Periyodik Tablo.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Advertisements

KİMYASAL BAĞLAR ATOM YARIÇAPI İYONLAŞMA ENERJİSİ ELEKTRON İLGİSİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI. a. Metal ve Ametaller. b
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyodik Çizelge.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Bölüm 10: Periyodik Çizelge ve Bazı Atom Özellikleri
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
İlk Birkaç Elementin Taban Durumları
Elektron dağılımı ve periyodik cetvel
Kimyasal Bağlar.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Bölüm 11: Kimyasal Bağ I: Temel Kavramlar
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
1.BÖLÜM PERİYODİK SİSTEMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
Modern kuantum mekaniği. Elementlerin periyodik tablosu.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
Girginlik ve Perdeleme
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
Büşra Özdemir.
Kimya performans ödevi
KİMYASAL BAĞLAR.
Hund Kuralı.
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Atomun Temel Parçacıkları
PERİYODİK SİSTEMİN TARİHÇESİ
KİMYASAL BAĞLAR.
İYONLAŞMA ENERJİSİ NEDİR?
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
NaCl’de, Na bir elektron vererek Na+ katyonunu oluşturur ve bu elektron  Cl tarafından alınır ve Cl- anyonunu oluşturur. Böylelikle.
PERİYODİK ÇİZELGE III.DERS.
KİMYASAL BAĞLAR IV.DERS
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
ATOM ve YAPISI.
PERİYODİK CETVELİN DEĞİŞEN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri.
PERİYODİK CETVELİN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER
ATOM VE PERİYODİK TABLO
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bölümleri için KİMYA Raymand CHANG
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için KİMYA Raymond Chang.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
PERİYODİK CETVEL.
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER
ELEMENTLER ARASINDAKİ PERİYODİK İLİŞKİLER
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
Kimyasal Bağlar.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal Bağlar.
İYONİK BAĞ KİMYASAL BAĞ KOVALENT BAĞ
Atomlar, Moleküller, İyonlar
KİMYASAL BAĞLAR.
Lewis Kuramı : Elementlerin atomları, soygaz atomlarının elektron dağılımlarına benzemek amacıyla bir araya gelmektedir. Lewis kuramının bazı temel esasları.
Sunum transkripti:

Periyodik Tablo

s, p : temel grup elementleri d : geçiş elementleri f : iç geçiş elementleri 4f : lantanitler 5f : aktinitler

1A 1 Alkali Metaller 2A 2 Toprak Alkali Metaller 1B 11 Para Metalleri 6A 16 Kalkojenler 7A 17 Halojenler 8A 18 Soy Gazlar

İyonlaşma Enerjisi, İyonlaşma Potansiyeli + DH°ie  I Birinci iyonlaşma enerjisi, I1, izole bir atomdan bir elektron kopartmak için verilmesi gereken enerjidir. Koopmans Teoremi: Bir elektronun iyonlaşma enerjisi, elektronun koptuğu orbitalin enerjisine eşittir. DH°ie artar DH°ie azalır

I1 < I2 < I3 < I4 Al(g) Al+(g) + e- I1 = 580 kJ/mol birinci Al+(g) Al2+(g) + e- I2 = 1815 kJ/mol ikinci Al2+(g) Al3+(g) + e- I3 = 2740 kJ/mol üçüncü Al3+(g) Al4+(g) + e- I4 = 11,600 kJ/mol dördüncü

ÖRNEK: Na atomunun I1 ve I2 değerleri arasındaki fark niçin çok büyüktür? Na(g) Na+(g) + e- I1 = 495 kJ/mol [Ne]3s1 [Ne] (removing “valence” electron) Na+(g) Na2+(g) + e- I2 = 4560 kJ/mol [Ne] 1s22s22p5 (removing “core” electron)

İyonlaşma Enerjileri IE (kj/mol) Atom No Tamamen dolu kabuklar en kararlı: soygazlar en yüksek İE sahiptirler!

Periyot boyunca birinci iyonlaşma enerjilerinde sapmalar  B: [He]2s2 2p1 p orbitalleri, s orbitallerinden daha iyi perdelenir, bu nedenle Z* azalır ve DH°ie düşer.(ayrıca [He]2s2 dolu bir alt-kabuktur)  O: [He]2s2 2p4 İlk eşleşen elektronlar arasında oluşan itme, bir elektronun kaybedilmesini kolaylaştırır. Atom Numarası

Grup Boyunca Birinci İyonlaşma Enerjilerinde Sapmalar Group 17 “normal” F > Cl > B r > I > At Sapma yok Group 13 sapma var B > Al < Ga > In < Tl Tl > Al ve Tl > Ga – Ga da Z* büyüktür, çünkü 3d orbitallerine sahiptir. − Tl da Z* büyüktür, çünkü “inert çift etkisi” (relativistik etki) mevcuttur.

yüksek iyonlaşma enerjilerinde düzgün bir eğilim yoktur Ca: [Ne]3s2 3p6 4s2  Ca+: [Ne]3s2 3p6 4s1 DH°ie = 6.1 eV Ca+: [Ne]3s2 3p6 4s1  Ca2+: [Ne]3s2 3p6 DH°ie = 11.9 eV Ca2+: [Ne]3s2 3p6  Ca3+: [Ne]3s2 3p5 DH°ie = 50.9 eV - Dolu iç kabuk elektronlarını iyonlaştırmak için çok yüksek enerji gerekir

Elektron İlgisi: Eİ = -DH°ei + 5/2 RT Elektron ilgisi, gaz halindeki bir atoma bir elektron ilavesinde oluşan enerji değişimidir. E(g) + e-  E-(g) H°ei Elektron İlgisi: Eİ = -DH°ei + 5/2 RT Eİ = -DH°ei O(g) + e-  O-(g) DH°ea = -142 kJ/mol birinci Eİ ısıveren O-(g) + e-  O2-(g) DH°ea = 844 kJ/mol ikinci Eİ ısıalan O(g) + 2e-  O2-(g) DH°ea = 702 kJ/mol üçüncü Ei ısıalan Çeşitli faktörler, O2- iyonunun moleküllerde ve iyonik kristallerde mevcut olmasını sağlar

Atom No EA (kJ/mol) Halojenlerin Eİ yüksektir (Grup 17) çünkü ilave elektron ile kabuk tam dolar. Alkali toprak elementlerinde Eİ negatif değer alır, çünkü ilave elektron daha az kararlı p altkabuğuna girer (daha düşük Z*). Soy gazlarda Eİ negatiftir, çünkü ilave elektron bir sonraki kabuğa, (n+1)s, girer. Eİ artar Eİ azalır

 Na: [Ne]3s1 – ilave elektron ile dolu altkabuk oluşur [Ne]3s2  Si: [Ne]3s2 3p2 – ilave elektron ile [Ne]3s2 3p3 daha kararlı yarı dolu alt kabuk oluşur, bu nedenle Eİ yüksektir.  P: [Ne]3s2 3p3 – ilave elektron ile [Ne]3s2 3p4 elektron dizilişi m.g., elektron eşleştiği için Eİ düşüktür.

ÖRNEK : Halojenlerde Eİ niçin yüksektir? F(g) + e- F-(g) Eİ = -327.8 kJ/mol 1s22s22p5 1s22s22p6 [Ne] ÖRNEK : Azot atomunun Eİ niçin küçüktür? N(g) + e- N-(g) Eİ > 0 (unstable) 1s22s22p3 1s22s22p4 (e- yarı dolu orbitale girmek zorundadır)

ÖRNEK : O atomunun birinci Eİ için ne söyleyebilirsiniz ? O(g) + e- O-(g) EA = -140 kJ/mol 1s22s22p4 1s22s22p5 Daha büyük Z+ e- itmesini yener. ÖRNEK: ikinci Eİ için ne söyleyebilirsiniz ? O-(g) + e- O2-(g) EA > 0 (kararsız) 1s22s22p5 1s22s22p6 [Ne] dizilişi, fakat elektron itmesi çok büyük.