Sorun Kimyası Madde kimyası olur da sorunları kimyası olmaz mı?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İş Yaşamında Paradigma Değişimi
Advertisements

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
“Her sorun öğrenme yetersizliği sonucunda doğar”
Fizik, Kimya ve Biyoloji Öğretmenlerinin Öğretim Programına Bakışları
Hepimiz –doğuştan- birer öğrenme uzmanıyız!
Uzlaşma yoluyla sorun çözmek!
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
May 15, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH, 2007® 1 Her fazladan söz, bir diğerini bozar!
+ Daha Verimli Akıllı Bir Ev
İKİ FARKLI İLÇEDE TOPLUM TEMELLİ REHABİLİTASYON PROJESİ
May 1, 2009© Copyright SMUH®, Katma Değer. May 1, 2009© Copyright SMUH®, Katma Değer Nedir? “Bir mal veya hizmetin alıcısını, daha yüksek.
Düşünelim Çözelim Hayallerim Çizgide Saklı
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
SİVAS TAPU VE KADASTRO XX.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Oca-09© Copyright SMUH®, Değişmeden Değişmek! (Rev 0.1 – ) Olabilir mi, nasıl?
May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)
Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, Öğrenmeyi Öğrenme’nin kritik parçası: Her sorun bir öğrenme yetersizliğidir.
May 04, 2009© Copyright SMUH®, Yerel Potansiyeller.
Güvenlikçiden YK Bşk.na Bir kuruluşta en alttan en üste bilgi katma değeri yaratma örnekleri.. Sayfa ve satırları lütfen enter tuşuyla ilerletiniz..
Element ve Bileşİk.
BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ Kasım 2009 Ziraat Fakültesi.
Küreselleşme ve Çözüm Kabiliyeti Rev 2 – Temmuz 2014 ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®
ATOM TEORİLERİ.
"Eğitimdir ki bir milleti ya özgür,
Ekim 15, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, Sorunların kendileri Cevaplar De ğ ildir..
Çözüm Kabiliyeti için performans göstergeleri. PI yok, sorun da yok! Çözüm Kabiliyeti için göstergelerden en önemli üçü: 1. Tanımlanmışlık düzeyi, 2.
“Kök Sorunlar” ve “Hayalet Sorunlar”.
Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Askıya Alınmış Yargılarla İletişim=Etkileşim Zamanimizin neredeyse %90’ini kaplayan “iletisim”in en iyimser.
May 1, 2006© Copyright M.Tınaz Titiz, AKSARAY UMUT HASTANESİ ÖĞRENME MERKEZİ (ÖMer) Her kurumun -her ne amacı olursa olsun- en temeldeki işlevi “öğrenmek”tir.
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
30-Tem-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Niçin zor öğreniyoruz? Madem hepimiz –doğuştan- birer öğrenme uzmanıyız o halde niçin zor öğreniyoruz?
Şirket Tanıtım Sunumu.
Neler Yapılmalı?. 1. “Bilgi” engel midir? Her alandaki “doğru”lar insanlık tarihinin birikimi olarak biliniyor. Ama bunlar, neyin nasıl yapılacağını söylemiyor.
March 2, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
BÜTÜN
Sorun Stok Etkisi Rev Sorun sayısı arttıkça.. Tek sorun yerine iki ayrı sorun halinde: 1. Sorunlar aynı kaynaklara ihtiyaç gösterebilir,
 Beyaz Nokta Gelişim Vakfı, sorunların köklerine inerek toplumsal yaşamın tüm kesitlerinde akılcılık ve erdem’i egemen kılma arayışları sonucunda 1994.
ETİK LİDERLİK SEMİNERİ
Sorun Çözme  Karmaşıklık  Enerji İhtiyacı  Parçalanma.
MOLEKÜLER YAPILI OLMAYAN
Mayıs 2009© Copyright SMUH®, Sorunların kendileri Cevaplar Değildir..
Çözüm Kabiliyeti için performans göstergeleri Rev
Neler Yapılmalı?. 1. “Bilgi” engel midir? Yargılarımızın doğruluğuna güvendiğimizde, bilgi edinme kanallarımızı (dolayısıyla merakı) kapatırız. Bir çeşit.
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
4. ÜNİTE :İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR ÖĞRENME ALANI: KURAN VE YORUMU
Sömürü algoritması Birilerinden, sömürü yoluyla değer transfer etmek isteyenler için altın kurallar(!)
TRAFİK SORUNU Çözüm.
İhbar Kavramı ve İhbar Yönetimi
Öğretim Teknikleri - III
Sorun Stok Etkisi. Sorun sayısı arttıkça.. Tek sorun yerine iki ayrı sorun halinde: 1. Sorunlar aynı kaynaklara ihtiyaç gösterebilir, 2. Gücünüz azalacağı.
Herkes için –sürdürülebilir- Eğitim
Çatışma ve Çatışma Yönetimi 7-19 Yaş Aile Eğitim Programı
1+1 > 2 Niçin Olmasın? Ekim 2015© Copyright SMUH®,
TMOZ Eşitsizlik Dosyası
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Durum Analizi Sorun Analizi
“Ne yapmalı?” yerine “ne yapmamalı?” Bir paradigma değişimi önerisi... Ocak 2016© Copyright SMUH®,
Tarih Sosyolojisi-4- Yöntem-1- Tarihsel Materyalizm.
1 mol maddenin kütlesi=Mol kütlesi= MA g/mol
REKREASYON FAALİYETLERİNİN SPORTİF UYGULAMALAR YÖNÜNDEN ÖNEMİ
Lineer Vektör Uzayı ‘de iki
Sorular Yoluyla Sorun Çözmek
Kök-Nedenler Arası Olası Etkileşimler
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
ÖZEL AÇILI ÜÇGENLER ÜÇGENİ Özellik: *** 30 un gördüğü a ise 90 ın gördüğü 2a dır. *** 30 un gördüğü a ise 60 ın gördüğü.
FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
“Her sorun öğrenme yetersizliği sonucunda doğar”
SOSYOLOJİK TAHAYYÜL VE WRIGHT MILLS
Sunum transkripti:

