Kanser ve Beslenme Bitkisel Destekler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE ANTİ-AGİNG
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
Beslenme ve Kanser Riski
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
BESLENMENİN ÖNEMİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
BESLENME VİTAMİNLER.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
LİPİTLER.
SAĞLIKLI BESLENME.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MİNERALLER Vücudumuzda çok az oranda bulunmalarına rağmen, görevleri oldukça önemli olan besin öğeleridir.
Sunum transkripti:

Kanser ve Beslenme Bitkisel Destekler Dyt.Selma Öztürk Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi http://www.gencdiyetisyenler.com/

Sağlıklı olmak ne demektir? Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil;bedensel,ruhsal,sosyal ve zihinsel olarak tam bir iyilik halidir Bazı araştırmalar,insanların sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarını 4 ana başlıkta toplamışlardır.Bunlar: Düzenli yaşam alışkanlıkları(sağlıklı davranış) %50 Fiziksel çevre %20 Kalıtımsal özellik %20 Enfeksiyon ve sağlık tedavi servislerinin niteliği %9

İBNİ SİNA Sağlığı korumanın 3 temel prensibi vardır Gıda Hareket Uyku

Bedensel İhtiyaçlar Açlık Susuzluk Sindirim Boşaltım Uyku Hareket

Beslenmek ne demektir? Karın doyurmak Açlığı bastırmak Yaşamak için yemek Yemek için yaşamak Can boğazdan gelir Öğün savmak Sevdiği şeyleri yemek ve içmek

Büyüme,gelişme,sağlıklı ve verimli olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan enerjiyi ve besin öğelerini yeterli miktarlarda ,besleyici değerlerini yitirmeden ,sağlık bozucu duruma getirmeden en ekonomik şekilde almak ve vücutta kullanmaktır.

Yetersiz ve Dengesiz Beslenme ile Neler Olur 1 gr et bin ayıp örter Bu ayıplar aşağıdadır 1-Kalp damar hastalıkları 2-Endokrin hastalıkları 3-İdrar yolları hastalıkları 4- Sindirim sistemi hastalıkları 5-Cilt hastalıkları 6-Solunum sistemi hastalıkları 7-Kas iskelet sistemi hastalıkları 8-Psikolojik bozukluklar 9-Kanser hastalıkları Vücuttaki fazla yağ vücudun pasıdır

Besin Nedir? Yenebilen bitki ve hayvan dokularıdır Su ,organik ve inorganik öğelerden oluşur. Karbonhidratlar,proteinler,yağlar,vitaminler, mineraller ve su ;besin öğelerini (50 ye yakın)oluşturur

BESİN ÖĞELERİNİN GRUPLANDIRILMASI VE İŞLEVLERİ İnsanın gereksinmesi olan ve besinlerin bileşiminde yer alan 50 civarındaki besin öğesi kimyasal yapılarına göre ve vücut çalışmasındaki etkinliklerine göre 6 grupta toplanırlar

BESİN ÖĞELERİ PROTEİNLER YAĞLAR KARBONHİDRATLAR VİTAMİNLER MİNARELLER SU

PROTEİNLER Yetişkin insan vücudunun %16’sını oluşturur Hücrelerin esas yapısıdır Büyüme ve gelişme için başta gelen besin öğesidir Vücudun savunma sisteminin yapısına girer Vücut çalışmasını düzenleyen bazı enzim ve hormonların esas yapı taşıdır Kas dokusunun korunması ve güçlenmesi için gereklidir

Vücudun enerji kaynağıdır Günlük enerjinin %12-15’ini sağlar 1 gr protein 4 kalori verir

YAĞLAR Yetişkin insan vücudunun %18’i yağdır Kadınların vücudunda erkeklere göre daha çok yağ bulunur Başlıca enerji deposudur(1 gr yağ 9 kkal verir) Günlük enerjinin%25-30’u yağlardan alınmalıdır Bazı vitaminlerin emilimi için yağ alımı gereklidir(ADEK) Midenin boşalmasını geciktirir,tokluk hissi verir Organları dış etkenlerden korur Deri altı yağ tabakası vücut ısısını korur

YAĞLAR Doymuş yağ asitleri Tereyağı, Kuyrukyağı Tekli doymamış Zeytinyağı, Balıkyağı, Fındık yağı ketentohumuyağı Çoklu doymamış yağ asitleri Soya yağı, Ayçiçek yağı, Mısırözü yağı

KARBONHİDRATLAR Yetişkin insan vücudundaki CHO miktarı %1’in altındadır Vücudumuzun en önemli enerji kaynağıdır. Günlük enerjinin %55-70’ini sağlar. 1 gr karbonhidrat ortalama 4 kcal. verir. Fazla alınırlarsa; vücutta glikojen ve yağa dönüşürler. Glikojen en çok K.C. de ve bir miktarda kaslarda ve diğer organlarda bulunur

KARBONHİDRAT KAYNAKLARI Kuru baklagiller Patates Yer elması Pirinç Mısır Buğday Diğer tahıllar Şekerler

