“Çocuk Korumada Sİyasetçİlerin Önderlİğİ” Panelİ Cİnsel Sömürü ve İstİsmardan Çocuğu Korumak Beşte Bİr KampanyasI Prof. Dr. Tomris Türmen Uluslararası.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İş Sağlığı & Güvenliği Kurulu Bilgilendirme Toplantısı
Advertisements

Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız
“Doğruyu yalnız bırakma acizliğinden,
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
Şİddet Muhammet GÜLER.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
ADLİ TIP ANABİLİM DALI’na
ODTÜ REKTÖRLÜK SUNUMU 9 MAYIS 2014
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA İLİ ULUSAL ANNE ÖLÜMLERİ ÇALIŞMASI
FARKI BİRLİKTE YAŞAYALIM
Cilt Bütünlüğünde Bozulma ve Hemşirelik Yaklaşımı
EŞ SORUNLARI EŞ SORUNLARI HAYATIN İÇİNDEN PSİKOTERAPİ MERKEZİ.
Travmalı hasatalara yaklaşım
ÇOCUK İHMALİ.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK
MEB – ÇİM İŞBİRLİĞİ SAMSUN ÇOCUK İZLEM MERKEZİ.
Duyarlı olalım, çocuk haklarına saygı duyalım…. Çocuğa yönelik şiddet için yaygın olarak kullanılan terim çocuk istismarıdır ve çocuğun ailesi ya da ondan.
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları  Her ne kadar sağlık hizmeti denildiğinde ilk aklımıza gelen hasta ve hekim ilişkisi olsa da bu ilişkide;  Devlet.
Ailelere Ergen Gelişimi Hakkında Dipnotlar
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
HAYIR DİYEBİLMEK LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ AİLE İÇİ ŞİDDET.
ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Kırıkkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi
5. Oturum Olası güçlükler ve çözüm yolları
Çocuk istismarı ve ihmali hakkında genel bilgi
Eğitimin Hedefi Çocuk İstismarının tanımını yapabilmek Çocuk istismarının boyutunu ve önemini kavramak İstismara uğrayan çocuğu fark edebilmek (istismarı.
ÇOCUK İZLEM MERKEZİ DİYARBAKIR ERDAL KARALAR SOSYAL HİZMET UZMANI.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
Çocuk İzlem Merkezinin tanıtımı ve işleyişi
5. Oturum Olası güçlükler ve çözüm yolları
AİLE İÇİ ŞİDDET.
5. Oturum Diğer istismar ve ihmal olgularında bildirim nereye ve nasıl yapılacak? Olası güçlükler ve çözüm yolları.
Eğitimin Hedefi Çocuk İstismarının tanımını yapabilmek Çocuk istismarının boyutunu ve önemini kavramak İstismara uğrayan çocuğu fark edebilmek (istismarı.
AİLE İÇİ ŞİDDET ve ÇOCUK İSTİSMARI
Bölüm 10 Riskli Davranışlar ve Duygusal Rahatsızlık
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 2- AB’ye Uyum. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Bilişim suçları ve güvenliği ile ilgili Türkiye’yi bağlayan bir başka.
ÇOCUK İZLEM MERKEZİ DİYARBAKIR ERDAL KARALAR SOSYAL HİZMET UZMANI.
ŞİDDETİ TANIMA MEB HİZMET-İÇİ EĞİTİM 2007.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
Tıpta Örselenebilir Gruplar Hekim Tutumu
SOKAKTA ÇALIŞAN VE SOKAKTA YAŞAYAN ÇOCUKLAR Sokakta çalışan ve sokakta yaşayan çocuklar; anne veya babası tarafından ihmal edilip,dilencilik,uçucu.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Diyarbakır Çocuk Hastanesi
BİZ KİMİZ 2000 Yılından bu yana farklı organizasyonlarda aktif olarak görev almış; alanında uzman ve akademik anlamda ciddi projelere imza atmış bir ekibiz.
ÇOCUK MAHKEMELERİNDE PSİKOLOJİK DANIŞMAN OLMAK
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
İNTERNET ORTAMINDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMASININ ÖNLENMESİ
HOŞGELDİNİZ.
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
HOŞGELDİNİZ.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü
ÇOCUK İHMALİ VE İSTİSMARI
Çocuklarımızı internette ne gibi tehditler bekliyor?
Module 3. Child Abuse & Neglect
10. hafta: Özel gereksinimli bireylerin korunması, ihmal ve istismar
ÇOCUK İSTİSMARI VE İHMALİNE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM SEMPOZYUMU
S.B.Ü. ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇOCUK İZLEM MERKEZİ Vildan DÖNMEZ Sosyal Hizmet Uzmanı Adli Görüşmeci.
Çocuk İhmal ve İstismarı
Niyazi GÖKÇAY. * Çocuk ve Çocuk İstismarı Nedir? * Çocuk İstismarı Türleri * Çocuk İstismarı Nedenleri * Çocuk İstismarının Sonuçları * İstismar Sonucunu.
Sunum transkripti:

