HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ MALNUTRİSYON Öğr.Dyt. Nalan Aydoğan http://www.gencdiyetisyenler.com/
SUNUM PLANI Hasta öyküsü Beslenme öyküsü Ağırlık kaybının saptanması Uygun beslenme planı Öneriler
Hastaya Ait Bilgiler Yaş:10/12 D.A:3300g Boy:49 cm Ş.A.A:6500g
Hasta Öyküsü D.A:3.3000 g (normal) Son bir haftadır diyare (5 kez dışkılama/gün) Ödem yok Hafif dehidratasyon mevcut İştah azalmış
BESLENME ÖYKÜSÜ 5 ay sadece anne sütü (???) Şu anda: Yarı muhallebi Yemek suları (???) Ekmek Hazır meyve suyu(???)
OGA=3300+(6x800)+(4x500)=10.100g 10 kg 100 6.5 kg x= %65’ ine sahip AĞIRLIK KAYBI OGA=3300+(6x800)+(4x500)=10.100g 10 kg 100 6.5 kg x= %65’ ine sahip
WHO MALNUTRİSYON SINIFLAMASI Yaşa Göre Ağırlık < % 70 % 70-80 % 80-90 % 90-110 Durum Ağır Orta Hafif Normal
Ağırlık kaybı %35 Ağır PEM
1. Aşama (1.gün) Enerji:70-80 kkal*6.5kg= 455-520 kkal Protein:1 g*6.5 kg= 6.5 g Sıvı=90-125 ml*6.5 kg= 585-813 ml Besinler Miktar Protein(g) Enerji(kkal) Peptijunior 10ölçek 6 221 Pirinç unu 20 g 1.4 72 Fantomalt 5 ölçek - 100 Glikoz 30 g - 120 7.4g 513kkal
1. Aşama Mamanın hazırlanışı (600 ml) : 6 çay bardağı su temiz bir tencerede 1 silme yemek kaşığı pirinç unu ile kısık ateşte pişirilir. Ilıtıldıktan sonra içerisine 10 silme ölçek peptijunior, 5 silme ölçek fantomalt ve 3 silme yemek kaşığı glikoz eklenerek karıştırılır.
1. Aşama VERİLİŞ ŞEKLİ 8 x 75 ml özel mama
DEHİDRATASYON TEDAVİSİ ilk 4-6 saat sadece 50ml/ kg ORS (400-600 ml ORS) Veya Her dışkılama için 10 ml/kg veya 100 ml/kg/gün (2 saatte 1 veya daha az)
1. Aşama Hafif dehidrate 50ml/kg/4st sıvı alımı
Evde ORS (Oral rehidratasyon sıvısı) hazırlamak için : 1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya 3,5 g NaCl (1 tatlı kaşığı tuz silme), 2,5 g NaHCO 3 (1/2 tatlı kaşığı karbonat), 20 g glukoz (8 tatlı kaşığı toz şeker) katılır.
Vitamin ve Minarel Protokolu 1. Aşama Vitamin ve Minarel Protokolu Mg(OH)2 60-90 mcg/kg/gün ZnSO4 50-60 mg/kg/gün Forbiol 5 mg/kg/gün A vitamini ilk 2 gün:100,000 IU oral sonra:3,000-5,000 IU oral Fe 6mg/kg/gün (2.haftadan sonra) D vitamini 400 IU/gün
2. Aşama (3.gün) Mamanın hazırlanışı (700 ml) : 7 çay bardağı su temiz bir tencerede 1.5 silme yemek kaşığı pirinç unu ile kısık ateşte pişirilir. Ilıtıldıktan sonra içerisine 10 silme ölçek peptijunior, 8 silme ölçek fantomalt ve 4 silme yemek kaşığı toz şeker eklenerek karıştırılır.
2 x 25 ml taze sıkılmış elma suyu 2. Aşama VERİLİŞ ŞEKLİ 8 x 85 ml özel mama 2 x 25 ml taze sıkılmış elma suyu
3. Aşama(4.gün) Ağırlık:6.5kg Enerji:100-125 kkal*6.5 kg= 650-812 kkal/gün Protein:1.5-2 g*6.5kg= 9.7-13 g/gün Sıvı=125-150 ml*6.5 kg= 812-975 ml/gün Besinler Miktar Protein(g) Enerji(kkal) Almiron 18 ölçek 8 398 Pirinç unu 25 g 1.6 88 Yoğurt 150 ml 4.5 86 pekmez 2yemek kaşığı - 80 Fantomalt 5 ölçek 100 Elma suyu 100 ml - 48 12.6g 790kkal
3. Aşama Mamanın hazırlanışı (600 ml) : 6 çay bardağı su temiz bir tencerede 2.5 silme yemek kaşığı pirinç unu ile kısık ateşte pişirilir. Ilıtıldıktan sonra içerisine 18 silme ölçek almiron, 4 silme ölçek fantomalt ve 3 silme yemek kaşığı toz şeker eklenerek karıştırılır.