VİTAMİNLER Besinlerle aldığımız CHO,yağ ve prt. den enerji oluşması ile ilgili biyokimyasal olayların düzenlenmesinde görevleri vardır Kemik gelişimini sağlar Vücudu hastalıklara karşı korur Vücut dış(epitel) yüzeyini,sindirim,solunum,üreme ve görme organlarını mikroplara karşı korur Bazı vitaminler(ACE) vücut hücre hasarını önler ve serbest radikallerin zararını azaltır(antioxidan)

MİNERALLER Yetişkin insan vücudunun %6’sı minerallerden oluşur İskelet ve dişlerin yapıtaşıdır Vücut suyunun dengede tutulmasını sağlar Organların düzenli çalışması için gereklidir Bazı enzimlerin yapısına girer O2 taşınması için gereklidir

Sodyum Tuz,yumurta Magnezyum Yağlı tohumlar, kurubaklagiller Kalsiyum Süt ve süt ürünleri Fosfor Süt ürünleri Çinko Balık,yumurta,y.tohum k.baklagiller,yoğurt Demir Et,yumurta, pekmez Potasyum Kahve,yeşil yapraklı sebzeler Flor Su,deniz ürünleri İyot İyotlu tuz, balık

SU Vücudun %60’ını oluşturur Besinlerin sindirimi,dokulara taşınması ve hücrelerde kullanılmaları sonucu açığa çıkan zararlı atıkların atılmasını sağlar Vücutta oluşan fazla ısının atımını sağlar Vücuttaki bütün kimyasal olaylar çözelti içinde oluştuğundan yaşam için elzemdir

Yaşam suda başlamıştır su ile sürdürülür 2-2,5 litre

Kanser Kanser,vücut hücrelerinde kontrolsüz çoğalma ve çoğaldığı yerde işlev bozukluğu yapma ve o hücreleri yok etmesiyle oluşan bir hastalıktır. Kanserden ölüm koroner hastalıklardan sonra 2. sırada…………

Oluşma Nedenleri Hava ,su,yiyecek teması ile vücuda alınırlar 1-Kalıtım 2-Hareketsizlik,sedanter yaşam 3-Sigara(20 den fazla kanser yapıcı öge) 4-Alkol tüketimi 5-Bazı mikroplar 6-Yetersiz ve dengesiz beslenme 7-Havada ve suda bulunan zararlı kimyasallar Fabrika atıkları Her türlü yakıtlardan çıkan artıklar Böcekleri öldürmek için kullanılan tarım ilaçları Kimyasal gübrelerde bulunan zararlı kimyasallar Atom bombaları,nükleer enerji santralleri Tıpta tanı amaçlı kullanılan radyoaktif maddeler Güneşten yayılan ışınlar Hava ,su,yiyecek teması ile vücuda alınırlar

Besinler nasıl karsinojen maddeye dönüşebilir? Yüksek sıcaklıkta doğrudan ateşle teması ile pişirme Yağda kızartma Besinleri hazırlarken,pişirirken ve saklarken aşırı tuz kullanımı(mide CA) Saklama koşulları uygun olmadığı için küflenme ile küf toxinleri oluşumu

Tahıllar(mısır,bulgur,pirinç ,buğday vb Tahıllar(mısır,bulgur,pirinç ,buğday vb.) ürünleri,kurubaklagiller ve fındık,fıstık gibi yağlı tohumları iyi kurutmama ve nemli yerlerde saklama(küf toxinleri) Süt ve yoğurdu aydınlık yerde bekletmek vitamin kaybına neden olur Patatesi aydınlık yerde bekletmek,çimlendirmek zehirli maddeler oluşturur

Etli,yumurtalı,sütlü yiyecekler pişirildikten sonra oda sıcaklığında bekletildiğinde zararlı mikroplar oluşur,vitamin kayıpları oluşur Hazırladığımız yiyeceklerin açıkta bekletilmesi Yiyeceklerin açıldıktan sonra teneke kutularda bekletilmesi kurşun miktarının artmasına ve besinde mineral kaybına yol açar Yiyeceklerin plastik kaplarda,sırlı kaplarda saklanması karsinojen maddelerin besine geçmesine neden olur

Toksik Olan Dozdur ! Yetersiz ve dengesiz beslenme Obezite Aşırı yağ ve şeker tüketimi Aşırı yağlı et ve sakatat,süt tüketimi(araşidonik Kola vb.içecek tüketimi Yetersiz posa alımı(kurubaklagil,tam tahıl) Yetersiz sebze ve meyve tüketimi

