Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme DYT. ÇAĞLA YÜKSEK www.diyetisyenara.com www.gencdiyetisyenler.com
Bu sunum için bir teşekkürü çok görmeyiniz www.diyetisyenara.com www.gencdiyetisyenler.com
Kalp Damar Hastalıklarına Sebep Olanlar Yüksek Tansiyon Yüksek Kolesterol Aşırı Yağlı Besin Tüketimi Şeker Hastalığı Hareketsiz Yaşam Şişmanlık Yaşılılık Cinsiyet ( erkeklerde ve menapoza girmiş kadınlarda )
Beslenmeye Yönelik Sebepler Aşırı çay şekeri tüketimi ; Yükselmiş kan yağ oranı Yüksek kolesterol Kalp ve Damar Hastalıklarına Sebep Olur
Beslenmeye Yönelik Sebepler Protein kaynağı olarak hayvansal gıdaların sürekli tercihi, doymuş yağ alınacağı için kolesterol düzeyini yükseltir. Kalp ve Damar Hastalıklarına Sebep Olur
Beslenmeye Yönelik Sebepler Günlük enerji gereksinmesinin % 30 ’ undan fazlası yağdan gelirse ; Damar sertliği etkisi göstererek kalp ve damar hastalıklarına sebep olur.
Beslenmeye Yönelik Sebepler Doymuş yağ ( hayvasal yağ ) : Yüksek tüketimi Kolesterol düzeyini artırarak kalp ve damar hastalıklarına sebep olur.
Beslenmeye Yönelik Sebepler Olumlu Etkisi Gözlenen Besinler : Balık Yağı : Kan basıncısını, kolesterolu düşürür.
Beslenmeye Yönelik Sebepler Olumlu Etkisi Gözlenen Besinler : E vitamini : Kolesterolü düşürür, kan basıncını düşürür.
Beslenmeye Yönelik Sebepler Olumlu Etkisi Gözlenen Besinler : Diyet Posası ( Sebze Meyve Tahıl ) : Kolesterolü düşürür, kan basıncını düşürür.
Beslenmeye Yönelik Sebepler Olumsuz Etkisi Gözlenen Besinler : Demir : Kan demir düzeyinin yüksek olması Kalp ve Damar hastalıkları riskini artırır.
Beslenmeye Yönelik Sebepler Olumsuz Etkisi Gözlenen Besinler : Kahve : Kalp kasını yorar, kan basıncını artırır, kalp ve damar hastalıklarına sebep olur.
Beslenmeye Yönelik Sebepler Olumsuz Etkisi Gözlenen Besinler : Alkol : Aşırı tüketimi, kan yağ düzeyini artırır, aritmiye sebep olur, kan basıncını artırır.
Beslenmeye Yönelik Öneriler Vücut Ağırlığı Normal Düzeylerde Olmalı; Bunun için; Enerji gereksinmesine göre, uygun karbonhidrat, yağ, protein oranında beslenme tedavisi ayarlanır.
Beslenmeye Yönelik Öneriler Bir günde 2-4 porisyon pişmiş sebze, çiğ sebze ve meyve serbest olarak yiyiniz. Kabuklu yenebilecek meyveleri soymayınız.
Beslenmeye Yönelik Öneriler Yemeklerde kepekli ekmek tercih ediniz. Haftada 2-3 kez kuru baklagil ( kuru fasülye, nohut, mercimek, barbunya ) yemeye çalışınız
Beslenmeye Yönelik Öneriler Günlük kolesterol alımını normal düzeylerde tutmak için belirli besinleri kısıtlamak gerekir.
Beslenmeye Yönelik Öneriler Tüketilen Tuz Miktarı ; Tuz tüketimi tansiyonu artıracağı için kısıtlanmalı. Günlük 4-6 gramı geçmemeli.
Genel Olarak Yaşam Tarzı Değişiklikleri -Sigara bırakmak, -Normal vücut ağırlığını korumak, -Alkol tüketimini makul ölçülere indirme, -Düzenli fiziksel aktivite, -Tuz tüketimi azaltmak, -Sebze ve meyve tüketimini arttırmak, kolesterol ve magnezyum alımını arttırmak, -Kalsiyum ve magnezyum alımını arttırmak, -Stresi azaltmak,