Sorun Kimyası Madde kimyası olur da sorunları kimyası olmaz mı?

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Madde Kimyası ve Sorun Kimyası Neredeyse sonsuz sayıda madde var. Bütün bunlar (şimdilik) 107 temel elementten oluşuyor. Örneğin aspirin, benzin ve vanilya birbirine benzemez 3 madde. Ama üçünün de elementleri C, H, O. Sadece dizilişleri ve sayıları farklı.

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Vanilya C8H8O3 Aspirin CC9H8O4 HO Benzin C6H6

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Acaba?  Yine neredeyse sonsuz sayıda sorun var.  Acaba bunların her biri bir diğerinden bağımsız mı?  Yoksa az sayıda sorun elementinden mi oluşuyorlar?

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Trafik terörü ve işsizlik! İki sorun ilişkisiz gibi görünüyor, ama gerçekten de öyle mi? Bunu anlamanın yolu, iki sorunu da elementlerine ayrıştırmaktır. Aynen bir bileşik maddeyi laboratuvarda analiz etmek gibi!

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Trafik terörü - işsizlik 1. “Kaza”nın ne olduğu ve de nelerin “kaza” değil “cinayet” sayılacağı, 2. hangi kök sorunların TT’ne yol açabildiği, o köklere hangilerinin yol açtığı ilh., o kök sorunlardan hangilerinin türediği, 3. TT’nün köklerinin niçin ilgi çekmediği, 4. TT’nü önlemek için geliştirilen çözümlere hem ilgililerin hem yurttaşların hem de STK’nın neden ilgi göstermediği, 5. Sorunları anlayıp çözüm üreteceklerin SÇA dağarcıklarının yetersiz oluşu, 6. Toplumumzun SÇ profilinin genelde devlete ihaleye dayalı oluşu; trafik yönetimi bürokrasisin de bu konuda kendini tek yetkili sayıp, dışından gelen önerilere kapalı oluşu, 7. Kural yandaşlarının oluşturabileceği ağların önemli rollerinin farkında olunmayışı, 1. işsizliğin ne olduğu ve de nelerin işsizlik değil beceri eksiği sayılacağı, 2. hangi kök sorunların işsizliğe yol açabildiği, o köklere hangilerinin yol açtığı ilh., o kök sorunlardan hangilerinin türediği, 3. İşsizliğin köklerinin niçin hiç ilgi çekmediği, 4. işsizliği önlemek için geliştirilen çözümlere hem ilgililerin hem yurttaşların hem de STK’nın neden ilgi göstermediği, 5. Sorunları anlayıp bunlara çözüm üreteceklerin SÇA dağarcıklarının yetersiz oluşu, 6. Toplumumzun SÇ profilinin genelde devlete ihaleye dayalı oluşu; istihdam bürokrasisin de bu konuda kendini tek yetkili sayıp, dışından gelen önerilere kapalı oluşu, 7. İş arayanlan, kendi işlerini kuranların, öğrenmeyi bir araç olarak kullanarak yeni istihdam yaratabilenlerin,aralarında oluşturabileceği ağların isthdam konusundaki önemli rollerinin farkında olunmayışı,

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Önemli nedenlerin tamamı ortaktır! Bu sürpriz değildir. Çoğu sorunlar için kök-hayalet analizi yapılırsa benzer durum görülür. İki sorunun nedenleri sıralanırken, bağlantılar kolay anlaşılsın diye daha derine inilmemiştir. Daha derindeki kök nedenler de kuşkusuz ortaktır. O nedenler, her platformda (birey, aile, firma, cemaat, toplum) farklı görünüşlü hayaletler olarak ortaya çıkarlar.

Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Sorun Kimyası’nın 5 yasası 1. Bir sorun yoktan var edilebilir. 2. Sorunlar doğrudan çözülemez, ancak onlara yol açan nedenlerin etkileri azaltılabilir. 3. Bir sorun çözülmedikçe, diğer sorunlarla birleşerek yeni ve kendisine benzemeyen sorunlar üretmek eğilimindedir. 4. Bir dizi koşul altında bir sorunun çözümüne yarayan araçlar, başka bir dizi koşul altında sorunu çözemeyebilir, hatta yeni sorunlar üretebilir. 5. Sorunlar çözülmeden sürdükçe kendilerini unutturur ve bu defa sorunsuz durumlar birer sorun olarak görülmeye başlar.

Teşekkür Ederiz