OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BEBEK GEBELİK GENÇLİK ÇOCUK YAŞLILIK BESLENME Yaşam Döngüsü.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
VİTAMİNLER.
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE “ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ”

BESLENME ? insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarda düzenli olarak alınmasıdır.

İLK OKUL ÇOCUKLARININ BESLENMESİ İLKOKUL ÇOCUKLARININ BESLENMESİ

ÖNEMİ: *Okul çağı, 6-11 yaş grubundaki çocukları kapsar. *Bu çağ büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı bir dönemdir. *En hızlı büyüme kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşında başlar.

*Vücut ağırlığındaki artış yaklaşık 20 yaşına kadar devam eder. *Boy uzunluğunda artış ise kızlarda 17 yaştan sonra genellikle durur, erkeklerde yavaş da olsa devam eder.

Büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, vitamin ve mineralleri gerektirir. Tüm enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için 6-11 yaş grubu çocukların tüketmeleri gereken besinlerin kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önemlidir.

BESİN GRUPLARI

HER GÜN YEMEMİZ GEREKEN BESİNLER 1 GRUP : SÜT, YOĞURT, PEYNİR. 2. GRUP : ET, BALIK, TAVUK, YUMURTA, KURU BAKLAGİLLER VE FINDIK, FISTIK, CEVİZ VB. 3. GRUP : SEBZE VE MEYVELER. 4. GRUP : EKMEK VE TAHILLAR.

Enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli besin gruplarından biri süt ve süt ürünleridir. SÜT SÜT

Bu gruptan günde iki su bardağı almamız gerekir. SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Süt,yoğurt,peynir, çökelek,süt ile yapılan tatlılar. Bu gruptan günde iki su bardağı almamız gerekir.

NEDEN ENERJİ PROTEİN KARBONHİDRAT (ŞEKER) YAĞ VİTAMİNLER MİNERALLER ENZİMLER/HORMONLAR BAĞIŞIKLIK MADDELERİ

KALSİYUM Kemik ve diş gelişmesi için gerekli bir mineraldir.

A VİTAMİNİ Mukozalar ve görme üzerinde etkilerinin yanında, enfeksiyonlara karşı koruyucu özellikleri sağlar

D VİTAMİNİ Vücudumuzda Kalsiyum ve Fosforum emilimini arttırır. Kalsiyum ve Fosforun kemik ve dişlerde depolanmasını sağlayarak yapılarının daha sağlam ve güçlü olmasına yardımcı olur

K VİTAMİNİ Vücudunuzda herhangi bir kanama olduğu durumda kanınızın pıhtılaşmasında görevli olan proteinlerin yapımında görevlidir. Yani kanamayı durdurur.

E VİTAMİNİ Yaşlılık döneminde ortaya çıkabilecek kalp hastalıkları riskini ile Kanser gibi sağlık sorunları riskini azaltır.

Riboflavin, Vitamin B1, Vitamin PP, Vitamin B5,Vitamin B6, Vitamin B9, Vitamin H, Vitamin B12 vitaminleri ise: Deri ve göz sağlığımız için gereklidirler. Vücudumuzun bütün hücrelerinin enerji oluşumuna yardım ederler Kan hücrelerinin yapımına katılırlar. Vücudumuzdaki hücre çoğalmasında azda olsa etkileri vardır.

PROTEİN Vücudumuzun büyümesini ve gelişmesini sağlar.

ŞEKER Vücutta yavaş yavaş parçalanıp bağırsaklarımızı olumlu yönde etkiler. Vitamin sentezi üzerinde olumlu etkileri vardır.

SÜT YOĞURT PEYNİR GRUBUNDAN GÜNLÜK TÜKETMEMİZ GEREKEN MİKTAR Günlük iki su bardağı süt içilmelidir. Süt yerine aynı miktarda yoğurt da yenilebilir. 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir 1 su bardağı sütle eş değerdir.

SÜT SICAK-SOĞUK SABAH-AKŞAM SADE-KARIŞIK Önemli değil.

AÇIKTA SATILAN SÜTLER KULLANILACAKSA: Süt yarım saat gibi uzun süre kaynatılırsa vitaminleri azalır. Süt kabardıktan sonra karıştırılarak 4-5 dakika kaynatılıp hemen soğutulmalıdır. Cam kaplarda buzdolabında saklanmalı 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir.

Ambalajlı sütler kullanılacaksa mutlaka üretim ve son kullanım tarihlerine dikkat ederek tüketmeliyiz.

BİR BARDAK SÜTTE 6 YAŞINDA BİR ÇOCUĞUN İHTİYACI OLAN; %52 kalsiyum %35 protein %9 A vitamini %12 folat %30 iyot %98 B12 vitamini %12 çinko %6 enerji %11 B1 vitamini %44 B2 vitamini %13 B6 vitamini %18 magnezyum %55 fosfor %30 potasyum %16 niasin

miktarı ortalamaların çok Tüketilen Süt Miktarı Ülkemizde süt tüketim miktarı ortalamaların çok altındadır. Kaynak: Canadean Limited

HER GÜN İKİ SU BARDAĞI SÜT İÇMEK DENGELİ BESLENMENİN İLK KOŞULUDUR.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ 2 KİBRİT KUTUSU KADAR BEYAZ PEYNİR 1 SU BARDAĞI SÜTLE EŞ DEĞERDİR. HER GÜN BİR ÖĞÜN PEYNİR, BİR ÖĞÜN SÜT VEYA YOĞURT ALARAK İHTİYACIMIZI KARŞILAYABİLİRİZ.

ellerine terk edebilir. Çocuklarını düşünen, onları koruyan ve sağlıklı yetiştirilmelerini sağlayan bir ulus, gözü arkada kalmadan, geleceğini daha iyi ve daha güzel olanların ellerine terk edebilir. Mustafa Kemal ATATÜRK