Terimbilim Doç. Dr. Ender Ateşman.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Teknik Metin Yazarlığı ve Çeviri
Advertisements

Terim Çalışmaları Doç. Dr. Ender Ateşman.
Bilgisayar Destekli Terminoloji Yönetimi
BU KONUDA ÖĞRENECEKLERİMİZ
Terim Çalışmalarında İş Süreci Doç. Dr. Ender Ateşman.
Belirtim ve Tanım Doç. Dr. Ender Ateşman.
Terimbilim Nedir? Doç. Dr. Ender Ateşman.
Kuram Oluşturma Durum Çalıması Eylem Araştırması Alımlama Çalışması
Görev Analizi Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Analitik Eğitim Felsefesi
Terminolojik Kayıt ve Veri Kategorileri Doç. Dr. Ender Ateşman.
Yazışma Teknikleri Doç. Dr. Hüseyin Odabaş. Yönetimde Bilgi Üretim ögeleri, 3M [insan (men), para (money), hammadde-malzeme (materials)] olarak sınıflandırılırken,
PROJE TABANLI ÖĞRENME Konu Adı: Dünyamızın İklim Zenginliği.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
VERİ TABANI VE VERİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ
Katmanlar (Layer).
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
TermTÜRK Terminoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi
KÜMELER İLERİ.
BİLEŞENLERİN GÖSTERİM KURAMI (Components Display Theory)
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Terminoloji Standartları
6.Bölüm Endüstriyel Pazarlar ve Uluslararası Pazarlar
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
KÜMELER.
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
DİZİMBİLİM (SÖZDİZİMİ)
Nitel Araştırma Desenleri
AHLAK NEDİR?.
KÜMELER.
Microsoft Office Access
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
7 yeni kalite aracı Doç.Dr. Nihal ERGİNEL 2010.
Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Rehberlik kavramından ne anlıyorsunuz?
Mesleki Rehberlik.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları
Tefsir İlmi ve Temel Kavramları
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Toplam Kalite Yönetimi
KÜME KAVRAMI 1/24 A B C E Sinan NARMANLI ID :
SAĞLIK YÖNETİMİ TOPLULUĞU Yönetim, en geniş anlamda ortak bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği içinde çaba gösteren birey ya da grupların.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Kümeler Küme, matematiksel anlamda tanımsız bir kavramdır. Bu kavram "nesneler topluluğu veya yığını" olarak yorumlanabilir. Bu tanımdaki "nesne" soyut.
Bir İŞLEM Öğretilecekse, Öğretmenin Sunuda Kullanacağı içerik Öğeleri Öğrencinin Alıştırma + Değerlendirme Etkinliklerinde Kullanacağı İçerik Öğeleri Genelleme.
Bölüm 1 : Genel Kavramlar
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
BİLGİ YÖNETİMİ.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Özel Çakabey Anadolu Lisesi
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
Sağlık sosyolojisi Bireyin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik yapı ile birlikte sağlık ve hastalık olgularına yüklenen anlamların, hastalığa.
UZUN -KISA.
Bilgisayar Bilimi Etik Değerler.
DİNİ KAVRAMLAR VE ÖĞRENME ORTAMLARı Prof. Dr
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
Bilgi Okuryazarlığı Öğr. Gör. Seda AKIN GÜRDAL
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Sunum transkripti:

Terimbilim Doç. Dr. Ender Ateşman

Neden terminoloji? Özel iletişimin temeli olarak terminoloji Yasalar, yönetmelikler ve uluslararası işbirliği Terminoloji ve ekonomi Özel sektör ve terminoloji Çevirmenler için terminoloji Terminoloji ve bilgisayar çevirisi

Terimbilimin görevleri Terim çalışması, yani belirli bir alana ait terimlerin belirlenmesi, tanımlanması ve geliştirilmesi farklı alanlarda ve farklı amaçlarla yapılabilir. Bu nedenle terim uzmanları için genel bir görev tanımı yoktur. Ancak, zahmetli ve masraflı bir çalışma olan terim çalışmasının nasıl ve hangi yöntemlerle yapılacağı konusunda ilkeler tanımlanmıştır.

Terimbilim: Disiplinlerarası bir alan Dilbilimi Doğa bilimleri Standartlaştırma ve dil planlaması Felsefe ve bilgi kuramı Bilgi ve belge yönetimi Bilgisayarlı dilbilim ve bilgi tekniği (knowledge engineering)

Terminoloji nedir? Terminoloji çalışması Alan dili Terim Terimlerin üretilmesi Özel alan dili ve sözdizimi Özel dilin derecelendirilmesi Genel dil ve özel dil

Terimlik ad: bir özel kavramın dilsel gösterimi. belirtim: (terim, terminus) belirli bir bilim, bilgi ya da teknik alanına ait bir genel kavramın göstergesi. bağlam: (konteks) bir belirtimin ya da özel bir deyişin içinde yer alabileceği dil içi ya da dil dışı ilişkiler bütünü. eşanlamlı: bir dilde aynı kavramı göstermek için kullanılan göstergeler (belirtimler) arasındaki ilişki. eşdeğerlik: aynı kavramın farklı dillerdeki belirtimleri arasındaki ilişki. eşyazımlı: (homonym) bir dilde farklı kavramları göstermek için kullanılan belirtimler arasındaki ilişki.

Terimlik (devam) genel kavram: birden çok nesneden soyutlama yoluyla elde edilen kavram. Örnek: gezegen, kule. gösterge: bir kavramın dilsel ya da başka araçlarla temsili. kavram: bir nesneler kümesinden soyutlama yoluyla elde edilen özelliklerden oluşan düşünce birimi. Açıklama: Kavramlar belirli bir dile bağlı değildir, ancak belirli bir dilsel topluluğun toplumsal ve kültürel birikiminin etkisi altındadır. özel kavram: tek bir nesneden soyutlama yoluyla elde edilen kavram. Örnek: Mars, Kızkulesi. kısa biçim: bir belirtimin ya da adın kısa gösterimi.

Terimlik (devam) sözlük: bir ya da birden çok dile ait sözcük hazinesine ait birimlerin ilgili bilgilerle birlikte belirli bir düzen içinde gösterilmesi. sözlükbilim: (leksikoloji) sözlük hazinesi ile ilgilenen bilim. sözlükyazım: (leksikografi) sözlükbilim alanında elde edilen bilgiler temelinde sözcük hazinesinin belirli bir sırayla gösterilişi ve sözcük hazinesinin gösteriliş biçimiyle ilgilenen bilim alanı. sözlükçe: (glossar) tanım ya da açıklamalar içeren sözlük. terimbilimsel kayıt: bir terim veritabanın tek bir terimle ilgili verilerden oluşan bölümü. terminoloji: özel alan sözcük hazinesi. Bir özel alandaki kavramların ve onların belirtimlerinden oluşan toplam.