- LEASİNG -.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
Advertisements

T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
Biz Kimiz? - Konusunda uzman 10 avukat, -Avrupa’nın 12 ayrı merkezinde, A.B.D. ve Hindistan’da bağlantılı hukuk büroları, - Uluslararası deneyim,
İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
HAKLARIN KAZANILMASI VE KAYBI
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
Deniz Ticareti Hukuku 28-29/1/2013
FON KAYNAKLARI FAKTORING LEAZİNG
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
LEASING ( FİNANSAL KİRALAMA).
Devredilebilir Menkul Kıymet Müşterek Yatırım Fonu Girişimleri (UCITS)
Prof. Dr. Sedat ALTIN Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi
KONUT STOKU ŞEHİR COĞRAFYASI.
SEDA ÇOLAK.
BÜTÇE HAKKI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ
ÖZEL FİNANSMAN TEKNİKLERİ
Finansal Piyasalar Genel Bakış
GELİR ORTAKLIĞI SENETLERİ
Yeni Bir Finansman Kaynağı “Sat ve Geri Kirala”
YABANCI İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
DIŞ TİCARETTE KULLANILAN FİNANSMAN TEKNİKLERİ
DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN BAŞLICA FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
ARIKAN Hukuk Danışmanlığı Mart  Kimdir, ne iş yapar?  M&A  Şirketler Hukuku  Sözleşmeler  İş Hukuku  Gayrımenkul  Sermaye Piyasası Hukuku.
9.BÖLÜM İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ VE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
97/5 SAYILI ÇEVRE MALİYETLERİ DESTEĞİ. İhracat Genel Müdürlüğü | KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Çevre Desteği Amacı: Çevre, kalite, gıda.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
MADDİ DURAN VARLIĞI KREDİLİ SATIN ALMAK MI KİRALAMAK MI??
SİGORTA TÜRLERİ 4. HAFTA.
1 DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE DENETİM MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ.
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
UMS 18 Hasılat Kapsam Genel İlkeler Ölçüm Riskler ve Getiriler
Opsiyon Nedir? Opsiyonlar, belli bir vadeye kadar veya belirli bir vadede, opsiyona dayanak varlık oluşturan belli bir miktardaki malı, finansal ürünü,
Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu X. Bölüm.
Sıcak Para Nedir? Sıcak para, yurtdışından gelen taze paradır, daha dogrusu kısa vadeli yabancı sermaye olarak da adlandırılabilir. (Portföy Yatırımları)
Girişimcilik.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
8. H AFTA İdari Sözleşmeler. H EDEFLER İdari sözleşmelerin tanımını yapacak. İdari sözleşmeleri, idarenin özel hukuk sözleşmelerinden ayıracak İdarenin.
MESAFELİ SÖZLEŞMELER.  Mesafeli sözleşmeler bilişim hukuku ve e-ticaret hukuku konusuna giren ve aynı zamanda tüketici mevzuatıyla alakalı olan bir kavramdır.
 Bölüm 2: Piyasa Ekonomisi ve Fiyatların Oluşması Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
KİRALAMA-İRTİFAK HAKKI VE KULLANIM İZNİ(İNTİFA HAKKI)
ŞERAFETTİN AYDEMİR Külter ve Turizm Bakanlığı(Strateji Geliştirme Başkanlığı) Tel
Arz Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. İkinci Gayrimenkul Yatırım Fonu Varlıklarınıza değer katıyor, fırsatlarınızı kazanca dönüştürüyoruz…
LEASİNG Finansal kiralama olarak dilimize çevrilen ‘’Leasing’’ bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen kiralar.
FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
LEASING ( FİNANSAL KİRALAMA).
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
Tarım Hukuku 4 Powerpoint Templates.
-2- Türev Araç İşlemleri
Hayrullah DOĞAN Erdal MALKOÇ Mehmet APAN
ÜRETİM ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
KONUT FİNANSMANI SİSTEMİNDE SİGORTANIN YERİ Doç. Dr
FİNANSMANA ERİŞİMDE TEMİNAT OLARAK TAŞINIR REHNİ İMKANI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İçerik TEŞEBBÜS VE ÇEŞİTLERİ, İŞLETMELERİN ÇEŞİTLİ KRİTERLERE GÖRE AYRIMI (BÜYÜKLÜK VE HUKUKİ BAKIMDAN), ŞİRKETLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FİNANSMANA ERİŞİMDE TEMİNAT OLARAK TAŞINIR REHNİ İMKANI
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜRETİM VE İSTİHDAM DESTEK LEASİNG PROTOKOL TANITIMI
12. Hafta Ders İçeriğinin Başlıkları
Sunum transkripti:

- LEASİNG -

- Leasingin tanımı: Leasing şirketlerinin özellikle büyük sermaye gerektiren yatırım mallarını özel ve tüzel kişilere sözleşme karşılığı belli bir süre için kiraya vermesi işlemidir. Leasingin türkçe karşılığı finansal kiralamadır. Leasing M.Ö.2000 yıllarında Sümerler tarafından tarım araçlarında kullanılmıştır. 1930’daki kriz yüzünden Amerika’da kullanılmış ve ilk şirket 1952’de kurulmuştur.