“Çocuk Korumada Sİyasetçİlerin Önderlİğİ” Panelİ Cİnsel Sömürü ve İstİsmardan Çocuğu Korumak Beşte Bİr KampanyasI Prof. Dr. Tomris Türmen Uluslararası Çocuk Merkezi 27 Kasım 2014, Perşembe

Çocuklarla ilgili sorunlar, toplumsal sistemin ve yaşamın bütününden ayrılamaz. Çocuklara ilişkin sorunlar politiktir ve sadece işin uzmanları (öğretmen, doktor, psikolog, yargıç, polis) tarafından çözülemez. POLİTİKACILARIN ÖNDERLİĞİ ŞARTTIR.

28’i mevcut bilgilere katkıda bulunuyor. Politikacılar, kanıta dayalı verileri değerlendirerek politika üretirler. Veriler, adli boyut olduğunda toplanıyor. Çözümler, faili işleyene yönelik Son 12 yılda, Türkiye’de çocukların cinsel istismarı konusunda yayınlanan bilimsel araştırmaların sistematik değerlendirmesi 49 araştırma 28’i mevcut bilgilere katkıda bulunuyor.

BUZ DAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ

TANIM İHMAL - edilgen Yapılması gerekeni yapmamak İSTİSMAR - etkin Yapılmaması gerekeni yapmak

İHMAL Çocuğun bakımından sorumlu kişinin çocuğun bakımı, korunması, kontrolü konusunda kayıtsızlığı sonucunda çocuğun yaşadığı kötü deneyim, yaralanma, hastalık, sakatlık, ölüm. Cezai yaptırım (?) Koruma (?)

İhmal İstismar Fiziksel Duygusal Cinsel

FİZİKSEL İSTİSMAR Fiziksel istismar çocuğa acı veren, sağlığını, fiziksel, ruhsal, gelişimsel veya işlevsel bütünlüğünü bozan, kaza sonucu olmayan, önlenebilir şiddet davranışlarıdır. Dövme, yakma, ısırma, boğma

Fİzİksel İstİsmar Belirtiler Açıklanamayan yaralanma Değişken, çelişkili öykü Açıklanamayan yaralanma Açıklama ile uyumsuz yaralanma Ebeveynlerin “kazayı” başkasına yükleme çabası Çocuğun psikomotor gelişimine uygun olmayan öykü Etnografik araştırmalarda daha az rastlanan bir etik sorunudur. Fakat medikal araştırmalarda, nükleer patlama ile ilgili fizik araştırmalarında daha ciddi sonuçlar doğrabilir. İnsanlarda endişe ve stres yaratıcı ortamlar yaratabilir. Ör: Ölümcül hastalıklar ile ilgili yapılan bir araştırmada kimler ölüyor, akrabaları arkadaşları, sağlık çalışanları bu durumun içinde yer alır. Dallanıp budaklanabilir, sosyal kurumlar da içerisinde olmak üzere. Troyna Carrington : etnik köken araştrmasındai kimin hangi etnik gruba, ırka ait olduğunun karakteristik özellikleri farklı etnik gruplar: urkçılığı güçlendirdiğini savunmuşlardı. Bir araştırmacı ırkçı bir konuşmaya tanık olursa, etik davranabilir mi? Vidich and Bensan: bu topluluğu tanımlayacak az da olsa okuyucu var,toplumsal denetime açılıyor. Bireylere-mekanlara anonim, nickname vermenin avantaj ve dezavantajları? Maurice&Punch: Dartington Hall Devon’da bir özel okul. : sonraki araşamalarında-yayın aşamasındaki sorun: okulu finanse eden vakıf, phd ÖĞRENCİSİ OLAN daRTİNGTON sCHOLL’DA YATILI OLARAK KALANPunch’a bir araştırma fonu veriyor, eski öğrencilertakibi ve incelemesi. Karşılıklı suçlama ve çatışmalara sebep oluor. Eski öğrencileri takip etmenin tek yolu olan eski kayıtlara girmesine izin verilmiyor, baş öğretmenler trf. Tezinden kitaba dönüştürülmesine izin verilmiyot. Anti-instituion olarak tanımlıyor. Çalışanların, öğrencileri manipule ettiğini, eski öğrenciler ile bağın olamdığını etc. Tabiki trust bu işi kabul etmşyorç Mass media. Newspaper. Sosyolojik analiz: Özet, görelilik, genelleme, insanların kendileri veya çalıştıkları kurumlar ile lgili gururlarının kırılması. Ör: Kalıp değişkenler

Fİzİksel İstİsmar Muayene Ekimoz Yüz ve ağız içi yaralanmalar Kırıklar (değişik yaşlarda) Kranial yaralanmalar Yanıklar

EKİMOZ En sık bulgu İyi korunan bölgelerde. Farklı yaşlarda. Geometrik. Simetrik.

mulTIDİSİPLİNER YAKLAŞIM Çocuk doktoru Çocuk psikiyatristi Sosyal hizmet uzmanı Tüm ilgili dallar

TEDAVİ YAKLAŞIMI Bildirim için kanıtlamanız gerekmez, kuşkulanmak yeterlidir. Bildirim Adli bildirim Sosyal hizmetlere bildirim

DUYGUSAL İSTİSMAR Çocuğun psikolojik gelişiminin etkilenmesine veya duraklamasına neden olan, bakımıyla yükümlü kişi tarafından uygulanan sözel saldırılar, aşırı emirler ve tutumlar. (Çocuğu korkutma, aşağılama, suçlama) E 1900´larin basinda, afro- amerikalilar arasinda filizlenen ve buradan dunyaya yayilan dini mezhep. İnsan özerkliine ve insan haklarına aykırı olduğunu, toplumda yalancı, casus ve yalancıların : sosyal düzeni bozduğu gibi itirazlar var. Örtük yöntmeler kulluanılmaz ise hiç bir zaman öğrenemeyeceğimiz şeyler olur! Etnograflar hiç bir zaman açık araştırmada bile her şeyi tüm detayı ile anlatmazlar. Araştırma sorusu Deneklerin konu ile ilgili olmaması olasılığının yüksekliği, bazı bilgilerin ifşası insanların davranışlarını etkiler. Araştırmayı hükümsüz kılar. Ör: Öğretmenlerin kızların erkeklerden fazla konuştuğu konusunda araştırmayı döylemesi etkileşimleri eşitler.

CİNSEL İSTİSMAR Bir kişinin cinsel doyum sağlama amacıyla bir çocuğa yaklaşması, onu kullanması veya başkaları tarafından kullanılmasına izin vermesidir. Zorla, tehditle ya da ikna ederek gerçekleşebilir.

Hangi yaş gruplarında daha sık? CİNSEL İSTİSMAR Türkiye nüfusunun %30’u çocuk Cinsel suçların %47’si de çocuklara karşı Hangi yaş gruplarında daha sık? %30’u 2-5 yaş %40’ı 6-10 yaş %30’u 11-17 yaş Kız/Erkek=3/1 %85 aile içinde Ref: WHO ,2002

KİMLER YAPIYOR ? %75-90 tanıdık biri %50 akraba

Dokunma olmaksızın yapılan istismar Sözel sataşmalar, uygunsuz telefon konuşmaları, teşhircilik, röntgencilik, çocuğun cinsel ilişki sahnesine doğrudan şahit olması, çocuğun pornografik malzemeler için kullanılması Dokunmanın yer aldığı istismar olguları ÇOCUK GELİNLER’in cinsel istismar olduğu unutulmamalı

RİSK FAKTÖRLERİ Toplum Aile Anne-Baba Çocuk Çocuğu koruyan yasaların yetersizliği Çocuğa verilen değerin düşük olması Sosyal eşitsizlik Organize şiddet (savaş, terör) 5. Şiddetin toplumsal olarak kabul edilebilir olması 6. Pedofili, internet 7. Kültürel normlar

Neler yapIlmalI? Multidisipliner-multisektörel yaklaşım. Acil bildirim İkincil örselenmenin önlenmesi ÇİM (Çocuk İzlem Merkezi)

ÇOCUK ODAKLI YAKLAŞIM Tüm çözümler failin cezalandırması yönünde!

Vücutlarının özel bölümlerini Çocuklara hayır demeyi ÖNLEMLER Vücutlarının özel bölümlerini Çocuklara hayır demeyi Yardım istemeyi Kaçmayı öğretmek!

LANZAROTTE sözleşmesİ Çocukların Cinsel Sömürü ve İstimardan Korunması Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 2007

Partiler Üstü MİLLETVEKİLLERİNDEN BEKLENTİLER Sessizliği bozmak, bu konuda kendi seçmenlerinin sorunlarını konuşulurken, bu konuyu dile getirmek Bu konuda yerel, bölgesel eğitim ve araştırma yapılmasını desteklemek Mevcut yasaların uygulanmasını sağlamak Faillere verilen cezaların arttırılması için çalışmak Toplum, çocuklara karşı cinsel istismara duyarlı ancak küçük kız çocuklarının erken/zorla evlendirilmesini kabul ediyor. Çocuk evliliklerin de cinsel istismar olduğu anlatılmalı Çocuk İstismarı konusunda Meclis Araştırma Komisyonu kurulması

Tacize uğrayan çocukların, ileride taciz yapmaya meyilli erişkinlere döneceğini unutmayalım.