2 x 50 ml taze sıkılmış elma suyu 3. Aşama VERİLİŞ ŞEKLİ 6 x 100 ml özel mama 2 x 50 ml taze sıkılmış elma suyu 2 x 50 ml yoğurt
4. Aşama Ağırlık:6.5 kg Enerji:125-150 kkal*6.5 kg= 813-975 kkal (5. ve 6. gün) Ağırlık:6.5 kg Enerji:125-150 kkal*6.5 kg= 813-975 kkal Protein:2.5-3 g*6.5 kg= 16.3-19.5 g Sıvı=125-150 ml*6.5 kg= 813-975 ml
4. Aşama Besinler Miktar Protein(g) Enerji(kkal) Similac High Energy 300ml(1.5 kutu) 7.8 300 Yoğurt 200 ml 6 120 Yumurta sarısı 1/8 0.4 4.5 Kıyma/tavuk 10-15 g 3 35 Sebze 1D 1 28 Meyve püresi - Zeytinyağ 10 g 90 Pekmez 15 g 60 Ekmek içi 1 İD 2 70 19,8 817 19.8/6.5=3g/kg 817/6.5=126kkal/kg
Kahvaltı:150 ml Similac High Energy Yumurta sarısı 1/8 1 Yemek kaşığı pekmez Öğle-Akşam:1 Orta Boy kase kıymalı sebze çorba ½ Çay bardağı Yoğurt(50ml) ½ İnce Dilim Ekmek Kuşluk-İkindi:1/2 Çay BardağıYoğurt(50ml) Meyve püresi(100ml) Gece:150 ml Similac High Energy
SEBZE ÇORBA İçindekiler Ölçü Patates 1 küçük boy Havuç Pirinç 1 silme yemek kaşığı Zeytinyağı Su 1.5 su bardağı Hazırlanışı Sebzeleri hazırladıktan sonra, pirinç ve zeytinyağı ile temiz bir tencerede kaynayan sıcak suya ekle, iyice yumuşayıncaya kadar 35-40 dk pişir. Süzgeçten veya blenderden geçir.
YAYLA ÇORBA İçindekiler Ölçü Yoğurt 100 g Su 2.5 su bardağı Pirinç 1 silme yemek kaşığı Zeytinyağı Hazırlanışı: Pirinç ayıklanır,yıkanır. Temiz bir tencerede 2.5 su bardağı su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ayrı bir kapta yoğurt ile yağ iyice karıştırılır. Yoğurdun içine sıcak çorbadan birkaç kaşık koyularak ılıtılır. Yoğurtlu karışım tencereye azar azar karıştırılarak eklenir ve kaynayıncaya kadar karıştırılmaya devam edilir.
Önerilemiz Malnütrisyonlu çocuk beslemeye çalışırken Sabırlı olunmalı neşeli ortam sağlanmalı Çocuk rahatsız edilmemeli
önerilerimiz çocukla ilgilenilmeli İsmiyle hitap edilmeli Oyun ortamı düzenlenmeli Çocuk her sabah beslenmeden önce tartılmalıdır Vücut ağırlığının olması gerekenin %90’ına ulaştığında iyileştiği kabul edilir
önerilerimiz Öğün sayısı en az sekiz olmalıdır Ayda bir veya üç ayda bir çocuk görülerek diyet düzenlenmeli, bir yıl sonrasında da izlenmelidir Öğünlerdeki besinlerin içeriği bebeğin hipoglisemi ve dehidratasyonu açısından ayarlanmalıdır
önerilerimiz Ailelerin gelirine göre hangi besinleri sağlayabileceği öğrenilerek, ek besinler verilmeli Demir desteğinin tedavinin ikinci haftasından sonra başlanacağı unutulmamalıdır
http://www.gencdiyetisyenler.com/
TEŞEKKÜRLER… http://www.gencdiyetisyenler.com/