HABERLEŞMENİN TEMELLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan:Şenol KUMSAR Elektronik Öğretmeni
Advertisements

KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
KABLOSUZ SES VE MÜZİK YAYIN ALICI
OP-AMP PWM.
HACETTEPE ROBOT TOPLULUĞU TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Elektronik Laboratuvarı deneyleri 2013
Op-amp’ların kullanım alanları: SES filitreleri
Elektronik Devre Elemanları - 2
BASINÇ SENSÖRLERİ.
FİLTRE TASARIMI Gİzem kahya 2013.
Alternatif Akım Devreleri
TC ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELER DERSİ PROJE ÖDEVİ HAZIRLAYANLAR ERDİNÇ.
DC-AC DÖNÜŞTÜRÜCÜLER / İNVERTERLER
4.Deney Diyot Uygulamaları
Transistörlü Küçük İşaret Yükselticileri
Kısım 2 Diyot Uygulamaları
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
HABERŞLEŞMENİN TEMELLERİ
ENDÜSTRİYEL KONTROL VE ARIZA ANALİZİ
Devre Parametreleri Burada devrenin doğrusal, toplu, sınırlı, zamanla değişmeyen olduğu kabul edilmekte ve bu durum LLF ile gösterilmektedir. Deltay y.
ANAHTARLAMALI GÜÇ KAYNAKLARI (AGK, SMPS)
ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD, PFC) GÜÇ ELEKTRONİĞİ ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD,
5.7. PASİF FİLTRELER.
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Şekil Güç kaynağı blok diyagramı
Ödev 02a Transfer Fonksiyonu: Problem 1: Problem 2: Problem 3:
FREKANS ÖLÇME.
ANALOG/SAYISAL ÇEVİRİM
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
Elektrik Enerjisi Üretimi
MİKRODALGA FİLTRELER.
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
AC Kuplajlı Yükselteçler Türev ile İntegral Devreleri
Şekil Sabit polarmalı devre
L C V1V1 + -R1R1 R2R2 Örnek 3.1: R 1 üzerinden geçen akım = V 1 : Girdi q ve q 2 : Genel yükler QqQq Q q2 L=3.4 mH, C=286 µF, R 1 =3.2 Ω, R 2 =4.5 Ω D(s)= s.
TÜMLEŞİK DEVRELER VE SAYISAL SİSTEMLER
Op-amplı Devreler, Transfer Fonksiyonu
Bölüm 10: Seri Rezonans Devresinin İncelenmesi
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
İşaretler ve Sistemler Sistemlerin Tanımlanması
KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.
CCS C İLE PIC PROGRAMLAMA DERS-4-
OTO
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Güç Transistörleri ve DA-DA Dönüştürücüler
Rezonans Darbe Eviriciler
Pspice
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Dr.
Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri
Bölüm 7: Bobin Ekseni Boyunca İçine Sokulan Demir Çubuk İle Özirkitim Katsayısının Değişiminin İncelenmesi.
Diyot Giriş Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadığımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden.
İşlemsel Yükselticiler
BMET 262 Sayısal İşaret İşleme.
3.Hafta Transistörlü Yükselteçler 3
Eviriciler (DC-AC Dönüştürücüler)
6.Hafta İşlemsel Yükselteçler 1
Sensörler ve Biyosensörler
Sayıcı Entegreleri Prof. Dr. Hüseyin EKİZ.
AC Kuplajlı Yükselteçler Türev ile İntegral Devreleri
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Elektronik Devre Örnekleri
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ELEKTR İ K VE ELEKTR İ KL İ ALANLARDA GÜVENL İ K BÜŞRA TET İ K BÜŞRA TET İ K - G D İ LARA KARAGÖZ D İ LARA KARAGÖZ - G SEM İ HA KARAARSLAN.
Aktif Filtre Tasarımı Ders I Temel Bilgiler.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
V2 R2 - + V1 R1 KAZANÇ DEVRESİ R2 - + V1 R1 V2 R V2'
Sunum transkripti:

HABERLEŞMENİN TEMELLERİ OSİLATÖR ÇEŞİTLERİ HABERLEŞMENİN TEMELLERİ

Kristal Osilatör Piyasada osilatör denince ilk akla gelen çeşittir Kristal Osilatör  Piyasada osilatör denince ilk akla gelen çeşittir. Frekans kararlılığı en iyi olan osilatör tipidir. Osilatörler için çok önemli olan bu özelliğin tanımını sabit frekansta kalabilme olarak tanımlayabiliriz. Özellikle alıcı-verici devrelerinde kullanılan frekansta yayın yapabilmek için frekans kararlılığı çok iyi olmalıdır ve genellikle bu devrelerde karşımıza kristal osilatörler çıkar.  Kristal ise piezoelektrik etkiyle çalışan bir malzeme tipidir. Frekans kararlılığının maksimum seviyede olması için ise quartz kristali kullanılır. 

Şekilde görülen devre kristal osilatörlerin en basit ve en genel devre yapısını teşkil ediyor. Ancak transistörlü ve op-amplı kristal osilatör devreleri de mevcuttur. Devrenin ihtiyaçlarına göre transistör veya op-amp kullanılan bu devrelerde rezonans frekansı büyük önem taşıyor.  En Temel Kristal Osilatör Devresi

Wien Köprü Tipi Osilatör Wien Osilatör, hem negatif hem pozitif geri besleme kullanan bir RC osilatör olarak da bilinir. 5 Hz - 1 MHz aralığındaki kararlı-düşük frekanslarda sinyal üretmek için en sık kullanılan osilatör çeşididir. Şekilde gördüğünüz devrede seri R1-C1 ve paralel R2-C2 devreleri wien köprüsünü oluşturuyor. Yükselteç olarak da op-amp tercih edilmiş.  Op-Amplı Wien Köprü Tipi Osilatör Devresi

RC Osilatör Daha çok alçak frekanslı devrelerde, frekans tespit edici amacıyla kurulan devredeki elemanlar sadece dirençlerden ve kondansatörlerden oluşuyorsa bu tip osilatörlere RC Osilatör denir. Bu tip osilatörlerin uygulama alanları ise 20 Hz - 20 kHz aralığındadır. Blok diyagramda görüldüğü gibi R-C devresi hem pozitif geri beslemeyi hem de frekans tespit edici devreyi sağlar. Transistörlü ve op-amplı osilatör devre çeşitleri de mevcuttur.  RC Osilatör Blok Diyagramı

LC Osilatör  RC osilatör ile elde edilemeyen yüksek frekanslar, LC osilatörler aracılığıyla elde edilirler. LC osilatörler ile MHz seviyesinde yüksek frekanslı sinüsoidal sinyaller elde edilebilir. Paralel bobin ve kondansatörden oluşan devreye ise Tank Devresi adı verilir. LC Tank Devresi ve Çalışma Prensibi LC osilatörün ise çeşitli amaçlar için özel olarak geliştirilmiş çeşitleri bulunuyor. Bu çeşitli osilatörlerin en sık kullanılanları ise Kolpits ve Hartley osilatörlerdir.