1/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde “böyle” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Böyle ferman etti.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ZAMİRLER.
BAĞLAÇLAR MUNİBE CANBAY.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
Köylü ulusun efendisidir.
(BELİRTEÇ) ZARF.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
CÜMLE TÜRLERİ.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
ZAMİRLER.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
1 ? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
SÖZCÜK GRUPLARI.
EDATLAR{İLGEÇLER} Tek başına anlamı olmayan,sözcükler arasında anlam ilişkisi kuran sözcüklere edat{ilgeç}denir.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
ZARF (BELİRTEÇ).
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
SORULAR.
ZARF (BELİRTEÇ).
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR).
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
ZAMİR (ADIL).
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
‘’de’’nin Yazımı.
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Nasrettin Hoca henüz çocukmuş. Annesi bir gün onu yanına çağırmış:
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
Zarflar (belirteçler)
SÖZCÜK TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT ZARF EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM FİİL FİİLİMSİ.
BELİRTEÇ (ZARF).
SÖZCÜK TÜRLERİ İSİM ZAMİR SIFAT ZARF EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM FİİL FİİLİMSİ.
Sunum transkripti:

1/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki dizelerin hangisinde “böyle” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Böyle ferman etti Cahit. Bu rüzgar hep böyle esmeyecek. Bu kazalar böyle önlenmez. Eve tuz, ekmek götürmeyi böyle havada unuttum.

2/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “iyi” sözcüğü “Herşey iyi gidiyor” tümcesindeki göreviyle kullanılmamıştır? Onun gibi iyi bir insan az bulunur. İyi dinlersen öğrenebilirsin. Bu gece iyi uyuyamadım. Bu soruyu iyi yanıtladın.

3/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ Güzel ” sözcüğü bir eylemi etkilediği zaman aşağıdakilerden hangisi olur? Zarf Sıfat Bağlaç Edat

4/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ Bakalım ” sözcüğü aşağıdaki tümcelerin hangisinde farklı görevdedir? Daha neler göreceğiz bakalım. Sen beni dinleme bakalım. Hiç annesini arayacak mı bakalım. Televizyonu aç da ne var bakalım.

5/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Onlar Şimdi Kimler Hepsi Aşağıdakilerden hangisi “ geliyorlar ” sözcüğünün önüne geldiği zaman “ zarf ” olur?

6/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ Önce çorba mı içeceksiniz? ” tümcesinde zarf olan sözcüğü-nün karşıt anlamlısı hangisidir? Hemen İlkin Sonra Peşin

7/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ Ansızın fırtına çıktı.” tümcesindeki zarf olan sözcüğünün eş anlamlısı hangisidir? Birdenbire Yavaşça Hızlı Yağış

8/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “ fazla” sözcüğü ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır? Fazla konuşmayın. Bu işten fazla anlamam. Fazla kalemi olan var mı? Fazla oturacak mısın?

9/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Memur ev almak zor. Kaynak sularıyla ufacık bir dere köyün su gereksinimini karşılıyor. Yirmi beş yaşına geldi hala baba parasıyla yaşamak ona zor gelmiyor. Derelerle beslenen ırmak vadiye gelince birden büyüyordu. “ İle ” ( - le, - la ) aşağıdakilerden hangisinde farklı bir görevde kullanılmıştır?

10/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki tümcelerin hangisinde hem hem bağlaçlar sıfatları bağlanmıştır? Sen hem yaşlı hem hasta bir insansın, nasıl oraya gideceksin. Hem gezeriz hem de konuşuruz seninle. Hem işe gitmek zor geliyor, hem herkesten çok para harcıyor. İki saat hem sen bu soğukta kaldın hem ben işe gidemedim.

11/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Orhan Pamuk’un yeni kitabını nasıl buldun? Ankara’ya uğradıktan sonra mı İzmir’e gideceksin? Araba almak için ne kadar para ayırdınız? Fen -Liseleri sınavına kaç ay var? Aşağıdaki tümcelerin hangisinde soru anlamı bir zarfla sağlanmıştır?

12/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Çok çalışanı herkes sever. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde zarf fiilimsiyi nitelemektedir? Biz gideli sen sonra gelirsin. Önce yaşlılarla hastaları içeri alın. Çok eski mobilyaların klasik değeri var.

13/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Parayı kaptığı gibi çıktı gitti. Duvardan atladığı gibi kaçtı. Bildiği gibi yaşamaya bakıyor. Kapıya çarptığı gibi yere düştü. “ Gelir gelmez sofraya oturdu.” tümcesinde altı çizgili sözün tümceye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde yoktur?

14/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Açık havada yarım saat dolaş, dinlenirsin. Dünkü gazetede başkana yazılmış açık mektubu okudun mu? Konuyu saptırma, ne dediğini açık söyle. Pazar günü çok aradık ama açık eczane bulamadık. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde “ açık ” sözcüğü, sözcük türü yönünden ötekilerden farklıdır?

15/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ Çok ” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde görev yönüyle farklıdır? Çok uzaklara gittiğini duyduk. Çok çalıştın, biraz dinlen artık. İşi gereği çok yer görmüştü. İstanbul dışında çok arkadaşım var.

16/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdakilerden hangisi fiilleri soru yoluyla belirten zarflardan değildir? Ne kadar – Ne biçim Kimi – Hangisi Niçin – Nasıl Neden – Nereden

17/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D O, deyimleri ve tekerlemeleri ile İstanbul Türkçe’sinin güzelliğini yansıtmıştır. Onu en çok ilgilendiren gazetenin gülmece sayfası ile köşe yazılarıdır. Annesi ile babasını o olaydan sonra bir daha hiç görmedi. Görevinden dolayı Ankara ile İstanbul arasında yaşam sürüyor. “ Tiyatro ile sinema arasında karar vermekte zorlanıyor” tümcesinde, “ ile ” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bu tümcedeki göreviyle kullanılmıştır?

18/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Bunun böyle olacağını hissetmiştim. Aceleye gerek yok biraz sabret. Nasıl olduysa, birden ortadan kayboldu. Artık bastonsuz yürüyebiliyormuş. Aşağıdaki tümcelerin hangisinde yüklem, yapısı yönünden farklı bir eylemden oluşmuştur?

19/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D Aşağıdaki tümcelerin hangisinde özel ad, ünlem görevinde kullanılmıştır? Bunun böyle olacağını hissetmiştim. “Mustafa buraya gelecek mi? ” diye sordu. “ Mustafa buraya gel.” diye bağırdı. “ Mustafa buraya gelsin.” diye emrettim.

20/20 Zarf – Edat – Bağlaç - Ünlem A B C D “ İle ” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır? Televizyon reklamları radyo ile yapılanlardan daha etkili oluyor. Bugün radyo ile televizyonun hayatımızdaki yeri ve önemi yadsınamaz. Sinekli Bakkal ile Tatarcık Halide Edip’in toplumsal konulu iki romanıdır. Yaşar Kemal ile Victor Hugo aynı tarihsel temelde buluşurlar.