ÇÖZELTİLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖZELTİLER GRUP KIRMIZI.
Advertisements

KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
K A R I Ş I M L A R.
Katılar & Kristal Yapı.
Homojen karışımlar çözelti olarak adlandırılır.
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
GENEL KİMYA I HAFTA 4. ÇÖZELTİLER.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
Birbiri içinde tam olarak karışabilen, her noktası aynı dağılımı gösteren, tek fazlı karışımlara homojen karışımlar, her noktası aynı dağılımı gösteremeyen.
KARIŞIMLAR.
Bileşikler Ve Formülleri
ÇÖZELTİLER VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem.
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
Karışım ve özelikler.
BÖLÜM 14: Çözeltiler ve Fiziksel Özellikleri
Homojen karışımlar çözelti olarak adlandırılır.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
KARIŞIMLAR.
HAZIRLAYAN FATMA ALÇIN
KARIŞIMLAR.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR II
KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
KARIŞIMLAR.
Çözünürlük ve baskı. Roult kanunu. Koligatif özellikler.
Katılar & Kristal Yapı.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI
Karışım Nedir ?. Karışım Nedir ?  Birden fazla maddenin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan saf olmayan maddeye karışım.
ÇöZELTİLER.
KARIŞIMLAR.
Çözeltiler.
HOMOJEN KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
Kimya Koligatif Özellikler.
Karışımlar.
KARIŞIMLAR.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Yrd. Doç. Dr. Aysel KÜÇÜK TUNCA
KARIŞIMLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLaR.
KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre.
ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
+ = Çözelti Çözücü ve çözünenden oluşmuş homojen karışımlardır.
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
ÇÖZELTİ HAZIRLAMA VE DERİŞİM TÜRLERİ
Çözünürlük ve Çözünürlük Çarpımı
4. ÇÖZÜNÜRLÜK   4.1. Çözünürlük çarpımı NaCl Na Cl- (%100 iyonlaşma)
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ANA BİLİM DALI EDA GÜVENÇ
ÇÖZÜNÜRLÜK ve ÇÖZÜNÜRLÜK HESAPLARI.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Çözeltilerde Derişim Hesaplamaları
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
1 ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem. ONUNCU HAFTA.
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
ÇÖZELTİLER Başlıca iki gruba ayrılmaktadır. Homojen Çözeltiler :
Sunum transkripti:

ÇÖZELTİLER

İÇİNDEKİLER Çözeltiler Çözeltilerin Özellikleri Çözelti Türleri Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler Çözünme Hızına Etki Eden Faktörler Derişim Birimleri Osmotik Basınç

ÇÖZELTİLER Çözeltiyi oluşturan bileşenlerden genellikle miktarı çok olana çözücü miktarı az olanlara ise çözünen denir. Çözünürlük: Bir maddenin, bir çözücüde belirli bir sıcaklık ve basınçta çözünebilen en fazla miktarına o maddenin çözünürlüğü denir.

ÇÖZELTİLERİN ÖZELLİKLERİ Homojen karışımlardır. Saydam ve berrak görünürler. Asit baz ve Tuz gibi iyonik maddelerle hazırlanmış sulu çözeltiler elektrik akımını iletir.

ÇÖZELTİ BUHAR BASINCININ SAF ÇÖZÜCÜYE GÖRE DÜŞMESİ

ÇÖZELTİ KAYNAMA SICAKLIĞININ SAF ÇÖZÜCÜYE GÖRE YÜKSELMESİ

ÇÖZELTİ DONMA SICAKLIĞININ SAF ÇÖZÜCÜYE GÖRE ALÇALMASI

ÇÖZELTİ TABLOSU Çözeltinin Fiziksel Hali Çözücü Çözünen Örnek Katı Paslanmaz çelik Sıvı Gümüş-Cıva amalgaması Gaz Paladyum içinde çözünmüş H2 gazı Deniz suyu Kolonya Gazoz Hava

ÇÖZELTİLER İKİ GRUBA AYRILIR SEYRELTİK ÇÖZELTİLER Derişimi düşük olan çözelti. Yani; çözelti içerisinde çözünen maddenin az, çözücü olan maddenin fazla olduğu çözeltilerdir

DERİŞİK ÇÖZELTİLER Derişimi yüksek olan çözeltidir. Seyreltik çözeltinin zıttı yönünde çözünen maddenin fazla çözücünün az olduğu çözeltilerdir.

ÇÖZELTİLER ÇÖZÜNENİN ÇÖZÜNÜRLÜĞÜNE GÖRE 3’E AYRILIR; Doymuş çözelti Doymamış çözelti Aşırı doymuş çözelti

Doymamış Çözelti: Çözebileceği miktardan daha az çözebilen çözeltidir Doymuş Çözelti: Çözücüde en fazla madde miktarının çözünmesiyle oluşan çözeltidir. Aşırı Doymuş Çözelti: Çözünmüş madde miktarı o sıcaklıkta olması gerekenden çok ise bu tür çözeltilere denir.

ÇÖZELTİLER ELEKTRİK AKIMI İLETKENLİKLERİNE GÖRE 2’YE AYRILIR ELEKTROLİT ÇÖZELTİ Sulu çözeltileri elektirk akımını iletiyorsa bu tür çözeltilere elektrolit çözeltiler denir.

HCI + H2O H+(suda) + CI-(suda) KOH + H2O K+ (suda) + OH-(suda) NaCI + H2O Na+(suda) + CI-(suda)

ELEKTROLİT OLMAYAN ÇÖZELTİ Suda çözündüğünde iyonlaşmadan, moleküler yapıda çözünen maddelerin oluşturduğu sulu çözeltilerdir. C12H22O11(katı) + H2O(sıvı) C12H22O11(suda)

ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER sıcaklık Ortak iyon basınç Çözücü ve çözünenin cinsi

ÇÖZÜCÜ VE ÇÖZÜNENİN CİNSİ Genellikle polar (kutuplu) maddeler, polar çözücülerde; apolar (kutupsuz) maddeler ise apolar çözücülerde daha iyi çözünürler.

BASINÇ Katı ve sıvıların sudaki çözünürlüğüne basıncın etkisi önemsizdir. Gazların sudaki çözünürlüğü ise kısmi basınçları ile orantılıdır.

ORTAK İYON ETKİSİ Ortak iyon derişimi arttıkça çözünürlük azalır. Örneğin; CaCO3, saf suda, Na2CO3 e göre daha çok çözünür.

ÇÖZÜNME HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER SICAKLIK TEMAS YÜZEYİ KARIŞTIRICI YARDIMI ÇÖZÜCÜ VE ÇÖZÜNENİN CİNSİ

ÇÖZÜNÜRLÜK Maddeler değişik ortamlarda farklı miktarlarda çözünür. Bu durumu ifade etmek üzere çözünürlük kavramı kullanılır.

Çözünürlük genellikle 100 mL (100 cm3) veya 100 g çözücüde çözünebilen maddenin gram cinsinden ağırlığı olarak verilir. Örneğin, NaCl'ün sudaki çözünürlüğü 20°C da 36 g/100mL'dir. Bu ifadeden NaCl'ün verilen şartlarda 100 mL suda 36 g'dan daha fazla çözünmeyeceği anlaşılır.

DERİŞİM BİRİMLERİ YÜZDE DERİŞİM Örneğin %20'lik NaCl çözeltisi demek 100 ağırlık birimi çözeltide(g, kg, mg, ton vb. olabilir) 20 ağırlık birimi NaCl var demektir. Böyle bir çözelti20 g NaCl'in 80 g saf suda çözünmesiyle hazırlanabilir.

100 Hacim birimi (mL, L, m3, vb.olabilir) çözeltide kaç hacim birimi çözünen olduğunu gösterir.

MOLARİTE Molarite, bir litre (1000 cm3) çözeltide çözünenin mol sayısıdır. Molarite M; çözünenin mol sayısı n ve çözeltinin hacmi V, olmak üzere;

NORMALİTE Normalite bir litre (1000 cm3) çözeltide çözünenin ekivalen (veya eşdeğer) ağırlık sayısıdır. Normalite, "N"; çözünenin ekivalen ağırlık sayısı "ek" ve çözeltinin hacmi "V", olmak üzere

OZMOTİK BASINÇ Ozmatik geçişi durdurmak için çözeltinin uyguladığı basınca çözeltinin ozmotik basıncı denir. Tuzlu sudan saf su elde edilmesinde geçiş ters yönde olduğu için bu olaya ters ozmoz denir.

EMEĞE SAYGI GÖSTERİP DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER  Hazırlayan: Didem EKŞİ