BASİT MAKİNELER (Konu Anlatımı).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayatımızı Kolaylaştıran Basit Makineler
Advertisements

AD-SOYAD: Aysu KANTEMİR
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
BASİT MAKİNELER.
BASİT MAKİNELER Nisan 17.
BASİT MAKİNELER Y.Y S.Erbil.
Kütle Maddeleri sahip olduğu özelliklerden biri de miktarlarıdır.Her maddenin belirli bir miktarı vardır. Maddenin miktarı kütle olarak adlandırılır. Alışveriş.
Kazanımlar : Geometrik Cisimler
İŞ ve ENERJİ Enerji:İş yapabilme yeteneğidir.
Kütle Maddelerin sahip olduğu özelliklerden biri de miktarlarıdır. Her maddenin belirli miktarı vardır. Maddenin miktarı kütle olarak adlandırılır. Alışveriş.
BASİT MAKİNELER Nisan 17.
BASİT MAKİNELER.
Kuvvet ve Hareket Kuvvet ve Hareket Kuvvet ve Hareket.
BASİT MAKİNELER.
İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ 8.SINIF İLKAY UMUR
ADI SOYADI : MERAL KILIÇ HAZIRLAYAN BÖLÜMÜ : SINIF ÖĞRETMENLİĞİ SINIFI : 3-A NUMARASI :
Evimizde kullandığımız alet ve makineleri tanımaya ne dersiniz….
Sürtünme Kuvveti.
Makina Elemanlarının Mukavemet Hesabı
BASİT MAKİNALAR 1- EĞİK DÜZLEM:
AĞIRLIKTA BİR KUVVETTİR
SARMAL YAYLAR Maddeler üzerinde kuvvet uygulandığında,şekillerinde az yada çok değişmeler olur. Bir yay çekilirse uzar,sıkıştırılırsa kısalır.Süngeri elimizle.
FİZİK DERSİ SINAVI SORULARI (3)
2007 / 2008 ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM LİSE 10 FEN SINIFI FİZİK DERSİ 1. YAZILI SINAVI (1) Ad: Soyadı: Okul no: Tarih: Sınav notu: x-x +y -y F1F1 F3F3.
KUVVET VE HAREKET.
2006 / 2007 ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM LİSE 10 FEN SINIFI FİZİK DERSİ SINAVI SORULARI (1) Ad: Soyadı: Okul no: Tarih: Sınav no: N 7N 8N Şekildeki.
KALDIRAÇLAR
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
KUVVET SİSTEMLERİNİN İNDİRGENMESİ
BASİT MAKİNELER GÜNLÜK HAYATTA YAPTIĞIMIZ İŞLERİN BİR ÇOĞUNDA ÇEŞİTLİ ARAÇLARA İHTİYAÇ DUYARIZ ÖRNEĞİN BİR ÇİVİYİ SÖKERKEN KERPETEN BİR VİDAYI SIKARKEN.
3.Maddenin Ölçülebilir Özellikleri
BASİT MAKİNELER “HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN MAKİNELER”
MEKANİK SİSTEMLERİNİN TEMEL ELEMANLARI
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
KUVVET VE HAREKET.
 Makara bir eksen etrafında dönebilen yuvarlak bir plak ve ona sonunda askısı olan bir çerçevenin tuturulduğu bir cihazdır.
BASİT MAKİNELER.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
ÜNAL URUL FEN VE TEKNOLOJİ 3.Maddenin Ölçülebilir Özellikleri.
ÇEMBER VE DAİRE.
FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETMENİ SUAT ALTAY
**BASİT MAKİNELER**.
Madde ve Özellikleri.
BASİT HARMONİK HAREKET
MADDE HACMİ VE KÜTLESİ OLAN VARLIKLARA MADDE DENİR.
Çakmaklı Cumhuriyet Anadolu Lisesi
BÖLÜM 14 TAŞIT KULLANIM KARAKTERİSTİKLERİ VE DİREKSİYON SİSTEMİ.
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK
DERS :FEN VE TEKNOLOJİ KONU:BASİT MAKİNELER
- BASİT MAKİNELER -  .
BASİT MAKİNELER.
FEN VE TEKNOLOJİ BASİT MAKİNALAR
BASİT MAKİNALAR Günlük hayatımızda işlerimizi kolaylaştırmak için yapılan basit aletlere basit makineler denir.
1.Ünite insanda üreme büyüme ve gelişme
- BASİT MAKİNELER -   Hamza Solak.
MKM 308 Makina Dinamiği Makinalarda Kütle ve Atalet Momenti İndirgemesi Prof. Dr. Recep Kozan Yrd.Doç.Dr. Aysun Eğrisöğüt Tiryaki Sakarya Üniversitesi.
Sunucu: Hüseyin R. BÖRKLÜ
1. .Kütle Kütle, madde miktarının bir ölçüsüdür. Aynı büyüklükteki maddeler, farklı kütlelere sahip olabilir. Maddelerin kütlelerini doğru ve tam ölçmek.
2. ÜNİTE KUVVET VE HAREKET.
BASİT MAKİNELER.
Basit makineler.
Basit Makineler İsmail Hakkı ÇINAR
ARŞIMET. ARŞIMET KIMDIR ? Arşimet MÖ 287 yılında Sicilya’da dünyaya gelmiştir. Antik dünyanın ilk ve en büyük bilim adamı olarak bilinir. Arşimet dedi.
BASİT MAKİNELER A . KALDIRAÇLAR B . MAKARALAR
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
Makaralar konu anlatımı ve adım adım sorular ile zirveye
MAKARALAR Serbest bir eksen etrafında serbestçe dönebilen, çevresinden ip geçen daire şeklindeki basit makinelerdir.
Günlük hayatta işimizi kolaylaştıran aletlere basit makineler denir. Bu basit makineler kuvvetin doğrultusunu, yönünü ve değerini değiştirerek günlük.
3.Ünite KUVVET ve ENERJİ Kütle ve Ağırlık.
Sunum transkripti:

BASİT MAKİNELER (Konu Anlatımı)

BASİT MAKİNELER ·    Günlük hayatta işimizi kolaylaştıran aletlere basit makineler denir. Bu basit makineler kuvvetin doğrultusunu, yönünü ve değerini değiştirerek günlük hayatta iş yapmamızı kolaylaştırır. ·    Kuvvet, yol, hız veya zamandan kazanç sağlamak için kullanırız. Fakat hepsinden ayni miktarda kazanç sağlanmaz. Birinden kazanç varsa, diğerlerinden aynı oranda kayıp vardır. Mesela kuvvetten kazanç sağlanmışsa yoldan, zamandan ve hızdan kayıp vardır. ·     Basit makineler de iş veya enerjiden kesinlikle kazanç sağlanamaz. Sadece iş kolaylığı sağlar.

FORMÜL        Kuvvet kazancı, yükün kuvvete oranı olarak ifade edilir

1.      KALDIRAÇLAR Bir destek noktası etrafında dönebilen sağlam yapılı çubuktan oluşan düzeneğe kaldıraç denir. Kaldıraçta, kuvvetin destek noktasına olan uzaklığına kuvvet kolu, yükün destek noktasına olan uzaklığına da yük kolu denir. Bir kaldıraçta kuvvetten kazanmak için kuvvet kolunun, yük kolundan büyük olması gerekir böylelikle cisimler ağırlığından daha küçük kuvvetlerle dengede tutulabilirler.

a. Çift taraflı kaldıraçlar: Destek noktası ortada kuvvet ve yükün farklı uçlarda olduğu kaldıraç tipidir. Örnek olarak; tahterevalli, makas, eşit kollu terazi, keser, pense, kriko, karga burnu, yan keski, kerpeten. Kuvvet x Kuvvet kolu = Yük x Yük kolu

b. Tek taraflı kaldıraçlar: Destek noktasının bir uçta olduğu kaldıraç tipidir.

2. MAKARALAR Makaralar da iş yaparken bir takım kolaylıklar sağlayan basit makinelerdendir. Günlük yaşamda en fazla gördüğümüz şekliyle inşaatlarda harç, tuğla ve diğer yapı malzemelerini taşımak için kullanılmaktadır.

a.      Sabit Makara

b.      Hareketli Makara:

3. EĞİK DÜZLEM

4. VİDA

5. ÇIKRIK Kuyu düzeneği, et kıyma makinesi, el matkabı, araba direksiyonu , kapı anahtarı gibi araçlar çıkrığa örnektir. Silindirler çakışık, dönme sayısı ve yönü aynıdır.

6. DİŞLİ ÇARKLAR Hareketin hızını yönünü ve yerini değiştirmek için kullanılan düzeneklerdir. Dişlilerde çap ile diş sayısı doğru orantılıdır. a. Çakışık Eksenli dönme yönü ve sayısı aynıdır.

b. Farklı Eksenli : Dönme yönleri ve sayıları farklıdır.

7. KASNAKLAR

Fıkra: Bir fizikçi, bir kimyacı ve bir matematikçi ıssız bir çölde mahsur kalırlar. Günler geçtikçe yiyecekleri hızla azalır ve bir müddet sonra üçünün de bir teneke konserve kutusunda son yiyecekleri kalır. Fakat kutunun kapağını açmaları gerekmektedir ki, bu da elle olacak bir şey değildir. Fizikçi nasıl açsam diye düşünürken aklına basit makineler gelir ve çantasından çıkardığı bir takım aletlerle konservenin kapağını açar, karnını doyurur. Kimyacı da fizikçinin verdiği ilhamla çantasından asit çıkararak tenekenin kapağına döker, kapak açılır ve kimyacı karnını doyurur. Matematikçiye sıra gelir. Kapağı nasıl açsam diye düşünürken, teoremleri ispatlarken kullandığı bir yöntem aklına gelir; " kabul edelim ki açık olsun" der, kutuyu ağzına atar.

AD: BERKAY İBRAHİM SOYAD:GÜNGÖR SINIF:7/A NO:465 www.fenokulu.com HAZIRLAYAN:::…… AD: BERKAY İBRAHİM SOYAD:GÜNGÖR SINIF:7/A NO:465 www.fenokulu.com