ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Advertisements

Organik Bileşikler Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince organik bileşiklerle ilgili genel özellikleri.
FAVORSKİİ REAKSİYONU S.
Kimyasal tepkimeler.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER II
NÜKLEOFİLİK SÜBSTİTÜSYON TEPKİMELERİ
Organik bileşikler Genel olarak öncelikle iki guruba ayrılır.
Aminler.
6. KONU: KARBONİL BİLEŞİKLERİ
GENEL KİMYA - IV Aldehit ve Ketonlar Organik Kimyada Temel kavramlar
ALKOLLER Genel formülleri R-OH şeklinde olan organik bileşiklere denir. H-OH Su CH3-OH Alkol NOT: Bir bileşiğin alkol olabilmesi için C atomuna.
BALİKESİR ÜNİVERSİTESİ
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
SANDMEYER REAKSİYONU NURDAN TAMKANLI
Hidrokarbonlar Yapısında sadece H ve C barındıran bileşiklerdir. Üç gruba ayrılırlar: Alkanlar Alkenler Alkinler.
ALİSİKLİK, AROMATİK VE HETEROSİKLİK BİLEŞİKLER I
Alifatik Yapılı Organik Bileşikler (2 saat)
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Organik Kimya Şükriye ÖZCAN
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
Kimyasal Bağlar.
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası
HİDROKARBONLAR C ve H den oluşmuş organik bileşiklere HİDROKARBONLAR denir. Hidrokarbonlar, ALİFATİK ve AROMATİK hidrokarbonlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
HİDROKARBONLAR AROMATİK HK ALİFATİK HK DOYMUŞ HK DOYMAMIŞ HK ALKENLER
Hoffman eliminasyonu.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER I
R-C-H ALDEHİTLER O H-C-H CH3-C-H
3. KONU: ALKİNLER.
2.KONU: ALKENLER.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
KARBOKSİLİK ASİTLER O- R - C O-H+
Alkoller ve Eterler.
Hayatımızda Kimya Temizlik Maddeleri.
ALKİNLER Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
AROMATİK HİDROKARBONLAR
TEMEL ORGANİK KİMYA Mehmet KURTÇA.
ALKANLAR Genel formülleri CnH2n+2 olan doymuş hidrokarbonlara ALKANLAR denir. Alkanlardaki her bir C atomu SP3 hibritlşmesi yapmıştır. Tüm bağlar sigma.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
Alisiklik ve Aromatik Bileşikler
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
ALKENLER (OLEFİNLER) CH2=CH2
9. KONU: AMİNLER.
OZAN GİDER KİMYA 3 (İ.Ö).
Karboksilli Asitler.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
Bileşikler ve Formülleri
HİDROKARBONLAR.
MERYEM KOÇ
HİDROKARBONLAR VE YAYGIN ORGANİK BİLEŞİKLER
İÇİNDEKİLER Organik kimya Hidrokarbonlar Alkanlar Alkanlarda izomeri
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
Hidrokarbonlar Yapısında sadece H ve C barındıran bileşiklerdir. Üç gruba ayrılırlar: Alkanlar Alkenler Alkinler.
Halojenli organik bileşikler
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Alkanlar ve Alkenler.
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORGANİK KİMYA DERS PLANI
Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter
Reaktif Karbon Ara Ürünleri
Eterlerin adlandırılmaları
Alkinler Genel formülleri: CnH2n-2
Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince org a nik bileşiklerle ilgili genel özellikleri anorganik.
ALKOLLER (ROH).
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
KİM0213 ORGANİK KİMYA I (B GRUBU)
Sunum transkripti:

ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR

1. KONU: ORGANİK REDOKS TEPKİMELERİ

Alkenler, yükseltgenme özelliğine sahiptir Alkenler, yükseltgenme özelliğine sahiptir. Bu özellik Bayer deneyi ile gözlemlenebilir. Derişik KMnO4 çözeltisi asetileni, CO2 gazına kadar yükseltger. Alkoller Na, K gibi aktif metallerle H2 gazı açığa çıkarırlar. Tepkime sonunda oluşan diğer ürün alkolat veya alkoksit olarak adlandırılır. Bu tepkime, organik redoks tepkimesidir.

