Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇEMBER VE DAİRE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇEMBER VE DAİRE."— Sunum transkripti:

1 ÇEMBER VE DAİRE

2 İÇİNDEKİLER 1. Çember ve Dairenin Tanımları 2. Çemberde Açılar 3
İÇİNDEKİLER 1. Çember ve Dairenin Tanımları 2. Çemberde Açılar 3. Çember ve Dairenin Çevresi 4. Daire ve Diliminin Alanı 5. Çemberin Elemanları 6. Çemberin Bölgeleri 7. Çemberde Yaylar 8. Noktalarla Çemberin Durumları 9. Doğrularla Çemberin Durumları 10. Alıştırmalar 11. Cevap Anahtarı

3 Çember Düzlemde sabit bir noktaya eşit uzaklıkta bulunan noktaların kümesine çember denir. Daİre Çemberin içinde kalan alana verilen addır.

4 Çemberde AçIlaR Merkez açI Köşesi merkez üzerinde olan açıya merkez açı denir. Merkez açı gördüğü yayın ölçüsüne eşittir. ÇEMBER Açi Köşesi çember üzerinde olan açıya çember açı yada çevre açı denir. Çevre açı gördüğü yayın yarısına eşittir.

5 Dairenin çevresi de çember gibi 2.π.r formülüyle hesaplanır.
ÇEMBERİN ÇEVRESİ Çemberin çevresi 2.π.r formülüyle hesaplanır. DAİRENİN ÇEVRESİ Dairenin çevresi de çember gibi 2.π.r formülüyle hesaplanır.

6 DAİRENİN ALANI Dairenin alanı π. r. r formülüyle hesaplanır
DAİRENİN ALANI Dairenin alanı π.r.r formülüyle hesaplanır. DAİRE DİLİMİNİN ALANI Daire diliminin alanı π.r.r.x / 360º formülüyle hesaplanır.

7 ÇEMBERİN ELEMANLARI Kesen Çemberin üzerinden geçen bir doğrudur
ÇEMBERİN ELEMANLARI Kesen Çemberin üzerinden geçen bir doğrudur. TEĞET Çemberin dışından çembere dokunarak geçen bir doğrudur.

8 KİRİŞ Uçları çemberin üzerinde olan doğru parçalarıdır
KİRİŞ Uçları çemberin üzerinde olan doğru parçalarıdır. ÇEMBERİN BÖLGELERİ Çemberin iç kısmında kalan bölge çemberin iç bölgesi, Çemberin dışında kalan bölge çemberin dış bölgesi ve Çemberin üzerindeki bölgeler, çemberin üzeri veya çemberin kendisidir.

9 Çemberde YAYlar majör çember yayI Merkez açının kenarlarının çemberi veya daireyi kestiği noktaların arasındaki yaylardan büyük olana majör çember yayı denir. MİNÖR ÇEMBER YAYI Merkez açının kenarlarının çemberi veya daireyi kestiği noktaların arasındaki yaylardan küçük olana minör çember yayı denir.

10 NOKTALARLA ÇEMBERİN DURUMLARI A noktasının merkeze uzaklığı yarıçap uzunluğundan kısa ise A noktası çemberin içindedir A noktasının merkeze uzaklığı yarıçap uzunluğuna eşit ise A noktası çemberin üzerindedir. A noktasının merkeze uzaklığı yarıçap uzunluğundan fazla ise A noktası çemberin dışındadır.

11 DOĞRULARLA ÇEMBERİN DURUMLARI d1 doğrusu çemberi iki noktada keser
DOĞRULARLA ÇEMBERİN DURUMLARI d1 doğrusu çemberi iki noktada keser. Çemberin içinde kalan uzunluk kiriştir. d2 doğrusu çemberin merkezinden geçer. Çemberin içinde kalan uzunluk en büyük kiriş yani çaptır. d3 doğrusu çemberi bir noktada keser. Yani doğru çembere teğettir. d4 doğrusu ile çemberin ortak noktası yoktur. Yani doğru ile çember ayrıktır.

12 BOŞLUKLARI DOLDURALIM 1
BOŞLUKLARI DOLDURALIM Düzlemde sabit bir noktaya eşit uzaklıkta bulunan noktaların kümesine denir Çemberin içinde kalan alana ……… denir Çemberin dışından çembere dokunarak geçen doğruya ………denir Uçları çemberin üzerinde olan doğru parçalarına ………denir.

13 5.

14 6.

15 CEVAPLAR 1. çember 2. daire 3. teğet 4. kiriş 5. 60° 6
CEVAPLAR 1. çember 2. daire 3. teğet 4. kiriş ° ° Kazanimlar 1. Çemberde merkez açıları, gördüğü yayları ve ölçüleri arasındaki ilişkileri belirler. 2. Çemberin ve çember parçasının uzunluğunu hesaplar. 3. Dairenin ve daire diliminin alanını hesaplar. Hazirlayan: Emrehan Sağlam


"ÇEMBER VE DAİRE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları