Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

3.Hafta Transistörlü Yükselteçler 3

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "3.Hafta Transistörlü Yükselteçler 3"— Sunum transkripti:

1 3.Hafta Transistörlü Yükselteçler 3
ELT201 Elektronik II Dersi 3.Hafta Transistörlü Yükselteçler 3

2 İçerik TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLER Polarma Metotları 1- Sabit Beyz Polarması, 2- Emiteri Kararlı Polarma Devresi,

3 Transistörlü Yükselteçler
Transistörler AC sinyallerin yükseltilmesi işleminde sıklıkla kullanılırlar. Bunun için en başta transistörün uygun bir DC polarma devresi ile polarmalandırılması gerekmektedir. AC sinyal yükseltmesi denince girişten verilen değişken Vi sinyalinin, çıkıştan yükseltilmiş bir Vo sinyali olarak alınması kastedilmektedir. Burada polarma devrelerinin AC sinyal altında kullanılması konusundaki eşitlikler verilecektir.

4 Polarma Metodları Transistörün yükselteç olarak kullanılabilmesi için, yani girişindeki AC Vi voltajını, çıkışından yükseltilmiş AC Vo voltajı olarak alabilmek için, uygun bir DC polarma devresine ihtiyaç vardır. DC polarma devresi transistörler için gerçekten çok önemlidir. Eğer uygun bir DC polarma devresi yapılmaz ise, transistör bir yükselteç olarak kullanılamaz veya istenilen sonuç alınamaz. DC polarma, transistörün uçları arasında DC uygun çalışma gerilimlerinin veya öngerilimlerin sağlanması olarak tanımlayabilir.

5 Polarma Metodları DC polarma devreleri transistör beyz, kollektör ve emiter uçlarından statik akımların akmasını sağlar. Bunun anlamı, transistör girişlerinde herhangi bir AC sinyal yok ise, transistör üzerindeki gerilim veya akımlar statik (durgun) çalışma gerilim ve akımları olarak sabit değerde olacaklardır. Tabiki bu durum ideal şartlar için geçerlidir.

6 Polarma Metodları Bilindiği gibi sıcaklık değişmeleri transistör üzerinde bazı olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Bunlardan en önemlisi transistör akım kazancı β ‘nın (Emiteri Ortak bağlantıda; β=IC/IB) sıcaklık ile doğru orantılı olarak değiştiğidir. Yani sıcaklık arttığında, β değeri de artacak, bunun sonucu olarak ta normalde sabit kalması istenen statik çalışma akım ve gerilimleri değişecektir. Bu istenmeyen durumu önlemek için farklı yapılarda polarma devreleri kullanılır. En fazla kullanılan polarma devreleri burada fazla detaya girmeden incelenecek ve böylece transistörün yükselteç olarak kullanılması daha iyi anlaşılacaktır.

7 Polarma Metodları En Fazla Kullanılan Transistör DC Polarma Devreleri;
1- Sabit Beyz Polarması, 2- Emiteri Kararlı Polarma Devresi, 3- Voltaj Bölücülü Polarma Devresi, 4- Kollektör Geri beslemeli Polarma Devresi.

8 Sabit Beyz Polarlama Devresi
Şekil 3.1 ‘de görülen Sabit beyz polarma devresi, DC polarma devreleri içerisinde en basit ve uygulaması en kolay olanıdır. Bu avantajının yanı sıra, sıcaklık karşısında değeri en fazla değişen çalışma noktasına sahip olduğundan pratik kullanımda pek tercih edilmez. Bunun yanı sıra, analizinin basitliği polarma devrelerinin anlaşılmasında büyük fayda sağladığından, burada da kısaca değinilecektir. Şekil 3.1 ‘de görüldüğü gibi beyz polarması RB direnci üzerinden sabit bir değerde tutulmaktadır. Şekil-3.1 Sabit Beyz Polarma Devresi

9 Şekil-3.2 Sabit Beyz Polarma Devresi ve Akımları
Sabit Beyz Polarlama Devresi Şekil 3.2’ de ise VCC kaynağından çıkan ve transistör uçları arasında akan akımlar görülmektedir. Şekil-3.2 Sabit Beyz Polarma Devresi ve Akımları

10 Sabit Beyz Polarlama Devresi
Şekilden de görüleceği üzere, eğer IB akımının izlediği yol üzerinden bir çevre denklemi yazarsak (Kirchoff’un gerilim kanunundan yararlanarak), (3.1) (3.2) (3.4) (3.5) (3.6)

11 Sabit Beyz Polarlama Devresi
olduğundan, sıcaklık değişimi karşısında β ‘nın değeri artacağından, IC akım değeri de artacaktır. Buna bağlı olarak VCE gerilimi de değişecektir. Burada β ‘nın değerini sıcaklık karşısında sabit bırakma şansına sahip olmadığımızdan, onun yarattığı etkiyi azaltma yoluna gitmek zorundayız. Buda ancak uygun polarma devresi ile sağlanır. Burada IC değerini sabit bırakmak istiyorsak (β ‘nın değerinin sıcaklıkla arttığı durumda), IB değerini sıcaklıkla ters orantılı olarak düşürmek zorundayız. Ama sabit beyz polarması için Eşitlik-3.2 ‘den de görüldüğü gibi bu mümkün değildir. Çünkü IB değerini veren VCC, VBE ve RB değerleri yaklaşık olarak sabit olduğundan, IB akımı da sabit olacaktır. Buradan anlaşılacağı üzere sabit beyz polarması sıcaklık karşısında kararlılığı iyi olmayan, yani çalışma noktası akım ve gerilim değerlerini sıcaklıktan bağımsız hale getiremeyen bir yapıya sahiptir. Bu yüzden daha öncede değinildiği gibi pratikte pek kullanım şansı bulunmaz.