Organik bileşikler yakılırsa CO2 ve H2O oluşur Organik bileşikler yakılırsa CO2 ve H2O oluşur. Bu tepkimeler, organik redoks tepkimesidir. Primer alkoller 1 derece yükseltgenerek aldehitleri oluştururken 2 derece yükseltgendiklerinde ise karboksilli asitleri oluştururlar. Sekonder alkoller yalnız 1 derece yükseltgenebilirler ve yükseltgendiklerinde ketonları oluştururlar.

Aldehit, keton ve karboksilli asitlerin indirgenmesiyle alkol elde edilmesi organik redoks tepkimesidir. Üzümden şarap elde edilmesi organik redoks tepkimesidir. Primer (birincil) alkollerin iki derece yükseltgenmesinden karboksilik asit oluşması organik redoks tepkimesidir. Aldehitlerin bir derece yükseltgenmesi ile karboksilik asit oluşumu organik redoks tepkimesidir.

Karboksilik asitler indirgenebilirler Karboksilik asitler indirgenebilirler. Bir derece indirgenmelerinden aldehit, iki derece indirgenmelerinden primer alkol oluşumu organik redoks tepkimesidir. Karboksilik asitler hem aktif metallerle hem de Mg, Zn ve Ca gibi metallerle H2 gazı açığa çıkarır. Bu tepkimeler organik redoks tepkimesidir. Fotosentez olayı, redoks tepkimesidir.

İndirgenebilirler. Bir derece indirgenmelerinden aldehit, iki derece indirgenmelerinden ise primer alkol oluşur. Esterlerin hidrojenle birleşip indirgenme sonucunda iki mol primer alkol oluşturması organik redoks tepkimesidir.

2. KONU: YER DEĞİŞTİRME (SÜBSTİTÜSYON) TEPKİMELERİ

Doymuş hidrokarbonlar, güneş ışığında halojenlerle yer değiştirme (sübstitüsyon) tepkimesi verirler. Alkinlerde üçlü bağ taşıyan karbonlardan biri veya ikisi de H atomu bulunduruyorsa bu alkin, NH3’lı ortamda AgNO3 ve Cu2Cl2 çözeltileri ile yer değiştirme (sübstitüsyon) tepkimesi verir. (Bu tepkimeler alkinlerin ayıracıdır.)

Karboksilli asit bazlarla tuz ve su oluşturur Karboksilli asit bazlarla tuz ve su oluşturur. Bu tepkime yer değiştirme (sübstitüsyon) tepkimesine örnektir. Karboksilli asitlerle, alkollerin reaksiyonundan ester ve su oluşumu yer değiştirme (sübstitüsyon) tepkimesine örnektir. Açil klorürlerin alkollerle tepkimesinden ester ve asit oluşumu yer değiştirme (sübstitüsyon) tepkimesine örnektir.

Asit anhidritlerin alkol ile tepkimesinden ester ve asit oluşumu yer değiştirme (sübstitüsyon) tepkimesine örnektir. Karboksilli asit tuzlarının alkil halojenür ile tepkimesinden ester ve metal halojenür oluşumu yer değiştirme (sübstitüsyon) tepkimesine örnektir. Karboksilli asitlerle, alkollerin reaksiyonundan ester ve su oluşumu yer değiştirme (sübstitüsyon) tepkimesine örnektir.

Açil klorürlerin alkollerle tepkimesinden ester ve asit oluşumu yer değiştirme (sübstitüsyon) tepkimesine örnektir. Asit anhidritlerin alkol ile tepkimesinden ester ve asit oluşumu yer değiştirme (sübstitüsyon) tepkimesine örnektir. Karboksilli asit tuzlarının alkil halojenür ile tepkimesinden ester ve metal halojenür oluşumu yer değiştirme (sübstitüsyon) tepkimesine örnektir.

Esterler amonyakla yer değiştirme tepkimesi verir.

