Bilgi ortamının eğlenceli olmasını istiyorlar Bilgi ortamı ilginç olmazsa kullanım başarısız Oyun teknolojilerinin eğitim ve kütüphane kullanımına uyarlanmasını istiyorlar

Her şey Web’ de !? Hızlı ve kolay erişilen bilgi tercih ediliyor Kolay anlaşılan ve çabuk erişilen bilgi tercih ediliyor Web dışındaki kaynakları tanımıyorlar Basılı koleksiyonu kullanmada isteksizler

Mülkiyet haklarından haberdarlar mı? Genelde haberdarlar, ancak adil ve gerekli bulmuyorlar Kuşaklar arasında telif hakları anlayışı açısından farklılıklar var Bu durum bilgi merkezleri için giderek tehdit oluşturuyor

Ne istiyorlar? Tıklayıp sonucu görmek Kütüphane kataloglarına, veri tabanlarına arama motorlarından erişmek OPAC ların «Amazon.com» veya «Google» a benzemesi Kişisel arama özelliklerinin sistem tarafından dikkate alınması Eğitime ihtiyaç duydukları an ve ilgili olduğu kadarına erişmek Etkileşimli, sezgisel ve her an erişim ortamları Sosyalleşebilecekleri alanlar Makale kitap gibi belli bir format değil cevaba ulaşmak (Connaway ve diğerleri, 2008; ).

Neler yapılabilir? Koleksiyon E- kitaplar Açık erişim Görsel koleksiyonun ve daha fazla içeriğin dijital ortama taşınması web sayfalarını ve opac kataloglarını arama motorlarına taşıyarak sanal alemde daha görünür ve erişilir kılmak

Neler Yapılabilir? Kullanıcı hizmetleri Sanal ortamda hizmet sunma Sosyal ağlar içinde yer alma Farklı okuma anlayışına ve arama davranışlarına uyum Dijital bilgi okur-yazarlığı eğitimi verilmesi Rehberlik ve danışmanlık hizmetlerine ağırlık verilmesi Sosyalleşme ve grup çalışmalarına uygun alanlar yaratma Düzenli geri bildirim alıp hizmete yansıtma

Kabullenilmesi gerekenler Rekabet ve kendi pazarını oluşturma Geleneksel kullanıcı sayısının azalması Bireysel hizmet oluşturma Bilgi içeriğinin ve sınırlarının bulanıklaşması Basılı koleksiyonun ve veri tabanlarının nadiren kullanılması

Teşekkür ederim Sorular?? Nazan Özenç Uçak http://www.bby.hacettepe.edu.tr/akademik/nazanozencucak/ uçak@Hacettepe.edu.tr