Leasing; makine araç gibi taşınır malların dışında taşınmaz mal statüsünde kabul edilen mallar için de uygulanır ve hatta İngiltere’de bu taşınmaz mallar daha çok kullanılmaktadır. Türkiye’de leasing işlemleri 3226 sayılı kanun çerçevesinde yapılmakta olup üçlü bir finansal ilişkiye (kiralayan, kiracı, satıcı) dayalı olarak uygulanan leasing yönteminin esası, yatırımcının maliyetini azaltmaktır. Türkiye‟de leasingin hukuki altyapısı 1985 yılında çıkan bir kanun ile oluşturulmuş ve ilk leasing şirketi (İktisat Leasing) 1986 yılında kurulmuştur.

-Leasing Sisteminin İşleyişi

5-) kullanım hakkının devri 2-) Leasing şirketi ile laşma 5-) kullanım hakkının devri

1-)Kiracı firma tarafından yatırım malı seçilerek satıcı firma ile fiyat ve teslim kuşullarını içeren birön anlaşma yapılır. Proje finansman sağlanması aşamasına geldiğinde yatırımcı firma bir leasing şirketine baş vurur. Değerlendirme için gerekli bilgi ve belgeleri leasing şirketine verir. Leasing şirketi gerekli mali analizleri yaparak yatırımcı firmaya bir teklifte bulunur. Gerekli görürse yatırımcı firmadan teminat talep edebilir. 2-)Anlaşmaya varıldığı zaman leasing şirketi ile yatırımcı firma arasında noter onaylı leasing sözleşmesi imzalanır. Yatırımların teşvikli olması durumunda leasing sözleşmesi imzalandıktan sonra Hazine Müsteşarlığına başvurularak teşvik belgesi leasing şirketine devredilir. Leasing şirketi mal bedelini satıcı firmaya öder.

3-)Leasing konusu mallar satıcıya teslim edilir 3-)Leasing konusu mallar satıcıya teslim edilir. Kiracı, leasing sözleşmesinde belirlenen kiraları leasing şirketine öder ve malları kullanır. 4-)Kiralanan malın teslimi 5-)Kullanım hakkının devri ve Sözleşme süresinin sonunda ya mallar kiracı tarafından sözleşmede daha önce belirlenen düşük bir bedel ile satın alınır, ya leasing sözleşmesi daha düşük bir kira tutarı ile uzatılır, yada malar kiracı tarafından leasing şirketine iade edilir.

Leasingin Unsurları - Kiracı (Leasing Şirketinden alan) - Kiralayan (Leasing firmasına malı veren) - Sözleşme(Kiracı-Kiralayan)(aracı şirket ile) - Satıcı(Kiralayan) -Kira(Periyodik ödeme)

Leasing türleri -Yurtiçi kiralama(Mal yurtdışında olabilir) -Uluslararası Kiralama -Satışa Yardımcı Kiralama

Kiracı gereksinim duyduğu yatırım malını ya da ekipmanı seçer ve karar verir, kiralama şirketine başvurur, kiralama şirketi gerekli gördüğü araştırmaları yapar, leasing sözleşmesi imzalanır. Satıcı firma ile satış anlaşması (bakım ve satış sonrası hizmetler de dâhil) yapılarak ekipman kiracıya teslim edilir. Kiracı sözleşmede belirlenen şartlar ve süreyle kira öder, süre sonunda yapılan anlaşmaya bağlı olarak leasing sona erdirilir.

‘’Hammadde yada aramalı olan ve kullanıldığında tüm özelliğini yitiren mallarda leasing uygulanamaz.’’

Leasing işlemlerinde talep edilecek teminatlar; -Şahıs veya şirket kefaleti, -Teminat senedi, -Alacakların temliki -Gayrimenkul İpoteği(tapu harcından muaf) -İşletme rehni

Leasingin başlıca avantajları; -Orta ve uzun vadeli finansman, -Esnek kira ödeme planı, -Kira süresi boyunca sabit kira ödemeleri, -Alternatif finansman imkanı, -Kira süresi bitene kadar sembolik bedelle mülkiyet devri,

…avantajlara devam; -Operasyonel kolaylık, -Özkaynak Verimliliği, -Teşviklerinizi kullanma imkanı, -%100 Finansman, -Mali raporlama; « Cari oranlar yükselir, « Likidite oranı yükselir, « Aktif karlılık oranı yükselir, « Özkaynak karlılık oranı yükselir « Borçlanma oranı düşer.

…diğer avantajlar; -Amortisman, -Vergi avantajı, -Vergi, resim ve harç muafiyeti, -BSMY ve KKDF uygulanamaz, -Enflasyona karşı güvence, faiz dalgalanmalarından etkilenmeme , gibi avantajlardır.

Leasingin yasal ana unsurları: -Sözleşmenin süresi -Sözleşmenin şekli tescili -Sigorta -Sözleşmenin sona ermesi(fesih-haciz-iflas) -Mülkiyet devri

..slayt bitti… Menderes AKGÜN