3. KONU: KATILMA TEPKİMELERİ

Doymamış hidrokarbonlardan alkan elde edilmesi katılma tepkimesine örnektir. Üçlü bağın kısmi doyurulması sureti ile (hidrojenasyon) alken elde edilmesi, üçlü bağın tam doyurulması sureti ile alkan elde edilmesi veya ikili bağın doyurulması sureti ile alkan elde edilmesi katılma tepkimesine örnektir. Alkenler katılma tepkimesi verir (halojen katılması, hidrojen katılması, halojenür asidi katılması ve su katılması).

Alkinler katılma tepkimesi verirler (Br2 katılması, H2 katılması, su katılması, HBr katılması). Alkenlere H2O katılarak alkol elde edilmesi katılma tepkimesine örnektir.

SİKLOALKANLAR KATILMA TEPKİMESİ VERİR Mİ? Siklopropan en kararsız sikloalkandır, bu nedenle katılma tepkimesi verir. Siklobütan zorla katılma tepkimesi verir. Diğer sikloalkanlar katılma tepkimesi vermez. En kararlı sikloalkanlar sikloheksandır.

KATILMA TEPKİMESİNDE MARKOVNİKOV KURALI VE DAYANAĞI Simetrik olmayan alkene polar molekül katılırken pozitif kısım, daha fazla sayıda H atomu taşıyan çift bağ karbon atomuna bağlanır. Markovnikov kuralının dayanağı karbokatyon kararlılığı konusudur.

ALKENLERE BROM KATILMASI Brom (Br2), sıvı bir maddedir. Deneylerde saf bromdan kaçınmak lazımdır. Deneylerde bromun karbon tetra klorürdeki çözeltisini kullanmak gerekir.

4. KONU: AYRILMA (ELİMİNASYON) TEPKİMELERİ

Karboksilli asitlerin dekarboksilasyonu yoluyla alkan elde edilmesi ayrılma (eliminasyon) tepkimesine örnektir. Alkollerden su çekilmesi ile alken elde edilmesi ayrılma (eliminasyon) tepkimesine örnektir. Alkil halojenürlerden hidrojen halojenür çıkarmakla alken elde edilmesi ayrılma (eliminasyon) tepkimesine örnektir.

Dihalojenürlerden halojen ayrılması ile (dehalojenasyon) alken elde edilmesi ayrılma (eliminasyon) tepkimesine örnektir. Alkanlardan H2 çekilmesi ile alken elde edilmesi ayrılma (eliminasyon) tepkimesine örnektir. 2 mol mono alkolden 1 mol su çekilmesiyle eter oluşumu ayrılma (eliminasyon) tepkimesidir.

1 mol mono alkolden 1 mol su çekilmesiyle alkenler oluşumu ayrılma (eliminasyon) tepkimesidir. 2 molekül aynı alkolden 1 molekül su çıkarılarak eter elde edilmesi ayrılma (eliminasyon) tepkimesidir. 2 mol asitten 1 mol su çıkarılmasıyla asit anhidrit elde edilmesi ayrılma (eliminasyon) tepkimesidir.

5. KONU: KONDENZASYON TEPKİMELERİ

POLİMERLEŞME Küçük moleküllü alkenler; kendi aralarında, ikili bağın açılması ve art arda dizilme sonucunda birleşerek büyük molekülleri oluşturur. Bu oluşan bileşiklere polimer bileşik, etkileşmeye de polimerleşme denir. Polimerin yapı taşına monomer denir. Polietilen, polipropilen, teflon ve sentetik kauçuk polimerlere örnek olarak gösterilebilir.

Alkenler ve alkinler polimerleşebilirler. Organizmada protein ve polisakkarit oluşumu kondenzasyon polimerleşmesi tepkimelerine örnektir.

KONDENZASYON POLİMERLEŞMESİ Organizmada protein ve polisakkarit oluşumu kondenzasyon polimerleşmesi tepkimelerine örnektir. Aseton kondenzasyon polimerleşmesi reaksiyonu verir. Kondenzasyon reaksiyonu küçük moleküllerin birleşerek büyük bir molekül ve yanında daha küçük bir molekül oluşturmasıdır.

Bakalit; formaldehit ve fenolün kondenzasyon polimerleşmesi ürünüdür. nFormaldehit+(n+1)Fenol→Bakalit+nH2O