FAS KRALLIĞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MUSTAFA YEŞİLADA
Advertisements

BETT IN LONDON.
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
KOSOVA CUMHURİYETİ.
IRAK TÜRKLERİ VE İNSAN HAKLARI
Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 15 OCAK 2010.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (SAGP, Milyar $)
SON EKONOMİK GELİŞMELER
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
CEZAYİR DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
NÜFUS POLİTİKALARI.
Brüksel.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Tu ğ ba Turan AVRUPA BİRLİĞİ. AVRUPA BİRLİĞİ NEDİR ? Avrupa Birli ğ i ya da kısaca AB yirmi yedi ülkeden olu ş an ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında.
İRAN UYGARLIĞI.
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
ÜLKE BİLGİLERİ ADI: İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BAŞKENT: TAHRAN YÖNETİM ŞEKLİ : TEOKRATİK CUMHURİYET PARA BİRİMİ : İRAN RİYALİ.
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
Türkiye’nin Avrupa Birliği Süreci
Devletin adı: Litvanya Cumhuriyeti Başkenti : Vilnius 
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
Bayrağı-Armasi Coğrafi durumu  Ülkenin toplam yüzölçümü yaklaşık 2586 kilometrekaredir.  Başkenti ülkeyle aynı adı taşıyan Lüksemburgtur.  Nüfusu.
Belçika.
HİNDİSTAN.
ARNAVUTLUK Yeri:Balkan Yarım Adasında, Kuzey’de ve Doğu’da Yugoslavya ile .Güneyi’nde Yunanistan ile sınırlıdır. Yüzölçümü:28 738km 2 Nüfus: (1991)
AMERİKA. AMERİKA Amerika Birleşik Devletleri, kısaca ABD, Kuzey Amerika kıtasında yer alan, 50 eyaletten oluşan federal bir devlet. ABD Anayurdunun komşuları,
TARİHSEL SÜREÇTE ŞEHİRLER
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ÇİNİN DÜNYA ÜZERİNDE Kİ YERİ
FAS.
Erhan ÖRÜN.  Ermeni Meselesi Nedir?  Dünya Kamuoyunca Kabulü  Avrupa Birli ğ ine Etkileri.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
Norveç.
İSPANYA (Spain).
RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
Lüksemburg.
Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi
ARAPÇA NERELERDE KONUŞULUR?
En fazla müslümanın yaşadığı ilk 10 ülke
En fazla müslümanın yaşadığı 10 ülke
FatImi Tarihi Berat Köse.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Mert Son F HİNDİSTAN. Hindistan Hindistan ya da resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci.
KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İ K. KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İĞİ N B İ Ç İ M İ Dünya Bankası ülkeleri ki ş i ba ş ına dü ş en gayri safi milli gelirlerine (GSMH) göre.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
ORTA AMERİKA ORTAK PAZARI (CENTRAL AMERICAN COMMON MARKET-CACM)
FAS KRALLIĞI.
KÜRESEL TİCARETİN EN ÖNEMLİ ÜÇ UNSURU HAM MADDE-ÜRETİM-PAZAR.
DANİMARKA DANİMARKA KRALLIĞI.
HİNDİSTAN: TEMEL BİLGİLERANAHTAR BİLGİ VE VERİLER  Genel Görünüm:  Dünya’nın coğrafi alanı 7. büyük ülkesi,  Dünya’nın en kalabalık 2. ülkesi,  Dünya’nın.
KAMU YÖNETIMINDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR ÇERÇEVESINDE MERKEZI YÖNETIM VE TAŞRA TEŞKILATI.
Resmi dil: Farsça Başkent: Tahran En büyük şehir: Tahran Yüzölçümü: km² Nüfusu: 75 milyon Para birimi: İran Riyali.
SEYYİD KUTB( ) 1906’da doğdu.
Sunum transkripti:

FAS KRALLIĞI

GENEL BİLGİLER Resmi adı: Fas Krallığı Yönetim Şekli: Anayasal Monarşi Devlet Başkanı: Kral VI.Muhammed Başkenti: RABAT Nüfusu: 31.968.361 milyon (Temmuz 2011 tahmini) Büyük şehirleri: Rabat,Kasablanka,Fes, Marakeş,Tangier, Kenitra Yüzölçümü: 710.850 km2 Coğrafi durum: Kuzey Afrika, Kuzey Atlas Okyanusu ve Akdeniz kıyısında, Cezayir ve Batı Sahra arasında yer alır. Komşu Ülkeleri: Cezayir 1,559 km, Batı Sahra 443 km, İspanya (Ceuta) 6.3 km, İspanya (Melilla) 9.6 km Fas Bayrağı Fas Arması

FAS HARİTASI

FAS’DA ETNİK YAPI Fas nüfusunun % 59’unu Ortadoğu’dan gelmiş Araplar, % 40’ını ise bölgeye daha önce yerleşmiş Berberiler teşkil etmektedir. Faslılar hem diğer Afrikalılardan, hem de Araplardan ayrı bir ulusal benlik bilinci taşımaktadır. Ülkelerini hem bir Arap hem de bir Afrika ülkesi olarak algılayan Faslılar, kendilerini de “Arabo- Berber” olarak nitelemektedir. 2011 Temmuz ayında yapılan referandumla Berberi dili Arapçanın yanı sıra resmi dil olarak kabul edildi. Fransızca da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Fas’DA DİN VE İSLAM  Resmi din İslam'dır. Halkın % 98.7'si Müslümandır. Müslümanların büyük çoğunluğu Maliki, az bir kısmi Hanefi'dir. Çoğu Avrupa asıllı olan Hristiyanların oranı % 1, Yahudilerin oranı da % 0.5'tir.  Fas'a İslâmiyet, İslâm'ın ilk dönemlerinde 686 yılında Ukbe ibnu Nafi komutasındaki ordu ile ulaşmış ve kısa zamanda bütün ülkeye yayılmıştır. Tarih boyunca değişik yönetimlere şahit olan Fas 1912 yılında Fransızlar tarafından işgal edildi ve bu işgal 1956 yılına kadar sürdü. Fransız işgalciler Cezayir'de gerçekleştirdikleri katliam ve zulmün aynısını Fas'ta da gerçekleştirdiler.  Fas'ta mevcut olan İslami cemaatlerin sayısı 29'u bulmaktadır. Bunların bazıları devletin İslamileştirilmesini amaçlayan siyasi faaliyetlerde bulunurken bazıları sadece tebliğ ve eğitim çalışmaları yapmaktadırlar. Bu cemaatlerin çalışma metotları arasında da çeşitli farklılıklar bulunmaktadır.

Fas'taki İslami cemaatler içinde en geniş kitle tabanına sahip olan ve faaliyetlerini en geniş alana yayan cemaatin Islah ve Tecdid Cemaati olduğunu söyleyebiliriz. Bu cemaatin lideri Abdulilah Benkiran 'dır. Bu cemaat önceleri "İslami Cemaat" adıyla faaliyet yürütüyordu. Islah ve Tecdid Cemaati yönetimle herhangi bir çekişmeye girmeden ve daha çok tebliğ ve davet metodunu kullanarak tabana yayılma yolunu tercih etmektedir. Buna rağmen yönetim bu cemaatin çalışmalarına da zaman zaman engel olmakta halka ulaşmasını zorlaştırmak için çeşitli yollara başvurmaktadır. Islah ve Tecdid Cemaati 'nin "Genel Bildiri" başlığını taşıyan bir broşüründe: "Islah ve Tecdid Cemaati halkımızın bütün yasama, yürütme ve yargı kurumlarını İslâm'a dönüştürme konusunda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye ve üstlenmiş oldukları role uygun hareket etmeye çağırmaktadır" ifadesi yer alır. Hareketin başında şu anda başbakan olan Abdülilah Benkiran bulunmaktadır. Bu hareket Müslüman Kardeşler 'den etkilenmiş, onun fikirlerini ve çizgisini benimsemiş; ancak onun örgütsel bağlantı içinde faaliyet yürüten bir kanadı değildi. Fas'taki İslami cemaatlerin önde gelenlerinin ikincisi Adalet ve İhsan Cemaati 'dir. Adalet ve İhsan Cemaati, Islah ve Tecdid cemaatine nispetle daha sert ve tavizsiz bir tutum izlemektedir. Cemaatin lideri Abdusselâm Yasin, 1975'te kral II. Hasan'a "Ya İslâm ya da Tufan" başlıklı ve 100 sahifeden fazla tutan bir açık mektup yazması üzerine delirmekle itham edilerek hapse atıldı. 1978'de hapisten çıkan Abdusselâm Yasin, 1983'te "es-Subh (Sabah)" dergisinin ilk sayısında çıkan bir yazısından dolayı tekrar hapse atıldı ve iki yıl hapiste kaldı. Hapisten çıktığı 1985'den buyana da, başkent Rabat yakınlarındaki Sella şehrinde mecburi ikamete tabi tutulmaktadır.

Fas'taki İslami cemaatlerin önde gelenlerinden biri de İslami Gençlik Hareketi 'dir. Bu hareketin kurucusu Fas'ın Seyyid Kutb'u diye adlandırılan Abdulkerim Muti 'dir. Fas'taki mevcut İslami cemaatlerin ileri gelenlerinin çoğunun bu hareketin içinde yetiştiklerini söyleyebiliriz. Yukarıda sözünü ettiğimiz Islah ve Tecdid Cemaati de bu hareketten çıkmıştır. İslami Gençlik Hareketi 'nin kurucusu Abdulkerim Muti ' hakkında iki kez idam kararı verildi ancak infaz edilmedi. Diğer Fas'a özgü cemaatlerden bazıları şunlardır: Tebyin Cemaati, Fas Mücahitleri Örgütü, Allah'ın Askerleri Örgütü, Mukaddes Cihad Örgütü, Devrimci İslâmcı Gençlik Örgütü. Bunların yanı sıra hilafet konusuna ağırlık vermesiyle bilinen Hizbu't-Tahrir , merkezi Pakistan'da olan ve siyasi alanda herhangi bir faaliyeti bulunmayan Tebliğ Cemaati gibi birtakım akımların da Fas'ta uzantıları bulunmaktadır. Hayra Davet Cemiyeti, Hakka Davet Cemiyeti, Allah'a Davet Cemiyeti, Muhammedi Çağrı Cemaati, Vaaz ve İrşad Cemiyeti gibi birtakım kuruluşlar ise eğitim ve tebliğ çalışmalarına ağırlık vermektedirler.

Fas Kralı vı. Muhammed Fas kralı kendini bölgesinin Emirul Müminini ilan etmiştir. Fas kralı 1963 doğumlu Rabat üniversitesinden hukuk fakültesi mezunu, aynı üniversitede Siyaset bilimi yüksek lisansı yaptı. Sonrasında  Nice Sophia Antipolis Üniversite'sinde hukuk alanında doktora yaptı. 2002 yılında George Washington Üniversitesinden fahri doktora verildi.

FAS’da DİL Resmi Dil: Arapça resmi dil olarak kullanılmaktadır. Ticari Dil: Arapça, Berber lehçeleri, Fransızca

yönetİM 788 yılında Müslüman hanedanlar Fas’ ı yönetmeye başladılar. 1860 yılında İspanya tarafından işgal edilmeye başlandı. Diğer Avrupa devletleri tarafından da işgal başladı. Ancak 1912 yılında tamamen Fransa tarafından işgal tamamlandı. 1956 yılında işgal sona erdi ve 1957 yılında Kral 5. Muhammed tarafından oligarşik monarşi ilan edildi. Ayrıca Fas’ın güneyinde yer alan Batı Sahra üzerinde hak iddia etmektedir. 1975 yılından beri bu bölge kontrol altında tutulmaya devam etmektedir, konu çözümlemeye kavuşmamıştır. NOT: 1975 yılında Faslılar ‘’Yeşil Yürüyüş’’ adı ile ellerinde Kur-an’ı Kerim ile yürüyüşe geçmişler herhangi bir direnişle karşılaşmamışlar ve böylece çölün hakimiyetine kavuşmuşlardır. 1990 yıllarda siyasi reformlar başladı. 1997 yılında iki meclisli yasama organı kuruldu. İnsan hakları ile gelişmeler başladı. Halen kral yönetimde olan ülkede Kralın çok yetkileri bulunmakta ve parlamenter monarşi ile yönetilmektedir.

ekonomİ 2008 2009 2010 2011* GSYH (Milyar $) 88,8 90,5 90,7 100,5   2008 2009 2010 2011* GSYH (Milyar $) 88,8 90,5 90,7 100,5 Reel Büyüme Hızı (%) 5,6 3,8 3,3 4,5 Enflasyon Oranı (ortalama %) 3,9 1 1,1 1,9 Fob İhracat (milyar $) 33,3 26,0 29,9 36,6 Fob İthalat (milyar $) 45,2 35,9 38,9 47,9 Cari İşlemler Dengesi (Milyon $) -4,7 -4,2 -6,2 Toplam Dış Borç (Milyon $) 20.825 23.915 27.095 29.362 Dirhem: Dolar 7,76 8,09 8,42 8,10

1980’li yıllardan itibaren Fas, IMF ve Dünya Bankası ile işbirliği içinde reform sürecine girmiş, süreç kapsamında, dış ticaret rejiminin liberalleştirilmiş, yeni yatırım kanunu çıkarılmış, özelleştirme programı ve bankacılık sistemde iyileştirilmeler yapılmıştır. Dünyanın en büyük fosfat yataklarına sahip olan Fas, ekonomisini tarım, imalat, balıkçılık ve turizm sektörü gelirleri ve dış ülkelerde çalışan Faslıların ülkeye getirdikleri dövizlerle ayakta tutmaktadır. Hükümetin önceliği, gayri resmi verilere göre %23 civarında seyreden işsizlik oranını düşürmek ve ekonomik durgunluğa bağlı olarak artan fakirliği azaltmaktır. Hükümet, 2008-2009’da özelleştirmeye hız vermiş ve ekonomik liberalizasyon yönündeki çalışmalarını sürdürmeye devam etmiştir. ABD ile Fas arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması 2004 yılı Haziran ayında yürürlüğe girmiştir. Ürdün, Mısır ve Tunus ile dörtlü bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalamışdır.

ARAP BAHARI Halk, 2011 yılında Şubat ve Mart aylarında anayasal reform ve daha fazla demokrasi talep etmek; hükümeti, yolsuzlukları ve yüksek gıda fiyatlarını protesto etmek için Rabat ve diğer büyük şehirlerde toplandı. Mart ayı başlarında kral ülkenin anayasasında reform yapmak için komisyon kurma kararı aldı. 2011 yılı temmuz ayında referandum sonucunda yeni anayasa kabul edildi.