T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ANKARA 10 Kasım 2009 CARACAL 3.Yetkili Merciler Toplantısı 12-13 Ekim 2009 Brüksel Haydar HAZER- Eylem Özlem NALBANTOĞLU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı
TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ
METAB ENCÜMEN TOPLANTISI
REACH Düzenlemesinin Türk Kimya Sektörüne Etkileri
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH kapsamında tarafların görev ve sorumlulukları Nisan 2010, Türkiye.
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH yaptırımları Nisan 2010, Türkiye.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İstanbul 26 Mart 2010 CARACAL 4.Yetkili Merciler Toplantısı 2-4 Şubat 2010 Brüksel Haydar HAZER.
Bürokrasinin Azaltılması ve Vatandaş Odaklı Hizmet Sunumu Çalışmaları
2007 / 30 SAYILI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE TANITIM VE YÖNELTME ÇALIŞMALARI GENELGESİ DOĞRULTUSUNDA İLÇEMİZ İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA YAPILMASI.
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
Denetim Planının Hazırlanması
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ANKARA 10 Haziran 2009 CARACAL 2.Yetkili Merciler Toplantısı Haziran 2009 Brüksel Haydar HAZER- Abdurrahman ULUIRMAK.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
ULUSAL İSG AĞI TOPLANTISI AJANS’IN 2007 YILI ETKİNLİKLERİ SAKİNE OVACILLI 17 NİSAN 2007 ANKARA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Diferansiyel Denklemler
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH Kimyasal Risk ve Güvenlik değerlendirme rehberi Nisan 2010, Türkiye.
MÜRACAAT VE EĞİTİM SÜRECİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 17.EKİM.2009
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Tarafından yapılan girişimler
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP)
DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Ürün Güvenliği Sistemi ve İthalat Denetimleri
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ANKARA 17 Mart 2009 CARACAL 1.Yetkili Merciler Toplantısı Mart 2009 Brüksel Haydar HAZER.
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
GEÇ ÖN-KAYIT REACH SEMİNERİ – Ankara, 11 Kasım 2009 PEDRO GUERRA.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
2011 YILI TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ FAALİYET RAPORU 2011 YILI TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ FAALİYET RAPORU.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
Türk Beyin Takımı Temsilcilik Sistemi
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 10 Aralık 2010 Ankara. Gündem CARACAL için Çalışma Planı Kısıtlamalar Stoktaki Maddeler Eşya içindeki kimyasallara ilişkin rehber.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
Milli Emlak SÜREÇ YÖNETİMİ Çat İlçesi Pilot Uygulaması
MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü
İZMİR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2014 – 2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN TANILAMA SÜRECİ ŞUBAT 2014.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
Getiri Ltd. Şir. Mayıs 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak bu ticari.
REACH - CLP Bilgilendirme Semineri
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
REGLAMENTO EUROPEO REACH SECRETARÍA DE ESTADO DE CAMBIO CLIMÁTICO DIRECCION GENERAL DE CALIDAD Y EVALUACION AMBIENTAL Ankara 11/11/ Avrupa Birliği.
REACH TÜZÜĞÜ EK-XVII KAPSAMINDA KISITLAMALAR YÖNETMELİĞİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
AYLIK HESAPLAMA SİSTEMİ
Yeni ve Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (YETAM) tarihleri arasında gerçekleştirilen faaliyetler.
Ar – Ge Yardımı İstek Formu Dönem Raporu Hazırlanması
Gündem Belge, herhangi bir bireysel veya kurumsal fonksiyonun yerine getirilmesi için alınmış veya fonksiyonun sonucunda üretilmiş, * içerik, * ilişki.
Eğitim Merkezi Seminerleri Eylül 2008 – Haziran 2009 Dönemi Değerlendirmesi Eğitim ve Tanıtım Grubu Ağustos 2009.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
OPODER TİTUBB SİSTEMİNE (TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ ULUSAL BİLGİ BANKASI) ISMARLAMA ORTOPEDİK PROTEZ ORTEZ KAYIT İŞLEMİ Aralık 2015.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
İMMİB REACH ve CLP YARDIM MASASI İMMİB REACH&CLP YARDIM MASASI REACH-Tedarik Zinciri REACH-Tedarik Zinciri TAIEX ÇALIŞTAYI Nisan 2012.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI - Genel Ürün Güvenliği 02 Mayıs 2016, Lefkoşa.
EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
DEVLET ARŞİVLERİ T.C. BAŞBAKANLIK Hülya ŞEN GÖNÜL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
Sunum transkripti:

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ANKARA 10 Kasım 2009 CARACAL 3.Yetkili Merciler Toplantısı Ekim 2009 Brüksel Haydar HAZER- Eylem Özlem NALBANTOĞLU

