ÇİZİLMESİ İSTENEN DÜZ KOLLU ARASI SAHANLIKLI MERDİVEN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KATMANLAR (LAYER), RENKLER, ÇİZGİLER
Advertisements

DENGELENEREK ÇİZİLMESİ İSTENEN DÖNEL MERDİVEN
YAPI ELEMANLARI – TEMEL UYGULAMASI
PERSPEKTİF Yukarıya doğru uzanan kenarlar YÜKSEKLİK kenarlarıdır.
Binanın her tarafından 45 cm saçak çıkacaktır
Çatı Planı Ö: 1 / 50 A-A Kesiti Ö: 1 / 50 B-B Kesiti Ö: 1 / 50
PERSPEKTİF PERSPEKTİF (İZDÜŞÜM) :Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek şekilde.
A-A KESİTİNİN ÇIKARILMASI
RIHTLARI YARDIMCI ÇİZGİLERLE GÖSTERME:
HARİTA BİLGİSİ.
KESİT ÇİZİMİNE BAŞLAMA:
Layer (katman)larla Çalışmak
Üstte şeması verilen yapının:
ÇEMBER VE DAİRE.
DÖŞEME KESİTİNİN ÇİZİMİ
SU KAYNAKLARI MÜHENDİSLİĞİ
B-B KESİTİ İÇİN YARDIMCI ÇİZGİLERİN ÇİZİMİ:
1/27 GEOMETRİ (Kare) Aşağıdaki şekillerden hangisi karedir? AB C D.
Konu Başlığı.  Açıklamalar… Köprü Vereceğiniz Düğmeleri Bu Alana Yapın. Düğmeleri kendiniz yapacaksını z düzeni- çalışması- doğru çalışması- kullanışlılığı.
DÖŞEME KESİTİNİN ÇİZİMİ
B-B KESİTİNİN ÇİZİMİNE BAŞLAMAK
POSTA KESİTLERİ (EN KESİTLERİ)
ÖLÇÜ BİRİMLERİ ÖLÇEK Prof. Dr. M. Fatih SELENAY 2.Hafta.
B-B Kesiti Ö: 1/50 Verilmeyenler serbesttir.
5 KONUM VEKTÖRÜ M.Feridun Dengizek.
Karenin Çevre Uzunluğu
TEKNİK RESİM DERSİ Öğr. Gör. Berivan Polat
Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
DİKDÖRTGEN Dikdörtgenler prizması şeklindeki cisimlerin yüzeyleri dikdörtgensel bölgedir. Dikdörtgensel.
TEST – 1.
ÇEMBERİN VE ÇEMBER PARÇASININ UZUNLUĞU
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
Çevre ve Alan İlköğretim 6. Sınıf.
DÖŞEMELER.
EŞİTSİZLİK GRAFİKLERİ
YETERLİ SAYIDA ELEMANININ ÖLÇÜLERİ VERİLEN ÜÇGENİ ÇİZME
Karenin Özellikleri Karenin Tanımı Karenin Çevre Uzunluğunu Hesaplama.
BASİT EĞİLME ALTINDAKİ KİRİŞLERİN TAŞIMA GÜCÜ
Neler öğreneceğiz Temel Çizimler Üçgen Çizimleri
ÜÇGEN Üçgen prizma şeklindeki cisimlerin alt ve üst yüzeyleri üçgensel bölgedir. Üçgensel bölgeyi çevreleyen kapalı şekil ise üçgendir. Üçgen prizma.
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ BOYUNA PROFİL NİVELMANI ENİNE PROFİL NİVELMANI
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ PROFİL NİVELMANI.
1/500 Çizim Tekniği Topografya; arazinin eğim çizgilerinin gösterilmesi, eğim kotlarının yazılması, Ev/çok katlı bina ve bahçe girişlerinin gösterilmesi,
ÜÇGENLER SAYFA:1 SAYFA:14 SAYFA:2 SAYFA:15 SAYFA:3 SAYFA:16 SAYFA:4
ALTI PARÇALI ETEK (MODEL: 205)
İzdüşüm Bir cismin, herhangi bir düzlem üzerine düşürülen görüntüsüne izdüşüm denir.Görüntünün oluşması için uygulanan metoda da izdüşüm metodu denir.
ŞAP KOTU DAĞITIMI NASIL YAPILIR
Giriş Var olan datalarınızın yolunu gösteriniz..
TEKNİK RESİM Perspektifler.
Ölçme Bilgisi Ölçü Birimleri, Ölçek
DÖŞEMELER.
TEKNİK RESİMDE KESİT GÖRÜNÜŞ
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
GÖRSEL SANATLAR UYGULAMA ÖDEVİ PORTRE NEDİR? HAZIRLAYANLAR ERHAN ÖZTEP
Güvenli bir merdiven inşa etme
BENZERLİKLE İLGİLİ PROBLEMLER
BENZERLİKLE İLGİLİ PROBLEMLER
GÖRSEL SANATLAR UYGULAMA ÖDEVİ PORTRE NEDİR? HAZIRLAYANLAR ERHAN ÖZTEP
DÖŞEMELER.
PERSPEKTİF NEDİR ? Perspektif, doğadaki iki boyutlu ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesine denir.
Pergel Yardımıyla Dik Doğru Çizmek
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
DESEN NEDİR ? Tahta, çini, kumaş, kâğıt gibi yüzeylerin üzerinde varlıkları, nesneleri belirli çizgilerle gösterme, betimleme. Görsel bir etki yaratmak.
ALAN HESAPLAMALARI Doğru Parçası Milyonlarca Noktanın Birleşmesi ile oluşmuştur. … Şeklin Çevresini Ölçmek için uzunlukları.
KOLON YÜKLERİNİN HESABI
MERDİVENLER 8. HAFTA.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
MERDİVENLER.
Tek Doğrultuda Çalışan Plak Döşemeler
Sunum transkripti:

