1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
ZAMİRLER.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Aşağıdakilerden hangisi “vermek” kelimesinin zıt anlamlısıdır? ? ? ? ?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Tarafından yayınlanmaktadır
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Konu: Zamir (Adıl) SERDAR PALA.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
ZAMİRLER.
(BELİRTEÇ) ZARF.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
ZAMİRLER.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Zamirler(adıllar) Ad olmadıkları halde adın yerini tutan ve söz söyleyenle kendisine söz söylenen kimseleri anımsatan sözcüklere denir. Hazırlayan:Menendi.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİRLER.
EKLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Z A M İ R L E R.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
TEST – 1.
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
DEĞERLENDİRME SORULARI
A.Sözcük halindeki zamirler: 1.Ben bugün okula gittim. Sen neden gelmedin? (Kişi zamirleri) 2.Bunu buradan götür. Şu çok ucuz. (İşaret zamirleri)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
TÜRKÇE ZAMİRLER (ADILLAR).
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
ZAMİR (ADIL).

1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
ZAMİRLER.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
HAZIRLAYAN LEVENT YAĞMUROĞLU
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
Sunum transkripti:

1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı. Verilen saatte kimse gelmedi. Tiyatroya annemle ben gideceğiz.

2/20 Zamir A B C D O zaman aklına önemli bir şey geldi. Dolaptan herhangi birisini aldı ve giydi. Nasıl bir adam olduğunu bilmiyorum. Tiyatroya annemle be gideceğiz. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir vardır?

3/20 Zamir A B C D O kitabı ben de okudum. Sen o soruyu nasıl çözdün. Toplantıya o da gelecekmiş. O kızı görünce tanır gibi oldum. “ O ” kelimesi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olarak kullanılmıştır?

4/20 Zamir A B C D Zavallı kediciği işte o gün görmüştüm. Kendini tutamayıp ağlamıştı. Davranışının doğru olmadığını sen de biliyorsun. Kimseyi dinlemeyip o bildiğini yapıyor. Aşağıdaki cümlelerde altı çizgili sözcüklerden hangisi kişi zamiri değildir?

5/20 Zamir A B C D İşaret İyelik Şahıs Belgisiz “ Falan şunu demiş, filan bunu demiş, sen bunlara aldırma.” cümlesinde kullanılan “ falan filan” ne tür zamirlerdir?

6/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgi zamiri kullanılmıştır? O kadar kızmıştı ki gözü kimseyi görmedi. Dün elektrikler kesildiğinde sizin ki de kesildi mi? Kaymakam, okuldaki kütüphanenin açılışına katıldı. Masanın üstündeki tabakları mutfağa götürdü.

7/20 Zamir A B C D Pazardan Masanın Üstüne Şunları “ Pazardan aldıklarını masanın üstüne, şunları da dolaba koy.” cümlesinde zamir olan kelime hangisidir?

8/20 Zamir A B C D Çalışan her insan sağlam olur. Aşağıdaki cümlelerine hangisinde zamir kullanılmamıştır? Aradan birkaç saat geçmişti. Filmin sonunda bazıları hüzünlendi. Araba yolda bir kadına çarptı.

9/20 Zamir A B C D Belgisiz zamir Kişi zamiri İşaret zamiri Soru zamiri “Sen de kendini ne sanıyorsun?” cümlesinde aşağıdaki zamirlerden hangisi kullanılmıştır?

10/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz zamir kullanılmıştır? Eve gittim ki onlar geldi. Bugünkü sınava hanginiz çalıştı. Maç seyrederken televizyonumuz bozuldu. Utancından kimsenin yüzüne bakamadı.

11/20 Zamir A B C D Çekimlenirken kök değiştirmezler. İsmin hallerini alırlar. Çoğul eki alırlar. Küçültme ekleri alırlar. Aşağıdakilerden hangisi zamirlerin özelliklerinden değildir?

12/20 Zamir A B C D Kaçıncı sınıfa gidiyorsun? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zamiri kullanılmıştır? Günde kaç saat çalışıyorsun? Çocuk Kalbi’ni hanginiz okudu? Müzeleri görmeye ne gün gideceğiz?

13/20 Zamir A B C D Bizimle beraber o da gelecek mi? Bütün cesaretiyle yolda ilerliyordu. Buluştuğumuzda hava çoktan kararmıştı. Ne düşündüğünüzü bir de size sormalı. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul olmasına rağmen, tekil anlamı da taşıyan zamir kullanılmıştır?

14/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin “ - e ” haline girerken kelime kökünde değişikliğe uğrayan zamir vardır? Yola çıkarken bize uğradılar. Bakkaldan aldıklarını buna doldur. Size de geç kalacağını söyledi mi? Hiç sebep yokken bana darıldı.

15/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde basit zamir vardır? Birçoğu dışarıda oynuyordu. Kime söylese şaşırıyordu. Çağırdıklarımın birkaçı gelmedi. Aradığı adresi kimseye sormadı.

16/20 Zamir A B C D Sisli hava tüm şehri kaplamıştı. Bana sorma cevabını bekliyorum. Kutudakilerin birkaçı kırıldı. Başkalarının işine karışma. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır?

17/20 Zamir A B C D “ Birçoğu bana doğru, hızlı gelirken birkaçı onun yanına koştu, bazısı da oldukları yerde kaldı.” cümlesinde kaç tane sözcük halinde zamir vardır?

18/20 Zamir A B C D İlgi zamiri - ilgi zamiri - kişi zamiri - işaret zamiri İyelik zamiri - iyelik zamiri - kişi zamiri kişi zamiri Kişi zamiri - kişi zamiri - kişi zamiri - işaret zamiri İyelik zamiri - ilgi zamiri - kişi zamiri - kişi zamiri “ Oğlum ve kızım sana emanet. Onlara iyi bak.” cümlesinde zamirlerin doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

19/20 Zamir A B C D Aşağıdakilerden hangisinde soru zamiri kullanılmıştır? Hangi çocuk düştü? Bakkaldan kaç yumurta alacağım? Test kaç soruluktu? Yaş gününe kimler geldi?

20/20 Zamir A B C D Kalemimi yer düşürdüm. Sana susmanı söyledim. Çantanın içinde seninkini göremedim. Sessizce oraya otur. Aşağıdakilerin hangisinde ilgi zamiri kullanılmıştır?