Gündem: 1- Güvenlik Bilgi Formunda Yer Alacak Kayıt Numarasının Formatı 2- Veri Paylaşımı ve Ortaklaşa Veri Sunumu 3-Kısıtlamalar 4-SVHC 5-Sınıflandırma, Etiketleme ve Ambalajlama(CLP) Tüzüğü 6- Gümrüklerde REACH uygunluk kontrolü 7- REACH Ek IV ve Ek V Rehber Dokümanı 8- Piyasa Gözetimi Tüzüğü ve REACH

1- Güvenlik Bilgi Formunda Yer Alacak Kayıt Numarasının Formatı ( ) Ör: Burada; 05 kayıt tipi rastgele verilen 10 haneli bir sayı 49 hesaplanan kontrol edilebilir toplam (2 rakam değişkenli) 0000 ise liste numarasına karşılık gelmektedir.

1- Güvenlik Bilgi Formunda Yer Alacak Kayıt Numarasının Formatı (Devam) Kayıt numarasının Güvenlik Bilgi Formunda şimdiki haliyle kalması Son dört indeks numarasının yer almaması ve Ek II de değişiklik yapılması Ek II bölüm 1.1 ve 3.4 deki ifade REACH Tüzüğü madde 20(3) kapsamında verilen kayıt numarası ve kayıtla uyumlu olması

1- Güvenlik Bilgi Formunda Yer Alacak Kayıt Numarasının Formatı (Devam) “Yaptırım mercilerinin talep etmesi hâlinde madde tedarikçileri kayıt numarasının tamamını 45 gün içerisinde vermeleri koşuluyla kayıt numarasındaki ortak sunuma ait son dört indeks numarası yer almayabilir”.

2- Veri Paylaşımı ve Ortaklaşa Veri Sunumu Madde 21’e göre üretimin ve ithalatın sadece eksiksizlik kontrolü süre sınırının bitimine kadar devam edebileceğini, yani son tarih 30 Kasım 2010 tarihinin 2 ay öncesi olan 30 Eylül 2010 tarihine kadar kayıt dosyasının sunulması gerektiğini ve eksiksizlik kontrol süresinin 3 hafta olduğu vurgulamıştı. Ortak kayıt yaptıranlar ön-kayıtlarına güvenerek 30 Kasım 2010 tarihine kadar üretimine veya ithalatına devam edebileceği ifade edilmişti. Eğer ortak kayıtlar uygun olarak yapılmışsa kesintiye uğramadan üretimin veya ithalatın devam edeceğini belirtilmişti.

2- Veri Paylaşımı ve Ortaklaşa Veri Sunumu (Devam) AKA -Komisyon işbirliği ile 11 Eylül’de “Lider Kayıt Yaptıranlar Çalıştayı “ düzenlenmiştir. * Web-seminerleri düzenlenmesi (2009 Ekim sonu – 2010 bahar) *Lider kayıt yaptıranlar forumu ( (Eylül 2009) * Özel yardım masası desteği (1 Ekim 2009) * Lider kayıt yaptıranlar için önemli sorunlar ve SIEF ler için en iyi uygulamalar Web-sayfası ( aspx).

3- Kısıtlamalar Geçiş döneminde kısıtlamalar çalışma Planı *Akrilamid -İngiltere ve Hollanda Risk Yönetim Seçeneklerini hazırlıyor - Hollanda SVHC maddesi olarak Ek XV dosyasını hazırladı ve kurumlar arası görüş alınıyor(15 Ekim 2009 son) *Kadmiyum -Komisyon tarafında çalışmalar devam ediyor (kasım sonu çalışma bitecek) * 1,4 Diklorobenzen - Tuvalet temizliyicilerde ve hava temizleyicilerde kısıtlanması için sosyo ekonomik analiz raporu hazırlanıyor (5 ay)

3- Kısıtlamalar (Devam) Geçiş döneminde kısıtlamalar çalışma Planı *Tris (2-kloretil) fosfat (TCEP) -Raportör Ülke Almanya, oyuncak direktifinin revise edilerek konsantrasyon limitlerinin düşürülmesi için komisyonla uzlaşıldı. - Avusturya SVHC tanımlaması için Ek XV dosyasını hazırladı ve kurumlar arası görüş alınıyor (Ekim ortası son) *Perflorooktanik asit (PFOA)ve amonyum tuzu - Çalışmalar Ekim 2009 sonu tamamlanacak * *Fıtalatlar (DNOP,DINP,DIDP,DEHP,BBP ve DBP) - Mevcut kısıtlamaların tekrar incelenmesi için bilimsel deliller değerlendirilecek

3- Kısıtlamalar (Devam) Geçiş döneminde kısıtlamalar çalışma Planı *Ölçüm cihazlarındaki civa -Komisyon sağlıkta kullanılan civa içeren cihazlarla ilgili inceleme raporu hazırlayarak ekim sonunda AKA ya gönderdi. *CMRs: Komisyon Tüzüğü, Halka sunulan ürünlerde yasaklama. * Organokalay,Lamba yağları ve Dikolorometan, Komisyon Tüzüğü - RECH komitesinde oylama (Kasım 2009)

4- SVHC maddeleri REACH madde 57 kriterlerini karşıladığı için 15 madde SVHC tanımlanması için önerilmiştir. Madde adıEC NoCAS NoGön.Üye Ülke Teklif Nedeni 1 antrasen yağı AlmanyaP,B,T 2 antrasen yağı, antrasen pastası, damıtma sonucu açığa çıkan hafif türler; AlmanyaP,B,T 3 antrasen yağı, antrasen pastası,antrasen fraksiyonu AlmanyaP,B,T 4 antrasen yağı, antrasen hafif AlmanyaP,B,T 5 antrasen yağı, antrasen pastası AlmanyaP,B,T 6 ziftli, kömür zifti, yüksek-sıcaklık; Kom.P,B,T C,cat 2 7 akrilamid HollandaC,M, cat,2

4- SVHC maddeleri (Devam) Madde adıEC NoCAS NoGön.Üye Ülke Teklif Nedeni 8 alüminyumsilikat, ateşe dayanıklı seramik lifleri AlmanyaC,cat 2 9 zirkonyum alüminyumsilikat, ateşe dayanıklı seramik lifleri AlmanyaC,cat ,4 Dinitrotoluen İspanyaC,cat 2 11 Diisobutil fıtalat AlmanyaR,cat 2 12 Kurşun kromat FransaC cat 2 R,cat 1 13 kurşun kromat molibdat sülfat kırmızısı; C.I. Pigment kırmızı FransaC cat 2 R,cat 1 14 kurşun sülfokromat sarısı; C.I. Pigment sarısı FransaC cat 2 R,cat 15 Tris(2-kloroetil) fosfat Avusturya R cat 2

5- Sınıflandırma, Etiketleme ve Ambalajlama(CLP) Tüzüğü Nanomalzemelerin sınıflandırılması – Maddeler 30 Kasım 2010 – 67/548/EC Direktifine göre sınıflandırılacak – 1 Haziran 2015 yılına kadar eski sınıflandırma GBF yer alacak – Karışımlar 31 Mayıs 2015 – 99/45/EC Direktifine göre sınıflandırılacak – Tehlikeli maddeler ve kayıta tabi maddeler 3 ocak 2011 yılına kadar AKA ya bildirimde bulunulacak. –Nanomalzemeler CLP tüzüğüne göre sınıflandırılacak ve etiketlenecek

5- Sınıflandırma, Etiketleme ve Ambalajlama(CLP) Tüzüğü Nanomalzemelerin sınıflandırılmasında yaklaşımlar –Nanomalzemeler CLP tüzüğüne göre sınıflandırılacak ve etiketlenecek 1. Veri paylaşımı ilgili tüm bilgileri kapsayacak (çapı,formu vb.) 2.Çapında,formunda ve fiziksel durumundaki değişiklilerin tehlike değerlendirmesini etkileyip etkilemediği belirlenecek 3. Tehlike değerlendirilmesinde tüm mevcut bilgiler dikkate alınacak 4.Nanomalzemelerin testinde kullanılan dozölçümü ve örnek hazırlanmasının uygunluğuna özel önem verilmeli 5.Sınıflandırma durum bazında yapılmalı 6.CLP Tüzüğüne göre sınıflandırılan nanomalzemeler bu Tüzüğe göre etiketlenmeli ve ambalajlanmalı.

5- Sınıflandırma, Etiketleme ve Ambalajlama(CLP) Tüzüğü CLP Ücretler Tüzüğü

6- Gümrüklerde REACH Uygunluk Kontrolü 1.Önkayıt Sertifikası 2.Komisyon ve Üye Ülkelerin Görüşü

7- REACH Ek IV ve V Rehber Dokümanı 1.Rehber Dokümanın Hazırlanışı 2.Hidrojenlenmiş Tollow - Ek IV REACH Başlık II, V ve VI ‘den muaf diğer doymuş yağlar neden muaf değil ? 3. Hidrojenleme yöntemi ile doyurulmuş yağların Ek V kapsamına alınması?

8- Piyasa Gözetimi Tüzüğü ve REACH 1.765/2008/EC sayılı Akreditasyon ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Tüzüğü (AMS) 2008 yılında yürürlüğe girdi ve 1 Ocak 2010 yılında uygulanacak 2. Hızlı Bilgi Sistemi (RAPEX) kurulacak 3. Üye ülkeler 1 Ocak 2010 tarihine kadar Piyasa Gözetimi Programını hazırlayıp Komisyona sunacak

TEŞEKKÜRLER