Kanserden Koruyucu Besinler Tekli doymamış yağlar Zeytinyağı,balık yağı,keten tohumu yağı Antioksidanlar(oksitlenmeyi önleyiciler) Besinlerimizde kanser yapıcı maddeleri ve radyasyonu etkisizleştiren yararlı kimyasallar(A,C,E vitamini Zn ve Se minerali Yeşil yapraklı sebzeler,sarı-turuncu renkli sebzeler,kırmızı –mor renkli sebzeler Meyveler Ceviz,fındık,fıstık gibi yağlı tohumlar Flavonoidler(antioxidan özellikte maddeler) Turunçgiller,kayısı,karadut,kızılcık,kiraz,kuş üzümü,vişne,kırmızı ve kara üzüm,diğer meyveler,soya fasulyesi,reishi mantarı Proteaz(protein sindiren) engelleyiciler Soya fasulyesi,mercimek,kuru fasulye,nohut,taze fasulye,bezelye Özel koku ve tat veren maddeler Lahana,karnabahar,ıspanak,pazı,turp,nane,kekik,pancar,şalgam,hardal yaprağı Kükürtlü Maddeler Sarımsak,soğan pırasa Probiyotikler(lactobasillus bulgaricus ve asidofilus) Ev Yoğurdu,kefir,boza,tarhana,probiyotik yoğurtlar Prebiyotikler(Diyet posası,oligosakkaritler) Başta soğan,sarımsak,yer elması,muz ve tüm sebzeler,tam tahıl ürünleri,kurubaklagiller

Kanser ve Bitkilerle Tedavi Yaklaşımları Bilimsel olarak etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış geleneksel tıp yöntemidir

Bakış Açısı-I Doğal ürünlerin kemoterapiyle birlikte kullanılmasının tedavi başarısını artırabileceği çeşitli çalışmalarda gösterilmektedir Bilimsel olarak etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış geleneksel tıp yöntemleri,bilimsel tıp yöntemleri ile birlikte kullanılmalıdır.İntegratif tıp

Destekleyici yaklaşımlar D vitamini(çeşitli ca) Melatonin hormonu verilmesi(çeşitli ca) Mantar preparatları(ac ca) w-3 den zengin gıdaların artırımı Et ve süt ürünlerinin azaltımı

Bakış Açısı-II Kanser sürekli bir enflamasyona neden olur Enflamatuar süreç kanserin daha da hızlanmasını sağlar Enflamasyonu azaltan integratif önlem ve destekler şöyle sıralanabilir

Destekleyici yaklaşımlar Meyve (elma,üzüm)ve sebze(fasulye,brokoli,maydonoz,domates,(antioxidant,flavanoidler) tüketiminin artırılması İltihap azaltıcı baharatların kullanılması(zencefil,zerdeçal,boswellia ) Antioksidan kullanımı(üzüm çekirdeği,yeşilçay) Meyankökü kullanımı Soya ürünleri(genistein)(prostat ca) Ginseng Polisakkaropeptidler(yenilebilir mantar türleri)(jinekolojik ca) Astragalus bitkisi(ac ca) Beta glukan(mide-barsak ca) Zeytinyağı

Bakış Açısı-III Kanser hastalarının büyük bir kısmında bağışıklık sistemi bozuktur Çeşitli çalışmalarda kanser tedavisinin bağışıklık sisitemi iyi olan hastalarda bozuk hastalara göre daha başarılı olduğu gösterilmiştir

Destekleyici yaklaşımlar Selenyumdan zengin gıda tüketimi(200-400µg-gün)(yağlı tohumitam tahıllar) Beta karoten alımı(sarı-turuncu sebzeler) Çinko alımı(balık,süt türevi,y.tohum,k.baklagil) Mantar polisakkaritleri(jinekolojik ca) Probiyotikler(yoğurt,kefir vb.)

Bakış Açısı-IV Hücrelerin enerji üretim kaynağı mitokondrileridir.İlaçla amaç kanser hücresinin enerji kaynağını devre dışı bırakmak.Bazı laboratuar çalışmalarda bazı bitkisel ürünlerin mitokondri hasarına neden olarak kanser hücrelerini öldürdüğü gösterilmiş.

Destekleyici yaklaşımlar Sarımsak(diallil sülfidler) Pul biber(kapsaisin) Domates(Lykopen) Sarı-turuncu sebzeler(beta-karoten) Zerdeçal(curcumine) Çörekotu(timokuinon)

Bakış Açısı - V Kanser hücreleri normalden farklı olarak anormal çoğalabilir.Kontrolsüz çoğalma bazı bitkisel ürünlerle engellenebilir http://www.gencdiyetisyenler.com/

Destekleyici yaklaşımlar Soya filizi(genistein) Zerdeçal(curcumin) Siyah Üzüm(resveratrol) Sarı-beyaz meyve ve sebzeler(quarsetin) Hint fesleğeni Biberiye(carnosol) Yağlı tohumlar,tam tahıl(evitamini) Yeşilçay(ECGC) Meyan kökü Reishi mantarı

Sonuç Hiçbir besin tek başına kanseri önlemek ya da iyileştirmek için yeterli değildir. Mucize besin ya da mucize diyet yoktur. Doktor,eczacı ve/veya diyetisyene danışmadan besin destekleri ,gıda takviyeleri,vitamin vb. almak fayda yerine zarara neden olabilir. Yeterli ve dengeli beslenen bir kişinin extra vitamin kullanmasına gerek yoktur. Gereksinimi karşılamak için yiyecek çeşitliliği artırılmalı tüm besinlerden yeterince tüketilmelidir.

Teşekkürler Bu sunumu http://www.gencdiyetisyenler.com/ adlı sitemize eklediği için Diyetisyen Selma ÖZTÜRK e teşekkür ederiz.