KESİTSEL ARAŞTIRMALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜŞÜK PREVALANS HEKİMLİĞİ
Advertisements

Korelasyonel AraştIrma Nedir?
Prof. Dr. Emel Gür İ.Ü C.T.F Çocuk Sağ. ve Hast. ABD
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ)
BÖLÜM 6 DENETİM TESTLERİ
 Sık görülen,  Morbidite ve mortalitesi yüksek olan,  Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen,  Büyük ekonomik yük getiren,  Farkındalığı ve erken tanısı.
Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi
GEÇERLİLİK ve GÜVENİLİRLİK
ERKEN TANI Hastal ı klar ı n, klinik bulgu ve belirtileri ortaya ç ı kmadan tesbit edilmesine erken tan ı denir.
Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması PatenT2
Kalp-Damar Sistemi Hastalıkları Hakkında Bilgi
TIPTA ÇALIŞMA DÜZENLERİ VE İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
PARAMETRİK ANALİZ TEKNİKLERİ
ÖLÇÜM YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
BAĞIMLI İKİDEN ÇOK GRUBUN KARŞILAŞTIRILMASINA İLİŞKİN HİPOTEZ TESTLERİ
ÖNEMLİLİK TESTLERİ Dr.A.Tevfik SÜNTER
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2008/bby208/
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
VAKA-KONTROL ARAŞTIRMALARI
EPİDEMİYOLOJİ Toplumda görülen sağlıkla ilgili olayların dağılım ve nedenlerini inceleyen bilim dalıdır.
BİYOİSTATİSTİK TANIMLAR Dr.A.Tevfik SÜNTER
Sıklık Tablolarından Elde Edilen Tanımlayıcı İstatistikler
Epidemiyolojik Araştırma Tipleri ve Bazı Temel Kavramlar R. Erol Sezer
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
YAŞLILARDA LABORATUVAR TESTLERİNİN YORUMLANMASI
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Tarama araştırmaları (TA)
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Uluslarası Katılımlı 1. Ulusal Aile Hekimliği Günleri
Ölçme Sonuçlarının Değerlendirilmesi
Epidemiyolojik Araştırma Tipleri ve Bazı Temel Kavramlar R. Erol Sezer
Meta Analizinde Son Gelişmeler
ÖĞR. GÖR. ELİF ÜNALAN ÖZÇELİK
Uygulama I.
DEĞİŞKEN TİPLERİ ve SPSS’ de VERİTABANI HAZIRLANMASI.
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
Bilimsel Araştırmalarda Yöntem/Metod
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
İş Sağlığında Sık Kullanılan Epidemiyolojik Ölçütler
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH
Herhangi bir konuyu incelemek amacıyla çalışmanın/araştırmaların planlanmasını, verilerin toplanmasını, değerlendirilmesini ve bir karara varılmasını sağlayan.
BÖLÜM 2 Endüstri/Örgüt Psikolojisinde Araştırma Yöntemleri.
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ Mann_Whitney U
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Lineer Regresyon. Amaç: Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çeşitli bağımsız değişkenleri kullanarak bir nümerik değişkenin değerini.
Bu sorun ve hastalıkların nedenleri/risk faktörlerinin belirlenmesi
SAHA TARAMALARI.
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
VAKA KONTROL ARAŞTIRMALARI (Retrospektif Araştırmalar)
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
UYGULAMA II.
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Araştırma Modeli. İç Geçerliği Etkileyen Faktörler (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2005) 1. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer.
Klinik Bilgi Sistemleri
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
Sunum transkripti:

KESİTSEL ARAŞTIRMALAR Kesitsel Araştırma Toplum Saha Taraması Prevalans Araştırması Durum Saptama Araştırması

Genel Özellikleri * Uygun bir yöntemle toplumu temsil eden bir örnek seçilir. Ayrıca kontrol grubu seçilmez. * Belirli bir hastalığın veya durumun araştırma sırasındaki sıklığını belirlemek üzere elde edilen ölçüte prevalans hızı adı verilir. * Veri kaynağı olarak rutin sağlık kayıtları, anketler, fizik ve laboratuvar muayenelerinin sonuçlarını içeren formlar kullanılabilir.

Genel Özellikleri * Toplumun tümü veya örneğe seçilen kesimin araştırmaya yüksek oranda katılması elde edilen sonuçların güvenilirliğini arttırır. * Bir araştırmada birden fazla hastalık veya durumun görülme sıklığı belirlenebilir. Bunlara çok amaçlı taramalar adı verilir.

Örneklem Seçimi İki şekilde olabilir; 1- Tüm ülkeyi veya bir bölgeyi temsil eden bir örnek seçilebilir, 2- Çeşitli konularda yüksek risk taşıyan belirli gruplarda çalışma yapabilir. - Fabrika, - Yurt, - Kışla v.b.