12 Sabit Beyz Polarlama Devresi
Örnek 3.1: Şekil-3.1 ‘de görülen devrede VCC=13.6 Volt, β =145 ve transistör silisyum tipinde olduğuna göre, VCE=6.8 Volt iken IC=5 mA olabilmesi için gerekli olan RC ve RB değerlerini hesaplayınız?

13 Çözüm: Eşitlik 3.5 ‘de değerler yerine konulur ve RC değeri çekilirse;
Sabit Beyz Polarlama Devresi Çözüm: Eşitlik 3.5 ‘de değerler yerine konulur ve RC değeri çekilirse; Eşitlik 3.6 Eşitlik 3.3 Not: Silisyum transistör için VBE gerilimi 0.7 Volt olarak alınmıştır.

14 Sabit Beyz Polarlama Devresi

15 Sabit Beyz Polarlama Devresi
Animasyonda görülen devrede bulunan elemanların değeri değiştirilerek, sitemin kazancı hem görsel ve hem de analitik olarak incelenebilir. Devrenin DC analizi yukarıda değinilen konulardan faydalanılarak yapılabilir. Burada sadece AC analizde kullanılan kazanç eşitlikleri verilecektir. Buna göre devrenin AC voltaj kazancı, olarak verilebilir. Buna göre çıkış voltajı Vo, eşitliğinden bulunabilir.

16 Emiteri Kararlı Polarlama Devresi
Sabit beyz polarma devresinde değinilen sıcaklıkla transistör çalışma noktasının (Q) değişmesi problemine yönelik olarak, Şekil-3.3′te görüldüğü gibi transistörün emiter ucuna seri bir RE direnci bağlanır. Oluşan bu yeni polarma devresine de Emiteri kararlı hale getirilmiş polarma devresi veya kısaca Emiteri kararlı polarma devresi denir. Şekil-3.3 Emiteri Kararlı Polarma Devresi

17 Şekil-3.4 Emiteri Kararlı Polarma Devresi ve Akım Yönleri
Emiteri Kararlı Polarlama Devresi Şekil-3.4 Emiteri Kararlı Polarma Devresi ve Akım Yönleri

18 Emiteri Kararlı Polarlama Devresi
Şekil-3.3 ve 3.4 ‘te görülen devrenin çalışmasını ve sıcaklık karşısında çalışma noktasını nasıl kararlı halde tutmaya çalıştığını anlamak için eğer IB akımının takip ettiği yoldan bir çevre denklemi yazılırsa; (3.7) (3.8) (3.9) Eşitlik 3.9 Eşitlik 3.8 (3.10) Eşitlik 3.7 (3.11)

19 Emiteri Kararlı Polarlama Devresi
Buradan görüldüğü gibi eğer sıcaklıkla β değeri artarsa IB değeri azalacaktır, bunun sonucu olarak da Eşitlik-3.9 ‘da verilen IC akımının değeri β ile artma eğilimine girerse, IB akımı da azalacağı için eşitlik sabit kalmaya çalışacak ve böylece transistörün çalışma noktası, Q yaklaşık olarak sabit kalacaktır. Yani emiteri kararlı polarma devresi, sabit beyz polarmalı devreye göre sıcaklık değişimlerine karşı daha kararlı olacaktır.

20 Emiteri Kararlı Polarlama Devresi
Şekil-3.3 ve 3.4 ‘de görülen devrelerin çıkış katlarından yani IC akımının aktığı yönden bir çevre denklemi yazarsak, (3.12) eşitliği elde edilir. Bu eşitlikte görülen IC ve IE akımları yaklaşık olarak birbirlerine eşit alınabilir. Çünkü IB akımının değeri IC akımına göre çok küçük olduğu için, IB akımı ihmal edilebilir. Bu yüzden, (3.13) alınabilir.

21 Emiteri Kararlı Polarlama Devresi
Bu şartlarda Eşitlik-3.12 yeniden yazılır ve buradan VCE gerilimi çekilirse, (3.14) değeri bulunur. Transistörün ısı enerjisi olarak üzerinde harcadığı güç ise, (3.15) eşitliğinden Watt olarak bulunur. Bu eşitlik transistörlü tüm devreler için geçerlidir.

22 Emiteri Kararlı Polarlama Devresi
Örnek 3.2: Şekil-3.3 ‘te görülen devrede RB=430K, RC=2K, RE=1K, VCC=20V, β=50 ve transistör silisyum tipinde olduğuna göre, a) IB b) IC c) VCE d) PD değerlerini hesaplayınız?

23 Emiteri Kararlı Polarlama Devresi
Çözüm : Eşitlik 3.11’de Eşitlik 3.9’da Eşitlik 3.14’den yararlanarak

24 Emiteri Kararlı Polarlama Devresi

25 Devrenin AC voltaj kazancı,
Emiteri Kararlı Polarlama Devresi Devrenin AC voltaj kazancı, değerine eşittir. Buna göre çıkış voltajı Vo, şimdi animasyondaki şekilde verilen devredeki değerleri değiştirerek, giriş ve çıkış sinyallerini inceleyiniz. Not: Eşitlikteki IE akım değeri mA olarak alınacaktır.

26 Dinlediğiniz için; Teşekkürler


"3.Hafta Transistörlü Yükselteçler 3" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları