KİMYASAL MADDE TAŞIMA VE PAKETLEME İŞARETLEMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TEHLİKE İŞARETLERİ
Advertisements

KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
1-ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Çevre kİmyasi.
5. BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
YANMA VE YANGIN BİLGİSİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
Elementler ve Sembolleri
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
Bileşikler ve Formülleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
Tehlikeli Atıklar & Yönetimi
YANGIN İnsan istekleri dışında gerçekleşen ,istedikleri zaman söndürülemeyen,kontrol altına alınamayan yanma olaylarına denir. YANGIN SEBEPLERİ 1)Dikkatsizlik.
YEDİNCİ HAFTA Ametaller. Hidrojen, oksijen, karbon, azot, fosfor, kükürt ve halojenler. 1.
Kimyasal Tepkimeler.
HİZMETE ÖZEL YANGIN NEDİR? HİZMETE ÖZEL.
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
Deney No: 8 Bazı Tuzların Asitlerle Reaksiyonu SEKİZİNCİ HAFTA.
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
HAZIRLAYAN : BURHAN AY FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
PERİYODİK CETVEL.
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Basit Tepkime ve Denkleştirme
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
Bileşik ve formülleri.
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ASİTLER VE BAZLAR.
ROKET YAKITLARI.
ELEMENT Kimyasal çözümlemeyle ayrıştırılamayan veya bireşim yoluyla elde edilemeyen maddeye Element denir. Elementler aynı cins atomlardan meydana.
ASİTLER & BAZLAR.
Elemetler Ve Bileşikler
MODERN PERİYODİK SİSTEM VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
Mol Kavramı Hafta 10.
YANGIN.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
A Sınıfı İş Güvenlik Uzmanı
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Sunum transkripti:

KİMYASAL MADDE TAŞIMA VE PAKETLEME İŞARETLEMESİ ADR İŞARETLEME FİRMA ADI

KİMYASAL MADDELER Kimyasallar; herkesin yaşamının bir parçasıdır. Dünyada 5–7 milyon değişik türde kimyasal madde bulunmaktadır. Kimyasal maddeler madencilik, kaynakçılık, makine ve fabrika, büro, ev… vb. her alanda kullanılmaktadır. Birçok alanda kullanılan bu kimyasalların üreticiden kullanıcıya taşınması gerekmektedir.

SINIF 1 -PATLAYICILAR Patlayıcılar; darbe, ısı, sürtünme ile yüksek ısı ve basınç oluşturan maddelerdir.

SINIF 1 -PATLAYICILAR 1.1 Kitle halinde ve birden patlayanlar Örn: Dinamit (%75 TriNitroGliserin + %25 Dolgu),TNT (TriNitroToluen), Barut (Potasyum Nitrat + Karbon + Kükürt)

SINIF 1 -PATLAYICILAR 1.2  Mermi, şarapnel parçası ve benzeri fırlatabilen, fakat kitle halinde patlamayanlar. Örneğin: Fişek, Kapsül

SINIF 1 -PATLAYICILAR 1.3  Patlama şiddeti hafif olup, yangın başlatma tehlikesi arz eden patlayıcılar. Örneğin: Havai Fişek

SINIF 1 -PATLAYICILAR 1.4 Önemli bir etki arz etmeyen patlayıcılar. Örneğin: Fünye, Maytap, Oyuncak Kapsül.

SINIF 1 -PATLAYICILAR 1.5 Şiddetli patlayıcı olup kitle halinde patlayabilenler, Örneğin: Amonyum Nitrat-Fuel Oil Karışımı

SINIF 1 -PATLAYICILAR 1.6 Çok şiddetli patlayıcı olup kitle halinde patlamayanlar.

SINIF 2 - BASINÇLI GAZLAR Bütün gazlar basınç altında depolanır ve taşınır. Dolayısıyla potansiyel "Fiziksel Patlama" tehlikesi oluştururlar.

SINIF 2 - BASINÇLI GAZLAR 2.1 Yanıcı gazlar; Kapalı hacimde tüm yanıcı gazlar kimyasal patlama tehlikesi oluşturur. Hepsinin alt (LEL) ve üst (UEL) patlama sınırları vardır. Örneğin: LPG, Hidrojen, Asetilen.

SINIF 2 - BASINÇLI GAZLAR 2.2 Yanıcı ve zehirli olmayan basınçlı gazlar; Sadece fiziksel patlama tehlikesi; Örn: Azot, Argon Ayrıca yakıcılık (oksitleyicilik) tehlikesi; Örneğin: Oksijen

SINIF 2 - BASINÇLI GAZLAR 2.2 Yanıcı ve zehirli olmayan basınçlı gazlar; Sadece fiziksel patlama tehlikesi; Örneğin: Azot, Argon Ayrıca yakıcılık (oksitleyicilik) tehlikesi; Örneğin: Oksijen

SINIF 2 - BASINÇLI GAZLAR 2.3 Zehirli Gazlar; Boğucu Gazlar; Oksijen’in dışındaki bütün gazlar boğucu etkileri nedeniyle zehirli kabul edilir. Örneğin: Karbondioksit, Tahriş edici gazlar; Örneğin: Klor, Formik Asit, Toksik gazlar; Örneğin: Fosgen, Hidrojen Florür

SINIF 3 – YANICI SIVILAR 3.1 Alev alabilen sıvılar; Tutuşma noktası 60.5 oC’den aşağı olan maddeler Örneğin: Benzin, Benzol, Toluol, Etil Asetat, Butanon, Gazyağı, Motorin, Butanol,

SINIF 3 – YANICI SIVILAR 3.2 Yanıcı Sıvılar; Tutuşma noktası 60.5 - 93 oC arasında olan maddeler. Örneğin: Katran, Fuel Oil, Motor Yağları

SINIF 4 – YANICI KATILAR 4.1 Alev alabilen ve kolay tutuşan katı maddeler; Örneğin: Kırmızı Fosfor, Magnezyum, Proksilin plastikleri, Naftalin, Kükürt, ağaç tozu, kömür tozu, un, selüloit.

SINIF 4 – YANICI KATILAR 4.2 Kendi kendine tutuşabilen maddeler; bu maddeler açık havada kaldığında kendi kendine tutuşurlar ve kuvvetli şekilde yanarlar. Uygun ambalajlar içinde havasız ortamda saklanırlar. Örneğin: Beyaz Fosfor, Sodyum-Potasyum-Kalsiyum Fosfor bileşikleri, Alüminyum tozları.

SINIF 4 – YANICI KATILAR 4.3 Su ile reaksiyona girerek yanıcı gaz çıkartan maddeler; su ile hatta havanın nemi ile reaksiyona girerek yanıcı ve patlayıcı olan Hidrojen ve Asetilen gazlarını açığa çıkarırlar. Örneğin: Sodyum, Potasyum, Kalsiyum metalleri, bu metallerin peroksitleri, Kalsiyum Karpit.

SINIF 5 – OKSİTLEYİCİ (YAKICI MADDELER) 5.1 Oksitleyici (Yakıcı) maddeler; bu maddeler kendileri yanıcı olmadıkları halde bünyelerinde yanma için gerekli olan oksijeni bulundurduklarından yanabilen maddelerle temas edince reaksiyon başlatırlar. Örneğin: Hidrojen Peroksit, Perklorik Asit, Sodyum-Potasyum Nitratlar, Bu metallerin peroksitleri, permanganatları, Kloratlar, Perkloratlar, Kalsiyum Karbonat, Kromik Asit, Amonyum Nitrat

SINIF 5 – OKSİTLEYİCİ (YAKICI MADDELER) 5.2 Organik Peroksitler; kendiliğinden parlayarak parçalanma, çok hızlı yanma, şok veya sürtünme etkisine duyarlılık. Başka maddelerle hızlı bir şekilde birleşme ve göze zarar verme özellikleri gösterirler. Örneğin: Benzoil Peroksit, Perasetik Asit, Asetil Peroksit Çözeltisi.

SINIF 6 – ZEHİRLİ MADDELER 6. Sınıf Tehlikeli Maddeler; Deri ve göz soğurması, Mide-bağırsak yolu ve Solunum yolu ile zehirleyebilirler.

SINIF 6 – ZEHİRLİ MADDELER 6.1 Zehirleyici sıvı ve katı maddeler; Anilin, Arsenik, Metil Bromid, Karbon Tetraklorid, Çinko Fosfit, Hidrosiyanik Asit, Talyumtozları, Kurşun bileşikleri, Magnezyum ve Kalsiyum Kloratlar, Cıva bileşikleri, Dimetil Sülfat, Baryum Sülfür, Metil Alkol.

SINIF 6 – ZEHİRLİ MADDELER 6.2 Mikrop bulaştırıcı maddeler; Örneğin: Antraks, Tıbbi Atıklar.

SINIF 7 – RADYOAKTİF MADDELER  7.  Radyoaktif maddeler; İyonize ışınlar yayarak atom ve moleküllerdeki elektronları yerinden koparmak suretiyle ışın hastalıkları oluştururlar.

SINIF 7 – RADYOAKTİF MADDELER Bu sınıfa giren maddeler birim kütle başına aktiviteleri [spesifik aktivite] 70 kBq/kg (0.002 mCi/g)' dan büyük olan herhangi bir radyoizotop (Kobalt [Co-60], İridyum [Ir-192], Teknesyum [Tc-99], İyot [I-131], Sezyum [Cs-137], Amerisyum [Am-241] gibi)  veya bu radyoizotopun bileşikleri veya bunların başka maddelerle karışımları. Örneğin: Radyoterapi işleminde kullanılan aktif gama  kaynakları; Kobalt [Co-60], Nükleer tıp laboratuarlarındaki kaynaklar; Teknesyum [Tc-99], İyot [I-131], Paratonerlerde bulunan radyoaktif maddeler; Amerisyum [Am-241].

SINIF 8 – AŞINDIRICI SIVILAR 8.  Aşındırıcı sıvılar; Kuvvetli asitler ve bazlardır. Demir, alüminyum gibi bazı metalleri aşındırdıkları gibi canlıları dağlayıcı özellik gösterirler. Örneğin: Asitler: Hidroklorik Asit (Tuz ruhu), Sülfürik asit, Nitrik Asit (Kezzap), Bazlar: Sodyum Hidroksit (Kostik), Potasyum Hidroksit, Sodyum Hipoklorit.

SINIF 8 – DİĞER TEHLİKELİ MADDELER 9.  Diğer tehlikeli maddeler; Yukarıdaki sınıflandırmanın dışında kalan tehlikeli maddeler. Örneğin: Asbest, Malathion (Pestisid), Amyant.

Teşekkürler !