ÇİZİLMESİ İSTENEN DÜZ KOLLU ARASI SAHANLIKLI MERDİVEN Tek.Res. Mustafa PERİZ ÇİZİLMESİ İSTENEN DÜZ KOLLU ARASI SAHANLIKLI MERDİVEN

BASAMAK GENİŞLİĞİ VE RIHT YÜKSEKLİĞİ HESAPLAMA Bir merdiven planının çizimine başlamadan önce yapılacak ilk iş basamak genişliği ve rıht yüksekliğini dolayısıyla basamak adeti ve rıht sayısını hesaplamaktır. En uygun basamak genişliği ve rıht yüksekliğini hesaplamak için ( 2 h + b = 62-63 cm ) formülü kullanılır. Bir merdivende kaç adet rıht olduğunu hesaplamanın en kolay yolu (en uygun rıht yüksekliği 17.5 cm kabul edilir.) kat yüksekliği 17.5 cm ye bölünür. Buradan çıkan tam sayı ise bize rıht sayısını verir. Fakat ondalıklı bir sayı çıkarsa o zaman hesap şöyle yapılır. Çıkan ondalıklı sayı en yakın tam sayıya çevrilir ve bu sayı rıht sayısı kabul edilir. Bu sefer kat yüksekliği bu tam sayıya bölünür ve çıkan ondalıklı sayı bize rıht yüksekliğini verir. DİKKAT: İnşaatçılıkta ondalıklı ölçü yalnızca merdivenin rıht yüksekliğinde kullanılır 17.8 cm, 16.9 cm vb. Bu merdivenimizin hesabını yapalım. 2 h + b = 62-63 cm 280 : 17.5 = 16 adet ( rıht yüksekliği ) ( 2 x 17.5 ) + b = 62-63 cm b = 63 – 35 = 28 cm ( basamak genişliği ) ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- h = 17.5 cm--------16 adet b = 28 cm----------14 adet Tek.Res. Mustafa PERİZ

Çizeceğimiz merdiveni önce kafamızda canlandıralım Tek.Res. Mustafa PERİZ Çizeceğimiz merdiveni önce kafamızda canlandıralım

MERDİVEN EVİNİN DUVARLARININ ÇİZİMİ. Tek.Res. Mustafa PERİZ MERDİVEN EVİNİN DUVARLARININ ÇİZİMİ. Önce sahanlığın geniş kenarına bitişik duvar çizilir. Daha sonra verilen ölçülere göre merdiven kollarına bitişik duvarlar çizilir.

Tek.Res. Mustafa PERİZ Sahanlık MERDİVEN KOVASI, SAHANLIK VE SAHANLIK KENARINDAKİ İLK RIHTLARIN ÇİZİMİ. Önce merdiven kovası çizilir. Daha sonra sahanlık sınırını belirten ilk rıhtlar, kova çizgisinin sahanlıkla ortak olan kenarından 15 cm veya basamak genişliğinin en az yarısı kadar ileriden başlatılır. (Sahanlık genişliği basamak genişliğinden az olamaz.)

Tek.Res. Mustafa PERİZ BASAMAKLARIN ÇİZİMİ. Sahanlık kenarından başlayarak daha önceden hesapladığımız adette basamaklar çizilir.

Tek.Res. Mustafa PERİZ ÇIKIŞ HATTININ ÇİZİMİ. Basamak ve sahanlık ekseninden geçeçek şekilde çıkış hattı çizilir. Başlangıç noktasından başlayarak bitiş noktasına doğru, çıkış hattı çizgisiyle rıht çizgisinin kesiştiği noktanın hemen üstüne rıht numaraları verilir.

Tek.Res. Mustafa PERİZ PENCERE ÇİZİMİ. Uygun görülen yere ve istenilen ölçüde pencere çizilir.( Kiriş ile döşeme betonu arasındaki mesafeler dikkate alınarak tasarlanır.

Tek.Res. Mustafa PERİZ KORKULUK ÇİZİMİ. Uygun gördüğünüz yere çizin. ( Siz karar vereceksiniz. Kova içerisine çizerseniz çıkışı rahatlatırsınız veya şekilde görüldüğü gibi basamakların üstüne gelecek şekilde çizerseniz çıkışı daraltırsınız.)

PLANA SON YAPILACAK İLAVELER. Tek.Res. Mustafa PERİZ PLANA SON YAPILACAK İLAVELER. Ölçümlendirmeler ve taramalar yapılır, kotlar yazılır, ve kesit çizgisi çizilir.

Tek.Res. Mustafa PERİZ PLANIN SON HALİ