Kesitsel Araştırmalar Risk Altındaki Toplum  (Uygun örnekleme yöntemi) Örnek (Anket, FM, Lab.)   Etken (+), Hastalık (+) (a) Etken (-), Hastalık (+) (c) Etken (+), Hastalık (-) (b) Etken (-), Hastalık (-) (d)

Elde Edilen Ölçütler Toplam Prevalans = (a+c)/(a+b+c+d) x k Etken (+) Prevalans = a/(a+b) x k Etken (-) Prevalans = c/(c+d) x k

Kesitsel Araştırmalarda Toplanan Verilerin Özellikleri * Kişisel sosyodemografik özellikler: Yaş, cins, medeni durum, eğitim, alışkanlıklar, çocuk sayısı * Kişilik yapısı, * Meslek, * Çalışma durumu, * Ekonomik durumu, * Çevreye ilişkin fizik ve biyolojik bilgiler: Konut koşulları, çalışma yeri koşulları, * Sağlığa ilişkin davranışlar, * Sağlık hizmetlerinden yararlanma, * Muayeneler, * Laboratuvar testleri: Kan ve idrar tetkikleri, radyolojik muayeneler, biyokimya tetkikleri, v.b.

Katılma Oranı ve Etkileyen Faktörler 1- Araştırmanın konusu, 2-Katılacak kişilerin özellikleri (yaş, meslek, eğitim, v.b.), 3- Araştırma bölgesinin özellikleri, 4-Soru sayısı ve nitelikleri.

Verilerin Analizi Ön Analizler * Her değişkene ait veriler tanımlanır (ortalama, ortanca, en yüksek ve en düşük değer, standart sapma, standart hata), * Her değişken için marjinal (tek yönlü) tablolar elde edilir. Örn: Cins Yaş - Erkek - 15-24 - Kadın - 25-34 - 35-44

İleri Analizler İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkinin araştırılmasına yönelik analizlerdir. * İlk aşamada bağımlı değişkenin (prevalansın) herbir bağımsız değişkenle ilişkileri incelenir (X2, t testi, korrelasyon katsayısı). * Çok değişkenli analizler yapılabilir (çoklu regresyon analizi, varyans analizi gibi).   Örn. Tablo 1. Kadınlarda Yaşa Göre HT Prevalansı Yaş Grupları HT Prevalansı (%) 15-24 5.0 25-34 8.0 35-44 16.0 TOPLAM 12.0

Kesitsel Araştırmaların Yarar ve Sakıncaları 1- Düzenli kayıt sistemi olmayan toplumlarda, toplumun sağlık düzeyi konusunda kısa sürede, düşük maliyetle, yararlı veriler elde edilir. 2- Birden fazla sağlık sorununu saptamaya yönelik kesitsel araştırmalar daha da ucuza mal olur. Örn: Tbc. Taramasında; HT + anemi + bedensel sakatlıklar. 3- Sonuçlar topluma veya kendi evrenlerine genellenebilir. 4- Toplum sadece belli bir zaman diliminde değerlendirildiği için nedensel ilişkiler kohort araştırmalarında olduğu gibi güvenilir değildir. 5- Geçmişe yönelik bilgiler alınıyorsa hafıza faktörü burada da etkilidir.

SAHA TARAMALARI Epidemiyolojinin en önemli görevlerinden birisi hastalıkların erken tanılarının yapılmasıdır. Erken tanıda iki yola başvurulur: 1- Hastalığın en erken semptomlarını yakalamak, 2- Henüz semptom vermeyen kişileri bulmak.

“Saha Taramaları” (Şüpheli hastaların sağlamlardan ayrılması)   Görünüşte Sağlıklı Toplum   Negatifler (sağlıklılar) Şüpheli Vakalar  Kesin Tanı Yöntemi   Hastalar Sağlıklılar  TEDAVİ

Kitle Taramaları İçin İlkeler 1- Taranan hastalık toplum için önemli sağlık sorunu olmalıdır, 2- Tanı konulabilecek bir presemptomatik dönemi olmalıdır, 3- Basit ve güvenilir bir tanı yöntemi olmalıdır, 4- Tedavisi olmalıdır, 5- Erken tanı harcamaları çok fazla olmamalıdır.

Tarama Testlerinde Bulunması Gereken Nitelikler 1- Basitlik: Hekim dışı personel tarafından da kolaylıkla uygulanabilecek kadar basit olmalı. 2- Kabul Edilirlik: Maddi ve manevi travma yaratmamalı. 3- Doğruluk: Ölçüm sonuçlarını doğru vermeli. 4- Ucuzluk: Zaman, insan gücü ve para harcamaları düşük olmalı. 5- Tutarlılık: Testler tekrarlandığında aynı sonuçlar elde edilmeli. 6- Duyarlılık: Testin, taranan toplumdaki gerçek hastaları ortaya çıkarabilme özelliği. 7- Seçicilik: Testin, taranan toplumdaki sağlamları ayırabilme özelliği.

Duyarlılık= a / (a+b) x k Gerçek Hastalık Test Sonucu Toplam (+) a b a+b (-) c d c+d   a+c b+d a+b+c+d Duyarlılık= a / (a+b) x k Seçicilik= d / (c+d) x k Yalancı (-) = b Yalancı (+) = c Hastalığın Gerçek Prevalansı = (a+b / a+b+c+d) x k